Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Був російським – став вінницьким: як перед самою повномасштабною війною змінились власники “лампочки”

Був російським – став вінницьким: як перед самою повномасштабною війною змінились власники “лампочки”

Сьогодні “лампочка” (Вінницький ламповий завод) виступає в якості пам’ятника “совєтської” промисловості у Вінниці. Тут раніше виробляли інноваційні речі, працювало більше 10 тисяч людей. Але за часів Незалежності виявилось, що нікому застаріле виробництво не потрібне, крім російських бізнесменів, які точно знали, як можна заробити на колишньому великому промисловому комплексі.

“Окупація” заводу

У 1999 році майном заводу почало володіти підприємство “Аспект”, яке було зареєстровано у місті Сімферополь. На той момент підприємством володів громадянин росії Віталій Храмов, який досі є одним з бенефіціарів “Аспект”. У цьому ж році (1999) майно заводу переписали на баланс ТОВ “Теркхолдинг”, яке було створено тими ж самими власниками, які володіли фірмою “Аспект”. В 2002 році ТОВ«Теркхолдинг» входить всім своїм майном до статутного капіталу ТОВ«Промхолдинг», а вже у 2005 році майновий комплекс заводу переходить ТОВ “Проминвестхолдинг”.Підприємцям з росії (як мінімум – формально) може й по сьогоднішній день належали б приміщення заводу, якби б не повномасштабне вторгнення…

Було російське – стало вінницьке 

Проаналізувавши документи з відкритих реєстрів, можна прийти до наступних логічних висновків:

Наприкінці 2021 року російські власники заводу ймовірно якось дізнались, що повномасштабне вторгнення точно буде і через це Ламповий завод у них можуть відібрати, як це відбулося з “Вінницяпобутхім”. Тому 31 січня 2022 року ТОВ “Проминвестхолдинг” переходить у одноосібне володіння до Сергія Мазенка, який, відповідно до реєстрів, крім звичайної квартири в багатоповерхівці на вулиці Князів Коріатовичів у Вінниці – нічого немає. Через 9 діб ТОВ “Проминвестхолдинг” вже належить іншій особі, а саме Дмитру Співаку.

Паралельно з цим, 14 лютого 2022 року ТОВ “Промхолдинг” та ТОВ “Проминвестхолдинг” створює нове підприємство ТОВ “Інвест Холдинг Компані”. Власником новоствореного підприємства стає також Дмитро Співак. Вже через день (16 лютого 2022 року)  з ТОВ “Проминвестхолдинг” на баланс ТОВ “Інвест Холдинг Компані” переписується наступне майно: головний корпус площею 63559,8 кв.м., скляний корпус площею 19395,7 кв.м., складовий корпус загальною площею 3818,8 кв.м.

23 лютого 2022 року (за день до вторгнення) державним реєстратором відділу з питань реєстрації Шаргородської міської ради зареєстровано право власності на відповідну нерухомість за ТОВ “Інвест Холдинг Компані”. 

На думку Вінницької міської ради перепис майна на ТОВ “Інвест Холдинг Компані” було зроблено неправомірною. З матеріалу судової справи: “…позовні вимоги мотивовані протиправністю, на думку позивача, рішення державного реєстратора відділу з питань реєстрації Шаргородської міської ради щодо державної реєстрації права власності на комплекс нежитлових будівель та спорудза ТОВ “Інвест Холдинг Компані”…”

Родина Співаків

Спочатку може здатися, що Дмитро Співак є підставною особою, щоб завод формально належав вінничанину, але це не зовсім так. На той час директором ТОВ “Промхолдинг”, ТОВ “Проминвестхолдинг” та ТОВ “Інвест Холдинг Компані” став В’ячеслав Співак, який, скоріше за все, приходиться Дмитру Співаку батьком. Він є підприємцем, якій мав/має бізнес у кількох регіонах України. 

Знайти зв’язок В’ячеслава Співака з колишніми власниками заводу нам не вдалось, хіба що його підприємства ТОВ “Кіпріда-Плюс” та ТОВ “Тектоніка-М” зареєстровані в Криму. В’ячеслав Співак є один з власників ТОВ “Турбівський машинобудівний завод”, куди у лютому 2023 року приїжджав Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов. 

Теперішні власники Лампового заводу 

З березня 2023 року ТОВ “Промхолдинг”, ТОВ “Проминвестхолдинг”, ТОВ “Інвест Холдинг Компані” належить двом вінничанам: Андрію Опанасюку та Тарасу Ковальчуку. 

Андрій Опанасюк є бізнес-партнером по спільному підприємству СУНП, ТОВ “Вінорбіт” відомої родини у Вінниці – бізнесменів та політиків Ткачуків. Тарас Ковальчук має два підприємства, які займаються торгівлею та перевезеннями. 

Зараз ТОВ “Проминвестхолдинг”, відповідно до держреєстру нерухомості, належить десята частина майнового комплекса колишнього лампового заводу, крім головного корпусу (який належить ТОВ “Інвест Холдинг Компані”), про який ми писали трохи вище. 

 

187 640 290 гривень – борг перед громадою 

Виконавчий комітет Вінницької міської ради затвердив акт про визначення розміру збитків, які заподіяли власники майнового комплексу колишнього Лампового заводу  у вигляді земельного податку. Розмір збитків – майже 1/5 мільярда гривень. Цікавий той факт, що виконком затвердив цей акт 4 березня 2022 року. Тобто тоді, коли російські війська активно вели бойові дії щодо окупації Києва та взагалі ще не було відомо, чи буде окупована Вінниця разом зі всією Україною.

Двійники

Крім ТОВ “ПромИнвестхолдинг” є ще інше підприємство майже з аналогічною назвою ТОВ “ПромІнвестхолдинг”. Ця фірма зареєстрована у 2016 році в місті Слов’янськ (Донеччина). Може здатися, що це лише співпадіння, але службові особи цього підприємства судяться  за майно лампового заводу, тому це можна розглядати як чергову “схему”.

Бенефіціар ТОВ “ПромІнвестхолдинг” Вадим Торішній був та є керівником підприємств також з дуже схожими назвами.

ТОВ “Віола”

На це підприємство у травні та липні 2022 року було оформлено більше 11 тисяч квадратних метрів приміщень заводу. 

У поточному році власницею ТОВ “Віола” стала Ганна Кондратьєва, яка прописана за тією самою адресою, що й один з бенефіціарів ТОВ “Промхолдинг”, ТОВ “Проминвестхолдинг”, ТОВ “Інвест Холдінг Компані” Тарас Ковальчук. Це може свідчити про те, що це чоловік та жінка. 

ТОВ “В.Р.Е.М.Я. І К”

Підприємству з колишнього майна заводу належить: будівля гаражу цеху, водойма системи охолодження, гальванічний цех з прибудовами площею у 4150,9 м.кв., будівля овочесховища площею 184,2 м., будівля водно-кисневої станції площею 1403,5м, нежитлова будівля станції нейтралізації та очистки стоків літ. “К” загальною площею 2517,1 кв.м.

Зараз тут виробляють різну харчову продукцію. ТОВ “Промхолдинг” судиться з ТОВ “В.Р.Е.М.Я. І К” за право власності майна колишньої “лампочки”. 

Вінницька обласна рада 

Для працівників заводу існувало два великих бомбосховища, які сьогодні формально належать облраді та були передані на баланс спортивній школі. Стан укриттів незадовільний та до нього немає вільного доступу. Деталі тут.  

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

 

Автори: Влад Боднар та Ілля Фляжніков

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds