Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Майже десять мільйонів гривень Вінниця витратила на встановлення автоматичних систем відкриття дверей в укриттях, в яких майже ніхто не ховається

Майже десять мільйонів гривень Вінниця витратила на встановлення автоматичних систем відкриття дверей в укриттях, в яких майже ніхто не ховається


 

Автори: Анастасія Дем’янчук, Інга Фляжнікова

 

У Вінниці двері на 566 укриттях відкриваються автоматично після сигналу “повітряна тривога”. Чому вінничани називають укриття “братською могилою” та кажуть, що мільйони гривень з бюджету міста, виділені на встановлення автоматичних систем відкриття дверей, – це  гроші на вітер, з’ясували Журналісти Агенції.

 

Десять мільйонів з бюджету міста

У 2023 році у Вінниці на  підвальних/цокольних приміщеннях, визнаних рішенням комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій придатними для тимчасового перебування населення під час дії сигналу “Повітряна тривога” були встановлені автоматичні системи відкриття дверей.  За інформацією Вінницької міської ради на це було виділено майже десять мільйонів гривень. У 2024 році кошти на встановлення не передбачені.

 

– З бюджету Вінницької міської територіальної громади в 2023 році на влаштування автоматичних систем відкриття дверей під час дії сигналу “Повітряна тривога” в закладах освіти, спорту, соціального захисту та в багатоквартирних житлових будинках направлено кошти в загальній сумі 9 844 000 гривень, – йдеться у відповіді на запит.

Виділити ці кошти з бюджету депутати дозволили 7 липня 2023 року  своїм рішенням “Про внесення змін до Програми розвитку та утримання житлово-комунального господарства Вінницької міської територіальної громади на 2019-2024 роки”

У додатку журналістам надали перелік приміщень з адресами. У ньому 566 пунктів, хоча на мапі укриттів Вінниці позначені  понад 1200 об’єктів. Міський голова планував встановити системи в усіх укриттях. 

– Це достатньо складний процес, оскільки є 1236 укриттів, які нанесені на електронну мапу, і з кожним потрібно проводити відповідну роботу. Надалі планується встановити такі системи в усіх муніципальних укриттях, а згодом – і в інших будівлях, – казав Сергій Моргунов.

Для того, щоб оцінити попит на встановлення автоматичних систем відкриття дверей, журналісти надіслали запит в міську раду. Питали про те, скільки скарг надійшло від мешканців міста про те, що під час “повітряної тривоги” були закриті двері в укриття за 2023-2024 роки. Виявилося, що станом на березень 2024 року їх було лише 6. На неналежний стан укриттів за той самий час скаржилися 25 вінничан.

Як це працює 

Якщо коротко, то принцип роботи системи такий: після оголошення сигналу “повітряної тривоги” двері на укритті автоматично відкриваються та залишаються відкритими до відбою, потім замок автоматично зачиняється. Як це технічно можливо, журналістам розповів представник компанії-розробника TIRAS-12 Олег Сидорук

– Програмне забезпечення для керування та централізованого моніторингу за всіма укриттями MISTO Security Platform встановлюється в спеціально визначеному центрі . MISTO отримує повідомлення від сервісу “повітряна тривога” про оголошення та відбій. По отриманню повідомлення, MISTO відправляє на централі команду відмикання електрозамка, а по повідомленню про відбій – команду про замикання. Крім автоматичного режиму, в MISTO доступний і ручний режим. Навіть якщо з якоїсь причини, з сервісу “повітряна тривога”, ми не отримали сигнал – оператор MISTO може відправити команду на керування електрозамками вручну.  Зв’язок між MISTO та централями здійснюється через мережу internet, з боку централей в них встановлюються SIM-карти з інтернет-трафіком та (або) ethernet комунікатор

Фото: tiras.technology

                  Фото: tiras.technology

За словами спеціаліста, система має резервне живлення, у разі вимкнення електроенергії. В залежності від ємності і типу навантаження може працювати автономно до 24 годин. 

 

Комплекти закупили по 11 тисяч гривень

На початку червня 2023 року, як вказано на сайті ВМР,  міський голова Сергій Моргунов доручив розробити єдину міську систему дистанційного відчинення дверей в укриттях фахівцям комунального підприємства «Вінницький інформаційний центр» спільно зі спеціалістами компанії «TIRAS».  Ці підприємства і стали постачальником та встановлювачами цих систем. З відповіді на запит знаємо, що документу, яким «Вінницький інформаційний центр» визначено надавачем послуг з встановлення систем не існує. Балансоутримувачам приміщень, що визнані укриттями, послуга по встановленню надавалась на договірних умовах. Як це відбувалося? 

9 вересня «Вінницький інформаційний центр» оголосив відкриті торги на закупівлю 650 комплектів обладнання для автоматизованої системи відкриття дверей під час дії сигналу «Повітряна тривога» на суму 8 мільйонів 567 тисяч гривень.

З відповіді на запит нам відомо, що бюджетні кошти для цього не виділялися. На торги прийшов один учасник  – компанія «TIRAS-12», який і став переможцем з сумою сім мільйонів 257 тисяч 900 гривень.  Тобто, вартість одного комплекту склала 11 166 гривень.

Договір був укладений 27 вересня. 26 жовтня Держаудитслужба розпочала моніторинг цієї закупівлі Підставою для прийняття рішення про початок моніторингу стали виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель. Але в результаті моніторингу порушень виявлено не було. 

 

 

Що відомо про «TIRAS-12»

«TIRAS-12» – українська технологічна компанія, що розробляє та виготовляє професійні системи безпеки. На ринку працює понад 25 років. Компанія має статутний капітал 10 тисяч гривень. За інформацією аналітичної системи Юконтрол в «TIRAS-12»  наявні кримінальні провадження за статтею 191 КК України та статтею 365 КК України. З судової ухвали від 23 грудня 2022 року стає зрозуміло, що  компанію підозрюють в участі в схемі по привласненню державних коштів працівниками правоохоронних органів. 

В ухвалі йдеться про те, що службові особи Департаменту поліції охорони Національної поліції України, Центр систем безпеки поліції охорони, Управлінння  поліції охорони в областях закупали обладнання охоронного та протипожежного призначення, виробником якого є ТОВ «ТІРАС-12». Але закупівля відбувалася не напряму у виробника, а через фірми підконтрольні організаторам злочинної схеми.   «ТІРАС-12»  отримував вказівку від організаторів щодо продажу їм  товарів за визначеними цінами та кількістю.

– Фактично з метою отримання неправомірної вигоди у вигляді щомісячних «відкатів» від організаторів злочинної схеми, службовими особами ДПО та УПО в областях згідно Закону України «Про публічні закупівлі» здійснюється закупівля обладнання охоронного та протипожежного обладнання не у виробника, тобто ТОВ «ТІРАС-12», а у підприємств підконтрольних ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , при цьому при участі ТОВ «ТІРАС-12» у електронних закупівлях, відхиляються його пропозиції по надуманим мотивам, – йдеться в ухвалі.

Розслідування проводиться Головним слідчим управлінням Державного Бюро розслідувань. Інформації про завершення розслідування журналісти не знайшли.

 

Встановлення систем – по 18-20 тисяч

Ще до того, як відбулася закупівля комплектів у «ТІРАС-12», починаючи з 6 вересня 2023 року (перша закупівля для встановлення електронного замка на укритті в житловому будинку) «Вінницький інформаційний центр» почав вигравати закупівлі від Департаменту житлового господарства Вінницької міської ради.

Вони закуповували послуги в основному по одній на кожну адресу будинку  окремо.  Тендери були на влаштування електронного замкового пристрою в укритті (приміщенні для тимчасового перебування населення під час дії сигналу “Повітряна тривога”). Комунальне підприємство «Вінницький інформаційний центр» було єдиним учасником та переможцем цих закупівель. Ціна  встановлення коливалась від 18 до 20 тисяч гривень. Керівник підприємства «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир пояснив журналістам, що вартість зростала в залежності від комплектації. До прикладу на деякі двері потрібно було встановлювати автодоводчик, щоб вони закривалися. 

Щодо того, чому саме «Вінницький інформаційний центр» встановлював системи і був єдиним учасником закупівель цієї послуги, чому цим не займався  безпосередньо постачальник систем «ТІРАС-12» чи хтось інший, він сказав:

– Тому, що це була наша ідея. ТІРАС – це розробник самого “заліза” умовно. Його можна назвати “розумним”, яку логіку в нього зашиєш, так його і можна використовувати. Ці прилади можна використовувати під охоронну сигналізацію, пожежну сигналізацію, моніторинг різних датчиків. Ми сценарії прописали під свої задачі. ТІРАС не могли самі вийти на тендер тому, що це наша ідея і тому, що вони не надають послуги з встановлення.

За словами Сергія Бригадира, підприємство купило у постачальника менше комплектів, ніж  планувалося. За тендером їм мали поставити 650, але були будинки, мешканці яких відмовлялися від встановлення. Довелося підписувати додаткову угоду і коригувати кількість під потребу.

За словами Сергія Бригадира, однією з причин чому люди відмовлялися від встановлення систем, була – неналежний стан укриття. Але це питання не знаходиться в його компетенції.

– Але я вважаю, що люди підмінюють поняття “перебування в комфортних умовах” і “дійсно десь потрібно укритися під час обстрілу”, – каже він.

 

Тривога. Чому двері автоматично не відкриваються?

Журналісти стали свідками того, коли двері в укриття, обладнані електронним замком автоматично не відчинилися. Це сталося 27 червня за адресою вулиця Соловйова, 4.

 

За словами Сергія Бригадира, така проблема виникає після 25 числа кожного місяця, якщо балансоутримувачі не оплатили інтернет.

 

– Ця проблема пов’язана з оператором. Якщо до 25 числа кошти не дійшли на їх рахунок чи їх забули кинути за сім-картку, яка використовується. Проблема виключно у цьому, що немає зв’язку. За зв’язок платить балансоутримувач, тобто школа, садочок, ОСББ чи обслуговуючі компанії. Вони самі визначають варіанти підключення по зв’язку, але як правило вони не хочуть цим займатися. Ми домовилися з “Лайфом” про уніфікований тариф, він коштує, здається, 50 гривень. Ми відповідаємо за забезпечення функціонування всієї системи в цілому. Система – це дві частини, одна та, яка стоїть безпосередньо на дверях укриттів, і та, що стоїть на нашому обладнанні, віддає команди, все моніторить, – каже Сергій Бригадир.

 

За його словами саме друга частина системи є відповідальністю їхнього комунального підприємства і знаходиться безпосередньо у них. 

– Потрібні були певні потужності, серверні і по зв’язку свої нюанси, тому ми це зробили на базі свого підприємства,- каже він.

Журналісти запитали у Сергія Бригадира, хто обслуговує системи у разі їх фізичної поломки безпосередньо на місцях і до кого звертатися у такому разі.

– За це відповідаємо ми. Але люди звикли дзвонити на гарячу лінію міськради 15-60. У нас з ними вже налагоджена комунікація, є окрема гілка  співпраці, визначені відповідальні люди. Нам одразу передають інформацію.

Керівник підприємства каже, що система була придумана ними, до неї не було жодної інструкції, а тому запустили її в тестовому режимі. Зараз можна говорити про те, що він завершений. 

 

Що кажуть вінничани

Журналісти Агенції обійшли більше 20 укриттів в багатоквартирних житлових будинках в різних районах міста. Адреси обирали випадково  зі списку наданого міською радою у відповіді на запит. Досліджували наявність електронних замків, стан укриттів та розпитували мешканців про те, чи ховаються вони в них під час “повітряної тривоги”. З позитивного, про що дізналися – усі замки на вказаних в списку адресах встановлені. З негативного – у більшості укриттів немає ніяких умов для перебування в них людей.   А найгірше те, що мешканці не ходять в укриття під час сигналу “повітряна тривога”.

– Укриття, в якому стеля підперта дерев’яними палками, може бути тільки накриттям, – каже старша по будинку за адресою Соловйова, 3, пані Оксана. – Тому ми відмовилися від встановлення автоматичної системи. Навіщо витрачати бюджетні гроші, якщо люди не ховаються в цьому приміщенні.

– Нашому будинку 52 роки, почали заселяти у грудні 1972. Кодовий замок на дверях у підвал встановило ТОВ “ЖЕО”, яке обслуговує будинок, повісили табличку «Укриття», ще й змусили решітку з входу в підвал зняти. Але підвал не пристосований для укриття: немає води, немає вентиляції, а головне – немає запасного виходу. Ми, мешканці, так і кажемо, що це буде братська могила. Тому в підвал під час тривоги ніхто не спускається, але замок працює, коли тривога відкривається, а потім закривається. Просто викинули кошти на вітер – каже Григорій, мешканець п’ятиповерхівки в мікрорайоні Слов’янка.

 

– Хто це дурний, в могилу йти туди? – обурюється мешканка будинку по Космонавтів 36а. – Витяжки немає, туалету немає, другого виходу немає, що це за укриття? А 15 поверхів зверху, якщо засипле, хто звідти вилізе? Коли почалось повномасштабне вторгнення, і наш підвал визначили укриттям, я дзвонила в міську раду і запитувала: що це за укриття? Ви б пішли б туди ховатись?

На запитання журналістів, чи варто було встановлювати замки, мешканка каже, що міській раді видніше. Але вважає, що міська влада точно знала, що ці підвали не пристосовані до перебування там мешканців. Ні в їхньому будинку, ні в будинках, що поруч. Жінка розповідає, що до повномасштабного вторгнення в цьому підвалі була майстерня, потім він стояв пустий, там лише знаходяться труби і комунікації. Після 24 лютого 2022 року сусіди ходили туди з дітьми, але зараз не ходять. 

– У людей є ключі, і в разі необхідності вони можуть спуститись в підвал. Але чи вони туди спускаються, чи ні, це я вам не можу сказати. Коли тривоги немає, двері в підвал закриті. Як тільки звучить сигнал тривоги – двері автоматично відчиняються. І вночі відкриваються, усе спрацьовує автоматично, – каже пані Валентина, мешканка будинку по вул. Космонавтів, 37 

Олександр П’ятих, голова ОСББ та уповноважений будинку по вул. Янгеля 69 розповідає, що в їх будинку більшість робіт в укритті виконали власними силами, а матеріали для ремонту купували за спонсорську допомогу. Щодо встановлення автоматичної системи на укритті – мешканці відмовились її встановлювати. Натомість в сусідньому будинку, по вул. Янгеля, 71, у якому пан Олександр є також головою ОСББ, система встановлена, однак там ніхто не ховається. Мешканці за потреби ходять в укриття сусіднього будинку. 

– Це укриття по Янгеля,71 – це не укриття, а пастка для тих, хто там опиниться.  Просто кам’яний, бетонний мішок. А стосовно нашого укриття по Янгеля, 69, на початку повномасштабного вторгнення ми з сусідами розібрали частину комірок в підвалі, зробили єдиний простір. Ось вже купили унітаз, плануємо тут провести каналізацію, встановити душ і туалет. Навіть, якби в нашому укритті була автоматична система відкриття, я б так зробив, щоб вона не відкривалась. У нас є система дублювання ключів. Коли є сигнал тривоги, особливо вночі, я, або сусіди завжди на місці і відчиняємо укриття. Якщо двері будуть постійно відчинятись і не зачинятись, місцеві безхатьки тут усе рознесуть.  Але я розумію, що керівники міста, після трагічних подій в Києві, діють як в приказці – “на воду дмуть, обпікшись на молоці”

Укриття на Янгеля, 71

        Укриття на Янгеля,69

Укриття на Янгеля,69

Ситуація в інших містах України

Системи автоматичного відкриття дверей на укриттях  такі самі як у Вінниці, за інформацією представника  TIRAS-12 Олега Сидорука встановлені  у Київській, Кропивницькій областях та місті  в Кропивницькому. У Львові систему автоматичного відчинення дверей на укриттях облаштовувала інша компанія –  Ajax Systems. 

Керівник «Вінницького інформаційного центру» розповідав журналістам, що також розглядали цю компанію як постачальника, але їхні комплекти були дорожчими, ніж на TIRAS-12. З відповіді на запит знаємо, що на встановлення систем автоматичного відкриття дверей на бомбосховищах та укриттях з бюджету Львівської міської територіальної громади виділено 629,6 тисяч гривень. У Хмельницькому до вирішення проблеми підійшли системно. Міські депутати проголосували за  програму «Моє укриття». Розрахована програма на 2023-2025 роки.

На її виконання потрібно 13,5 мільйона гривень. Розпорядником грошей є управління житлової політики і майна. Програма має два основні напрямки – це обладнання укриттів автоматичними дверима та  ремонт укриттів. З відповіді на запит знаємо, що у 2024 році на встановлення систем автоматичного відкриття дверей  з бюджету міста було виділено 5 мільйонів 840 тисяч гривень. З бюджету Житомира на це пішло 3 мільйона 84 тисячі гривень, в Черкасах – 840 тисяч гривень.

 

Матеріал створений в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадян про роботу комунальних підприємств Вінниці»: за підтримки Інституту масової інформації

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds