Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Тотальна забудова центру Вінниці: нова багатоповерхівка може з’явитися на місці єврейського будинку дев’ятнадцятого століття

Тотальна забудова центру Вінниці: нова багатоповерхівка може з’явитися на місці єврейського будинку дев’ятнадцятого століття

У центрі Вінниці залишилось дуже мало вільного місця – увесь вільний простір, де раніше була  набережна, росли дерева чи  стояли закинуті будівлі в останні роки активно забудовується торговими центрами або житловими будинками. Ще одна місцина, на якій незабаром може з’явитися нова багатоповерхівка знаходиться на вулиці Мури у самісінькому центрі міста.

За останніх три роки в центрі збудували ТЦ «Хмаринка»  на 7 сотках землі  впритул до пам’ятки архітектури та містобудування національного значення – костел Святої Діви Марії Ангельської 1746 року побудови. Неподалік від торгового центру будується житлова  багатоповерхівка. ЖК «Правильний вибір»  зводять у яру, на дні якого раніше стояв дерев’яний громадський туалет.

У  центрі Вінниці ще залишились закинуті  будівлі, які розташовані у гарних місцях для багатоквартирних житлових будинків та торгових комплексів. Наприклад,  маєток чавуноливарної династії Львовичів, дореволюційний будинок 1902 року побудови та єврейський будинок другої половини ХІХ століття. У цьому  розслідувані  журналісти дізналися про  плани на місцевої влади на старенький єврейський будинок.

 

Історичний нарис будинку: з ХІХ століття по сьогодення

Цей будинок споруджено на вінницькій  «Єрусалимці». Його видовжена вздовж фронту вулиці типологія є притаманною для єврейських кварталів містечок Поділля другої половини ХІХ століття. «Єрусалимка» – місцевий топонім, як район компактного розселення єврейської громади. Відомий з XVIII століття. Майже всю міську забудову знищено нацистами восени 1942 року. Цокольний поверх цієї будівлі виконаний з  цегли, другий поверх є дерев’яно-гляняним.

Дах критий залізом. Є ймовірність, що початковим матеріалом була дранка, замінена у більш пізній час. Зараз будинок аварійний і не використовується як житлове приміщення.

Будівля стоїть закинутою більше 5 років. Рішенням Вінницької міської ради від 27 березня 2015 року  № 2101  міському комунальному підприємству «ЖЕК-16» було надано дозвіл на розроблення проекту  землеустрою щодо відведення земельної ділянки, розташованої по вулиці Полини Осипенко (Мури), 7, орієнтовною площею 4.5 сотки.  МКП «ЖЕК-16» не розробив проект землеустрою цієї ділянки, тому що згодом, відповідно до рішення виконкому Вінницької міської ради від 14.04.2016 року №855   МКП «ЖЕК-16» безоплатно передав цю будівлю департаменту житлового господарства Вінницької міської ради.
Загальна площа старого  будинку 513,1 квадратних метрів. За інформацією з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, 23 грудня 2016 року 2/25 частини цього будинку приватизовані  підприємством ТОВ «Мурована Вежа». Це 51,9 квадратних метри нежитлового приміщення, вхід в яке розташовано з подвір’я

Рішенням Вінницької міської ради від 24 березня 2017 року № 652  іншу частину закинутої будівлі (23/25), яка не перебуває у власності ТОВ «Мурована Вежа», була внесена до «переліку об’єктів інвестування, по яких інвестор визначається шляхом проведення конкурсу». 1 червня 2017 року цю частину будинку зареєстрували за міськрадою, тобто це комунальна власність, яку планують продати приватній фізичній або юридичній особі.

 

Схема приватизації землі під будинком

Рішенням Вінницької міської ради від 29 вересня 2017 року № 881  було вирішено надати ТОВ «Мурована Вежа» дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, що розташована на вулиці Мури, 7, орієнтовною площею 960 квадратних метри, для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, за рахунок земель комунальної власності.

Це рішення міської ради, насамперед, плани на майбутнє цього старовинного будинку.  29 вересня депутати дозволили підприємству приватизувати майже 10 соток. Якщо розрахувати на супутникових картах Google, то весь будинок з прибудинковою територією займає приблизно 7 соток, а не 9,6 соток, як у рішенні міськради.

Ймовірно, у планах є ще викупити прилеглі нежитлові споруди. Але наразі по факту  ТОВ «Мурована Вежа» належить лише 51,9 квадратних метри будівлі, а не весь будинок в цілому разом з прибудинковою територією. Не зважаючи на це, міська рада дала дозвіл на приватизацію земельної ділянки, на якій знаходиться нерухоме майно, яке ТОВ «Мурована Вежа» не належить.

 – Дивно все це. Теоретично у документах може бути згода співвласників нерухомості, але швидше за все це просто «договорняк». Право на нерухомість дає право на землю, а не навпаки. Тому без проблем продати землю, на якій чужа нерухомість, можна тільки зі згоди власника цієї нерухомості, – каже київский експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

Експерт вважає, що керівництво ТОВ «Мурована Вежа» та місцева влада заздалегідь домовились, що вся будівля згодом перейде у власність даного підприємства, тому земельну ділянку дають приватизувати під всім будинком, а не під приватизованими 2/25 частин.

 – Будівля ніяк автоматично не може перейти тому, хто має право власності на земельну ділянку, де розташований будинок. Треба окремо приватизувати це нерухоме майно, щоб мати право їм розпоряджатися на свій лад, – каже медіа-юрист Людмила Панкратова.

Виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб», член ради громадського контролю НАБУ, юрист Сергій Миткалик вважає, що така схема може бути законною.

 – Якщо є занедбане комунальне майно, яке потребує кошти на реконструкцію та утримання, то найчастіше шукають інвестора, проводять конкурс, і вже переможець реконструює цей об’єкт за свої кошти та орендує це приміщення протягом довгого часу. Цілком можливо, що ТОВ «Мурована Вежа» є забудовником, якому виділяють землю на багатоповерхівку, бо землі видаються під обслуговування багатоквартирного будинку. Щодо того, що земля буде належати одному власнику, а нерухомість іншому, то таке може бути. Буває, що у приватній власності  будівля,  у земля під ним –  комунальна і навпаки, – каже Сергій Миткалик.

Керівник ТОВ «Мурована Вежа» Святослав Лещенко не розповідає  про свої плани на єврейський будинок  ХІХ століття журналістам.

 – Я поки що нічого не знаю. Ось коли вирішу що буду робити з цією будівлею, тоді буде відома подальша доля будинку, – говорить Святослав Лещенко.

Святослав Лещенко є  серед засновників ЖБК «Гарантжилбуд», який будує у Вінниці ЖК «Перлина Поділля» . Тому логічно, що скоріше за все, замість старої хати збудують чергову багатоповерхівку.

Своїм рішенням виконком Вінницької міської ради від 16 листопада 2017 року № 2606  затвердив оціночну вартість 23/25 (461,2 квадратних метри)  частини будинку на вулиці Мури,7, що у комунальній власності – 847 686 гривень. Це ринкова ціна однокімнатної квартирі у такій новобудові, як ЖК «Набережний квартал-2». Щоб ТОВ «Мурована Вежа»  набула законні права на всю закинуту будівлю, потрібно буде заплатити у бюджет міста менше мільйона гривень.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds