Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

“Труханівці” виграли на Вінниччині тендерів на 300 млн із заводом-привидом

“Труханівці” виграли на Вінниччині тендерів на 300 млн із заводом-привидом

ТОВ «Ростдорстрой» виграло 306 млн грн. на ремонт доріг у Вінницькій області, подавши на тендер документи на асфальтобетонний завод, існування котрого тепер не можуть нічим підтвердити. Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової «Асфальтовий фантом» для програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом»

Цього року на покращення автошляхів у Вінницькій області планують витратити понад півтора мільярди. Зокрема три контракти загальною вартістю 306 млн грн. на ремонт 13 км траси М-12 (Стрий – Тернопіль – Знам’янка) цього року  отримало ТОВ «Ростдорстрой». Фірму вже багато років пов’язують з Геннадієм Трухановим, нині – міським головою Одеси.

Офіційно власниками будівельної компанії через кіпрську «Сайдлейк Інтернешнл Лімітед» значаться Олександр Жуков і Олександр Рацкевич. Однак ще донедавна третім співвласником був одесит Юрій Шумахер – офіційний бізнес-партнер  одеського мера (по офшорній «Corderoy Trading Limited»), якого називають «головним дорожником Труханова».

Цього року одеська фірма уже взяла участь у 8 тендерах Служби автодоріг у Вінницькій області (САД). Практично на всіх єдиним допущеним конкурентом був державний Вінницький облавтодор.

Офіційним представником ТОВ “Ростдорстрой” на Вінниччині працює Костянтин Демішкан. До працевлаштування в компанію у 2017-му, він очолював Вінницький облавтодор в 2012-14, з яким «Ростдорстрой» цього року конкурував на тендерах. Костянтин Демішкан – син екс-замголови Вінницької САД Василя Демішкана і племінник екс-голови всього Укравтодору Володимира Демішкана.

Цьогоріч Вінницький САД запровадив новий кваліфікаційний критерій для учасників тендерів – наявність власного або орендованого асфальтобетонного заводу (АБЗ) не далі, як за 150 км від місця ремонту. Таку вимогу у службі замовника пояснюють технологією укладання асфальту: його потрібно класти при відповідній температурі і безперервно для уникнення швів, тож має бути гарантована швидка і стабільна доставка без затримок.

На 5 тендерів із 8 «Ростдострой» подавав два АБЗ  – один орендований в Умані, ще один орендований у с. Стрижавка під Вінницею. Ще на 3 тендери «Ростдострой» подавав лише один завод, той що у Стрижавці.

За документами цей завод компанія орендувала у спорідненої ТОВ “Ескадор”, а розташований він мав би бути на виїзді з с. Стрижавка, обабіч кар’єра. Тут вже багато років стоїть з півдесятка асфальтобетонних заводів, але про завод одеситів не знає навіть селищна голова.

«В нас немає фірми цеї, і в нас завода такого немає. Ні «Ескадор», ні «Ростдострой» у нас в Стрижавці немає і до нас ніхто не звертався з них, – пояснює селищна голова Таїса Короленко. – Я думаю що дозволи на викиди, дозволи на здачу заводу в експлуатацію мали би бути, то селищна рада мала б обов’зково володіти ситуацією».

Не знайшла заводу на вказаному в документах місці й поліція: за зверненням активістів ГО “Автомайдан Вінничини”, які першими звернули увагу на відсутність АБЗ, співробітники Департаменту захисту економіки Національної поліції у Вінницькій області провели у травні перевірку і зафіксували відсутність заводу, вказаного в поданих на тендер документах. За результатами перевірки ГУ НП у Вінницькій області внесло до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

На тому місці, де за документами й описом директора «Ростдорстроя» мав стояти АБЗ, наразі є лише ділянка, яка за зовнішнім виглядом нагадує будмайданчик. Одесити запевняють – завод там був, просто недовго: «На момент проведення  тендера і на момент укладання договорів цей завод знаходився за цією адресою, – говорить Олексій Андрюшин, директор «Ростдорстроя». – В квітні місці провели додаткові геологічні дослідження і було прийнято рішення про переміщення заводу. Тому говорити про те, що ми «підкладали» якійсь недостовірні відомості – я не можу».

Утім надати хоч якесь підтвердження тому, що завод справді стояв там узимку, наприклад фотографії , у «Ростдорстрої» не змогли.

Паралельно інша фірма з групи «Ростдорстроя» таки зводить АБЗ в іншому селі під Вінницею – Комарові. Будівництвом займається ТОВ «Юника Проджект 2017», записана на Андрія Шумахера, родича (вочевидь племінника) того самого Юрія Шумахера з  «Ростдорстроя». Представником фірми у справах АБЗ також виступає Костянтин Демішкан.

Згідно з Державними санітарними правилами , виробництво асфальтобетону належить до переліку промислових об’єктів, для яких встановлена санітарно-захисна зона (СЗЗ) в 1000 м. Разом з тим відстань від заводу «Юніки» до найближчих житлових будинків – менше півкілометра. В «Ростдорстрої»  запевняють, що завод новий і екологічний. «Ті фільтраційні системи, котрі там є, вони дозволяють розміщувати цей завод навіть в 200-метровій зоні від житлової та громадської забудови, – говорить керівник  «Ростдорстроя». – По аналогічному заводу цієї ж компанії були проведені дослідження екологами і всіма службами  і було підтверджено, що рівень шуму та шкідливих речовин дозволяє розміщувати в такій зоні завод».

Межі СЗЗ справді можна скоригувати через Інститут громадського здоровя ім. Марзєєва, за направленням від Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (колишня Державна санепідемслужба). Однак на офіційний запит програми – в інституті повідомили, що документів по вже практично збудованому АБЗ в Комарові ще навіть не мають: “Направлення від Держпродспоживслужби щодо розгляду проектної документації з обґрунтування зменшення СЗЗ для АБЗ компанії ТОВ «Юніка Проджект 2017» відповідні проектні матеріали … не надходили”.

Крім того, АБЗ належать до об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та, відповідно, підлягають оцінці впливу на довкілля. ОВД – це досить тривала процедура погодження: спочатку фірма  має повідомити громадськість про свої плани і надати на ознайомлення звіт з оцінки впливу на довкілля, впродовж місяця провести  громадські слухання, і з урахуванням зауважень громадськості – отримати фінальний висновок Мінекології щодо допустимості планованої діяльності. За порушення цього порядку – відповідальність аж до кримінальної.

Вся процедура відкрита і гласна: документи, від оголошень до результатів,  мають бути опубліковані на спеціально створеному сайті – Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля. Однак станом на кінець травня, коли АБЗ у Комарові вже майже був збудований – в Реєстрі не було жодного документу. Лише 19 червня з’явився перший із необхідних документів – повідомлення про плановану діяльність.

Директор «Ростдорстроя» не бачить проблеми у тому, що спочатку побудували АБЗ, і лише після цього оформлюють на нього документи: «Йде процес погодження всієї документації. – На якому етапі? – Не можу вам сказати. Можливо на завершальному. – Звіт про оцінку впливу на довкілля є? – Ммм… не знаю… Я думаю, що найближчим часом».

Наразі два епізоди з АБЗ у Стрижавці та Комарові об’єднані в одне кримінальне провадження. Згідно з відповіддю ГПУ на запит ГО “Автомайдан Вінничини”, розслідування здійснюється за статтями про службове підроблення та самовільне будівництво відповідно. При цьому згідно з постановою Генерального прокурора від 21 червня – розслідування передано ГСУ НП, а процесуальне керівництво – ГПУ.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds