Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

НЕПОРУШНИЙ СОЮЗ «ЛЬВІСЬКОГО ДАХУ» ТА «ГАЛИЦЬКОЇ МАГІСТРАЛІ»

НЕПОРУШНИЙ СОЮЗ «ЛЬВІСЬКОГО ДАХУ» ТА «ГАЛИЦЬКОЇ МАГІСТРАЛІ»

Після Революції Гідності відбулись серйозні зрушення в системі проведення державних закупівель. Була  створена система електронних закупівель ProZorro та змінені підходи до здійснення тендерних торгів. Здавалося, все зроблене для того, щоб убезпечити державу від мартотратства та сумнівних угод з некваліфікованими або корумпованими постачальниками товарів, послуг чи робіт. Проте і на сьогоднішній день проведення публічних закупівель є недосконалим через ряд об’єктивних та суб’єктивних факторів, пише CORRUPT.UA.

Наразі існує беліч махінацій, які приносять перемогу в тендерах компаніям з сумнівною репутацією. На перший погляд, все відбувається в межах закону і без наявних порушень. Цього ж разу журналісти видання ідентифікували порушення фундаментальних принципів проведення публічних закупівель – вільної конкуренції та справжньої змагальності учасників.

Їхню увагу привернула стаття журналістів сайту «Наші гроші», в якій описані тендерні махінації двох компаній, співзасновники яких мають спільне підприємство. Перша компанія – ПП «Львівдах», власником якої є Кіцила Іван Тадойович і ТОВ «Галицька Магістраль», власником якої є Олійник Ярослав. Окрім цих підприємств, згадані громадяни спільно володіють ТОВ «Управляюча компанія «Новий Львів».

Журналісти ідентифікували досить цікаву тенденцію до перемоги однієї з двох  вищезгаданих компаній у тендерах, коли участь у закупівлі брали виключно обидві. Загалом з жовтня 2016 року по серпень 2017 року компанії разом взяли участь у 14 тендерах, створюючи один одному сприятливі умови для перемоги.

Нагадаємо, що для повноцінних торгів, згідно з вимогами профільного Закону «Про публічні закупівлі», потрібно два учасники. Вочевидь, ці два підприємства зійшлися у бажанні допомагати одне одному «освоювати» бюджетні кошти, перемагаючи у тендерах.

Крок за кроком до тендерних перемог

Перший тендер відбувся в жовтні 2016 року. Замовником виступав комунальний заклад «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня». Сума угоди становила 120 тисяч грн. Своєрідна «співпраця» вищезгаданих партнерів починається саме з цієї закупівлі. Варто відзначити, що первинна цінова пропозиція та остаточна не відрізняються навіть на гривню: компанії взагалі не змінювали ціну, їм це було не потрібно. Пропозиція «Галицької магістралі» була більша за вартістю. Логічно припустити, що мета цього кроку – забезпечити перемогу своєму партнеру.

Наступний тендер проводив знову-ж-таки комунальний заклад «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня», де сума також не була великою – 299 тис. грн, проте тенденція повторюється: первинна та остаточна пропозиції учасників тендеру не змінюються на користь меншої цінової пропозиції ПП «Львівдах».

У публічній закупівлі, що відбулась в листопаді-грудні 2016 року, де замовником також була «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня», в тендері «конкурували» дві вже названі компанії, а перемогу знову отримало підприємство Кіцили Івана Тадойовича.

Цінові пропозиції тендерів, де брали участь ці дві компанії, поступово зростали. Так, наприклад, закупівля для комунальної установи Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» за ціновою пропозицією була більш, ніж вдвоє, більша за попередні тендери. В цьому випадку було більше учасників торгів. До вже відомих нам компаній долучились ще ТОВ «Сервісна компанія «Адамсон», власником якої є екс-депутат Івано-Франківської міської ради Олександр Бубен, і ТОВ «Компанія «Західпроектінжбудсервіс». Проте перемогу знову отримало ПП «Львівдах».

У лютому 2017 року проводився тендер Сихівською районною державною  адміністрацією Львівської міської ради. Участь брали чотири компанії, дві з яких  – «Львівдах» та «Галицька магістраль». Окрім них брали участь ТОВ “Дорожні Технології” БС, керівником якого є Іван Сердюк. Четверта компанія – ТОВ «Магістраль Інжиніринг». Цього разу Іван Кіцила та Ярослав Олійник вирішили кардинально змінити ситуацію та дозволити перемогти в тендері «Галицькій магістралі». Як не дивно, «Львівдах» має однакову первинну та остаточну цінові пропозиції. Пропозиція ТОВ «Дорожні Технології» БС, хоч і була найнижчою за ціною, проте була відхилена. Вже з наступним тендером «Львівдах» відновив своє панівне становище та знову переміг, конкуруючи лише з «Галицькою магістраллю». Тенденція повторюється і з наступною закупівлею, де «Галицька магістраль» забезпечила компанії «Львівдах» перемогу над «Компанією Алтех», пропозиція якої була відхилена через відсутність тендерної документації.

Наступні два тендери повторюють тенденцію, проте суми були надто малі, чого не скажеш про останні торги, в яких брали участь ці дві компанії. Перші відбувались у травні-червні 2017 року. Замовником виступала комунальна установа Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр». Цього разу сума була досить великою –  понад 2 млн грн. Знову-ж-таки варто відзначити повторення тенденції з руйнування вільної конкуренції: первинні та остаточні пропозиції були ідентичними, «Галицька магістраль» забезпечила «Львівдах» перемогою в цій закупівлі.

Останній тендер, який і привернув увагу журналістів, відбувся в серпні 2017 року, замовником виступала Добромільська міська рада. Сума, враховуючи малі попередні тендери, була досить великою – майже 4 млн грн. Як зазвичай, ситуація незмінна – первинна та остаточна пропозиції не відрізняються, відсутня конкуренція між компаніями, що брали участь в тендері, оскільки вони є партнерами.

Підсумовуючи, ситуація з підіграванням однієї компаній іншій є типовою для сфери публічних закупівель. З одного боку, тут важко ідентифікувати склад злочину і притягти до відповідальності керівників відповідних підприємств та представників органу публічної влади, що є розпорядником коштів та замовником товарів, послуг чи робіт. З іншого, кожен з подібних випадків має бути висвітлений у засобах масової інформації для того, щоб правоохоронці та звичайні громадяни мали чітку картину у тендерній сфері.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds