Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Більшість вінницьких онлайн – медіа приховують інформацію про власників

Більшість вінницьких онлайн – медіа приховують інформацію про власників

Чому більшість  вінницьких інформаційних онлайн ресурсів приховують інформацію про своїх власників?  Можливо, під виглядом незалежних медіа  легко створювати для читачів паралельну реальність, яка їм вигідна.  Розуміння того хто та чому може впливати на засоби  масової інформації, дозволяє критично сприймати інформацію з новин та публікацій. Агенція перевірила власників вінницьких газет та сайтів за відкритими  джерелами .

 

«Вінницькі реалії» у міській раді

За інформацією Державного  реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, газета «Вінницькі реалії» заснована Степаном Бессоловом та Євгенієм Семеновим.  Електронна версія газети  знаходиться за адресою  real-vin.com. Це доменне ім’я за інформацією hoston.com.ua зареєстровано на  Степана  Бессолова.

Редакція, як вказано у вихідних даних газети,  знаходиться в Вінниці за адресою вулиця Соборна, 59, кімната 907. Адреса співпадає з адресою Вінницької міської ради.

Степан Бессолов – депутат міської  ради від партії «Вінницька європейська стратегія», яку заснували чинний мер Вінниці Сергій Моргунов та прем’єр міністр України Володимир Гройсман. У вихідних даних газети Степан Бессолов також значиться видавцем, зареєстрованим як фізична особа підприємець.

За інформацією аналітичної системи YouСontrol, співзасновник  газети «Вінницькі реалії» Євгеній Семенов є директором  громадського формування з охорони громадського порядку “Безпека.Захист.Правопорядок.” , директором “Міжрегіонального науково-виробничого підприємтсва  “Зембуд проект” та громадської організації «Суспільний погляд», співзасновником та бенефіціаром (вигодонабувачем) “Агентства економічної безпеки “Бізнес гарант”

 

«33 канал» – журналісти, антикорупціонери  та депутат

Газета  «33 канал» заснована ТОВ  “Регіна” ЛТД.  За інформацією  YouСontrol  бенефіціари та засновники підприємства Тетяна Редько та Анатолій Жучинський.  ТОВ  “Регіна” ЛТД  має юридичну адресу вулиця Космонавтів, 23 та статутний капітал 11 800 гривень. Видавець у вихідних даних газети не вказаний.

Тетяна Редько – депутат Вінницької обласної ради від Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”. Анатолій Жучинський і Тетяна Редько є засновниками ТОВ “Редакція газети “33-й канал”, ТОВ “Регіна ЛТД”, ТОВ “ДІВА-К”, громадських організацій  Вінницька обласна громадська організація”Центр захисту журналістів”, “Антикорупційна спілка Вінниччини”.

Електронна версія газети «33 канал» знаходиться  за адресою 33kanal.com

 

“RIA” – медіа, радіоспорт та амазонки

За інформацією держреєстру газета «RIA»  заснована  ТОВ  “РІА Холдинг” YouСontrol   інформує, що єдиний бенефіціар підприємства  Олександр Човган , директор  –  Сергій Боярчуков.  Статутний капітал – одна тисяча гривень.

Олександр Човган  також співзасновник і бенефіціар  ТОВ Видавництво “RІА-поліграф”, ТОВ  “Прес корпорейшн лімітед”, ТОВ “Інформаційно-рекламна агенція”РІА”, ТОВ  “Телерадіокомпанія “Рідна хвиля”, ТОВ “Інформаційно рекламна агенція “РІА”,  ТОВ “Медіа-холдінг “Всім”, корпорація “Медіа корпорація “RIA”. Олександр Човган також співзасновник громадських організацій “Федерація радіоспорту Вінницької області” , «Гільдія редакторів вінниччини»,  “Амазонки – разом проти раку молочної залози”, “Сприяння хворим на цукровий діабет – Сахарок”.

Видавець, за вихідною інформацією в газеті, ТОВ “Видавництво “РІА” зі статутним капіталом 35 тисяч гривень. За інформацією YouСontrol, директор та бенефіціар підприємства  Сергій Боярчуков.

Електронною версією газети та самостійним ресурсом є сайт 20minut.uaЦей домен зареєстровано на ТОВ “Видавництво “РІА”.

 

Як  «Місто» пов’язане з Гройсманом

За інформацією держреєстру газета «Місто» заснована ТОВ “Місто”.  За даними YouСontrol підприємство має двох засновників – Алла Корчева та Сергій Паф’янов . Бенефіціар –  Сергій Паф’янов. Юридична адреса підприємства – вулиця Ширшова, 3А, статутний капітал – 20 500 гривень.  Електронна версія газети misto.vn.ua.

Сергій Паф’янов є також засновником та бенеефіціаром   ТОВ  “Телерадіокомпанія “Вінницьке перехрестя”, уповноваженою особою  ТОВ “Берізка плюс”, бенефіціаром ТОВ “ВІТА продакшн” та  ТОВ ” Медіа СВ “.

Газету «Місто» та  ТОВ “Медіа СВ”, яке володіє мережею кіосків «Преса» на зупинках громадського транспорту пов’язують з прем’єр – міністром та колишнім мером Вінниці Володимиром Гройсманом. Але в структурі власності його немає. До квітня 2016  директором ТОВ «Медіа СВ»  був нинішній секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, який обраний від партії Гройсмана – Моргунова «Вінницька європейська стратегія». У 2006 році він був одним із засновників газети «Місто».

Якщо прослідкувати інших афілійованих (пов’язаних) контрагентів нинішнього єдиного бенефіціара ТОВ «Місто» Сергія Паф’янова, можна побачити, що він є  уповноваженою особою  ТОВ “Берізка плюс”, власником якого є Сергій Вельгус.  У свою чергу Сергій Вельгус  є співзасновником ТОВ «Октавія» разом із Юрієм Гижком. Юрій Гижко, як довели у своєму розслідуванні ««Юність» Гройсманів і $10 мільйонів» журналісти «Наших грошей» –  давній партнер Володимира Гройсмана.

 «Кишенькова» газета міської ради

Головний редактор газети  “Вінницька газета”, яка заснована Вінницькою міською радою, Наталія Космина. Вона є уповноваженим міського голови Сергія Моргунова та на минулих виборах балотувалася у депутати міської ради від партії «Вінницька європейська стратегія». У бюджеті міста на 2017 рік на фінансову підтримку газети “Вінницька газета” запланували витратити 1 381 610 гривень.

Vlasno.info – журналісти, козаки та «Народний контроль»

Онлайн ресурс Vlasno.info офіційно  зареєстрований як інформаційна агенція громадською організацією «Медіа центр «Власно»» . За інформацією YouСontrol   засновники організації Ольга Малиновська та Володимир Воловодюк. «Медіа центр «Власно»» також є засновником газети «Правди сила».

Володимир Воловодюк  засновник та бенефіцар підприємств ТОВ “Подільська Січ”  , ПП “Ековарта” ,  засновник  громадських організацій  «Крайове Товариство”Вінницький Козацький Полк Імені Івана Богуна”,  Вінницьке Міське Товариство Вінницького Коша Українського Козацтва  , “Вінницький Клуб Успішних Підприємців”,  Громадського формування з охорони громадського порядку “Вінницька обласна народна самооборона імені героїв Майдану” ,  “Благодійного Фонду “Здорова Нація” , керівник  Вінницької обласної організації  політичної партії “Громадський Рух “Народний Контроль”.

Ольга Маліновська – співзасновник громадської організації  “Вінницька інформаційна платформа “ВЛАСНО”

Більшість сайтів приховують власників

Інших інформаційних онлайн ресурсів в Державному  реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності немає.  Про закритість вінницьких онлайн медіа каже й дослідження проведене «Інститутом масової інформації»  протягом серпня – листопада 2016 року у п’яти областях України. Однією з проблем місцевих ЗМІ у досліджені названо заполітизованість власників та, відповідно, залежність ЗМІ від власників.

Власників доменів вінницьких онлайн медіа ми спробували знайти за допомогою сервісу http://hoston.com.ua/domains/whois?domain.

Не приховує своє право власності на домен ilikenews.com Ігор ТкачукТак звати депутата Вінницької міської ради від Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»,  брата народного депутата від  тієї ж партії  Геннадія Ткачука.

Домен «Вінницької агенції журналістських розслідувань»  vajr.info зареєстрований на Інгу Фляжнікову. За інформацією YouСontrol, вона директор Вінницької обласної громадської організації «Агенція журналістських розслідувань».

Домен allvin.com.ua зареєстрований на вінничанина Ярослава Шевчука. YouControl про цю людину нічого не знає.

Власники домену myvin.com.ua інформаційного порталу  “Моя Вінниця” приховані.  На сайті про це також нічого не сказано. Але  з питань  розміщення реклами на сайті потрібно звертатись до  рекламної агенції “Місто” за адресою reklama.misto.vn.ua. Це сайт газети «Місто». Що свідчить про те, що ресурси пов’язані між собою.

Прихований й власник домену  інформаційного ресурсу ВінницяОК   vinnitsaok.com.ua. На сайті вказані лише телефони, електронні адреси та адреса  вул. Соборна, 24 (ТЦ Sky Park) 6 поверх. Адреса співпадає з адресою ТОВ ТРК «Регіон-Інформ». Кінцевим бенефіціаром цього підприємства за даними YouСontrol є помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олександра Домбровського Володимир Підлісний.

Партнером ВінницяОК є ресурс  news.vn.ua, про що вказано на сайті. Власник доменного імені news.vn.ua також прихований.

Залишитись невідомими для читачів захотіли й власники нового вінницького ресурсу «Вежа» vezha.vn.ua. На сайті вказано лише електронну адресу. Крім того є те, чого немає на багатьох інших сайтах, прізвище та ім’я головного редактора – Андрій Качор. YouСontrol  нічого не знає про цю людину. Гугл розповів, що Андрій Качор  з Броварів, закінчив  факультет журналістики, теле- і кіномистецтва (Київський міжнародний університет), був журналістом  “Маєш право знати» та шеф-редактором  Громадське телебачення Броварів. Останній проект закрився більше року тому через відсутність фінансування.

Приховані  також власники  доменів інформаційних ресурсів  vinnitsa.info,  i-vin.info, vn.presspoint.in.ua, 0432.ua, depo.vn.ua. На сайтах про них теж нічого не написано.

 

Оприлюднення  інформації про власників – повага  до читача

Медіа-юрист Олександр Бурмагін каже, що спеціальний механізм опублікування інформації про власників в Україні існує тільки для телерадіорганізацій (ч.4 ст.12 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”). Зокрема, Закон передбачає, що інформація про структуру власності  суб’єкта інформаційної діяльності  у  сфері телебачення  і радіомовлення розміщується на його офіційному веб-сайті. У друкованих ЗМІ обов’язків та сайтів щодо оприлюднення всієї структури власності немає.

Правда, у 2013 році ввели такий термін, як “пов’язані особи” про яких має повідомити особа, яка реєструє видання (ст.12 Закону про Пресу). Але, визначення не дуже чітке і грунтовне, як в законі про телебачення і радіомовлення, – каже Олександр Бурмагін. – Крім того, немає порядку оприлюднення такої інформації. Ну має ії орган реєстрації, і що? Існує реєстр друкованих ЗМІ, в якому можна побачити засновників. Проте, якщо це юридична особа, яку заснувала юридична особа з оффшору, наприклад, на цьому Ваші дослідження і закінчаться. Оскільки, більшість оффшорних країн закривають свої реєстри юридичних осіб і прослідкувати далі, хто є засновником засновника Ви не зможете. Щодо веб-сайтів, якщо вони самі себе не називають і не показують відомості про засновників, то знайти таку інформацію буде важко. Будь-якого профільного законодавства, яке регулювало б питання веб-сайтів, як ЗМІ в Україні не існує. Загальний порядок реєстрації доменів не передбачає опублікування інформації про їх власників. Компаніі-реєстратори надають таку інформацію тільки на вимогу суду або слідчих органів.

На думку медіа-юриста оприлюднювати інформацію про власників усіх засобів масової інформації  потрібно,  хоча б з поваги до свого читача, глядача чи слухача.

Це питання довіри. Чи будете Ви купувати річ чи продукт, інформацію про виробника якого приховують? Ні? А чому ж так безвідповідально споживаєте інформацію, не задумуючись про те хто та чому хоче її Вам «згодувати»? , – каже Олександр Бурмагін.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds