Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Комунальними підприємствами Вінниці управляють депутати-однопартійці міського голови та колишні чиновники

Комунальними підприємствами Вінниці управляють депутати-однопартійці міського голови та колишні чиновники

Керівників комунальних підприємств у Вінниці без конкурсу  призначає та звільняє міський голова. Заступників та менеджерський склад  під себе підбирають керівники, які не зобов’язані нікому повідомляти  про  наявність цих вакансій. При жодному комунальному підприємстві міста не створена наглядова рада, у яку мають входити представники громади для контролю за їх діяльністю. Журналісти Агенції дослідили, чому управлінцями комунальних підприємств беруть  “своїх”, не оголошуючи вакансії для широкого загалу.

 

Як  призначають керівників

У Вінниці, за інформацією з офіційного сайту Вінницької міської ради (ВМР),  налічується 33 комунальних підприємства, не враховуючи лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги та заклади освіти. Вони  не є предметом для дослідження у цьому матеріалі. Комунальні підприємства засновані на власності територіальної громади  Вінницькою міською радою, але є самостійним суб’єктом, що може здійснювати  діяльність для одержання прибутку.  

Міська рада може утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати такі підприємства, перед нею звітують керівники про діяльність, вона затверджує Статути. А от керівників підприємств, за інформацією з відповіді ВМР на запит, призначає одноособово без конкурсу міський голова.

Така норма визначена  у  п. 10 ч. 4 ст. 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні. Виключення – відповідно до ЗУ “Про культуру”  керівників закладів культури призначає директор департаменту культури ВМР за результатами відкритого конкурсу. Заступників та управлінський склад  на загальних підставах у відповідності до Кодексу ЗУ “Про працю” обирають керівники комунальних підприємств. 

 

Хто керує комунальними підприємствами?

 

КП “Вінницьке шляхове управління”.

Серед керівників комунальних підприємств на офіційному сайті Вінницької міської ради журналісти знайшли діючого депутата однопартійця (ПП “Українська стратегія Гройсмана”) Вінницького міського голови. Це Володимир Чорновол – очільник КП “Вінницьке шляхове управління”. 

Він був також депутатом попереднього скликання від “Вінницької європейської стратегії”, яку в 2019 році перейменували на Українську стратегію Гройсмана.

 

До 2017 року Володимир Чорновол очолював інше комунальне підприємство – “Ековін”. Заступником Чорновола є Ігор Шеншин.

Це син колишнього депутата минулих скликань, покійного Віктора Шеншина. Останній раз він балотувався  від Вінницької Європейської стратегії.

 

 

КП “Дирекція парків та дозвілля”

КП  “Дирекція парків та дозвілля територіальної громади” очолює діючий депутат від Українська стратегія Гройсмана Олександр Мельник.

В травні 2021 року він обраний заступником Голови Вінницького обласного осередку партії з питань молоді. Структура підприємства включає: Центральний парк ім. М. Леонтовича, Вишенський парк, площу «Європейську», площу «Ліверпуль», площу Тараса Шевченка, сквер-набережну «Рошен».

Кожен з цих об’єктів має окремих завідувачів, яких призначив на посади Олександр Мельник. Зокрема, Володимир Ходацький, колишній директор КП «Подільський туристично-інформаційний центр», наразі є начальником дільниці площа «Європейська” та сквер-набережна «Рошен» є діючим депутатом Вінницької районної ради від  Української стратегії  Гройсмана.

 

 

КП “Міськсвітло”

КП “Міськсвітло” очолює Вадим Кондрацький, який балотувався в міську раду у 2015 році від “Вінницької європейської стратегії”, але не був обраний.

Вадим Кондрацький за інформацією аналітичної системи YouControl є також беніфіціаром ТОВ “Подільські енергетичні мережі” та ТОВ “Газпостачінвест”. У ЗМІ його згадували у зв’язку з кримінальним провадженням, фігурантами, якого стали “Міськсвітло” , “Вінницяоблводоканал” та приватна фірма повязана з Володимиром Кістіоном, колишнім віце-премєр-міністр України в Уряді Володимира Гройсмана.

У липні 2019 року співробітники СБУ виявили та задокументували механізм привласнення коштів державного та місцевих бюджетів чиновниками комунальних підприємств Вінницької області, організований одним з віце-прем’єр-міністрів України (за інформацією “Української правди” – Володимиром Кістіоном). Володимир Кістіон назвав інформацію про звинувачення у розкраданні держкоштів “політичним замовленням” і провокацією.

Володимир Кістіон також був начальником “Віннницяоблводоканал” до 2008 року. За часів керівництва Кістіоном вінницьким водоканалом – це комунальне підприємство безкоштовно роздало землі під забудову. На ділянці, яку отримав водій міськради, виріс родинний маєток самого Кістіона. Вадим Кондрацький, як і Кістіон родом із Ямполя. З 2008 року по 2011 він очолював Ямпільський водоканал.

 

КП “Вінницяміськтеплоенерго”

Найдорожчою муніципальною компанією є «Вінницяміськтеплоенерго». Статутний капітал вінницьких тепловиків складає 978 мільйонів гривень. 

Керівником підприємства є Максим Білик. Журналісти не знайшли його зв’язків з політикою. Але його дружина Ольга Білик, яка раніше працювала заступницею директора департаменту економіки та інвестицій у 2020 році балотувалася до ВМР від Української стратегії Гройсмана, але не була обрана. Ольга Білик є депутаткою Вінницької районної ради. 

 

КП «Комбінат комунальних підприємств»

Діючий депутат ВМР Дмитро Науменко від Української стратегії Гройсмана керує КП «Комбінат комунальних підприємств». Раніше він був сільським головою Писарівки, яка увійшла до Вінницької ОТГ. 

 

КП “Аеропорт Вінниця”

КП “Аеропорт Вінниця” очолює Володимир Ніценко. Що відомо про нього? За інформацією Суспільного, він колишній військовий.  З 2008 року працював на посаді заступника директора з юридичних питань в комунальному підприємстві “ЕкоВін”.Потім —  директором департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради.

У 2019 році мерія закупила для посипання вінницьких доріг під час ожеледиці сіль за завищеною ціною. Витратили на це 5,5 мільйонів гривень. Правоохоронці встановили причетних  до цієї закупівлі. По справі тоді проходили четверо людей – один з них Володимир Ніценко.

До речі, “Аеропорт Вінниця” – одне з  комунальних підприємств, яке не відповіло належним чином журналістам на запит щодо доступу до публічної інформації. У відповіді підписаній Володимиром Ніценком значиться, що “ КП «Аеропорт Вінниця» є суб’єктом господарювання. Надання інформації суб’єктом господарювання передбачений ч.2. ст.13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», вказаною нормою запитувана інформація не передбачена.Отже у КП «Аеропорт Вінниця» відсутні правові підстави для надання інформації за Вашим запитом”

На повторний запит з роз’ясненням медіа-юриста про те, чому комунальні підприємства, засновником яких є територіальна громада в особі Вінницької міської ради зі статутним капіталом з бюджету громади мають надавати відповіді на запит щодо доступу до публічної інформації, ми взагалі не отримали відповіді. Наразі готуємо скаргу до Уповноваженого з прав людини. У запиті ми просили надати копію  штатного розкладу та інформацію про вакансії підприємства.

 

КП “Вінницька транспортна компанія”

Т.в.о генерального  директора КП Вінницька транспортна компанія є Олександр Нечаєв.

З 2001 по 2008 рік він очолював міське комунальне підприємство “Міська лазня”. У 2002 році трапився цікавий інцидент. Олександр Нечаєв, разом зі своїм батьком Валентином (який тоді очолював управління житлово-комунального господарства міськвиконкому) подали позов до суду на заступника міського голови Василя Жорноклея. Причина позовної заяви – Василь Жорноклей ставив питання про негайне звільнення з роботи Валентина Нечаєва й передачу МКП “Міська лазня” на умовах тендеру орендарю, який би забезпечив його роботу без дотацій. Це підприємство ліквідували у 2012 році. 

У вересні 2022 року міський голова Сергій Моргунов призначив  Олександра Нечаєва на посаду “тимчасового” генерального директора  КП “Вінницька транспортна компанія”. 

Вінницька транспортна компанія взагалі не відповіла журналістам на запит щодо доступу до публічної інформації про надання  копії штатного розкладу та інформацію про вакансії підприємства.

 

КП “Центральний міський стадіон”

Центральний міський стадіон очолює Роман Головащенко, український професійний боксер.

Пан Роман двічі балотувався до Вінницької обласної ради, але не був обраний. У 2015 році він представляв партію “Батьківщина”, а на останніх виборах у 2020 році – “Опозиційну платформу – За життя”.

КП “Центральний міський стадіон” не відповів  журналістам на запит щодо доступу до публічної інформації про надання  копії штатного розкладу та інформацію про вакансії підприємства.

 

Управлінців через центр зайнятості не шукають

Журналісти припустили, що через існуючий механізм підбору, персоналу вакансії на управлінські посади комунальних підприємств Вінниці не розголошуються для широкого загалу. На них зазвичай потрапляють “свої”.  З відповідним питанням ми звернулися до Вінницької обласної служби зайнятості та отримали підтвердження того, що протягом 2024 року інформація про вакансії на посади “Менеджер (управитель)”  вiд комунальних пiдприємств Вiнницької  мiської територiальної `громади до них не надходила.

Щодо того, як інформація про вакансії потрапляє до служби зайнятості пояснили:

– Вiдповiдно до пункту 4 частини 3 статтi 50 Закону України “ Про зайнятiсть населення” роботодавцi зобов’язанi своєчасно та в повному обсязі подавати державнiй службi зайнятостi України iнформацiю про наявні вакансiї. Форма No3-ПН подається юридичними особами, фізичними особами пiдприємцями, якi в межах трудових вiдносин використовують працю фiзичних осiб, за наявностi попиту на робочу силу (вакансiї).Форма N 3-ПН заповнюється та подається роботодавцем з дня виникнення у нього потреби в пiдборi працiвникiв та/або з дати вiдкриття вакансії, але не пiзнiше нiж через три робочi днi з дати вiдкриття вакансiї. Датою вiдкриття вакансії є наступний день пiсля створення нового робочого мiсця чи припинення трудових вiдносин з працiвником, робоче місце якого  є вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працiвником.

Для прискорення укомплектування вакансiй існують і спрощені процедури. До прикладу подання вакансії в електронній  формi через «Електронний кабiнет роботодавця». Інформація з’являсться на ycix iнформацiйних ресурсах служби зайнятості автоматично.

 

Яких працівників шукають комунальні підприємства

За інформацією Вінницької обласної служби зайнятості станом на о1.06.2024 року у них було зареєстровано 93 актуальних вакансiї, поданих комунальними підприємствами Вiнницької мiської територiальної  громади, а саме:

кухар, iнженер-програмiст, бухгалтер, пiдсобний робiтник, вихователь, інженер з технічного нагляду (будівництво), асистент вихователя закладу дошкільної освіти, вихователь закладу дошкільної освіти, помічник вихователя, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинкiв, адміністратор черговий, інструктор-методист з фізичної культури та спорту, керівник музичний, вихователь соціальний по роботi з дiтьми з iнвалiднiстю, водій автотранспортних засобів, сестра медична (брат медичний), кухонний робітник, прибиральник службових приміщень, робітник з комплексного прибирання та утримання будинків з прилеглими територіями, прибиральник територій, завідувач канцелярії, фахівець з фізичної реабiлiтацiї, молодша медична сестра (санітарка), методист, заступник директора, начальник вiддiлу, iнспектор з кадрiв, фельдшер з медицини невiдкладних станiв, культорганізатор закладу позашкільної освіти, керівник музичний, інженер. епідеміолог, юрисконсульт, соцiальний працiвник, керівник гуртка, завідувач господарства, електромонтер з ремонту та обслуговування, педагог-організатор, комірник, вчитель.

 

 Оприлюднення інформації – не про все, і не для всіх

Для ілюстрації того, як інформація про наявні вакансії доходить до громади журналісти знайшли історію про створення при комунальному закладі “Центр підліткових клубів за місцем проживання” відділу психологічної підтримки за рішенням міськради. Цим рішенням з 1 листопада 2023 року штат підприємства мав бути укомплектований 5 практичними психологами та завідувачем відділу. Керівником цього закладу також є діючий міський депутат від Української стратегії Гройсмана Дмитро Мира.

– Я є головою громадської організації “Асоціація українських психологів і психотерапевтів”. Вона заснована групою волонтерів-психологів, які з перших днів повномасштабного вторгнення об’єдналися при Центрі соціальних служб міськради для надання психологічної допомоги людям, що приїжджали до Вінниці з територій охоплених воєнними діями. Ми зустрічали їх на вокзалі, потім підтримували у гуртожитках, наші телефони були розміщені на сайті міськради, як гаряча лінія. Організація налічує більше 20 психологів, тому мені була цікава інформація про новий відділ, що створювався та можливі вакансії для наших психологів, – розповідає Інга Фляжнікова.

За її словами, інформації про ці вакансії не було розміщено ні на сайті служби зайнятості, ні на сайті ВМР. Лише на сторінці закладу у ФБ з’явилася інформація про те, що шукають практичного психолога в команду без жодних подробиць.

– Я зв’язалась з керівником, який був дуже здивований, звідки я знаю про шість вакансій, та пішла на співбесіду, але після цього мені навіть не передзвонили, щоб повідомити, що я їм не підходжу. Цікаво, що на сайті міськради 30 жовтня з’явилася стаття  про створення відділу психологічної допомоги, у якій Дмитро Мира розповідав, що з 1 листопада мають запрацювати три практичних психологи, а ще троє на той момент вже стажувалися. Але справа в тому, що рішення про створення відділу міські депутати прийняли 27 жовтня, тобто за три дні до виходу статті. Та і оголошення в фейсбуці на сторінці VinSmart центру було опубліковане 20 жовтня – каже психологиня.

 

Наглядові ради

Очевидно, що відсутність громадського контролю та підзвітності громаді, призводить до неефективного витрачання ресурсів та розкрадання. Ефективним інструментом контролю за діяльністю комунальних  підприємств могли б бути наглядові ради. У 2016 році було прийнято зміни до ст. 78 Господарського кодексу України. Ці зміни визначають, що органами управління КП, крім керівника, є наглядова рада підприємства, яка в межах компетенції, визначеної статутом підприємства та законом, контролює та спрямовує керівника підприємства.

Наглядові ради КП є органами управління, а не якимось дорадчим або консультативним органом.

 Основною метою діяльності наглядових рад є захист інтересів територіальної громади, як власника. Вони мають забезпечувати реалізацію статутних завдань підприємства, контролювати діяльність керівника підприємства, погоджувати стратегію, річний фінансовий  план підприємства та звіт про його виконання. Вони мають запобігати та виявляти конфлікт інтересів керівників , запобігати використанню майна підприємств в особистих інтересах та укладенню угод з пов’язаними особами. 

Але, за інформацією Вінницької міської ради з відповіді на запит, рішення про порядок утворення, організації, діяльності та ліквідації наглядової ради в комунальних підприємствах, що є власністю Вінницької міської територіальної громади, не приймалось. Отже станом на 13.05.2024 року при жодному комунальному підприємстві Вінниці не створено наглядову раду.

Журналісти Агенції надіслали запити до міських рад усіх міст, що є обласними центрами , крім тимчасово непідконтрольних Україні Донецька та Луганська. Запитували копії рішень про порядок створення наглядових рад при комунальних підприємствах міста.

З отриманих відповідей на момент публікації маємо інформацію про те, що рішення про створення наглядових рад є у місті Житомирі, Запоріжжі, Львові, Одесі та Києві.

 

Існуючий механізм – законний

У відповідь на наш запит  щодо  призначення керівників комунальних підприємств Вінницьким  міським головою, відсутності  наглядових рад та конфлікту інтересу депутатів Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що усе відбувається в законний спосіб. Але під час призначення на посаду керівника підприємства без проведення конкурсу, міському голові потрібно враховувати вимоги та обмеження, передбачені ЗУ “Про запобігання корупції”.

– На посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі міських голів, поширюються вимоги ст. 27 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) щодо обмеження спільної роботи осіб та ст.28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Так, відповідно до абзацу 1 ч. 1 ст. 27 Закону особи, зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Вказане положення не поширюються на близьких осіб, які прямо підпорядковані один одному у зв’язку з набуттям одним з них статусу виборної особи (п. 2 абз. 3 ч. 1ст. 27 Закону), але потрібно враховувати, що особа має бути призначена до обрання іншої на відповідну посаду.

У відповіді  повідомили, що норми чинного законодавства не містять заборони для керівників підприємств наймати працівників цих юридичних осіб на власний розсуд. Обмеження щодо спільної роботи близьких осіб не поширюються на посадових осіб юридичних осіб публічного права (зокрема, керівників комунальних підприємств). Водночас на них поширюються вимоги ст. 28 Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Вони зобов’язані не вчиняти дій, не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів,  вживати заходів щодо недопущення його виникнення. У тому числі, потенційного конфлікту інтересів.

– Так, саме по собі призначення депутатів від партії міського голови на посади підприємства не може свідчити про наявність в діях його керівника порушення обмежень ст. 28 Закону. Водночас в окремих випадках може бути як вчиненням дій в умовах конфлікту інтересів, так і створенням умов для виникнення конфлікту інтересів у міського голови. Також, ураховуючи викладене, порушення вимог ст. 28 Закону стосується і призначення керівником підприємства на будь-які посади його близьких осіб (родичів). Таким чином, За наявності у Вінницької агенції журналістських розслідувань будь-якої інформації щодо порушення посадовими особами вимог Закону просимо інформувати Національне агентство для вжиття заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Щодо створення наглядових рад, у відповіді звернули увагу на те,  що згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування. Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи. Тобто, якщо вінничани хочуть, щоб при комунальних підприємствах були створені наглядові ради, які б контролювали їх роботу, вони можуть самі стати ініціаторами такого рішення у міській раді.

 

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds