Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Прозорі міста» рекомендують Вінниці показати вільні землі, комунальне майно та пускати громаду на сесії

«Прозорі міста» рекомендують Вінниці показати вільні землі, комунальне майно та пускати громаду на сесії

Вінниця стала дев’ятою у рейтингу прозорості  ста найбільших міст України, перше місце зайняв Львів. Результати були отримані у рамках проекту «Прозорі міста», що здійснює Transparency International Ukraine

Такі результати були оприлюднені у Вінниці  26 жовтня під час круглого «Корупція у повсякденному житті українців: За що даємо хабарі? Кому і чому?» організованим Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Реанімаційним Пакетом Реформ.

Керівник проекту «Прозорі міста» Катерина Цибенко зазначила, що кожному місту за методологією виставлялись бали у залежності від показників оприлюднення інформації у різних галузях на офіційних сайтах міст. Вінниця за її словами, має непогані показники але є ще над чим працювати у цьому напрямку. Катерина каже, що для кожного міста були розроблені рекомендації для покращення результатів у рейтингу на майбутнє. Не вся інформація, що міститься у рекомендаціях, має чітку вимогу для оприлюднення  у законодавстві України, але є суспільно значимою  та важливою для громади. Катерина Цибенко наголосила, що рейтинг є гнучким та може змінюватись у залежності від того, як міста будуть реагувати на рекомендації.

Рекомендації для Вінниці

 

Інформація про роботу органів місцевої влади

Місту рекомендується оприлюднювати інформацію про детальний робочий план виконавчих органів міської ради (міського голови, виконавчого комітету, виконавчих органів тощо) на тиждень/день. Оприлюднювати проекти рішень за 20 робочих днів до їх розгляду на засіданні виконавчого комітету. Оприлюднити офіційному веб-сайті архів протоколів засідань комісій та виконавчого комітету за останні 2 роки. Оприлюднити на офіційному сайті місцевої ради контактні дані усіх депутатів (стаціонарний робочий телефон, особистий мобільний телефон (або замість телефону – посилання в соціальній мережі), електронна пошта, адреса приймальні (або замість звичайної адреси – інтернет-приймальня) та ПІБ помічників).

 Доступ та участь

Місту рекомендується внести зміни до Регламенту міської ради та забезпечити вільний доступ громадян на засідання депутатських комісій ради без дозволу депутатів та додаткових процедур (попередня реєстрація тощо). Оприлюднювати усі проекти рішень ради за 20 робочих днів до розгляду на пленарному засіданні. Оприлюднювати повний порядок денний сесій з переліком всіх назв проектів рішень, які планується розглянути, за 10 днів до проведення пленарного засідання чергової сесії ради.

Закупівлі

Місту рекомендується використовувати спеціальний публічний сервіс або на інший офіційний інтернет-ресурс з питань закупівель, на якому можна вільно ознайомитися з скаргами, пропозиціями та зверненнями, а також відповідями на них та вжитими заходами. Оприлюднити інформацію про топ-закупівельників та переможців закупівель. Розмістити на сайті перелік (структуру) всіх виконавчих органів, КП, підпр та орг які підпорядковані міськраді та здійснюють закупівлі, у машинозчитуваному форматі.

Житлова політика

Місту рекомендується створити систему електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-черга, яка дозволяє заявникам відстежувати їхній статус. Оприлюднити на офіційному або іншому веб-сайті відомості про житлові приміщення, які знаходяться у власності громади кількість житлових приміщень, кількість орендованих, вільних житлових приміщень, кімнат в гуртожитках, та оновлювати їх не рідше одного разу на 6 місяців. Розміщувати на веб-сайті повідомлення (анонси) про майбутні засідання громадської комісії з житлових питань, а також протоколи цих засідань. Створити в онлайн-чергу здійснення капітального та поточного ремонтів житлових будинків.

Бюджетування та контракти

Місту рекомендується оприлюднювати усі зміни до бюджету на офіційному веб-сайті за 20 робочих днів до дати їх розгляду. Проводити бюджетні слухання із залученням до них різні соціально-демографічні групи, як то жінки, особи з інвалідністю, пенсіонери тощо.

 Гранти, виділення фінансів

Місту рекомендується оприлюднити на офіційному веб-сайті правила врегулювання потенційних конфліктів інтересів між учасниками конкурсів з виділення фінансування та членами органів, які ухвалюють рішення та при тому не є службовцями органів місцевого самоврядування. Забезпечити громадськості вільний доступ на засідання з обговорення надання фінансування фізичним або юридичним особам. Опублікувати на офіційному веб-сайті рішення про відмову в виділені коштів на матеріальні допомоги, інституціям громадянського суспільства, заходи з ОМС тощо за 2017 рік. Оприлюднити інформацію про безуспішних претендентів на отримання фінансування (пропозиції, щодо спільних з мерією заходів, прохання про матеріальну допомогу, проекти та пропозиції ініціативних груп тощо). Оприлюднювати на офіційному або спеціалізованому веб-сайті інформацію щодо оцінки (моніторингу) окремих проектів /заходів тощо, на які було надано фінансову підтримку по кожному з виконавчих органів. Рекомендується розмістити на офіційному веб-сайті архів рішень про надання/відмову у виділенні фінансової підтримки щонайменше за попередні 2 роки.

Соціальні послуги

Місту рекомендується опублікувати на офіційному або спеціальному веб-сайті перелік міських установ соціальної допомоги (центри реабілітації, соціального обслуговування та одиноких громадян, соціальна допомога вдома тощо) та види допомоги чи послуг, які вони надають, а також хто може звернутись по допомогу, в т.ч. прямі посилання на їх інтернет-сайти або інші контактні дані. Створити можливість подати онлайн-заяву на отримання місця або послуги в міських установах соціальної допомоги (центри реабілітації, соціального обслуговування та одиноких громадян, соціальна допомога вдома тощо) та відслідкувати заяву. Розміщувати інформацію про те, яка цільова аудиторія (з розбивкою за статтю, соціально-демографічною групою або віком) користувалась соціальними установами та якими послугами.

Кадрові питання

Місту рекомендується опублікувати на офіційному сайті протоколи процедур відбору претендентів в виконавчі органи, в т.ч. імена, прізвища та посади членів конкурсної комісії, із забезепеченням гендерно врівноваженого представництвп жінок та чоловіків у конкурсній комісії. Опублікувати на офіційному сайті підсумкові оцінки конкурсної комісії, протоколи та рейтинги, щодо відібраних та невідібраних претендентів за два роки. Оприлюднити в біографії інформацію про зв’язки мера з комерційними і некомерційними організаціями перед вступом на посаду.

Професійна етика та конфлікт інтересів

Місту рекомендується ухвалити Кодекс етики службовців, співробітників комунальних підприємств, установ та організацій, а також товариств, заснованих громадою або в яких частка громади становить 50 і більше %, а також організацій, які частково фінансуються громадою, з урахуванням принципів недискримінації та гендерної рівності. Запровадити спеціальний інструмент для повідомлення про не етичну поведінку, дискримінацію (гендерну або іншу) або конфлікт інтересів службовців, а також співробітників комунальних підприємств, установ та організацій, а також товариств, заснованих громадою або в яких частка громади становить 50 і більше %, а також організацій, які частково фінансуються громадою (гаряча лінія, електронна форма, спеціальний уповноважений представник/ця тощо) службовців або депутатів. Оприлюднити на офіційному веб-сайті відомості про результати розгляду повідомлень від викривачів про конфлікт інтересів чи неетичну поведінку службовців або депутатів, а також інформацію щодо вжитих заходів щодо таких повідомлень з квітня 2016 року. Чітко вказати на офіційному веб-сайті політичну приналежність депутатів, в тому числі партію від якої було обрано депутата/ку (суб’єкт висування), партійність депутата/ки, членство в фракції.

Землекористування та будівельна політика

Місту рекомендується оприлюднити на офіційному або спеціалізованому веб-сайті перелік незадіяних земельних ділянок, а також пропозицій для інвесторів у форматі відкритих даних. Оприлюднити на офіційному веб-сайті детальні плани територій та генеральний план міста у форматі відкритих даних. Запровадити систему електронної реєстрації дозволів на встановлення тимчасових споруд, МАФів, терас тощо.

Комунальні підприємства

Місту рекомендується виконати прийняте рішення виконкому “Про порядок оприлюднення інформації комунальних підприємтв в мережі Інтернет” та оприлюднити фінансові звіти (балансовий звіт, звіт про збитки та прибутки (звіт про фінансові результати), звіт про рух коштів, звіт про використання коштів внесених до статутних капіталів підприємств) комунальних підприємств та товариств, в яких 50% та більше належать міській раді у форматі відкритих даних. Оприлюднити на офіційному або іншому спеціальному веб-сайті ради перелік всіх комунальних підприємств та товариств, в яких 50% та більше належать громаді, які знаходяться в розпорядженні ОМС з вказуванням %, який належить громаді, а також відомості про них – адреса, телефон, електронна пошта, інформація про послуги, які вони надають та роботи, які вони здійснюють, у форматі відкритих даних. Оприлюднити на веб-сайті ради біографії керівників комунальних підприємств та товариств, в яких 50% та більше належать громаді. Створити наглядові ради за участі депутатів та представників громадськості на КП та товариствах, які є природнім монополістами та здійснюють господарську діяльність. Оприлюднити структуру, принципи формування і розмір винагороди адміністрації (головного офісу) підприємства та членів наглядової ради. Оприлюднити річні звіти наглядової ради та адміністрації підприємства. Провести зовнішній незалежний аудит консолідованої фінансової звітності комунальних підприємств (або господарських товариств де частка міської ради перевищує 50%) та оприлюднити звіти аудиту. Оприлюднити інформацію про тарифи та порядок їх формування на послуги, які надаються підприємствами, товари, які вони продають та роботи, які виконуються ними.

Комунальне майно

Місту рекомендується використовувати систему електронних аукціонів для продажу або оренди комунального майна. Оприлюднити на офіційному сайті інформацію про актуальні результати та протоколи продажу або оренди комунального майна. Оприлюднити на офіційному сайті архів за останні три роки, а також протоколи про результати відкритих процесів продажу або оренди майна громади. Розмістити на сайті перелік всіх об’єктів та приміщень комунальної власності, а також перелік майна (об’єктів та приміщень), які можуть бути передані в оренду або іншу форму користування.

Освіта

Місту рекомендується запровадити на офіційному або спеціалізованому сайті систему електронної подачі онлайн-заяв на отримання місця в школах, а також інструмент, що дозволяє заявникам відстежувати їх статус та перевіряти списки очікування онлайн. Створити інфструмент, що дозволяє подати онлайн-заяву для реєстрації дітей до закладів позашкільної освіти, музичних та художніх шкіл.

 

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds