Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Півмільйона доларів позики Світового банку «з’їдять» вінницькі консультанти

Півмільйона доларів позики Світового банку «з’їдять» вінницькі консультанти

Майже 500 000 доларів за послуги консультантів Проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров`я на службі людей» у майбутньому мають оплатити із власної кишені мешканці Вінниччини.
У грудні 2016 року середня заробітна плата по Вінниччині, за даними Головного управління статистики області, становила 4105 гривен. У той же час деякі консультанти Проекту отримували понад 50 тисяч гривень на місяць.

19 березня 2015 року Україна підписала Угоду з Світовим банком щодо запровадження проекту «Поліпшення охорони здоров`я на службі людей». Згідно з документом, до 2020 року у восьми областях – Вінницькій, Рівненській, Волинській, Дніпропетровській, Полтавській, Закарпатській та Запорізькій – мають реалізувати відповідні субпроекти, спрямовані на поліпшення системи охорони здоров`я в цих регіонах. Для цього Всесвітній банк надає позику у 214 729 837 доларів США, і ці гроші мають бути повернені із державного бюджету. Тобто – із кишень платників податків. До того ж, разом із відсотками.

Серед статей видатків Проекту – оплата праці 132 консультантів. Услід за колегами із Рівненської та Волинської областей Агенція журналістських розслідувань вирішила поцікавитись особами консультантів, залучених до участі у вінницькому Субпроекті. Тим більше що на офіційній сторінці Проекту ця інформація є закритою.

 

Чудова сімка
32 850 400 доларів – а це третя за розміром позика після Полтавської та Дніпропетровської областей – отримує в рамках Проекту Світового банку Вінниччина в особі Вінницької ОДА та Вінницької міської ради. За ці гроші в області мають реалізувати субпроект «Складова розвитку системи охорони здоров`я Вінницької області, направлений на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією». «Завдяки коштам Світового банку у Вінницькій області оптимізують поточний маршрут пацієнтів з гострими серцевими недугами, сформують електронний реєстр пацієнтів, проведуть масштабну інформаційну кампанію з поліпшення обізнаності населення про дії в гострих станах, профілактику захворювань серця та факторів ризику, забезпечать медзаклади 1 та 2 рівня комп`ютерною технікою та медичним обладнанням, поліпшать навички медичного персоналу, закуплять необхідні витратні матеріали для проведення стентування та зведуть новий корпус регіонального лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології на 138 ліжок (+6 ліжок відділення реанімації) за європейським зразком, забезпечивши його сучасним медичним обладнанням тощо», – повідомили у департаменті охорони здоров`я Вінницької ОДА.
Аби забезпечити виконання усіх цих пунктів, до роботи у проекті залучили сімох консультантів: із фінансового управління, закупівель, інформаційних технологій, комунікативних технологій, інженер-консультант, офіс-менеджер/асистент з функціями перекладача та просто перекладач. Вони мають «забезпечувати технічний супровід, організацію та допомогу у виконанні запланованих заходів, відповідати за щоденне впровадження регіонального субпроекту включно із здійсненням закупівель та фінансовим управлінням» і отримати до кінця за свої послуги винагороду загальною максимальною сумою 461 812$, тобто 1,4% вартості Субпроекту.
Усі ці особи зареєстровані як фізичні особи-підприємці і, як свідчать протоколи засідання Комісії, їхні кандидатури мали пройти погодження із Світовим банком.
В Угоді про позику зазначено, що закупівля послуг консультантів здійснюється на підставі договорів, укладених за результатами Відбору на основі якості та вартості. Серед інших методів відбору можливі відбір на основі якості; відбір за фіксованим бюджетом; відбір за найменшою ціною; відбір за кваліфікацією консультантів; відбір консультаційних компаній з одного джерела.
Саме обрання відбувалося на конкурсних засадах. Загалом конкурсна комісія, очолювана першим заступником голови Вінницької ОДА Андрієм Гижком, збиралася п`ять раз, у період з вересня 2015 по серпень 2016 року. Крім пана Гижка, до складу комісії входили представники департаменту охорони здоров`я та курортів ОДА, а також обласного медико-статичного інформаційного центру та обласного Центру технічного та фінансового нагляду за діяльністю закладів охорони здоров`я.

Киянка Олена
Індивідуальним консультантом із фінансового управління було обрано Лащук Олену Володимирівну, чию кандидатуру було визнано кращою серед сімох претендентів на посаду.


19.11.2015 Олена Лащук оформилася приватним підприємцем із КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування (основний)», а 1.12.2015 між нею та Департаментом було укладено угоду на надання послуг. За цим договором у період з 01.12.2015 по 30.04.2020 Лащук О.В. має отримати суму, яка «не перевищує 107 290 доларів США». Здійснення платежів відбувається у національній валюті за курсом Нацбанку на день виставлення рахунку, йдеться у договорі (цей пункт є стандартним для договорів з усіма консультантами).

Джерело інформації: Є-data

За інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (надалі Реєстр), Лащук О.В. зареєстрована у с. Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської област. Фактично це вся інформація про неї, яку вдалося знайти у відкритих джерелах.
Спроба встановити можливі родинні зв`язки Лащук О.В. виявилася більш вдалою. Так, за інформацією «Наші гроші» Лащук Володимир Ананійович є помічником на громадських засадах депутата від «Батьківщини» Вадима Івченка.
Також особа з аналогічними ПІБ, за даними Youcontrol, є одним із засновників та кінцевих бенефіціарів ТОВ “ВПК “ЗОРЯНИЙ”, яке спеціалізується на виробництві одягу, у тому числі виробничого, а також аксесуарів, інших дерев`яних та інших дерев`яних будівельних конструкцій та столярних виробів. Підприємство зареєстрованого у Києві по вул. М. Юнекрова, 50, а його засновники, окрім Лащука В.А., – Юрій Олександрович Рубцов, Ростислав Рустемович Ахметов, Лариса Володимирівна Григорович та Ігор Миколайович Борзило.
Також Володимир Ананійович Лащук був засновником нині ліквідованого виробничо-побутового кооперативу «Зоряний», якому у 1993 році було продано санаторій ім. 1 Травня у Пущі-Водиці під Києвом. Зараз цей санаторій перебуває у власності ТОВ “ВПК “ЗОРЯНИЙ”.

ФОП зі стажем
Консультантом із закупівель конкурсна комісія обрала Смірнова Олексія Івановича, договір з яким було укладено 01.12.2015. За даними Реєстру, особа з такими паспортними даними була зареєстрована як ФОП у 2011 році і проживає у с. Буцнева Деражнянського району Хмельницької області. Основний і єдиний вид підприємницької діяльності – консультування з питань комерційної діяльності та управління. Це вся інформація, яку вдалося отримати про Смірнова О.І. з відкритих джерел.
У період до 30.04.2020 року Смірнов О.І. має отримати за свої послуги винагороду у сумі до 115 540$.

Джерело інформації: Є-data

Архітектор-одесит
Небагато відомостей вдалося знайти і про Жукова Андрія Юрійовича, консультанта з інженерних робіт. Реєстр містить відомості про трьох осіб з такими ПІБ, і лише в однієї КВЕД має відношення до будівництва та архітектури. Це – Жуков Андрій Юрійович, зареєстрований у селищі Набережне Біляївського району Одеської області. Фізичною особою-підприємцем із КВЕД 71.11 «Діяльність у сфері архітектури» він зареєструвався 22.12.2015 року, тобто за місяць до підписання угоди.
На порталі Work.ua зберігається резюме Жукова Андрія Юрійовича від 28 травня 2013 року, де зазначено, що він закінчив Одеську державну академію будівництва та архітектури та має освіту інженера-будівельника-гідротехніка. Досвід роботи – 2009-2013 – головний інженер ТОВ «ВИБА-ЦЕНТРБУД» (Київ), інженер-будівельник/технагляд ООО «Савант Украина», виконроб ТОВ «СпецЭлеваторСтрой» (Одеса).
Як консультант Субпроекту Жуков А.Ю. має отримувати до 1700 доларів у гривневому еквіваленті на місяць, тобто 87 244$ у період з 22.01.2016 по 30.04.2020 року.

Джерело інформації: Є-data

Судячи із наданих звітів за 2016 рік, Жуков А.Ю, окрім регулярної участі у засіданнях Групи управління Субпроектів, із лютого по вересень ознайомлювався із проектно-кошторисною документацією Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології; у січні-лютому починав роботу «з підготовки документів на закупівлю будівельних робіт», після чого із березня по квітень продовжував цей процес; у лютому, квітні та травні готував документи «на закупівлю інжинірингової компанії», із травня по жовтень відстежував «як вирішується питання із електропостачанням Кардіоцентру», а у червні-жовтні продовжував роботу «з підготовки документів на закупівлю будівельних робіт за Ч1 Проекту».

Офіс-менеджер зі знанням англійської
Посаду офіс-менеджера/Асистента Субпроекту обіймає Літоміна Наталія Станіславівна. Згідно із даними Реєстру, вона проживає у Вінниці і була зареєстрована як фізична особа-підприємець 04.03.2016, тобто за 12 днів до підписання договору про надання послуг у рамках Субпроекту.

За КВЕДами види її підприємницької діяльності – це надання комбінованих офісних адміністративних послуг (основний); консультування з питань комерційної діяльності й керування та надання послуг перекладу.
На сторінці Наталії Літоміної у Facebook зазначено, що вона є випускницею вінницької школи №9, вивчала іноземну філологію у ВДПУ ім. Коцюбинського та працювала перекладачем англійської мови в фармацевтичній компанії «Сперко Україна».
Оплата праці пані Літоміної становить 370$ на місяць. При цьому в середньому по Україні офіс-менеджери минулого року щомісячно отримували від мінімальних 3200 до 5 000 гривень.

 

Просто перекладач
Якщо Наталія Літоміна залучена до Субпроекту у якості офіс-менеджера зі знанням англійської, то Вікторія Степанівна Волос працює у ньому за фахом, у якості перекладача.
За інформацією сторінки у ВК Центру іноземної ділової мови Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, у 2014 році тоді ще студентка 4 курсу Вікторія Волос була власником, засновником та провідним фахівцем бюро технічних та літературних перекладів «Віза».

Цю інформацією підтверджує Youcontrol. За даними порталу, адреса бюро – Вінниця, вул. Гоголя, 15 кв. 2. За цією ж адресою зареєстроване і ТОВ «Будівельно-виробнича фірма «Віст-стой»». Його співзасновник Олег Володимирович Турчанінов значиться як співзасновник ще однієї будівельної фірми, ТОВ “ВІННИЦЬКЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО “РЕМБУДЗВ’ЯЗОК”, діяльність якої наразі припинено. Серед інших співзасновників цього ТОВ – Тетяна Францівна Герус, чиє прізвище співпадає із прізвищем Дмитра Петровича Геруса, начальника відділу комплексного управління природоохоронною діяльністю та екологічної експертизи департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА.
Що стосується самої Вікторії Степанівни Волос, то її послуги у якості перекладача Субпроекту коштуватимуть бюджету до 21 510$, тобто у середньому близько 405$ доларів на місяць.

При цьому, судячи зі звітів, переклади для Субпроекту пані Волос робила не регулярно, а по мірі надходження завдань.

 

Комп`ютерник із Яришівки
1 вересня 2016 року до участі у Субпроекті долучився Бузін Андрій Михайлович, консультант з інформаційних технологій. За даними Реєстру, місцем його проживання значиться с. Яришівка Тиврівського району. Приватною особою-підприємцем Бузін А.М. зареєстрований із 2007 року, із КВЕДами «Консультування з питань інформатизації», «Діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням», «Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність (основний)».
Також ПІБ Бузіна А.М. значиться на сайті Тиврівського ліцею-інтернату у списку випускників фізико-математичного факультету 1996 року. «Похвальна грамота «За особливі успіхи у вивченні окремих предметів: з інформатики,укр. літератури та світової літератури», – значиться у примітці.
Згідно з умовами угоди, один робочий день Бузіна А.М. у Субпроекті коштує 100 доларів США.

Втім, серед актів виконаних робіт та звітів консультантів за 2016 рік, які Агенція отримала у відповідь на інформаційний запит, ані звіту Бузіна А.М., ані підписаного ним акту немає. Так само відсутня інформація про виплати йому на порталі використання публічних коштів e-data.

PR-ник із «Доби»
Консультантом з комунікативних технологій було обрано Ткачука Анатолія Федоровича, який, за інформацією Реєстру, проживає у Вінниці по вул. Тимощука. Зареєстрований ФОПом він був у 2009 році і є рекордсменом за кількістю КВЕДів серед консультантів Субпроекту: цілих 30. Основний – 73.11 Рекламні агентства. Серед решти – діяльність у сфері зв’язків із громадськістю; консультування з питань комерційної діяльності й керування; постачання готових страв для подій; виробництво паперових канцелярських виробів.
За інформацією Youcontrol, Ткачук А.Ф. є керівником та співзасновником ТОВ “АГЕНТСТВО ВІДЕОВИРОБНИЦТВА ТА РЕКЛАМИ ФЕНІКС МЕДІА”. Ще один співзасновник фірми – Ткачук Ірина Миколаївна, ПІБ якої повністю співпадають із ПІБ директора телеканалу «Доба». Контактною особою каналу на його сторінці у ВК значиться Анатолій Ткачук.
Крім того, Ткачук А.Ф. та Ткачук І.М. є засновниками громадської організації «Оріана-Світ». Згідно Youcontrol, їхні адреси як засновників ГО повністю співпадають.

Разом із головним Тетяною Довгань, ім`я та прізвище якої співпадають з іменем та прізвищем головного редактора “Доби”, Ткачук А. та Ткачук І. претендували на посаду консультанта з комунікативних технологій Субпроекту і були визнані такими, що відповідають мінімальним кваліфікаційним вимогам.

За умовами угоди, щомісячна зарплата Ткачука А.Ф. має становити до 1800$.

Джерело інформації: Є-data

За цю винагороду, наприклад, у вересні він зробив розсилку написаної у серпні статті «Телеметрична медицина на варті швидких і точних діагнозів» (5900 знаків) на близько 30 електронних адрес районних газет Вінницької області; цю ж статтю подав на розміщення до Департаменту у справах ЗМІ та зв`язків з громадськістю Вінницької міської ради та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА та розмістив на сторінці Субпроекту у ФБ та на сайті Проекту. Також залучив регіональні ЗМІ для висвітлення майстер-класу професора Ю. Авдосієва щодо проведення операцій з хіміоемболізації, написав статтю «Сучасний метод лікування освоїли вінницькі хірурги» (2861 символ + 5 фото), розмістив її на сайті wb.moz.gov.ua; написав та розмістив на ФБ-сторінці Субпроекту пост «Хіміоемболізація», для цієї ж сторінки написав ще шість постів. А ще – взяв участь у 5-денному семінарі Світового банку, підготував для нього презентацію та працював над технічним завданням щодо соцопитування (останній вид діяльності згадується у звітах за декілька місяців).

А поговорити?
Особисто поспілкуватися журналісту Агенції вдалося з двома консультантами. З обома – по телефону. Першим був Олексій Іванович Смирнов.
Із розмови зі Смірновим О.І.:
– На Вашу думку вимоги до консультантів наскільки були обґрунтовані?
– Вимоги ґрунтуються на вимогах Світового банку. Звичайно, вони обґрунтовані.
– А у Вас досвід участі у подібних проектах був?
– Із 2006 року….
– Ви є консультантом із закупівель. Що вже було закуплено у рамках Проекту?
– Це не дуже коректне запитання. Проект настільки багатогранний і в ньому стільки всього… І процедури можуть тривати і два місяці, і до року тягнутися, бо дуже велика робота відбувається…
– Тобто на сьогодні в рамках Проекту нічого не закуплено?
– Це не відповідає дійсності… У рамках проекту закуплені послуги консультанта із закупівель, який буде проводити і допомагати консультувати у закупівлях упродовж проекту.
У відповідь на запитання, коли саме це буде зроблено, Олексій Іванович Смірнов послався на зайнятість, запросив журналіста приходити на наступному тижні для особистого спілкування та запропонував сконтактувати із PR-менеджером проекту, Анатолієм Федоровичем Ткачуком, який «надасть повну інформацію».
У свою чергу той теж не заперечував проти особистого спілкування журналіста Агенції із ним та іншими консультантами. Та попросив перетелефонувати через декілька днів, аби узгодити точну дату та час зустрічі. Але коли журналіст зателефонувала, повідомив, що питання потрібно узгодити із Департаментом:
– Має бути представник Департаменту, директор або заступник. Як фізична особа-підприємець я не маю права надавати вам будь-яку інформацію, окрім публічно відомої, яка є на сайтах (Вінницької ОДА та міста). А коли вони (представники Департаменту) є у присутності, то немає проблем. Тому мені потрібно погодити усі ці питання, і як тільки я узгоджу, я перетелефоную.
Але перетелефонувавши, Анатолій Ткачук знову розповів, що «давати заяви з юридичної сторони група консультаційна немає права без Департаменту». Та порадив звернутися до директора департаменту Людмили Грабович або її заступниці Олени Житанської:
– Я маю звернутися із проханням з вами поспілкуватись?
– Ні, не з нами поспілкуватись, а, мабуть якась група буде створена. Тому що офіційних заяв ми не маємо права робити. Офіційна інформація має проходити через юриста та департамент охорони здоров`я.
– Мене цікавить робота консультантів. Я для цього теж повинна виходити на керівника департаменту?
– Так, тому що консультанти є ФОПи, і вони не мають права відповідно до цього проекту надавати будь-яку інформацію.

У телефонній розмові заступник директора Департаменту Олена Житанська повідомила, що консультантами було обрано тих претендентів на посаду, які запросили найнижчу плату за свої послуги.
– Облдержадміністрація це не пропонувала. Вони самі визначали свої ставки, і ми дивилися по бюджету і по тому, що нам закладав Світовий банк.
– … Тобто були пропозиції інших, ще вищі?
– Були ще виші… Ми не могли знати, яка вартість послуг може бути такого рівня консультанта…
На прохання зустрітися особисто Олена Житанська відповіла запитанням: «Навіщо?». Після чого розмова раптово перервалася, і після повторного дзвінка чиновниця слухавку не взяла.
ЇЇ слова про те, що винагорода за консультаційні послуги могла бути предметом дискусії, підтверджує і оголошення, яке вдалося знайти в архіві порталу Работа.ua щодо вакансії консультанта Субпроекту із закупівель. У ньому зазначено: «Зарплата за результатами співбесіди».

… За останні роки громадяни України встигли чітко усвідомити, що зарплата держслужбовців, посадовців органів місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери оплачується за рахунок платників податків, які мають право знати, на що саме витрачаються ці податки.
Консультанти Проекту Світового банку до зазначених вище категорій не відносяться. Тим не менш громадяни також мають право знати, хто ці особи та за що саме вони отримують суми, які значно перевищують середню зарплату по Вінницькій області і які згодом платникам податків доведеться компенсувати із власної кишені. При цьому сумлінність та професіоналізм консультантів Субпроекту не викликають у журналістів Агенції жодного сумніву

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds