Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Степан Бандера, індустріальний парк та відсутність громадського транспорту – загадкова вінницька вулиця

Степан Бандера, індустріальний парк та відсутність громадського транспорту – загадкова вінницька вулиця

Є у Вінниці вулиця, хоча в класичному розумінні її вулицею не назвеш, то  скажімо так, дорога у три кілометра, про яку мало хто знає. Адреси домів та підприємств  позначаються тут як Немирівське шосе.  Знаходиться вона на східній околиці міста

З початку вулиці зі східної сторони до неї примикає індустріальний парк. Під кінець вулиці знаходиться єдиний тут житловий будинок. І взагалі цю вулицю хочуть перейменувати на честь Степана Бандери. Розглянемо детально кожний пункт

 

Життя в ізоляції

Серед промислових об’єктів на цій вулиці знаходиться невеликий двоповерховий житловий будинок. 

Будівля знаходиться приблизно в двох кілометрах від аеропорту. Ближче до нього у Вінниці ніхто не проживає. 6 березня 2022 року вісім ракет завдали удару по аеропорту “Вінниця”

і цей житловий будинок міг постраждати від вибухової хвилі. 

Нам повезло, тому що з нашої квартири в бік аеропорту вікна не виходять. Тільки злякались жінка з дітьми та були ще тесть з тещею як внутрішньо переміщені особи, – каже Сергій Бондарчук.

Пан Сергій місцевий активіст, який роками добивається того, щоб до його будинку пустили громадський транспорт. Його родина, щоб дістатися до міста, повинна, приблизно, три кілометра йти пішки  посеред поля та підприємств, щоб на Немирівскому шосе сісти на автобус №19 або на тролейбус №12А. Але щоб Сергій Бондарчук не робив – все марно. Вінницька міська рада не планує сюди запускати новий маршрут.

 

Вулиця імені Степана Бандери

Якщо пройтися зараз цією вулицею, то ви побачити купа борщівників “на будь-який смак та колір”. Тому якщо б ця вулиця називалась “Борщівницька”, було б досить логічно.

Але Сергій Бондарчук запропонував набагато кращу ідею щодо нової назви вулиці. Пан Сергій зараз служить в ТРО у складі ЗСУ. Він зібрав 102 підписи від військовослужбовців свого батальйону щодо перейменування вулиці на честь Степана Бандери. Ці документи були передані міському голові Сергію Моргунову, але поки від нього немає ніякої відповіді 

Ви можете підтримати електронну петицію, щоб цю вулицю перейменували на честь Степана Бандери https://petition.e-dem.ua/vinnytsia/petition/view/2435 

 

Індустріальний парк 

Одна з розпіарених вінницькою владою тем – індустріальний парк. Для міста це дійсно важлива річ: це іноземні інвестиції, нові робочі місця, збільшення податків у місцевий бюджет тощо.  

З запланованих підприємств тут вже повноцінно функціонує виробництво холодильного обладнання “UBC Group”.

Та будується завод з виробництва спортивного обладнання “HEAD”. 

Щоб підприємства повноцінно функціонували, треба забеспечити їх  інфраструктурою. Ось тому місцева влада у 2019 році анонсувала унікальну бетонну дорогу, яка буде витримувати постійні великі навантаження від важкої техніки. 

У 2020 році ця дорога повинна була вже бути введена в експлуатацію. 

 

ТОВ “КБК”

Зараз вже червень 2022 року і дорога лише на стадії підготовки. 

З правої сторони ми бачимо паспорт об’єкта, з якого дізнаємось, шо будувало цю дорогу підприємство ТОВ “КБК”. 

Цей підрядник будівництва був визначений на відкритому аукціоні у березні 2019 року, який запропонував лише на 1000 гривень дешевше за свого конкурента – 39 275 231 гривень. Цих коштів виявилося замало, тому департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради уклав ще один договір у грудні 2019 року з ТОВ “КБК” на 16 424 868,20 гривень з таким обгрунтуванням: “…Виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника, що передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендера…”

Але будівництво дороги було лише розпочато і на цьому все заглохло. Згодом по першому договору ТОВ “КБК” з 39 275 231 гривень отримало 14 293 005,07 гривень, а по другому договору – з 16 424 868,20 гривень виплачено підприємству 8 088 163,66 гривень. Не було ніяких розірвань договорів через їх невиконання. Просто заплатили не всю суму й все.

Якщо подивитись кримінальні провадження, де учасником є ТОВ “КБК”, то ситуація з будівництвом дороги в індустріальному парку доволі логічна для цього підприємства. 

З матеріалів судових справ: (джерело youcontrol.com.ua)

Слідчим відділом ГУНП у Вінницькій області було виявлено, що у 2017 році, коли на тендері визначали підрядника добудови головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги по вулиці Київська, 68 у  Вінниці, незрозуміло з яких причин були відхилені пропозиції двох учасників аукціону, щоб обрати ТОВ “КБК”. Крім того, підприємство за 2017 – 2019 роки отримало кошти в сумі 38 512 000 гривень, що становить 90 % від договірної ціни. Фактичний обсяг виконаних робіт з вказаним об`ємом становить 40 %. Слідчі поліції зафіксували факт завищення об`ємів та вартості виконаних робіт по зовнішньому оздобленню фасаду (термоізоляція) та заповненню віконних прорізів металопластиковими вікнами (фактично вказані роботи не проводились або проводились частково), в результаті чого місцевому бюджету нанесено збитки на орієнтовну суму понад 3 000 000 гривень. Ці всі дії  можуть вказувати на факт змови між замовником та підрядником робіт.

 

Правоохоронці зафіксували факт змови між   службовими особами Ужгородської міської ради та ТОВ «КБК», при проведенні ремонтних робіт на території міста Ужгорода. Службовими особами Ужгородської міської ради здійснено розтрату бюджетних коштів, шляхом завищення цін на окремі предмети державних закупівель пов`язаних з капітальними ремонтами окремих вулиць та площ міста Ужгорода, зокрема площі Шандора Петефі та Набережної Незалежності  у 2017 – 2019 роки 

 

ТОВ “Мего ЛТД”

Але добудувати дорогу в індустріальному парку все ж таки треба, тому департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради влітку 2021 року проводить тендер https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-06-04-005008-c на визначення нового підрядника “будівництва століття” і їм становиться підприємство ТОВ “Мего ЛТД”

Але працівники Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області Державної аудиторської служби України в цьому аукціоні побачили факти порушення законодавства, а саме: “Яким чином та на підставі яких документів Вами здійснено обґрунтування розміру витрат, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та визначено його очікувану вартість? Також надати посилання на сторінку вебсайту, на якому розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат, очікуваної вартості предмета закупівлі”. Вінницька міська рада дала свою відповідь на це звинувачення, яка аудиторську службу цілком задовольнила. 

Що стосується основного профілю діяльності ТОВ “Мего ЛТД”, так це приймати участь у освоювані бюджетних коштів на будівництві та ремонті автошляхів. 

 

З матеріалів судових справ: (джерело youcontrol.com.ua)

Правоохоронці у ході слідства з’ясували, що службові особи КП «Будкомплектторг» Закарпатської обласної ради у змові із службовими особами ТОВ «Мего ЛТД» під час надання послуг з ремонту доріг протягом 2018 року на загальну суму у  505 мільйонів гривень, зловживаючи службовим становищем привласнили кошти в сумі 10 мільйонів гривень.

 

В рамках програми Президента України «Велике будівництво», на території Херсонської області відбувалось спорудження, а також проведення ремонтних робіт на автошляхах і авто/мостопереходах регіону до 24 лютого 2022 року. Одним із замовників проведення ремонтних та будівельних робіт на території області є Державна установа (ДУ) «Місцеві дороги Херсонщини», засновником якої є Херсонська ОДА. ТОВ “Мего ЛТД” є серед тих підприємств, з ким це державне підприємство уклало договір на проведення ремонтних робіт доріг місцевого значення і доріг комунальної власності. Загальна вартість договорів, укладених ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» з ТОВ «Мего ЛТД» становить 280 032 546,01 гривень. За даними співробітників СБУ, лобіювання діяльності ТОВ «Мего ЛТД» здійснюється невстановленими посадовими особами Херсонської ОДА. Встановлено, що на теперішній час вже відбувається часткове руйнування дорожнього покриття, на якому проводились ремонтні роботи співробітниками ТОВ «Мего ЛТД». Правоохоронці встановили. Внаслідок вказаного, що невстановленими посадовцями Херсонської ОДА та ДУ «Місцеві дороги Херсонщини», які зловживаючи своїм службовим становищем, залучають підконтрольних приватних суб`єктів господарювання для можливої організації незаконної схеми з привласнення частини бюджетних коштів, передбачених на проведення ремонтних робіт доріг місцевого значення і доріг комунальної власності, з метою власного збагачення.

Не дотримується ТОВ “Мего ЛТД” й вимог природоохоронного законодавства.

Не дивлячись на те, що ТОВ “Мего ЛТД” працює здебільше на Закарпатті та на Херсонщині, зареєстровано підприємство у Вінниці в офісній будівлі на Хмельницькому шосе, 13. Кінцевий бенефіціарний власник  ТОВ “Мего ЛТД” – Тамара Кізь, місце реєстрації котрої у звичайній радянській “панельці” у Вінниці. 

До 2019 року ТОВ “Мего ЛТД” належало громадянину Німеччини Хайленду Торстену.

Зараз він є серед засновників ще однієї вінницької будівельної фірми “Аріан-ЛТД”. Це підприємство, наприклад, якось робило капітальний ремонт даху будинку у місті Хуст “Аріан-ЛТД було залучено в схему по “відмиванню” державних коштів, яке пов’язано з відділом освіти Вінницької РДА.

P.S. 

До кінця 2023 року ТОВ “Мего ЛТД” повинно добудувати дорогу в індустріальному парку у Вінниці. Під час воєнного стану органи місцевого самоврядування можуть не надавати відповіді на журналістські запити, тому зараз немає змоги дізнатись позицію Вінницької міської ради щодо цього будівництва і всіх незрозумілих схем навколо цього об’єкта. Крім цієї дороги, паралельно будується шлях з індустріального парку до Немирівського шосе. Там схожа ситуація, але про це якось іншим разом. 

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds