Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Залишіть пляж громаді», – вінничани не підтримали проект, за яким планують забудувати берег Південного Бугу

«Залишіть пляж громаді», – вінничани не підтримали проект, за яким планують забудувати берег Південного Бугу

Вінничани не підтримали проект, за яким узбережжя Південного Бугу вздовж вулиці Князів Коріатовичів має змінити свій зовнішній вигляд. Громадські слухання з обговорення містобудівної документації «Детального плану території, обмеженої вул. Князів Коріатовичів, М. Оводова та річкою Південний Буг у м. Вінниці» перенесли на вересень, а саму містобудівну документацію вирішили доопрацювати. Таке рішення прийняли під час громадських слухань, 9 липня.

Громадське обговорення даного питання тривало протягом місяця. За цей час до міської ради надійшло дві пропозиції від вінничан щодо нього. Свої питання та думки з приводу запропонованого вигляду даної території вони озвучили і під час громадських слухань.

Детальний план території представив Олександр Коротких. Попри те, що на сайті Вінницької міської ради розробником даного Детального плану вказано МКП “Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури”, учасникам громадських слухань Олександра Коротких представили як представника розробника, генерального архітектора проекту та керівника ТОВ “Проект плюс 3”. Назва цієї фірми зазначена і у презентації Детального плану, який представили громаді.

За інформацією аналітичного сервісу YouControl , разом із трьома мешканцями столиці Російської Федерації міста Москва Олександр Коротких є засновником та кінцевим бенефіціарним власником даного підприємства. Зареєстровано ТОВ у 2008 році.

Ця ж людина є головним архітектором нещодавно створеного Вінницькою міською радою комунального підприємства “Агенція просторового розвитку”. На початку липня він представив вінничанам переможців конкурсу проектів з реконструкції простору між Будинком офіцерів та Будинком побуту “Ювілейний” на Замості.

Представники замовника містобудівної документації пояснюють розбіжності в інформації про розробника технічною помилкою.

Під час виступу перед громадою Олександр Коротких розповів, як виглядає дана територія сьогодні та які виклики існують перед розробкою даного Детального плану.

За його словами, по-перше, це – доступні береги, друге —комфортна вулиця, адже ширина тротуару на деяких ділянках менше одного метра, і по-третє – це забудова, сформована ще з позаминулого століття.

Архітектор представив присутнім на слуханнях проектний план до 2030 року. Він повідомив, що планується зробити дві зони вздовж річки. Одна з них формуватиме забудову вулиці, інша — берег. Між ними — буферна зона, де буде проїзд загального користування. Виходів до берега, за словами доповідача, за проектом чотири. Зокрема, біля ресторану “Колиба” і біля спортивного товариства. (Так генеральний архітектор називає комунальний заклад “Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву СДЮСШОР з веслування імені Юліїї Рябчинської” – Агенція). Ця структура, а також пристань “Вінниця”, зазначив він, є найбільшими землекористувачами на даній території.

Серед основних об’єктів, які вказані у проекті, Олександр Коротких назвав рекреаційний комплекс в складі пляжу, басейну, ресторану, яхт-клубу і готелю за автосалоном RENO. Територію спортшколи проектант відніс до другої зони. Тут, зазначив він, передбачається будівництво спортивного комплексу і реконструкція вже існуючих споруд.

– Навпроти “Резиденції” існує проект чотириповерхового гаража-стоянки, – повідомив він.

В жовтні 2017 року під час  громадських слухань колишній міський голова Дмитро Дворкіс представив вінничанам проект з будівництва паркінгу. Тоді екс-мер розповів, що планується звести двоповерховий паркінг із мансардним ярусом. Переважна більшість присутніх на слуханнях можливість цього будівництва тоді погодили. Втім, яким чином і чому змінилась поверховість цієї споруди, наразі питання.

Щодо майбутнього розташування об’єктів на території, визначеної Детальним планом, Олександр Коротких також повідомив, що за проектом є план виносу виробничої зони пристані “Вінниця” нижче по течії. На цій території передбачається публічний простір з доступними територіями. (Відповідно до інформації у ДПТ, ближче до берега тут передбачається розважальний комплекс А ближче до вулиці Князів Коріатовичів поблизу Староміського мосту – офісний комплекс з кількох чотириповерхівок – Агенція.)

Крім того, згідно ДПТ, на даній території передбачається житловий масив. Обмеження забудови в першій лінії — до чотирьох поверхів, у другій – до трьох.

Щодо укріплення берега Південного Бугу Олександр Коротких зауважив, що на відміну від тих набережних, які є у Вінниці, це буде майже природній берег. Берегоукріплення пропонуються біля спортшколи і рекреаційного комплексу. Крім того, планується збільшення акваторії.

Оскільки саме у цю частину Центру міста стікають всі талі і дощові води, проектом передбачено, що на даній території розташовані три станції приймання і очищення дощових, талих вод.

Також розробник вказав, які будинки потрапляють в межі червоних ліній за умови розширення вулиці Князів Коріатовичів. Він також зауважив, що влаштування проїзду з боку річки дає можливість забудови у два ряди. При цьому ширина масиву становитиме 32-42 метри.

Представлена містобудівна документація викликала у присутніх на громадських слуханнях багато запитань, зауважень і реплік. Більшість з них стосувались тих викликів, які на думку присутніх, можуть виникнути з появою на цій території об’єктів, які належатимуть не громаді, а приватним власникам.

– Де на цьому плані вільні місця, доступні громаді? – запитував Олександра Коротких мешканець вулиці Пушкіна Владислав Ярмолюк. – Мене цікавить статус території, де розташується басейн.

На що керівник фірми, яка розробляла Детальний план, запевняв, що дана територія залишається для загального доступу.

– Хто буде обслуговувати цю споруду? Це буде штучна споруда, яку потрібно буде обслуговувати. Це буде територія приватного бізнесу? – продовжував уточнювати Влад Ярмолюк. – Де місце пляжу для громади, яке зазвичай позначається парасолькою?

– Тут парасолькою не позначено, але це саме те місце, – запевняв Олександр Коротких, вказуючи на ту ж саму ділянку, де передбачається басейн, яхт-клуб та інші запроектовані в рекреаційній зоні об’єкти.

– Вибачте, але на схемі його немає. Ваше пояснення – це Ваше бачення, – продовжував учасник громадських слухань. – На жаль, ми його не бачимо. Як Ви це можете прокоментувати? Тут фактично немає пляжу для людей. Тут є територія для пірсу, катерів. Тобто, там, скоріш за все, буде зовсім інша структура стику між водою і землею. Бо пляж для людей — це одне , а для суден — інше.

– Пляж — це не в розумінні галька чи пісок. Це все буде дерев’яний настил, – уточнив архітектор.

– То як до води підійти, як там катери стоять? Ця рекреаційна зона, скоріш за все, буде передбачати відпочинок людей, які орендують кафе, готель. А чи врахували Ви потужне відлуння від лівого берега, яке утворюється вночі , коли хтось, приміром, гучно прослуховує музику?

Влад Ярмолюк навів приклад нещодавного інциденту, коли у кафе на даній території гучна вечірка затягнулась до 4 ранку. Через надмірний гамір люди викликали правоохоронців. Втім, всі служби, до яких звертались мешканці тієї ночі, виявились неспроможними вирішити проблему.

Прокоментував дане питання начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Юрій Самойленко. Він зауважив, що це питання не містобудівне, а соціально-культурне, і навіть організаційне. Він також додав, що акустику зменшать будинки, які тут з часом зведуть.

Учасники громадських слухань також не підтримали ідею звуження прибережної смуги.

– В Концепції розвитку нашого міста сказано, що пріоритетом міста є вода і місто має робити все, щоб зберегти якість цієї води, – наголосив один з присутніх. – У місті, де і без того мало прибережних смуг, ви пропонуєте ще більше залізти у ті прибережні смуги? Я погоджуюся з тим, що для великої центральної частини міста, Свердловського масиву — це єдиний доступ до Бугу, оскільки одна частина забудована, а з іншої — високий рельєф.

Тут пропонується і житло, і офіси, і рекреація. Ви уявляєте таку вулицю, такий тиск транспорту вранці і ввечері. Реалізуючи цей проект, ми будемо змушені або добудовувати Староміський міст, який має лише дві смуги або будувати новий міст.

 – Ви праві. У Концепції багато уваги приділено воді, – зауважив з цього приводу Олександр Коротких. – З точку зору, що люди мають бачити цю воду. Не з Староміського мосту, проїжджаючи на маршрутці, а просто підійти. Є режим використання території, і це не має відношення до містобудівництва.

В якийсь момент будь-хто з нас, якщо він не хоче сервісу, відправляється за місто. Але до центру міста ми їдемо через те, що тут максимальна кількість сервісу. В сервісі немає нічого поганого. Немає шляху інакше, як з цією територією щось робити. Інакше ця територія буде як є, а ви маєте там розганяти шпану, тому що на таку шпану немає ніякої управи. Наявність чи ненаявність самої зони нічого не додає.

Натомість учасники громадських слухань зауважили, що наявна ситуація нікого не влаштовує, але цю зону все одно потрібно лишити.

Мешканець вулиці Пушкіна Григорій Ковальський зауважив, що за часів мерства Володимира Дворкіса в проект розвитку Вінниці було закладено, що на даній території мали побудувати набережну.

Втім, Юрій Самойленко з цього приводу зазначив, що, скоріш за все, мова йде про якісь ескізні проекти.

– В архівах департаменту я такої робочої документації не бачив, – стверджував директор відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування.

– І щодо спортивної школи, це неправда, що вони стали ініціаторами цього проекту, – продовжував пан Ковальський. – Я там працював.

Спортивна школа вже б давно відремонтувалась і побудувала той готель і то все. Вони через те це все не роблять, що обласний бюджет не дає гроші на це.

На що Юрій Самойленко зауважив, що з таким проханням звернулась облдержадміністрація. Наразі на будівництво спорткомплексу виділені кошти з центрального бюджету.

Місцевий мешканець Володимир Бєлов наголосив, що

законодавством України встановлено межі прибережної захисної смуги, яка складає сто метрів.

– Я візуально бачу на слайді, що ця межа зменшиться удвічі, а деякими місцями йтиме по кромці води, – акцентував він. – Є забудова по Коріатовичів біля “Спартака” через дорогу. Там декілька нових великих будинків. Поряд – Свердловський масив, новобудови по вулиці Миколи Оводова, по Пушкіна. Для людей, які там житимуть, працюватимуть, ця територія була б єдиною рекреаційною зоною в їх доступності. Берег річки – це, по суті, громадське місце. Ви плануєте забудувати цю водозахисну ділянку, яка б могла стати парком чи рекреаційною зоною? Тут район вже досить перенасичений. Тому, чи є доцільність змінювати цю зону? Чи лишати її і перетворювати на парк?

До речі, річка Каліча теж має водозахисну смугу не менше 20 метрів, – додав Володимир Бєлов.

– Я вважаю, що природозахисна смуга має залишитись такою як вона є, і змінити свій статус на парк, а не стати місцем для забудови.

– Парки потрібно утримувати, – прокоментував репліку вінничанина архітектор. Згодом він додав, що проект пропонує можливість використання кожного квадратного метру даної території в різних цілях.

– Ми хочемо жити біля вулиці, де не їздять швидко і не їздять часто. Ми хочемо жити або відпочивати біля річки. Але через те, що це центральна частина міста, ми маємо ситуацію багатофункціонального використання території.

Контраргументом місцевих мешканців проти запропонованого Детального плану була і недосконалість транспортної моделі.

– До чого це може призвести? До того, що чотрисмугова вулиця Коріатовичів впиратиметься у двосмугову Староміського мосту? – пролунало з залу. – Питання, чи доцільно робити цю ширину? До того ж, це збільшить шум і бруд у цій місцині. Це відріже ріку від центру міста.

Втім, керівник підприємства, що розробило ДПТ, наголосив, що цей проект дав би можливість створити зелені зони і окремі лінії для громадського транспорту.

– Сьогодні ми маємо досить дивний маршрут тролейбусу, який доїжджає до кільця, чомусь розвертається і їде назад, – прокоментував він.

Присутня на слуханнях мешканка вулиці Кн. Коріатовичів Наталія Жевачевська з приводу розширення вулиці зазначила, що її будинок розташований впритул до дороги. Це не дає можливості провести реконструкцію будинку, щось добудувати, навіть якщо маєш кошти. Тож, мешканку цікавило, яким чином буде вирішуватись питання з мешканцями, чиї будинки після розширення дороги потраплять у межі червоних ліній. Втім, як з’ясувалось, за кошти з бюджету громади це питання вирішувати не збираються, а чекатимуть інвестора.

Щодо можливих термінів реалізації проекту Олександр Коротких, між іншим зауважив, цей процес може тривати 5-10-20 і більше років, але йому треба дати можливість

– Тут неможливо зайти і зробити все одразу, – зазначив він.

Наприкінці громадських слухань учасник громадських слухань Влад Ярмолюк запропонував рішення, яке б могло бути компромісним.

Він запропонував залишити територію, на якій наразі розташований пляж, такою як вона є, для громади. Без басейну і яхт-клубу. А яхт-клуб розташувати з іншого боку, ближче до спортшколи.

– Ми вже зрозуміли, і ви щойно підтвердили, що вже є приватний забудовник цієї території. Ми бачимо споруду, яка буде у приватній власності і в той же час кажемо, що це буде для громадськості. Залишіть це громадськості, – запропонував він.

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds