Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Рішення міськради про погашення зарплатного боргу вінницького санаторію не рятує його від банкрутства

Рішення міськради про погашення зарплатного боргу вінницького санаторію не рятує його від банкрутства

Завтра, 22 лютого,  у залі засідань міської ради відбудеться 38-ма сесія Вінницької міської ради 7-го скликання. На розгляд сесії виносяться 75  питань.

Одне з питань завтрашньої сесії стосується теми, за якою Центр громадського контролю «Дій!-Вінниця» слідкує вже два роки, відвідуючи судові засідання у справі по банкрутству.  Депутати мають проголосувати за те, щоб визнати  Дочірнє Підприємство «Дитячий санаторій ім. М.М. Коцюбинського» таким, що має суспільну цінність для Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. 

 

Погашена зарплата не врятує санаторій

Що це означає для міста? Що бюджет бере  на себе гарантії задоволення вимог кредиторів в частині погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам санаторію. Сума коштів у проекті рішення не зазначена. До Господарського суду Вінницької області має бути направлено клопотанням про закриття провадження у справі про банкрутство підприємства. У бюджет 2019 року мають бути закладені видатки на фінансування. Нагадаємо, що підприємство знаходиться в стані банкрутства через борг перед фіскалами  близько двох мільйонів гривень. Усю структуру боргу журналістам не вдалось дізнатись, оскільки на наш запит фіскальна служба повідомила, що інформація про суму коштів за оренду землі, які мали бути сплачені в бюджет міста є конфіденційною.

Арбітражний керуючий Денис Оверчук неодноразово звертався з листами до міського голови Сергія Моргунова, щоб домовитись про санування підприємства Вінницькою міською радою (санування — система заходів, які здійснюються для запобігання банкрутства (з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації).

Простими словами, він мав просив, щоб місто, яке забрало у санаторію землю та нерухоме майно у комунальну власність, його врятувало. До таких заходів  арбітражного керуючого на зобов’язала суддя Тетяна Лабунська. Також до міської влади звертались за вирішенням цього питання  працівники підприємства, яким заборгували кошти та громадські активісти.

Працівники санаторію та керівник відділу звернень апарату міської ради Ірина Єлізарова

 

 – Ми вели з мову з міськрадою, щодо погашення боргів заробітньої плати, це перше. Друге – залучення інвестора і третє або списання боргів перед податковою, або закриття їх взагалі. – говорить Денис Оверчук.

За словами арбітражного керуючого, він піднімав питання про закриття міською радою всіх трьох черг кредиторів, лише в такому разі, згідно законодавства, може бути закрита справа про банкрутство.

Арбітражний керуючий Денис Оверчук

У справі про банкрутство санаторію кредиторами першої черги є фіскали, працівники, яким заборгували заробітню плату та арбітражний керуючий, якому мають виплатити винагороду за роботу.  До другої черги віднесли сплату підприємством податку ЄСВ (єдиного соціального внеску), а до шостої черги – пеню та штрафи.

 – Закриття боргу по заробітній платі не врятує підприємство від основного боргу перед податковою. Навіть якщо буде погашена заробітня плата, процедура банкрутства не закриється. – розповідає арбітражний керуючий.

Отже підсумуємо: дане рішення міської ради не врятує санаторій від банкрутства, але заспокоїть працівників підприємства та громадських активістів на деякий час.

 

Чия земля – державна, комунальна чи приватна?

Усе нерухоме майно підприємства ще влітку  2017 року перейшло у комунальну власність міста . Близько чотирьох гектарів землі, на яких знаходиться санаторій – міська рада забрала у комунальну власність ще в 2010 році за інформацією з кадастрової карти України. Як земля з державної власності перейшла у комунальну журналістам дізнатись не вдалось.

Ми запитували у муніципалітету копії документів, на підставі яких державна земля під санаторієм перейшла у комунальну власність, але у відповідь отримали лише витяг з рішення вінницької міськради №2877 від 24.06.2010, яким місто передало цю землю в оренду санаторію на 25 років та копію договорів оренди.

В серпні 2010 року муніципалітет на підставі рішення міськради від 24 червня 2010 № 2877 передав в оренду ДП «Дитячому санаторію ім.Коцюбинського» земельну ділянку загальною площею 4,6016 га на 25 років.

Ділянку розбили на 5 зон, яким згодом були присвоєні окремі кадастрові номери.  Санаторій мав сплачувати орендну плату у розмірі трьох відсотків від грошової оцінки землі, а це сукупно становило майже 151 з половиною тисяч гривень в рік. І це не враховуючи пені, у розмірі 0,3 відсотка несплаченої суми за кожен день прострочення.

Хоча санаторій працював лише у літній сезон. Договір був підписаний між тодішнім секретарем міськради Сергієм Моргуновим та директором санаторію Миколою Бойчуком.

На даний момент жодних рішень про розірвання договорів не приймалось, а отже вони досі дійсні.  У відповіді на запит від Фонду держмайна нам також написали, що копії документів, які містять інформацію про передачу земельних ділянок з державної у комунальну власність міста у Фонді відсутні.

У тому ж 2010 році більше гектара землі санаторію міська рада уже віддала під будівництво приватних будинків. У 2011 році журналісти писали, що майже 1 га рекреаційної землі у Вінниці, які раніше знаходились у розпорядженні санаторію та були передані у 2003-2004 роках під дачне будівництво хоче повернути державі Прокуратура Вінницької області.

 

Рішення скасоване – будинки стоять

В березні 2012 року постановою тоді ще Ленінського районного суду м. Вінниці прокуратура скасувала пункти рішення міськради про передачу земельних ділянок, які були вилучені у санаторія в приватну власність. Суд визнав, що міська рада прийняла оскаржуване рішення з перевищенням повноважень, оскільки розпорядилась не комунальною власністю, а землями оздоровчого призначення, на яких заборонено індивідуальне будівництво.

У постанові вказано, що вінницька міська СЕС на момент погодження проектної документації, погодження на відведення земельних ділянок не надавала, а представник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області участь у засіданні комісії щодо затвердження Проекту землеустрою не приймав. За таких обставин комісія не мала законних підстав для погодження проекту землеустрою.

Вінницька міська рада подала апеляцію, яку програла у жовтні 2012 року. Апеляційний суд зазначив, що міська рада вилучила земельну ділянку за згодою, на підставі листа директора дочірнього підприємства Дитячий санаторій ім. М.М. Коцюбинського» Миколи Бойчука.

Однак, згідно Статуту ДП «Дитячий санаторій ім. М.М. Коцюбинського» повноваження прийняття рішення про відчуження земельних ділянок, про передачу в оренду, про передачу прав користування землею та про відмову від землі належить виключно правлінню ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця», а не директору санаторію

За таких обставин, згоди законного землекористувача на вилучення земельної ділянки на момент прийняття оскаржуваного рішення не було.

Санаторій ім. Коцюбинського з 2012 року не працює через податкові борги. Територія санаторію занедбана.  Проте, не дивлячись на ухвалу апеляційного суду, за сім років навколо санаторію «виросли» елітні будинки, які розташовані на його колишній землі.

 

Будівлі санаторію на балансі департаменту освіти

Як повідомляє сайт «20 хвилин» аби врятувати заклад його вирішили передати на баланс міста.

 – Цим проектом рішення, що виноситься на сесію міськради, хочемо допомогти працівникам підприємства отримати невиплачені зарплати, – каже керівник департаменту комунального майна Ігор Шутак.

А як пояснила керівниця департаменту освіти міськради Оксана Яценко, будівлі санаторію вже передали на їхній баланс.

— Ми прийняли тільки будівлі, цілісний майновий комплекс без земельної ділянки. І що буде далі з санаторієм? — Це має вирішити громада і її представники — депутати міської ради. Тобто, таке питання мають винести на виконком, а після — на голосування на сесію Вінницької міської ради, — розповіла Оксана Яценко.

Раніше заступниця міського голови Галина Якубович розповідала, що після прийняття майна у комунальну власність на базі закладу створять комунальне підприємство.

— Коли це буде міський заклад, то будемо шукати рішення щодо його розвитку та використання для вінничан. Точно можу сказати, що санаторій не будуть зносити під приватні ділянки. Є чіткі межі, і майновий комплекс, що був переданий Кабміном, чітко зафіксований на площі 4,6 гектара, — сказала Галина Якубович.

Фото: Анастасія Дем’янчук

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds