Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У Метанівці зерносховище відстоювала “Самооборона” з сапами

У Метанівці зерносховище відстоювала “Самооборона” з сапами

b858dc03bb496ce9776eefb318ee70e6_XL

Майно колишнього КСП «Дружба» села Метанівка Теплицького району за «копійки» продали директору ТОВ «Теплик-Агро», депутату районної ради Василю Анченко. Мешканці Теплицького району називають його місцевим царьком, який порушує закони та нікого не боїться. У 2010 році у районну раду він обирався від Партії регіонів.

«Для Тепличчини з часів президентства Віктора Януковича – нічого не змінилося», – кажуть тепличани. Правоохорнців селяни звинувачують у затягуванні розслідування кримінальних проваджень, що також грає на руку Василю Анченко. Сам Василь Анченко, усі звинувачення називає наклепом. За його словами, він законослухняна людина і діє виключно в правовому полі. Звинувачення називає проявами не доброчесної конкуренції.

– Це наклеп, за який потрібно буде відповідати усім, хто має до цього стосунок. По кожному факту у вашій статті юристами буде зроблений детальний аналіз, ми розставимо усі крапки над І, – говорить він.

Майно продав навіть покійник

У 2012 році 12 членів комітету співвласників майна вирішили долю 645 співвласників майна колишнього КСП «Дружба» балансовою вартістю близько п’яти мільйонів гривень, не рахуючись з інтересами 30 відсотків власників майнових паїв. Щоб спільно користуватись майном пайового фонду колишні колгоспники створили спілку співвласників майна. За десять років багато, що змінилося: деяке майно переобладнували, виводили з пайового фонду, списувалося, віддавалося за кредиторську заборгованість. Співвласників завідомо про такі зміни не повідомляли, що викликало нарікання селян.

Але головний «хід конем» здійснили у 2012 році. Зборами комітету вирішили виділити цілісного майнового комплексу вартістю понад три мільйони 435 пайовикам. Усе було б добре, якби саме пайовикам віддавали майно, поставивши до відома усіх інших. Насправді, майно передали директору «Теплик-Агро» Василю Анченку. Він скуповував у пайовиків їхні паї, щоб заволодіти цим майном. За словами самого Василя Анченка, він купував майнові паї у людей, які погодились надати йому в оренду свої земельні паї. Близько сотні людей відмовились. Саме вони сьогодні лишилися з нічим та відстоюють свої права у суді.

galyna-gorych

– Вони робили, що хотіли. Майно, яке забрали собі, і оцінювали у копійки. Нам позвозили поломану техніку зі всього району, скинули тут та сказали, що це наше. Зруйновані приміщення, з яких вони вивезли усю техніку, за словами Анченка також наші. А все інше – їхнє. Так вони собі вирішили, – каже представник потерпілих співвласників майна Галина Горич. – Він самовільно забрав собі нашу скотину, продав її, а потім сказав, що він рік утримував її, за це ми йому винні гроші, а тому нашої скотини вже немає. Майно продавалось за підробленими документами на користь Василя Анченка та ТОВ «Теплик-Агро». Ось дивіться, стоїть підпис про продаж свого майна покійником. Він помер за рік до того,як поставив цей підпис. Тут своє майно продає восьмирічна дитина. Акти-прийому
передачі майна перероблялися й не раз. Цьому є багато доказів. І ніхто цього не хоче помічати, ні прокуратура, ні слідчі.

Поки суди тривають – майно відбирають

Рішенням Теплицького районного суду вдалося визнати недійсним та скасувати рішення членів комітету співвласників майнових паїв. Але 2 червня 2015 року Апеляційний суд Вінницької області це рішення скасував. Наразі справа знаходиться на касації у вищому спеціалізованому суді.

Фермери продовжують відстоювати своє майно усіма можливими способами – пишуть заяви в міліцію, прокуратуру, райдержадміністрацію, райраду. Звернулися вони до суду й через те, що «Теплик-Агро» в Вінницькому БТІ виготовляє технічні паспорти та оформлює право власності на майно поки тривають суди. Але у цій справі вони програли суди усіх інстанцій.

– У 2014 році вони приїздили відбирати зерносховище. Приїхала один бусик з його робочими, інший бусик – з Донецька, – говорить фермер-одноосібник Микола Пащенко, – Ми викликали міліцію, прокуратуру, «Самооборону» з усіх сусідніх сіл. Ніколи не думав, що хлопці так оперативно зреагують. Приїхали з сапами відстоювати наше зерносховище. Два чоловіки втекло в ліс. Сумками покалатали, припускаємо, що то була зброя. У тих, хто лишився брали пояснення, прописка у них Донецька. Забрали у них різака та договір на демонтаж. Потім ці докази в міліції десь пропали і закрили кримінальну справу. Ми не дали їм рознести це приміщення, вони уже багато чого тут стерли з лиця землі, у нас тут тепер постійно чергують люди. Хоча б це ми вирішили відвоювати. Ми подаємо в суди про незаконні дії. Під час розгляду Анченко, знаючи, що немає права доки йдуть суди продавати майно, він його продає. За шахрайською схемою через місяць
перепродує. Ми знаємо, що все це підставні особи.

За актом прийому-передачі зерносховище, про яке говорить чоловік, а саме, будівлю критого току розміром 3200 квадратних метрів, Василь Анченко отримав усього за 24 тисячі 200 гривень. Сьогодні, щоб збудувати найпростіше зерносховище з жерстяним покриттям потрібно заплатити близько 600 гривень за метр квадратний <http://prom.ua/p29429315-zernohranilischa-sklady-angary;all.html>. Приблизно за таку ж суму, йому віддали свинарник, за 18 тисяч гривень –
корівник, кухня з прибудовою відійшла за 1325 гривень, електроцех – за 324 гривні, за 127 гривень – водокачка, за 423 гривні – склад. Усі колгоспні машини забрали за 19 тисяч гривень, трактори – за 20 тисяч гривень, комбайни – за 71 тисячу гривень.

Василь Анченко каже, що має на усі об’єкти свідоцтво на право власності.

– Це підтверджується рішенням судів. Звичайно та сторона, яка з якихось причин не заключила договір оренди земельної ділянки, я їхні майнові сертифікати не викупляв. Усе, що мені належить, що пройшло спілкою та загальними зборами, я відповідно відібрав, – каже він.

 

rozsliduvannja-metanivka-2

rozsliduvannja-metanivka-3

Роби, що хоч – ніхто не перевірить

Скаржаться мешканці Метанівки й на те, що у селі ведеться незаконне будівництво без усяких дозволів та погоджень.

– Притягли сюди стовпи, провели електроенергію. Ніхто нікого не питає. Чия це земля, чи має він право на будівництво. Питали в голови сільради погодження – немає, голови адміністрації – немає. Там далі була діюча польова дорога до лісу – він її переорав. Голова сільської ради каже, що земля за межами населеного пункту і він до цього нічого немає. Це державні землі, – говорить Олена Березкіна. – А польові дороги, що він розорав між селами Метанівка-Петрашівка, Метанівка-Орлівка – це десятки гектарів самозахопленої землі. За неї не платять ні орендну плату, ні податки.

Василь Анченко стверджує, що усі ці твердження не відповідають дійсності.

– Щоб усе це встановити, є земельна комісія. Хай звертаються. Земельна комісія виділить дороги, якого сполучення, та покаже межові знаки моїх паїв. Крапка, – говорить він.

За його словами, деякі паї взагалі знаходяться в центрі ставка, а не лише посеред дороги. Розмови щодо незаконного будівництва, Василь Анченко, називає нісенітницею.

– На земельну ділянку є договір внесений до єдиного реєстру. Є контролюючі органи, які все це контролюють. На сьогодні ніхто не спростував, не вказав на недоліки або неналежне оформлення, що я без документів веду це будівництво, говорить він.

Ще в 2013 році Галина Горич звернулася з заявою у сільську раду по проблемі розораних дороги, приклавши викопіювання з кадастрової карти. Звідти її відправили в Теплицьку райдержадміністрацію, потім у держінспекццію сільського господарства у Вінницькій області. Там відповіли, що не мають законних підстав проводити позапланові перевірки.

З відповіді на інформаційний запит до Теплицької районної ради чи скаржився хтось на Василя Анченка за час його діяльності, ми дізнались, що так само відмовилась робити позапланову перевірку Державна екологічна інспекція у Вінницькій області. Депутат Володимир Шарданюк, який подавав запит, повідомив про факт звезення «Теплик-Агро» в околиці села Погоріла рідкого аміаку. Під зверненням до депутат підписалось 243 мешканці села.

Юрист здивований рішенням суду

Адвокат потерпілих власників майнових паїв Леонід Гавриш каже, що був м’яко кажучи здивований рішенням апеляційного суду щодо незаконних дій комітету співвласників майна.

– Теплицький суд визнав дії комітету співвласників майна незаконними та скасував протокол зборів. Вони подали апеляційну скаргу і суд скасував рішення Теплицького районного суду, – каже він. – Я вважаю, що неправомірно скасував з підстави, що потрібно було подавати позов не до членів комітету, а до спілки. Хоча є роз’яснення Верховного суду про те, що згідно цивільно-процесуального кодексу сторонами по справі можуть бути юридичні особи, фізичні особи та держава. А спілка співвласників не є нічим з цього. Є роз’яснення, що в такому випадку потрібно звертатися саме до фізичних осіб тому, що вони діють за дорученням. Ця організація не була зареєстрована. Але апеляційний суд, я здогадуюсь з яких причин, прийняв таке рішення. Тому я його оскаржую. У нас є усі юридичні підстави та докази, порушене право, щоб рішення було на нашу користь. А говорити у цій державі про шанси – я тепер нічого не можу сказати.

Наразі за інформацією прокуратури Теплицького району, наданої Галині Горич, ведуться розслідування двох кримінальних проваджень. Обидва за статтею 358 КК України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів» – № 12015020280000073 від 3 березня 2015 та № 12014020280000344 від 24 жовтня 2014 року. Надати цю інформацію журналістам на інформаційний запит прокуратура області відмовилась, посилаючись на те, що ми не є сторонами у справі. Сектор зв’язків з громадськістю обласної міліції повідомив, що по обом провадженням заплановано ряд заходів та слідчих дій, які планується провести у найкоротший термін. Провадження порушені проти невідомих осіб.

 

zajava-shokinu rozsliduvannja-metanivka-4

 

«Теплик-Агро» має не Теплицьких власників

Люди, з якими довелося спілкуватися на Тепличчині, вважають, що Василь Анченко сплачує гроші в касу «Партії регіонів», що досі районом керує Олександр Янукович.

– Водії, які вивозили врожай самі просили нас їх спинити хіба ви не бачити куди це все йде, – говорить Галина Горич. – В 2011 році до нас приїздив Саша Янукович з двома братами Соловчаками, ще тоді коли вони тільки почали землю скупляти. Я тоді захотіла дізнатись, хто за цим стоїть. Мене питали, а що ви не знаєте, що кришують усе брати Соловчуки.

За даними ЄДРПОУ власником «Теплик-Агро» є Віктор Соловчук , батько Євгенія та Леоніда Соловчуків. Віктор Соловчук керівник Добровеличковського концервного заводу <http://dobrovelichkivskiy-konservniy-zavod.biz-gid.ru/> в Кіровоградській області, Добровеличківського молокозаводу та ще кількох фірм аграрного профілю. Леонід – гендиректор ТОВ”Міжнародний Аграрний інвестиційний фонд, Євген – гендиректор ТОВ «Згода». Родина у 2014 році балотувалися по Печерському району міста Київа удепутати міської ради <http://www.nash-dim.org.ua/ru/kandidati-v-kievradu-2014/evgeniy-solovchuk/> від партії Анатолія Гриценка. У Верховну Раду у 2014 році по 100 округу Леонід Соловчук йшов представником політичної партії Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Євген Соловчук – по 101 від «Народного фронту».

Селяни також стверджують, що за часів президентства Януковича, Василь Анченко, якого при колишній владі дуже цінували, визнавши навіть «Людиною року-2013», відбирав землі у ще однієї агрофірми, котра працює на теренах Тепличчини – «Зоря Поділля». Кінцевий бенефіціарний власник якої нинішній Президент України Петро Олексійович Порошенко. Селяни кажуть, що з тих пір змінилася лише тактика Василя Анченка – тепер він землі у «Зорі Поділля» не краде, а перекуповує у селян-власників. Тобто, пропонує більше грошей за оренду та виплачує їх наперед. Мабуть, Петра Олексійовича ця ситуація наразі не дуже турбує, оскільки правоохоронні органи так і не отримали зверху команду «фас». Мудрувати, як приборкати конкурента довго не довелося б, мабуть, просто потрібно було б діяти згідно з чинним Законодавством.

Document-page-001 Document-page-002 Document-page-003


Посилання на джерело

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds