Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У Вінниці на комунальній землі будується “секретне” муніципальне житло – влада приховує інвесторів та кошторис

У Вінниці на комунальній землі будується “секретне” муніципальне житло – влада приховує інвесторів та кошторис

                                                                                                                                                                                             Автор: Олексій Костяєв

Витрачені у 2022 році 146 тисяч гривень на капітальний ремонт опалювальної системи у будівлі по вулиці Родіона Скалецького, 29, де розташовувалось КП “Муніципальна варта”, пішли буквально на смітник. Уже в липні 2023 року влада вирішила знести цю будівлю задля будівництва муніципального житла. Не питаючи місцевих мешканців та не провівши громадських слухань, взимку поточного року вирили котлован, а весною почали будівельні роботи. Журналісти Агенції з’ясовували, чому підрядник був обраний не через Prozorro, чому приховують кошторис будівництва і інвесторів, та чому житловий будинок будують усупереч зонінгу.

 

Забудовника обрали не через відкритий тендер

Замовником будівництва є комунальна структура, тобто, МКП “Вінницький фонд муніципальних інвестицій”. Зазвичай  підприємства, які засновані з бюджетних коштів, шукають виконавців в електронній системі публічних закупівель Prozorro. Але в даному випадку цього не було. 

Вінницька міська рада, у відповідь на наш запит, пояснила це тим, що будівництво йде за кошти приватних осіб, тому підрядника робіт обирала спеціальна комісія, рішення якої затвердив виконком – мова йде про ТОВ “ВМБУД”.

(скан з відповіді Вінницької міської ради на наш запит)

На запитання –  чи був конкурс на визначення підрядника, міська рада відповіла, що забудовника обирали серед трьох компаній й ТОВ “ВМБУД” запропонувало найменшу цінову пропозицію, тому комісія обрала саме це підприємство. 

 

(скан з відповіді Вінницької міської ради на наш запит)

Оскільки орган місцевого самоврядування є власником КП, то я вважаю, що в даній ситуації комунальне підприємство підпадає під дію ЗУ «Про публічні закупівлі,» а тому повинні обирати забудовника з найвигіднішою пропозицією саме в Прозоро. Отже, із згаданим кейсом можна звернутись до Державної аудиторської служби, яка може розглянути ці обставини та надати власну оцінку, – каже юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов 

Керівником ТОВ “ВМБУД”, за даними аналітичної системи YouControl, з лютого по жовтень 2023 року був Михайло Лепей. Цю посаду він поєднував з роботою в комунальному підприємстві “ЕкоВін”, де по сьогоднішній день займає посаду заступника директора. З 2015 по 2020 роки він був депутатом Вінницької міської ради від партії “Опозиційний блок”.  

 

За чиї кошти будується житло – секрет

(фото будівництва)

На наш запит Вінницька міська рада зазначила, що інвесторами будівництва є 41 особа і що відповідно до ЗУ “Про захист персональних даних” вони не мають право надати нам перелік цих осіб. 

Відповідно до висновків Верховного Суду, які викладені в постанові від 18.07.2019 справа №  554/11837/14-а інформація, пов’язана з виконанням умов договору про організацію спільного будівництві, що здійснюється за рахунок земель комунальної власності не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі умовами жодного договору та підлягає наданню на запит, оскільки доступ до такої інформації вже санкціонований законом і не потребує згоди сторін, які підписали умови такого договору.Отже, інформація про ПІБ або найменування юридичних осіб інвесторів повинні бути надані, оскільки вони користуються комунальною земельною ділянкою, де зводиться комплекс, – говорить юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов 

 

Багатоповерхівка будується там, де не передбачена житлова забудова

Відповідно до плану зонування, будівництво відбувається в діловій зона Г-1, що передбачає комерційну нерухомість, де житлові приміщення не передбачені.

(скан з плану зонування Вінниці)

Через це даний об’єкт має офіційну назву “Будівництво багатофункціонального комплексу з житловими приміщеннями”. По плану площа приміщень громадського призначення займатиме 2 тисячі квадратних метрів, а житлова – півтори. Але на паспорті об’єкта будівництва ми бачимо будівлю, де житлові приміщення займають вісім поверхів з десяти. То чи дійсно тут приміщення громадського призначення займатимуть більшу площу, ніж житлові?

(фото з паспорту об’єкта будівництва, який розташований на паркані біля будівельного майданчика)

Замовник будівництва – МКП “Вінницький фонд муніципальних інвестицій”, у відповідь на наш запит вказали, що в даній споруді передбачено п’ять поверхів з нежитловими приміщеннями, включаючи підземний паркінг. 

Є проблема при визначенні коду об’єкта по класифікатору – якщо громадських більше, то код як для громадських. А вся система контролю в реєстрах побудована на класифікаторах – так можна порушувати вимоги і по функціоналу території, і по цільовому призначенню ділянки, і нормативи по щільності забудови – каже експерт у сфері будівництва Георгій Могильний 

 

Замовник будівництва відповідає на наші питання

У ході розслідування у журналістів Агенції виникло багато питань, які ми направили офіційним листом  до МКП “Вінницький фонд муніципальних інвестицій”.  Відповіді, які ми отримали  даємо трохи в скороченому вигляді, оскільки в оригіналі було багато юридичних тонкощів та посилань на закони:

Чому вирішили побудувати будинок саме на тому місці, де в одноповерховій будівлі розташовувалось КП “Муніципальна варта?

Ця будівля перебувала в аварійному стані. Орієнтовно її капітальний ремонт обійшовся би бюджету у 30 мільйонів гривень. Тому прийняли рішення тут збудувати багатофункціональний комплекс, а ті хто розташовувався у знесеній вже будівлі, розмістяться у будинку по вулиці Привокзальна, 30, будівництво якого, наразі, завершується.

Чому не попередили місцевих мешканців про будівництво? Чому не провели громадські слухання?

Відповідно до чинного законодавства ми не повинні були цього робити. 

Чому забудовника обрала спеціальна комісія, а не був проведений відповідний відбір через електронну систему публічних закупівель Prozorro?

Для будівництва багатофункціонального комплексу ми не використовуємо кошти місцевого бюджету та обігові кошти комунального підприємства. А відтак, на правові відносини щодо будівництва багатофункціонального комплексу з житловими приміщеннями не поширюються норми Закону України “Про публічні закупівлі” та інші нормативно-правові акти у сфері публічних закупівель. 

У відповідь на запит нашої редакції, Вінницька міська рада зазначила, що інвесторами будівництва є 41 приватна особа і що відповідно до ЗУ “Про захист персональних даних” вони не мають право надати нам перелік цих осіб. Але відповідно до висновків Верховного Суду, які викладені в постанові від 18.07.2019 справа № 554/11837/14-а інформація, пов’язана з виконанням умов договору про організацію спільного будівництві, що здійснюється за рахунок земель комунальної власності не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі умовами жодного договору та підлягає наданню на запит, оскільки доступ до такої інформації вже санкціонований законом і не потребує згоди сторін, які підписали умови такого договору. Отже, інформація про ПІБ або найменування юридичних осіб інвесторів повинні бути надані, оскільки вони користуються комунальною земельною ділянкою, де зводиться комплекс.

Для будівництва багатоповерхового житлового будинку по вулиці Родіона Скалецького, 29 не використовуються кошти міського бюджету, а земельна ділянка під забудовою залишається у комунальній власності після завершення будівництва. Тому висновки Верховного Суду  викладені у вказаній постанові стосуються інших правовідносин та не можуть бути застосовані по аналогії.

По плану площа приміщень громадського призначення займатиме 2 тисячі квадратних метрів, а житлова – півтори. Вінницька міська рада на наш запит відповіла, що 5 поверхів займатимуть приміщення громадського призначення. Чи дійсно це так? І що це за громадські приміщення тут планують розташувати? Тому що, зазвичай, все це продається під комерційну діяльність.

В багатофункціональному комплексі з житловими приміщеннями по вулиці Родіона Скалецького, 29 запроєктовано створення споруди цивільного захисту на території підземного паркінгу. Відповідно до плану поверхів, розміщеного на офіційному сайті Вінницької міської ради, площа нежитлових приміщень в будівлі складає 3 605,5 м² (-1,1,2,9,10 поверхи) та 3 174 м² житлової площі (3-8 поверхи).

Від автора: як бачимо з останньої відповіді, площі житлових та нежитлових приміщень вже інші, ніж в початковому плані. З оригіналом відповіді можете ознайомитись тут.

 

Що кажуть мешканці прилеглих будинків 

(фото будівництва)

9 з 10 опитаних осіб відгукнулись негативно про це будівництво. Ті, хто погодився нам надати коментар, не дали свій дозвіл на їх фотографування, тому даємо коментарі без фото.

Мешканець будинку по вулиці Родіона Скалецького, 25 пан Дмитро:

До будівництва відношусь не дуже, тому що постійний шум, починаючи з 8 ранку. Іноді працюють у суботу. Мене турбує те, що коли закінчиться будівництво, то вигляд з наших вікон буде закритий цією новобудовою.

Працівниця гуртожитку по вулиці Родіона Скалецького, 33 пані Наталя Вечірко: 

Будівництво почалось на початку весни поточного року. Перед цим заїхала техніка, вирили котлован та поїхали – це було десь всередині зими. Мешканці будинків поблизу будівництва скаржаться на постійний шум та їм приходиться закривати вікна. Влітку це було великою проблемою, тому що спекотно.

Мешканка будинку по вулиці Князів Коріатовичів, 192 пані Софія 

Мені подобається, що розвивається будівництво в моєму районі. Нові будинки розбавлять цю сіру атмосферу. Не вистачає кафе, кав’ярень, тому сподіваюсь що дана новобудова не буде останньою. Загалом відношусь позитивно.

 

Головне фото: Олексій Костяєв

Цей матеріал створено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds