Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Битва за літій: як депутатське оточення захоплює державні надра

Битва за літій: як депутатське оточення захоплює державні надра

Кому і за якими схемами роздають українські літієві, йдеться у розслідуванні BIHUS.info

Літій – найлегший з металів. Біла нафта. Метал майбутнього. Він – в основі батарей мобільних телефонів, комп’ютерів та електромобілів. Попит на цей метал зростає. Переломним став 2016 рік, коли власник найбільшого в світі виробника електромобілів Tesla Motors – Ілон Маск – заявив про плани виготовляти 500 тис. акумуляторів для електрокарів на рік

Літій вже добувають в Канаді, Болівії, Чилі, Аргентині, Чехії. Ринкова вартість металу складає близько 20 тисяч доларів за тону.

Видобуток літієвої руди в Канаді.

Є перспективний метал і в Україні. Попередньо розвідані родовища літієвих руд: Шевченківське (Донецька область), Станкуватське і Полохівське (Кіровоградська область).

Розвідані родовища в Україні є, але літій не добувають, а обсяг запасів  – засекречений Службою безпеки України. Засекречений так само, як і інформація про запаси золота та алмазів.

І одночасно з “секретністю” розвідані родовища протягом 2017-2018 років віддали приватним фірмам. Без конкурсів або аукціонів. У 2017 році дозвіл на видобування літію в Полохівському родовищі Держгеонадра надали компанії ТОВ “Укрлітійвидобування”, а на початку 2018 року – Шевченкіське родовище отримала фірма “Петро-Консалтінг”.  Обидві фірми скористались сумнівною схемою “апробації”.

Отримати спецдозвіл на видобуток корисних копалин без аукціону в Україні можна, або якщо компанія самостійно провела геологічне вивчення надр. Або якщо вона за власні кошти здійснила апробацію – переоцінила вже існуючу геологічну інформацію родовища. Для здійснення такої “апробації” компанії навіть не потрібно виїжджати на саме родовище, вона працює виключно із раніше зібраною інформацією.

Різко проти такої процедури давно виступають у Асоціації газодобувних компаній України. Адже саме за схемою уявної паперової переоцінки надра просто роздають “своїм”. Хоч газ, хоч літій.

– Ми вважаємо це не коректно. Ми вважаємо, що такі випадки мають піти в історію, як і інші.  Всі ділянки мають виставлятися на аукціон, – говорить Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації.

Родовища друзів: Насалик, Кононенко, Гладковський

Шевченківське родовище літієвих руд (Донецька обл.) відкрили ще у 1982 році. Попередню розвідку провели у 1984-1988 роках. Тоді ж Держкомісія із запасів корисних копалин затвердила запаси.

21 лютого 2018 року ці дані вкажуть у спецдозволі на літій, яке Держгеонадра без конкурсу надасть фірмі “Петро-Консалтінг”. Формальні власники – ресторатор зі Львова – Олег Большаков та київський скульптор – Микола Єсипенко.

На початку березня “Петро-Консалтінг” почала оформляти іще один спецдозвіл на видобуток літію. Кіровоградська облрада вже надала фірмі погодження на видобування літієвих руд ділянки Добра.

Офіційний телефон компанії, вказаний в реєстрі Мін’юсту – також належить і компанії “Чарівний маєток”. Засновником цієї фірми є Тарас Ігнащенко. Пізніше генеральний директор “Петро-Консалтінгу” підтвердить журналістам, що Тарас Ігнащенко – один з керівників компанії.

Тарас Ігнащенко – молодий непублічний бізнесмен, син Володимира Ігнащенка – радника міністра енергетики Ігоря Насалика.

Сам радник міністра ніколи не мав власного бізнесу. За часів Януковича був радником міністра екології Едуарда Ставицького та заступником Миколи Злочевського на цій же посаді. Після Майдану міністр став фігурантом шести кримінальних справ і втік. А Ігнащенко почав радити новому міністру.

Програма “Наші гроші з Денисом Бігусом” кілька разів фіксувала його під приймальнею Насалика на Infinity за 1,5 млн грн, записаній на сина. Також журналісти програми помітили Ігнащенка під офісом вугільного бізнесмена Віталія Кропачова, в день, коли НАБУ проводило у бізнесмена обшуки.

Родина Ігнащенка глибоко інтегрована в президентське оточення. Він – радник міністра Насалика, помічник нардепа від БПП Анатолія Матвієнка, сусід іншого нардепа і бізнес-партнера президента Ігоря Кононенко. У 2016 році журналісти програми “Схеми” зафіксували Ігнащенка серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту.

Молодший Ігнащенко веде бізнес з Ігорем Гладковським, сином першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, раніше – бізнес-партнером Порошенка у компанії “Богдан”.

Ігор Гладковський та Тарас Ігнащенко є співзасновниками  ТОВ “Київбіоенерго”.

У 2017 році, очолюючи “Хюндай мотор Україна” Гладковський описував перспективи електромобілів в Україні. Його бізнес-партнер без конкурсу отримав дозвіл на видобуток 14 мільйонів тон руди для батарей цих автомобілів, оминувши конкурс та аукціон.

Окрім президентського оточення, у компанії “Петро-Консалтінг” простежується зв’язок із відомим бізнесменом Василем Хмельницьким.

Керівником “Петро-Консалтінгу”, згідно даних реєстру Мін’юсту, є Ігор Коломієць, який також очолює “Фрі-Енерджи Генічеськ”, яка через  кіпрську “Келдіма Лімітед” належить бізнесмену та екс-нардепу Василю Хмельницькому.

Крім того, журналісти програми з’ясували, що фактичний офіс компанії –   Лаврська, 20. Співвласником будівлі є Василь Хмельницький.

Родовище старих знайомих

Полохівське родовище у Кіровоградські області, на відміну від Шевченківського, виводили за схемою, яка тривала 7 років. Про цю оборудку раніше розповідала програма “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Спочатку, у 2011 році, землі родовища вивели із державної власності. Тоді 60 жителів Києва та Київської області отримали у приватну власність для ведення особистого селянського господарства ділянки по 2 га – загалом 120 га. У подальшому ці люди свої ділянки продали ТОВ “Укрлітійвидобування”. Пізніше фірма отримала погодження міської ради і лише у 2017 році отримала від Геонадр спецдозвіл на видобуток літію.

У 2011 році, під час виведення землі фірмою керували люди з орбіти Юрія Іванющенка і Олексія Азарова. Наприкінці 2014-го її очолив менеджер Олександра Табалова та його сина Андрія. Нині компанія записана  на – єгиптянина, компанію з Арабських еміратів (“Харсам орез фзе”), київських бізнесменів Олега Каднікова та Ігоря Воронова, близького до угрупування Дмитра Фірташа, та нардепа Вадима Новинського.

Окрім розвіданих у 80-тих роках родовищ літієвих руд в Україні є і зовсім нерозвідані. Прояв літію зафіксовано у Криворізько-Кременчуцькій зоні (Дніпропетровська, Кіровоградська і Полтавська області).  Але ця зона потребує додаткового вивчення. Щоб отримати дозвіл на видобуток літію у цій зоні – необхідно за власний кошт розвідати ділянку, порахувати і затвердити запаси літієвих руд. Тобто, здійснити реальну роботу, а не просто порахувати раніше прораховані запаси. Можливо саме тому на це родовище поки що публічно  не претендує жодна компанія, адже його дійсно доведеться самостійно розвідувати.

Натомість на всіх вже розвіданих родовищах, попри “секретність” СБУ вже без аукціонів та конкурсів закріпились “пов’язані” компанії.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds