Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Компанія, яку СБУ підозрювала у незаконному привласненні бюджетних коштів, встановила термінали у лікарнях Вінниці

Компанія, яку СБУ підозрювала у незаконному привласненні бюджетних коштів, встановила термінали у лікарнях Вінниці

                                                                                                                                                                                           Авторка: Дар’я Пиріжок

У всіх вінницьких комунальних лікарнях встановлені термінали по оплаті послуг, що додалонезручностей як пацієнтам, так і працівникам цих закладів. Комісія від 5 гривень береться за оплату кожної послуги, а не всього чеку одразу.  А якщо при собі немає мобільного телефону, то оплатити послуги через термінал взагалі неможливо. Медперсонал каже, що допомагають пацієнтам з оплатою майже у ста відсотків випадків.  Окремої уваги заслуговує історія походження компанії, що  обслуговує ці термінали. 

 

Термінали у лікарнях – як це працює

(фото терміналу у ЦПМСД №2)

Є кілька варіантів оплати послуг:

Можна й через банк проплатити. В ПриватБанк комісія складає три гривні, а monobank комісію не бере. Можна ще карткою розрахуватися через термінал за допомогою PayPal, але потрібно ще вводити свою електронну пошту, тому що туди приходить чек. Якщо сплачувати у відділені Укрпошти, то там за кожну послугу окрема проплата – 10 гривень комісії.- каже працівниця Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 (ЦПМСД №2) Валентина

Хтось з працівників закладу ЦПМСД №2, кажуть там, постійно допомагає людям проплатити послуги через термінал, тому що самому дуже важко розібратись. А якщо у людини немає з собою мобільного телефону, то це взагалі неможливо зробити. Комісія за оплату послуг береться різна, все залежить від вартості послуги, яку ви проплачуєте –  5-7 гривень за кожну послугу окремо. Кожна послуга має свій окремий код. 

(фото з закладу ЦПМСД №2)

Оплативши послугу в ЦПМСД №2, на чекові журналісти побачили назву фірми, яка надає білінгову послугу – ТОВ “Свіфт Гарант”.

(фото чека з термінала, який встановлений у ЦПМСД №2)

Це велика фірма з Києва, яка надає фінансові платіжні послуги своїм клієнтам щодо переказу коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Але у відповідь на наш запит, ця ж лікарня ЦПМСД №2 зазначила, що у них термінали встановило підприємство ТОВ “Центр муніципальних систем управління” (ТОВ “ЦМСУ”)

(відповідь ЦПМСД №2 на наш запит)

Це можна пояснити тим, що ТОВ “ЦМСУ” встановлює і обслуговує термінали, а вже комісія при оплаті послуг через ці термінали йде на рахунок ТОВ “Свіфт Гарант”. Саме таку схему, у відповідь на наш запит, зазначив заклад ЦПМСД №1.

 

(відповідь на наш запит ЦПМСД №1)

Щоб переконатись чи дійсно це так, ми надіслали офіційні листи до ТОВ “ЦМСУ” та до ТОВ “Свіфт Гарант”, але на момент публікації матеріалу ніякої відповіді ми не отримали.

 

ТОВ “Центр муніципальних систем управління” (ТОВ “ЦМСУ”)

Взагалі, в більшості комунальних лікарень Вінниці, термінали встановила та обслуговує ТОВ “ЦМСУ”


(відповідь Вінницької обласної ради на наш запит)

Переважна кількість вінничан та вінничанок розраховуються за комунальні послуги онлайн. Посередником в цій операції виступає саме ТОВ “ЦМСУ”. 

Підприємство є активним учасником тендерів. 

 

( скан з сайту YouControl)

Основна діяльність ТОВ “ЦМСУ” – надання білінгових послуг, тобто, прийом оплати рахунків. 

За версією взятою із матеріалів досудового розслідування слідчого відділу УСБУ у Вінницькій області, які містяться в судовій ухвалі  від 11 лютого 2022 року, це підприємство з’явилось наступним чином:

 “У листопаді 2012 року директор комунального підприємства “Обчислювальний центр житлово-комунального господарства” (КП-ОЦ ЖКГ) Леонід Тимчук разом з підлеглими створюють ТОВ “ЦМСУ”, де пан Леонід стає кінцевим бенефіціарним власником із часткою 51.35%. У 2013 році згідно з рішенням Вінницької міської ради цілісний майновий комплекс КП-ОЦ ЖКГ передається в оренду на 5 років ТОВ “ЦМСУ”. Але вже в наступному 2014 році через конкурс ТОВ “ЦМСУ” придбало цей майновий комплекс на вулиці Листопада Антона, 7А у Вінниці за 1,6 мільйонів гривень. На думку слідчих СБУ – такі дії є незаконною реалізацією комунального майна за заниженою вартістю, з метою подальшого його використання для привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах.”

 Журналісти не знайшли інформації про те, чим закінчилося це розслідування.  Ухвалою суд продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 14 серпня 2022 року. 

Власнику ТОВ “ЦМСУ” Леоніду Тимчуку у свій час належала інвестиційна компанія “Поділля-Капітал”.  Згодом ця компанія, вже коли її власником стала людина з росії, приймала участь у схемі Володимира Гройсмана при будівництві ТЦ “Магігранд”.

Леонід Тимчук, разом з іншим власником ТОВ “ЦМСУ” Валентином Орловським, у 2016 році були серед тих, хто заснував ТОВ “Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва”, яке пов’язано з будівництвом муніципального житла у Вінниці на вулиці Привокзальна, 30.

Валентин Орловський був одним з забудовників ЖК “Авалон-5” у Вінниці

(скан з сайту clarity-project)

 

Навіщо взагалі встановили термінали у лікарнях?

Вінницька міська рада у відповідь на наш запит зазначила, що ніякі  рішення про встановлення терміналів у лікарнях, не приймались. Вінницька обласна рада відповіла на наш запит, що в 2016 році на сесії облради приймалось рішення, що стосувалось лише благодійних внесків в лікарнях.

Можливо є якесь рішення від Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), яке виконує місцева влада? На наш запит МОЗ відповіло, що є Постанова Кабінету Міністрів України (КМУ) від 5 липня поточного року відповідно до котрої, з 1 січня 2025 року в лікарнях можна розраховуватись виключно в безготівковій формі. 

Виходить, лікарні Вінниці заздалегідь підготувались до цієї постанови КМУ. 

 

Яка ситуація в інших містах України?

Ми надіслали запити у кілька обласних центрів (Київ, Житомир, Черкаси, Миколаїв, Полтава, Чернівці), щоб дізнатись як там розраховуються у комунальних лікарнях. Ситуація різна: в якихось лікарнях цих міст можна розраховуватись тільки безготівковим способом, а в якихось закладах також можна оплатити послуги готівкою. Всі ці відповіді ми позначили на мапі Google, де червоні мітки – це відповідь місцевих органів самоврядування, а сині – відповіді лікарень. 

( скан з карти Google)

 

Головне фото: Анастасія Демянчук

 

Цей матеріал створено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

 

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds