Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

2 мільйона бюджетних гривень на розробку проєкту побудови Палацу спорту на “Інтегралі” – пішли в нікуди

2 мільйона бюджетних гривень на розробку проєкту побудови Палацу спорту на “Інтегралі” – пішли в нікуди

                                                                                                                                                                                   Авторка: Валерія Сизонюк

Майже 7 гектарів зеленої зони біля мікрорайону Тяжилів у Вінниці – це “Інтеграл”. Який статус має ця територія  – незрозуміло. В офіційних документах називають це місце по-різному: сквер по вулиці Гетьмана Мазепи, парк “Інтеграл”… Журналісти Агенції з’ясували, яке майбутнє чекає цю територію та на що пішли кошти, які виділялись містом на розроблення проектної документації. Тут планували збудувати  Палац спорту, але це все залишилось планами, які коштували бюджету два мільйони гривень. 

 

Мільйони бюджетних гривень на плани

Наприкінці 2017 року міський голова Вінниці Сергій Моргунов заявив, що замість стадіону в парку “Інтеграл” збудують Палац спорту за 90 мільйонів гривень. 

(скрін карт Google)

Згодом за цю ідею забули, але у 2018 році на цей проєкт виділили 2 мільйона бюджетних гривень на підготовчі роботи. 

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

Ці кошти були витрачені даремно, адже  Палац спорту за тим проєктом уже будувати не збираються. А територія як була занедбаною, так й залишилась. 

(стадіон який планують забудувати)

(трамвайні лавки на цьому стадіоні)

(сміття на стадіоні)

Розроблення проєктної документації доручили ТОВ “Альтіс-Констракшн”. Це підприємство займалось підрядами на сотні мільйонів гривень. Ця фірма входить в холдинг «Альтіс-Холдинг» – будівельна корпорація, основним напрямком діяльності якої є комплексна реалізація проектів на умовах генерального підряду. До складу корпорації входить більше 17 компаній, які забезпечують повний цикл будівельних і супроводжуючих робіт.

ТОВ “Альтіс-Констракшн” брало участь в схемі будівництва Президентського університету, у побудові аеродрому Коломойському та в інших подібних проєктах. 

 

Мільйон на зону відпочинку в парку “Інтеграл”

У 2017 році проєкт про благоустрій парку “Інтеграл” переміг в конкурсі “Бюджет громадських ініціатив”, який реалізували у 2020 році. Підрядником робіт визначили ФОПа Олександра Колісника, у якого на благоустрій парку пішло майже мільйон гривень.  

За ці кошти облаштували доріжку, лавки, освітлення, спортивний майданчик та місця для пікніка. 


(місце для пікніка)

Журналісти Агенції перевірили, за якими цінам купували цей інвентар. Розбіжностей між ринковими цінами того часу і закупівлями не виявили. По проєкту ширина доріжки разом з лавкою повинна бути 2,5 метри. 

(план облаштування доріжки в проєктній документації)

Журналісти виміряли цю відстань, виявилось, що вона навіть більша – майже три метра

 

Майбутнє парку “Інтеграл” 

На наш запит Вінницька міська рада відповіла, що на місці стадіону планується побудувати багатофункціональний палац спорту для ігрових видів спорту, що відповідає Програмі комплексного відновлення території Вінницької ОТГ на 2024 – 2027 роки, яку затвердили рішенням міської ради у червні 2024 року. У липні поточного року виконком дав добро на проєктування тут нового будівництва спортивно-реабілітаційного комплексу. Назви різні, але, скоріше за все, мається на увазі один і той самий проєкт. Поки це лише плани. 

Цікавим є ще той момент, що “Інтеграл” взагалі немає офіційного статусу. Тобто, ніякий природоохоронний закон його не захищає.

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

Але якщо подивитись комплексний план просторового розвитку вінницької громади, то на місці стадіону передбачена громадська забудова, як, наприклад, спортивно-реабілітаційний комплекс. 

(скан з комплексного плану просторового розвитку вінницької громади)

А сам парк “Інтеграл” площею у 4 га планують, все ж таки, залишити. Мешканці Тяжилова вважають, що потрібно облаштувати тут повноцінне місце відпочинку.

 


Каріна

На “Інтегралі” гуляю нечасто, тому що цей парк не оснащений доріжками, погане освітлення, місцями його взагалі немає. Сам парк занедбаний, а територія в поганому стані. Тому я вважаю, що парк потрібно реконструювати, а краще – побудувати реабілітаційний центр. Це буде раціонально з точки зору використання земельних ресурсів, та й доцільно станом на сьогодні.

Ярослав

Нещодавно проводив там час з друзями. Пройти до самого парку не так зручно, як хотілось би – відсутній перехід. Чистота, паркан та іржаві споруди потребують уваги.

Ірина Кушта

Не досить часто буваю на “Інтегралі”, але місце подобається. На пікніку була неодноразово – дуже зручна локація. Парк подобається. Можна додати ще декілька столів для відпочинку, можливо, ще 2-3 лавки. І замінити смітники на більші, тому що наявні швидко наповнюються. Щодо будівництва реабілітаційного центру, то якщо збережуть сам парк, алею, то хай будують. Можливо, тоді й дороги відновлять і транспорт буде ходити краще, частіше.

Тетяна 

Доволі часто проводжу свій вільний час в цьому парку. Зазвичай я люблю пройтись до алеї де можна посидіти та почитати книгу або на вечірню пробіжку. Взагалі парк не поганий, але на мою думку трохи засмічений та деякі окремі локації потребують реконструкції. Було б чудовою ідеєю побудувати спортивно-реабілітаційний комплекс замість стадіону.

Звідки взагалі взявся цей парк? 

З мапи 1952 року бачимо, що сучасна вулиця Гетьмана Мазепи була тупіковою та впиралась в поле, де зараз знаходиться парк “Інтеграл”.

 (мапа Вінниці 1952 року)

За даними, які містяться в Державному архіві Вінницької області, у 1961 році біля мікрорайону Тяжилів створили завод на базі колишньої сержантської школи і складських приміщень військової частини. Спершу підприємство мало назву «Підприємство поштова скринька №26».У квітні 1963 року почали випуск продукції.

З часом завод став відкритим підприємством. З 1966 року він отримав нову назву – Вінницький радіоламповий завод з випуску приймально-підсилювальних радіоламп.  В 1978 році на його базі та на базі гайсинського підприємства «Бета» створили виробниче об’єднання «Жовтень».

На цьому заводі у ті часи працювало під 10 тисяч осіб. Це було щось типу “міста в місті” зі своїми гуртками самодіяльності, спортивним залом, футбольною командою “Інтеграл”. На території Лампового заводу були місця відпочинку біля власного озера. Для проведення спортивних змагань серед працівників заводу обрали територію біля заводу, де сьогодні знаходиться парк “Інтеграл”. Облаштували тут три невеликих майданчика для гри у волейбол та баскетбол, які збереглись до наших днів. 

Чому назва “Інтеграл”? – На Ламповому заводі виробляли інтегральні мікросхеми – звідси й назва. 

(фото парку “Інтеграл” 1970-80 роки)

(баскетбольний майданчик на “Інтегралі”)

Збереглись архівні фото зі стадіону, де сьогодні планують побудувати спортивно-реабілітаційний комплекс.

(фото зі стадіону 1970-80-х років)

Про сучасну історію колишнього Лампового заводу ми робили окреме розслідування. 

 

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds