Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницькі поліцейські за кошти громади прислужують муніципалітету

Вінницькі поліцейські за кошти громади прислужують муніципалітету

Чому підприємці скаржаться на муніципальну поліцію та що насправді мають робити, що роблять, і які мають повноваження, скільки заробляють вінницькі поліціанти розслідували журналісти.

Муніципальна поліція створена для контролю за благоустроєм в Вінниці, вмішується у підприємницьку діяльність, заважає працювати та виконує замовлення міськвиконкому. Так кажуть підприємці. Більшість з них розповідає про це «не для преси. Кажуть: «Ви ж розумієте, що мені взагалі після цього не дадуть працювати в Вінниці. А так я якось свої питання повирішую». Юристи стверджують, що муніципальна поліція – незаконне формування, а міська рада приховує, у скільки вінничанам обходяться міські поліціянти.

Забрали обладнання без суду

– Минулого літа у мене був інцидент з муніципальною поліцією. Вони забрали у мене серед білого дня обладнання для виготовлення морозива, – каже підприємець Вікторія Лукашова. – Це сталося на вулиці Соборній на одній з точок по продажу під приводом того, що начебто міська рада не дозволяє там продавати морозиво та вимагає погодження про розташування. Обладнання завезли в невідомому напрямку. Щоб повернути його мені довелося пройти через п’ять судів. Витратити купу часу, нервів, грошей. Мало б бути навпаки – рішення суду, що обладнання потрібно забрати з вулиці. А насправді, довелося ходити в суд мені, щоб його забрати. І суд був на моєму боці. Усе поставлено з ніг на голову. Людей просто залякують.

Наприкінці травня Вікторія зареєструвала Вінницьке територіальне об’єднання підприємців «Разом». Каже, що лише разом можна щось змінювати, поодинці боротися з системою дуже важко. Вікторія говорить, що їй вдалося добитися з допомогою Держпідприємництва, прокуратури та суду скасування незаконного регуляторного акту міськвиконкому – погодження розташування торгових точок. Але за її словами, через кілька місяців він з’явився знову уже під іншою назвою – повідомлення про розташування.

– Знову доведеться звертатися у Держпідприємництво та проходити увесь шлях. Скільки можна в ці кішки-мишки грати?, – говорить Вікторія.

victorija-1 razom-2

За музику потрібно платити

Підприємці розповідали про те, що їх вигнали з роками напрацьованих точок, не даючи жодного шансу працювати далі.

– Мені заборонили продавати газети на вулиці Соборній, де я працював багато років. Спочатку казали, що у нас в місті іноземні гості, нехай поїдуть, а потім станете на місце. Насправді, мене звідти вигнали назавжди, – говорить підприємець Олександр Пелих. – А у мого знайомого, взагалі абсурдна історія. До нього в кафе уже кілька разів приходили співробітники муніципальної поліції та вимагали сплачувати у міськвиконком за музику. Тобто, за авторські права на пісні, які лунають в кафе. Сказали, щоб склав список усіх виконавців.

oleksandr-pelyh-3

Ольга Гандурська вважає, що муніципальна поліція таким чином розчищає територію для роботи «угодних» муніципалітету підприємців. Адже торгівля з рук у невстановлених місцях, що протирічить статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у Віннниці відбувається й по сьогодні. До прикладу, візьмемо тільки по вулиці Соборній на тротуарі ( ПДР: тротуар — елемент дороги, призначений для руху пішоходів, який прилягає до проїжджої частини або відокремлений від неї газоном) продають квіти.

– Мене поки що ніхто не виганяв. Сказали подати у міську раду документи на погодження місця розташування палатки. Я подав. Гроші ніякі не платив, – каже підприємець Павло Добровольський, який уже 18 років продає газети на вулиці Соборній.

Його палатка тепер стоїть поруч з кіоском «Преса», у якому також продають газети. Кіоск перенесли сюди через будівництво нового торгового центру «Cloud Сквер» .

kvity-4 kiosk-5 pavlo-dobrovolskyj

 

За ініціативи громади

На зустрічі з старшим експертом швейцарського корпусу експертів Swisscontact (бізнес орієнтований незалежний фонд міжнародного співробітництва) Франзом Сталдером, вінницькі підприємці розповідали про інциденти з поліціянтами. Вони хотіли знати думку експерта, що їм робити. Швейцарець взагалі не зрозумів через перекладача що за структура така – муніципальна поліція . Франз Сталдер розповів, що у них усе робиться лише за ініціативи та під контролем громади. Навіть якщо чогось не дозволяють правила, громада може довести, що можна. Для прикладу він привів знак обмеження швидкості, який вони усі разом змусили прибрати на одній з вулиць.

– Якщо я хочу щось збудувати, то маю спочатку намалювати проект, який підтримають люди. Мені доведеться змінювати його доти, доки усі не погодяться з таким будівництвом. Але якщо я замість затверджених трьох поверхів збудую чотири, то у мене заберуть усе. Через кілька хвилин з’їдуться поліцейські, щоб припинити правопорушення, – сказав він.

У Вінниці на виклик городян про незаконне будівництво муніципальні поліцейські не приїдуть. Викликати їх необхідно через відділ оперативного реагування «Цілодобова варта» (тел.15-60), що працює у Вінницькій міськраді. Відділ приймає звернення громадян про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій по місту. Далі з цієї служби виклик «розписують» на департамент архітектури та містобудування, а уже звідти можуть викликати муніципальну поліцію. Як пояснив керівник муніципальної поліції Василь Гайовик, вони не володіють інформацією про те, кому належать землі у місті.

zustrich-z-stadlerom-7

Поліція ловить порушників блогоустрою

За статутом муніципальна поліція належить до комунальної власності територіальної громади міста Вінниця, а власником визначено Вінницьку міську раду. Органом уповноваженим управляти Муніципальною поліцією є Департамент міського господарства Вінницької міської ради. Отже, саме міська рада може керувати муніципальними поліціянтами та вказувати їм, що необхідно робити. Але керівник муніципальної поліції Василь Гайовик відкидає усі звинувачення у тому, що працюють вони на замовлення муніципалітету проти «неугодних» підприємців.

– Можливо, десь таке є, але у нас в муніципальній поліції такого немає і бути не може , – каже він. – Я довго працював в міліції, багатьох підприємців знаю особисто. Якщо сьогодні хтось з них протестує проти місцевої влади, то їх же ніхто за це не чіпає. Крім того є моя особиста позиція, як людини. Нам далі усім жити в цьому місті. Якщо є якісь порушення, не залежно від того, знаю я цих людей чи ні, вони мають бути усунені.

За словами Василя Гайовика муніципальна поліція створена в першу чергу для того, щоб слідкувати за благоустроєм у місці та керується у своїй діяльності Правилами благоустрою території міста Вінниці. Керівник каже, що вони не забирають обладнання у підприємців. За результатами їхніх перевірок складаються протоколи, які передаються на розгляд адміністративної комісії при виконкомі міської ради ( Згідно ст. 152 Кодексу України про адміністративні порушення «Порушення державних стандартів, норм і правил в сфері благоустрою населених пунктів і правил благоустрою населених пунктів») Також «муніполіціянти» складають приписи щодо усунення порушень.

– Ми слідкуємо, щоб вчасно косили траву, щоб не зливали каналізаційні стоки у річки, не палили листя, не висипали на вулиці сміття, не витоптували газони, не продавали сир та м’ясо з землі…, – говорить Василь Гайовик. – Я розумію, що всі намагаються вижити зараз як можуть, але ви ж не хочете, щоб це їла ваша дитина. На ринках Вінниці є більше 300 місць, де можуть торгувати люди, що самі виростили продукцію. За ці місця платити не потрібно. Якщо на ринках не хочуть надавати такі місця, нехай люди скаржаться у «Цілодобову варту».

За словами Василя Гайовика, повідомлення про розташування торгових точок у Вінниці справді існують. У них є список людей, які подали такі повідомлення та отримали «добро» міськвиконкому на торгівлю у різних місцях на вулицях міста.

vasyl-gajovyk-8 vasyl-gajovyk-9 municypalna-policija-10

Щомісяця на зарплатню більше 78 тисяч

Комунального підприємство «Муніципальна поліція» було створене 29 березня 2013 року рішенням сесії Вінницької ради. Статутний капітал – один мільйон триста тисяч гривень. Фінансується муніципальна поліція повністю з міського бюджет за програмою «На варті міського порядку на 2013-2016 рік». На баланс підприємства на праві господарського відання віддали будівлю, що належить до комунальної власності міста на вулиці Скалецького, 29. Тут розміщується увесь штат підприємства – 23 людини. Муніципальні поліцейські носять форму та зірочки на погонах. Керівник Василь Гайовик каже, що зірочки на погонах означають посаду, а не чин. З відповіді на інформаційний запит журналісти дізналися: щомісяця на зарплатню співробітникам із бюджету міста йде 78 453 гривні. Найвища зарплатня у керівника підприємства 5904 гривні, не набагато менша у його двох заступників – 5314 гривень та 5018 гривень. Скільки взагалі витратили коштів із бюджету міста за два роки існування підприємства , журналістам дізнатися не вдалося. На інформаційний запит до Вінницького міськвиконкому, у якому одним з питань було прохання надати копії рішень про виділення коштів на фінансування діяльності «Муніципальної поліції», ми отримали …копії програми «На варті міського порядку на 2013-2016 рік». В ній немає жодної цифри. Чекаємо на відповідь на повторний запит. Громада має право знати скільки та кому вона платить. У ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» чітко вказано : «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами».

municypalna-polizija-11 municypalna-polizija-12

Юристи радять на поліцію викликати міліцію

Адвокат Назарій Слізяк, котрий входить до Вінницької обласної організації Спілки юристів України, ставить під сумнів законність існування муніципальної поліції взагалі. За його словами Верховна Рада України лише в першому читанні прийняла законопроект «Про національну поліцію та муніципальну варту». У разі прийняття цих законів будуть чітко розмежовані повноваження національних органів та муніципальних. Прийняттю цих законів має передувати широке обговорення з громадськістю, як це прийнято в європейських країнах.

nazarij-slizjak-13

– Муніципальна поліція створена на базі інспекції з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста. Працівники поліції носять спеціальну форму та мають при собі спеціальні охоронні засоби, – каже Назарій Слізяк. – Зверніть увагу на те, що в статуті цього органу зазначено, що це є комунальне підприємство, метою якого є отримання прибутку. Також вказано, що поліція в своїй діяльності керується Конституцією та законами України. Статутом передбачено також право носіння, зберігання, застосування спеціальних засобів, що передбачені законом України «Про охоронну діяльність». Даним Законом регулюється надання послуг з охорони власності суб’єктів господарювання та громадянам. Дія Закону поширюється на правовідносини правоохоронних та військових формувань, що не врегульовані законодавством. Разом з тим, слід зазначити, що законодавством України забороняється використання «елементів символіки, форменого одягу» силових структур, що діють у відповідності до законів України, в тому числі в назві суб’єкта охоронної діяльності, на одязі, транспорті реагування тощо. Також поліція мала б мати ліцензію на здійснення правоохоронної діяльності. Згідно Конституції України, на території України заборонено створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених Законом. Звертаю особливу увагу на те, що згідно із Конституцією України (ст.19) органи державної влади, органи місцевого самоврядування та посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

За словами адвоката, муніципальна поліція дублює цілий ряд функцій різних державних органів. Якщо поліціянт стає свідком порушення благоустрою, він має лише фіксувати і повідомляти міліцію чи «захист прав споживача». Якщо громада буде вимагати ліквідації цього підприємства, воно може бути ліквідоване за рішенням власника (міської ради) або господарського суду.

– У випадку зустрічі з працівниками комунального підприємства «Муніципальна поліція» звертайтесь до кваліфікованих юристів або суду за захистом своїх конституційних прав, – каже юрист.


Посилання на джерело

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds