Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Я перебудував майбутнє і підлаштував його під себе» – історія Романа, вимушеного переселенця з Маріуполя

«Я перебудував майбутнє і підлаштував його під себе» – історія Романа, вимушеного переселенця з Маріуполя

«Думав, ну яка може бути робота, особливо для мене, для людини середнього віку, яка втратила всю нерухомість, бізнес і через це мене розпирала депресія. На той час, вже було вирішено, що сім’я поїде далі закордон, бо я все одно розумів, що тут небезпечно, я залишився один, в кімнаті в гуртожитку, з своїми думками та емоціями».

Роман Єринський – рятувальник з Маріуполя. А ще учасник реконструкцій лицарських боїв, куратор проєкту “ЯМаріуполь. Культура”, актор одного з маріупольських театрів та співорганізатор першого велодня у Маріуполі. Як і більшість маріупольців, Роман став вимушеним переселенцем і зараз допомагає іншим реабілітуватися соціально та повернутися до повноцінного життя через культуру.

 

Роман, чим ви взагалі займались в Маріуполі? Хто ви за освітою? Я знаю, що ви пожежник.

Так, перша і основна моя професія за освітою  – пожежник-рятувальник. В Маріуполі я виконував обов’язки начальника відділення газодимозахисної служби. Це напрямок який займається обладнанням для пожежних, які знаходяться в задимлених чи в загазованих зонах. Це моя посада вже після того як я пройшов шлях пожежника-рятувальника, потім командира відділення і став начальником відділення. Працював у 23 частині 3-го державного пожежно-рятувального загону Донецької області.

Повномасштабне вторгнення почалось в мій день народження. О п’ятій ранку мені зателефонували мої колеги з привітаннями та оперативним збором внаслідок аварії. Я спочатку подумав, що це чийсь хитрий жарт, але нажаль ні. До останнього моменту, до 14 березня, я зі своєю командою кожного дня виконували свої обов’язки на скільки це було можливо. З 13 на 14 березня було зруйновано останню нашу пожежну частину, знищений транспорт і у нас вже не було можливості виїжджати на виклики. Залишатись в місті не було можливості, так як не було ніякого безпечного місця.

Зруйнована пожежна частина в Маріуполі. Фото: suspilne.media

В інтерв’ю Суспільному Роман  розповідав, що усвідомлення війни до нього прийшло через декілька днів після початку повномасштабного вторгнення.  Він з колегами побачили наслідки першого авіаудару, це був великий будинок. Шокували масштаби руйнувань і масштаби загиблих. Роман розповідає, що у той момент маріупольці ще не спускались у підвали. Рятувальники  кожного дня бачили, як заходили з моря літаки, як вони скидали бомби. Вони залітали до Маріуполя кожних 20-30 хвилин, відбою тривоги взагалі не було”.

Скільки років ви пропрацювали?

Я працював з 2013 року в пожежній службі, до цього я працював менеджером в автосалоні і мав невеличкий власний бізнес.

Коли ви виїхали з Маріуполя?

14 березня 2022 року я прийняв рішення про виїзд, бо там де ми були з сім’єю було дуже небезпечно, це  в двох кілометрах від Азовсталі, район Слободка. Я бачив як воно все ближче і ближче прилітає і розумів, що скоро буде і в нас.  Це було важке рішення, бо батьки дружини відмовились виїжджати і я навіть в думках простився з ними, бо там було дуже важко вижити.

О десятій ранку, ми поїхали до драмтеатру, там кожного дня збирались люди але не всі наважувались їхати. Бо як розповідали, не всі добирались до місця призначення. Я розумів, що потрібно використати шанс і спробувати виїхати.

Виходить, ви виїхали в перший чи другий день, коли з’явилась можливість?

На той момент можливості не було, це вже 15 березня нам сказали, що був нібито якийсь коридор. Хоча коридору не було, а просто люди протоптали дорогу об’їзними шляхами, про які знали тільки місцеві маріупольці. Про цю дорогу навіть не знали окупанти, бо вони йшли з Мангуша, а ми об’їхали по під море.

Як Ви добирались? Через Бердянськ?

Так, через Бердянськ, але в саме місто не заїжджали. На драмтеатрі сформувалась колона таких як я і ми вирішили спробувати їхати.

Ви автомобілем їхали?

Так, це єдине, що вціліло у нас, ми ще по дорозі підбирали людей, в мене в машині було 7 чоловік. Приморське, Мангуш, Бердянськ і на роздоріжжі ми повернули правіше і поїхали в сторону Запоріжжя.

Скільки днів ви їхали?

Ми виїхали 14 березня о десятій ранку, а приїхали в Запоріжжя 15 березня о дев’ятій ранку.

Ого, то ви досить швидко приїхали..

Як потім я чув, що розповідали люди, які виїжджали з окупованих територій, то було довше. По дорозі ми нарахували близько 19 блок-постів, але от не зрозуміло, чи вони було “ошарашені” якимось “прильотом” чи просто були недоукомплектовані, бо біля кожного блок-посту нам усім просто махали, щоб ми рухались швидше. Але з цих 19 блок-постів, нас зупиняли на семи блок-постах, але самий суворий був біля Василівки.

Там вже були кадирівці, які прямо вивертали всі сумки. Взяли в мене телефон, але він був розряджений. Один з кадирівців так здивовано, «а почему ти его не зарядил»? Ну а де я мав його зарядити?

Речі ніякі не забирали?

Один «ДеНеРівський» вояка дуже приміряв собі айфон дружини, але вийшов старший і сказав віддати. Нас оминуло і в нас нічого не забирали. Ми проскочили дуже вчасно і не було прям таких серйозних оглядів, роздягань та вилучень речей.

Повернемося до Маріуполя. Зв’язку не було, електрики теж і з газом було проблеми. Як ви тримали зв’язок?

В перший час, коли зовсім не стало електроенергії, у нас в пожежних частинах були генератори і запас палива. Ми приїжджали і заряджали наші гаджети, до нас також приходили цивільні і заряджали свої телефони, ми нікому не відмовляли. А зв’язок у нас був завдяки нашому внутрішньому цифровому зв’язку, а саме радіостанції. Кожен колега мав рацію і ми розуміли ситуацію в місті і на цій чистоті були наші Азовці. Тому в нас складалось розуміння, чи потрібно їхати там де був прильот і доставати з під завалів чи це вже не потрібно або дуже небезпечно.

Де ви ночували? Ви були в частині чи їздили додому?

Я їздив додому, бо вночі не було сенсу бути в частині та і в принципі не було можливості. В нас в підвалі знаходилось близько 300 чоловік цивільних, це діти та жінки, це плач, істерики, не дуже тверезі люди і це звичайно тримало в напрузі. Я не мав ніякого зв’язку з сім’єю і хвилювався як вони там, тому і не було як залишатися.

Ми спочатку жили на 23 мікрорайоні, але це було ближче до сторони Донецька, а я розумів, що підуть вони звідти, тому ми переїхали на Слободку в приватний будинок. Там був невеликий підвал, але спускатись своїй сімї я заборонив, бо якщо буде приліт, то їх завалить і мені буде дуже важко їх дістати.

Чи тримаєте ви зв’язок з якимись своїми знайомими, які залишились в Маріуполі?

Так, там доволі розвинута агентурна мережа і я розумію, що там відбувається. Є такі знайомі, які мають деяку позицію, я їх тримаю на відстані, але тримаю, щоб знати інформацію. Вчора був такий яскравий приклад, мені знайома скидає фото робочого зошита першокласника, який в Маріуполі і там на першій сторінці завдання, розмалюй прапор своєї країни і там намальований триколор, який потрібно розмалювати. Я ще хотів зберегти це фото, але одним махом, що в мене, що в неї була повністю очищена переписка. Я спитав в неї, типу навіщо ти видалила, а вона думала, що то я видалив. Я розумію, що дуже суворо контролюється те, що попадає на цю сторону.

Є такі, котрі правильні з проукраїнською позицією, а є і пристосуванці у яких все ціле і вони не хочуть нікуди їхати.

Я спілкувалась зі своїми знайомими і вони кажуть, що лише відсотків двадцять тих хто лишився в Маріуполі мають проукраїнську позицію. Як Ви думаєте, який там відсоток?

Я не можу стверджувати, але на мою думку зараз там 20-25 відсотків з проукраїнською позицією, але вони бояться щось писати в соцмережах чи щось говорити по телефону, бо СІМ-карти російські і усі прослуховуються.

Чому переїхали у Вінницю?

Напевно тому що, я з 2016 року тут навчався в філіалі Львівського інституту пожежної безпеки та частково працював. Вивчився на свою спеціальність по роботі з ємностями під високим тиском і кожні чотири роки я мав приїжджати для підтвердження своєї компетентності з отриманням сертифікату. Тому Вінниця для мене, друге рідне місто і плюс коли я виїжджав, я чомусь так вирішив, що Вінниця знаходиться в центрі від усіх кордонів і є якийсь буфер, та саме головне є якісь знайомі, до яких можна приїхати.

Ми просто хотіли приїхати, припаркувати машину, зняти номер в готелі, видихнути і відпочити, але ми не очікували такої гостинності. Ми приїхали о першій годині ночі, було світло, зв’язок, гаряча вода…

Ви з Запоріжжя прямо на Вінницю їхали?

В Запоріжжі ми переночували у волонтерів і після закінчення комендантської години рушили в дорогу на Вінницю.

А куди їхали люди які були разом з вами?

Спочатку у нас двоє вийшли на роздоріжжі на Бердянськ, вони цілеспрямовано їхали в Крим, що мене дуже розчарувало і я думав, що міг взяти якихось других адекватних людей. Потім ще в Дніпрі висадили дочку моїх друзів і потім вже своїм складом поїхали на Вінницю.

Де Ви зупинились у Вінниці? Ви винаймали квартиру?

У Вінниці мій знайомий одразу знайшов гуртожиток біля медичного університету, ми приїхали і він спочатку в себе нас прийняв, а наступного дня ми вже поселились в гуртожитку. І тут я знову був здивований, бо я то знаю, що таке гуртожиток. Ну думаю день ну максимум два. Поки буду шукати квартиру. Та гуртожиток виявився дуже чистим та теплим, після ремонту.

Розкажіть як ви потрапили в «ЯМаріуполь»

В Маріуполі, окрім своєї професії у мене був свій театральний колектив. В Маріуполі ми вийшли на дуже хороший рівень, збирали повну філармонію, а це десь 400 чоловік, ми навіть виступали в нашому драмтеатрі і зал був заповнений повністю. Це таке творче захоплення, яке в мене лишилось і я з допомогою свого колективу трохи засвітився в Маріуполі. Тому коли з’явився зв’язок, мені подзвонила наша директор департаменту культури і питає мене що я роблю, ну я відповідаю, що в глибокій депресії. Вона каже, що дає мені два тижні, щоб я приходив в себе і для мене є робота. Думав, ну яка може бути робота, особливо для мене, для людини середнього віку, яка втратила всю нерухомість, бізнес, через це мене, власне, і розпирала депресія.

Фото: фейсбук-сторінка Романа

На той час, вже було вирішено, що сім’я поїде далі закордон, бо я все одно розумів, що тут небезпечно, я залишився один, в кімнаті в гуртожитку, з своїми думками та емоціями.

Так от, щодо роботи, я запитую, що за робота? Директор департаменту мені відповідає, що вони відкривають новий проект під назвою «ЯМаріуполь. Культура». Потім я прийшов в центр, побачив там маріупольців і хороших і не дуже.

Я так розумію, що чиновники з Маріуполя також тут?

Не усі, ну от топові чиновники знаходяться в Києві чи у Львові.

На скільки я розумію то «ЯМаріуполь», який знаходиться у Вінниці відкрився один з перших?

Ні, відкрився спочатку в Дніпрі, в Києві, а потім у Вінниці. Він відкрився як центр для переселенців з Маріуполя, але не був розвинений ні один проект в плані культури, а було просто про “поїсти”. З рештою, уже почали розвивати проекти і потім я увімкнувся в проект культури.

Я зрозумів, що можливо ця зайнятість і витягне мене з цієї депресивної ями, а потім я почав отримувати позитивні відгуки по конкретно моїй роботі, мене це почало надихати і мотивувати. Тут ще не можна виключати велику підтримку вінничан. Як це було у нас в Маріуполі, ти приходиш в департамент культури і кажеш, що хочеш займатись от таким то проектом, а тебе шлють і дають пораду – писати грант і можливо хтось зверне увагу. Тут я просто був у шоці, я приходив на прийом, запинаючись і нервуючись намагався пояснити, мене просто спинили, вгостили чаєм, сказали щоб я все розповів так як мені зручно, вислухали, допомогли, організували. Куди б я потім не звертався чи то заклад культури чи якийсь гурт, все було просто на ура і це по справжньому надихало.

В інтерв’ю Суспільному Роман розповідав, – “Коли я побачив у російських соцмережах фото, одразу впала в око люстра на підлозі, мене це образило. На моє прохання друзі пішли туди, взяли, все що можна і не можна, взяли фрагмент люстри. Сховали ці артефакти в запасне колесо, накачали його і поставили на автомобіль, щоб було менш підозріло, що там щось є. І це колесо їхало до Запоріжжя. Деякі артефакти ми вручили маріупольським акторам, які приїздили до Вінниці. Ми пообіцяли один одному, що повернемось у Маріуполь і повішаємо ці всі “хрусталики” на люстру.

Уламки люстри з Маріупольського драмтеатру. Фото: suspilne.media

Скажіть, я правильно зрозуміла, з вашою допомогою приїжджав Маріупольський драмтеатр зі спектаклем?

Не зовсім прям драмтеатр, у нас в Маріуполі було п’ять аматорських театрів, включаючи наш театр в якому я був актором і ще чотири інших. Із усіх цих п’яти театрів  в Україні залишилось тільки частина мого театру і театр «Концепція». У цьому театрі є два професійних актора з Драматичного театру. Так само, всі актори-аматори, а окремо двоє артистів професійні актори з Драма. Таким чином ми їх зібрали в єдине і представили. Усі вони були розкидані по країні, а після зборів вони переїхали до Києва.

https://www.youtube.com/watch?v=4nOvNNZg-lM&t=1299s

Прем’єрний показ вистави на документальних подіях “Обличчя кольору війна” від театру авторської п’єси “Концепція”

Ви не думали з часом переїхати в якесь інше місто?

Я дуже люблю Київ і Львів але на відстані. От просто приїхати на кілька днів, погуляти, подивитись архітектуру. Думав але ні. Для мене Вінниця є оптимальним варіантом.

Друзі з’явились у Вінниці?

З’явились, більша частина з числа ВПО але не можу сказати, що прям друзі, просто знайомі. З вінничан є максимально близький, це нинішній виконувач обов’язків директора Вінницької філармонії. Це чоловік, який доросліше за мене і у нас дуже багато спільних знайомих, про яких ми навіть не підозрювали. Наприклад, коли я у Вінниці вирішив провести Мюзік Класік, це сводний оркестр, привезти маріупольський оркестр і поряд посадити з вінницьким оркестром і щось створити. Тоді ще був живий колишній директор філармонії і він мене вислухав і дуже круто відреагував.

Як зараз вдається поєднувати роботу та захоплення?

Великий плюс, що в мене робота – доба через три, плюс тут мені ніхто і ні одного разу не дорікав за те, що мені потрібен чи відгул чи декілька днів.

Фото: фейсбук-сторінка Романа

 

Як ви потрапили у вінницьку пожежну частину?

Коли з’явився зв’язок, на мене вийшло моє керівництво і спитало куди я направляюсь. В мене не було бажання з ними спілкуватись, бо вони вчинили з нами, як і наш міський голова. Але потім я подумав і що по статуту мене мали б розподілити, що це не поганий варіант. Я сказав, що у Вінницю і мені відповіли, що куди тобі ближче чи де більше сподобається, пишеш рапорт і тебе туди беруть. Це був великий плюс в плані фінансової подушки, мені не потрібно було бігати і шукати роботу.

Ви досі проживаєте в гуртожитку?

Ні, я вже винаймаю квартиру. Бо гуртожиток це гуртожиток, так, там класно і зручно, але є і інші ВПО (внутрішньо переміщені особи) з якими наші життєві ритми не збігаються. От я не міг розуміти, як можна о дванадцятій ночі піти на кухню і на весь коридор смажити рибу або горланити пісні. Тому потрібно було обирати більш спокійніше варіант житла.

Чи працювали ви з психологом?

З компетентним психологом я не працював, думав що сам впораюсь. Але коли в мене був період такої глибокої депресії, я вже починав розуміти, що починаю займатися дурнею, мене нічого не цікавило. І я наважився звернутися до психолога, прийшов в наш центр і не просто пішов на прийом, а вирішив для початку просто поговорити. Так, мені допомогло.

Коли ви відчули, що з вами щось не те відбувається?

Ви знаєте, це було накопичування подій, а в мене є така риса характеру, яку я дуже в собі не люблю, я починаю себе гризти. Розуміння того, що я не самореалізований, в мене все пропало, переписка з сім’єю, вони не поряд, а потім і розлучення. Особливо останнє мене дуже підкосило.

Коли ви зрозуміли, що почали дихати по «новому»?

Коли я зрозумів, що знаходжусь в потоці подій і кручусь в ньому. Ще на мене вплинув той фідбек який я почав отримувати від маріупольців. Для мене був такого роду емоційний катарсис, коли до мене підійшов маріуполець і сказав, що він 30 років працював на заводі і ні разу не був в театрі, а  за рахунок того, що я організував похід в театр, він зрозумів скільки пропустив в житті.

Які проекти плануєте найближчим часом?

Мій проект, за який я дуже хвилююсь, це аматорський театр. Він складається дуже повільно, тому як важко підібрати людей, бо у них сім’ї та діти і організувати час, щоб у всіх виходило і починати репетиції. Проект вважаю цікавим і затребуваним, я поки на нього ще не писав грант але на нього вже є грантодавці з Франції.

Скільки у вас людей в театрі?

На даний момент вісім і після нашого форуму ще чотири людини додалось. Так як я займався в Маріуполі режисерством, багатьом не приємно чути, що буде два склади акторів. Будемо проводити репетицію двома складами і обидва вийдуть на сцену. Який перший і який другий вирішуватиму я, і ще коли ми не почали нічого робити, більшість вже починає ревнувати. Кажуть, -я буду ходити на репетицію, а потім не можу попасти на сцену і так далі. Я кажу, що є такий вислів, якщо спектакль зайшов то молодці актори, якщо провалився, то поганий режисер.  Складність ще виникає з тим, що у нас жіночий колектив і один хлопець, йому буває не дуже комфортно. Але я його заспокоюю і кажу що ти тут в «фаворі»

Роман запрошує долучитись до театральної групі усіх охочих. Деталі ТУТ

Сценарії Ви пишете самі?

Як показала практика з Маріуполя, краще взяти вже готову п’єсу, але паралельно нам допомагає наш київський драматург, на мою зіставлену історію створити п’єсу. Розписати і по таймінгу і по сюжету, щоб все це співпадало.  Велика йому подяка за те що все це він робить нам безкоштовно. Ми з ним знайомі по нашій першій маріупольській п’єсі, він нам її подарував. Це «Контрабас розбушувався».

Ви плануєте виступати тільки у Вінниці чи будуть гастролі?

Ну це було б круто, якби були б якісь гастролі. Але на гастролі нам потрібно шукати кошти і спонсорів. Щоб привезти маріупольський театр у Вінницю, я написав лист з проханням допомогти на БФ Ріната Ахметова і до мене зразу відкликнулись і дуже прям так масштабно.

Зазвичай де проходять ваші спектаклі, в Філармонії чи в театрі Садовського? І де у вас проходять репетиції?

Репетиції ми проводили поки лише чотири рази і відбувалось це в Квадраті. Це не можна назвати повноцінною репетицією, бо підготовка спектаклю починається з “начитки”. Сідають всі актори і читають п’єсу по ролям. В такому живому спілкуванні я дивлюсь і розумію, хто і на що здатний. Самої репетиції на ногах і на сцені у нас ще не було, але ні колишній директор театру і не теперішній нам ні в чому не відмовляють, навіть йдуть нам на зустріч.

Хочу повернутися до питання ментального здоров’я, дуже багато людей не усвідомлює про те що у них є ПТСР, тривожність, або інші психологічні травми. Щоб ви порадили іншим, хто побував в подібних ситуаціях як у вас? З чого почати і як вибиратися з цієї ями?

У нас не популяризована культура відвідування психолога. На жаль. Стан від психологічної травми наступає тоді, коли ти цього не чекаєш і ти сам цього не розумієш. В мене були ці емоційні гойдалки, я прокидаюсь зранку і розумію, що потрібно рухатись, викидати з голови сміття і щось робити, але через дві години вже ти хочеш прям таки когось роздерти і розхитує буває з крайнощів в крайнощі. Але і це все опрацьовується..

Можу порадити не залишатися на одинці і не замикатися в собі. Нехай це буде спільнота подруг чи колег, по своєму стану я зрозумів, що чим більше я ходжу по місту без мети і цілей, тим далі я заганяю себе в все погано. Не боятися звернутися до психолога. Прийти і не обов’язково казати, що тобі потрібна допомога, а просто що ти хочеш поговорити з психологом. А якщо це справжній спеціаліст то він і так зрозуміє чим вам допомогти і як поговорити. Не бійтесь і не соромтесь.

Коли наступить перемога і звільнять Маріуполь, ви поїдете туди?

Напевно ні, на даний час в мене нічого не залишилось, що б мене тримало чи манило в Маріуполь. Це хіба що наш гарнізон будуть повертати назад, то тоді я поїду і то заради того, щоб виконати типу обряд чи закрити гештальт, таким видуманим ключем закрити такі ж двері і продовжити жити далі.

Я так розумію, що ваше житло втрачене?

Житло яке у власності дружини, сама квартира ціла але знаходиться в напівзруйнованому будинку. Особисто моє житло, житло моїх батьків так це все повністю знищено. Тому я і кажу, що мене нічого не тримає. У мене була спецтехніка, на якій я мріяв їздити після того як вийду на пенсію, але потім побачив її на імпровізованому кладовищі автомобілів і зрозумів, що більше не хочу нічого цього бачити.

росія вкрала вашу мрію?

Та вона все в мене вкрала, якщо так розібратися, то це минуле, теперішнє і трішки майбутнього. Але я перебудував майбутнє і підлаштував під себе.

 

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds