Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницька влада продала землі муніципального ринку за “Туалетною схемою”

Вінницька влада продала землі муніципального ринку за “Туалетною схемою”

Незадовго до другого туру виборів міського голови Вінницька міська рада продала 1,3 гектара комунальної землі. Схема наступна: в потрібний момент міську землю продають без аукціону підприємцям, які вже мають у власності хоча б пару квадратних метрів нерухомості в межах цієї ділянки.

За такою схемою у Вінниці вже вивели з муніципальної власності близько двох гектарів землі поки що діючого Муніципального ринку по вулиці Фрунзе. На черзі 2,5 гектари, які без аукціону збираються продати через громадський туалет, що стоїть на цій землі. На ділянці планують збудувати житловий квартал.

Перетворення муніципального ринку

Місцем муніципального ринку став колишній яблуневий сад. Територія була природозахисною зоною гіганта радянської промисловості – Вінницького “Хімпрому”. Сад займав більше чотирьох гектарів землі.

Міська рада виділила під ринок 4,2596 га, який розташувався на перехресті вулиць Кірова й Фрунзе. Призначалась територія для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, в тому числі МАФів (“ракушок” – авт.).

Будівництво ринку тривало з жовтня 2006 року до вересня 2007 року. За цей час на новий базар провели газ, електрику та воду. Територію огородили залізним парканом. Збудували триповерховий адмінбудинок з адресою Фрунзе-4Б та два громадських туалети.

У вересні 2005 року бюджет міста виділив 1,298 млн. гривень на викорчовування яблуневого саду та асфальтування території.

У 2007 році на перенесення більше двох з половиною тисяч “ракушок” міськрада на чолі з Володимиром Гройсманом виділила майже 500 тисяч гривень. За рахунок міського бюджету на Муніципальний ринок пустили тролейбуси.

Після цього у Муніципального ринку, який задумувався ще попередником Гройсмана – Віктрором Козаком, – суто як комунальна структура, з’явився інвестор – ТОВ “Вінницяінвестбуд”. Питання інвестування приватних грошей у будівництво ринку у Вінниці публічно не обговорювалося.

У 2006 році міськрада провела конкурс по визначенню інвестора ринку. В результаті ТОВ “Вінницяінвестбуд” взяло на себе зобов’язання провести будівництво першої та другої черги ринку для облаштування 2500 торгових місць.

У 2005 році за керівництва міськрадою Віктора Козака було створене Комунальне унітарне підприємство “МУНІЦИПАЛЬНИЙ РИНОК”. У 2007 році за керівництва Вінницею Володимира Гройсмана його ліквідували.

Рішенням Вінницької міської ради № 1110 від 19.06.07 року 4.4251 га землі ринку було передано ТОВ “Вінницяінвестбуд” в довгострокову оренду терміном на 10 років для комерційного використання (експлуатації 1-ї черги та будівництва і експлуатації 2-ї черги Муніципального ринку). Від того часу, згідно тверджень міськради, ТОВ “Вінницяінвестбуд” виконує функції адміністрації Муніципального ринку.

На підставі договору від 15.08.07 року між Вінницькою міською радою та ТОВ “Вінницяінвестбуд”, міськрада передала цій фірмі строком на 10 років свою частку нерухомого майна на Муніципальному ринку в розмірі 1116/10000 частки цілісного майнового комплексу в управління. На той час “Вінницяінвестбуд” вже володіло 88,84 частками цілісного майнового комплексу Муніципального ринку.

В подальшому права володіння часткою майнового комплексу дасть можливість ТОВ «Вінницяінвестбуд» отримати шмати комунальної землі на неконкурентних засадах. Але вони поступились цим правом, перепродавши майно.

Хто став власником муніципального ринку

ТОВ “Вінницяінвестбуд” було створене за кілька місяців до початку будівництва Муніціпального ринку – у червні 2006 року. Уже у вересні цього ж року підприємство виграло тендер на будівництво ринку.

За право отримати 4 га міської землі під будівництво ринку на перехресті вулиць Кірова та Фрунзе боролись 2 організації – ТОВ “Соцінвестбуд” (м. Київ) та “Вінницяінвестбуд”. Київська фірма навіть не внесла обов’язкового страхувального внеску 900 тисяч гривень чи 10 відсотків від суми інвестицій. Отже у “Вінницяінвестбуд” конкурентів не було.

Засновник та кінцевий бенефіціар фірми-переможця Хардін Вячеслав Васильович. Він також співвласник фірм ТОВ “ГРІН ЕНЕРДЖИ ГРУП” та “РЕСТОРАН КОНСАЛТИНГ МЕНЕДЖМЕНТ”.

Більше гектара віддали через адмінбудівлю

 

30 жовтня 2015 року Вінницька міська рада своїм рішенням № 2337 продала фірмі “Майстер Груп” земельну ділянку загальною площею 1,3015 га (кадастровий номер 0510100000:01:042:0026) за 1 млн 956 тис 53 гривні. Ділянка знаходиться за адресою адмінбудівлі Муніципального ринку по вулиці Фрунзе, 4-Б.

Земельну ділянку продали приблизно за півтори тисячі гривень за сотку, хоча на земельних аукціонах у Вінниці стартова ціна починається майже з 50 тисяч гривень.

Раніше фірма “Майстер Груп” придбала у “Вінницяінвестбуд” вже відому адмінбудівлю Муніципального ринку – на Фрунзе, 4-Б – площею 456 метрів квадратних. Власником 22/25 будівлі було “Вінницяінвестбуд”, а 3/25 – комунальні. Усі продали свої частки “Майстер-груп”, і фірма змогла без аукціону купити землю.

5

Так муніципалітет обійшов статтю 134 Земельного кодексу, яка зобов’язує продавати ділянки комунальної власності лише на земельних торгах. Пункт другий цієї ж статті дозволяє продаж на неконкурентних засадах, якщо на ній є об’єкти нерухомого майна, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Загальна вартість ділянки склала близько двох мільйонів гривень. Стільки ж приблизно за даними рієлторів буде коштувати дві двокімнатні квартири у новобудовах, що, ймовірно незабаром тут з’являться.

2

В тому ж рішенні про продаж ділянки №2337 міськрада зазначає, що “передає власність шляхом продажу … для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови”. Таким чином фактично відбулася зміна цільового призначення землі з “для будівництва та обслуговування будівель торгівлі” на “для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови”.

10 листопада 2015 року приватний нотаріус Оксана Куранова зареєструвала право приватної власності на 1,3015 га колишньої міської землі за “Майстер Груп”.

Співвласницю фірми “Майстер Груп” Олену Григорівну Дзись пов’язують зі спікером Парламенту та колишнім вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом. Вона була також співвласницею ТОВ “Магігранд”. Сьогодні ТОВ “Магігранд” володіють дружина спікера – Олена Іванівна Гройсман та лондонська компанія EMLYN SOLUTIONS LIMITED. В свою чергу ТОВ “Магігранд” володіє торговим центром, збудованим на місці колишнього ринку “Юність” площею більше ніж 13241 квадратних метрів.

Два з половиною гектари будуть продані через туалет

Інша земельна ділянка більше 2,5 га з кадастровим номером 0510100000:01:042:0024 знаходиться за адресою Фрунзе, 6-Г. Цю адресу присвоїли рішенням міської ради №2828 від 11.12.2014 року громадському туалету. Це зробили, ймовірно, для того, щоб мати змогу без аукціону продати 2,5 гектари землі, на яких розміщений цей об’єкт нерухомості. 3/25 частини цієї будівлі раніше знаходилось у комунальній власності, а 22/25 у власності інвестора, що будував Муніципальний ринок – ТОВ “Вінницябудінвест”.

Згідно виписки з держреєстру прав на нерухоме майно, продаж комунальної частки фірмі “Вінницябудсервіс” посвідчила той самий нотаріус Оксана Куранова того ж дня, 10 листопада 2015 року, що й зареєструвала право приватної власності на 1,3015 га фірми “Майстер Груп”. З цієї ж виписки дізнаємось, що 22/25, що належали фірмі “Вінницяінвестбуд”, “Вінницябудсервіс” купила ще в лютому цього року.

Сьогодні туалет, за інформацією держреєстру прав на нерухоме майно, уже повністю належить ТОВ “Вінницябудсервіс”. Земельна ділянка поки що знаходиться в комунальній власності, але усі кроки для її продажу на неконкурентних засадах “Вінницябудсервіс” уже зроблено.

Згідно проекту Департаменту архітектури, містобудування та кадастру ця ділянка має бути забудована багатоквартирними будинками. На території між вулицями Червоноармійською, Кірова та Фрунзе має бути квартал з кількома 10-поверхівками загалом на 11 секцій.

Íàèìåíîâàíèå ïðîåêòà

Поруч зі згаданою ділянкою компанією “Вінницябуд” уже закінчується будівництво трьох секцій житлових будинків. Квартири у цих будинках, за інформацією сайту підприємства, вже продані.

ТОВ “Вінницябудсервіс” та ТОВ “Вінницябуд” зареєстровані за однією і тією ж юридичною адресою – вулиця Театральна, 20 та мають співзасновником Володимира Карловича Гігнешвілі.

Конфлікт інтересів заступника мера

Невеликий шматок землі, 0,027 га (кадастровий номер 0510100000:0:042:0027), Муніципального ринку дістався фірмі рідного брата заступника міського голови Сергія Матусяка – “Подільські млинці”.

Ділянка знаходиться за адресою Фрунзе, 6-В. Цю адресу 54-метровій будівлі, у якій розташовувалась фірма “Подільські млинці”, співзасновником якої є Олександр Матусяк, присвоїли рішенням вінницької міської ради № 2828 від 11.12.2014 року. Це те саме рішення, яким адресу присвоювали туалету.

У березні 2015 року міська рада продала землю “Подільським млинцям”.

Цікаво, що у відповіді на запит про усі конфлікти інтересів (реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень), які були заявлені при прийняті рішень у вінницькій міськраді, розпорядник інформації не надала копію заяви Сергія Матусяка.

Закон «Про запобігання корупції» передбачає, що заступник міського голови мав би написати таку заяву, якщо рішення приймалось стосовно його рідного брата. Крім того він не мав право вчиняти дії та приймати рішення в умовах конфлікту інтересів. Але контроль за рішенням від 15.01.2015 р. № 52 Про надання ПП “Подільські млинці” вихідних даних – містобудівних умов та обмежень на проектування реконструкції будівлі “Подільські млинці” по вул. Фрунзе, 4-Б з прибудовою нинішній міський голова Сергій Моргунов поклав саме на Сергія Матусяка.

Залишки землі територіальної громади

Земельна ділянка площею 0,4072 га (кадастровий №0510100000:01:042:0025), якій рішенням вінницької міської ради № 2828 від 11.12.2014 року присвоїли тимчасову адресу Фрунзе, 6-Д, сьогодні знаходиться у комунальній власності міста. Її призначення – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

Ймовірно, саме тут залишаться залишки ракушок та Муніципального ринку.

Півмільйона доларів банку не повернули

У судовій ухвалі Господарського суду Вінницької області від 15 липня 2014 року по справі № 4/169/2011/5003 знаходимо інформацію про те, що власник Муніципального ринку ТОВ “Вінницяінвестбуд”, а також пара інших підприємств – ТОВ “Гаразд Фінанси” (м. Івано-Франківськ) і ТОВ “Гаразд Нерухомість” (м. Київ) у 2007 році взяли в “Райффайзен Банк Аваль” в кредит 500 889,79 доларів. Гроші не повернули.

Своєю ухвалою Господарський суд Вінницької області в задоволенні скарги Публічного акціонерного товариства “Райффайзен Банк Аваль”, яке намагалося оскаржити відмову про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання наказу господарського суду Вінницької області від 01.02.2012 р. про стягнення боргу відмовив.

“Гаразд Фінанси” та “Гаразд Нерухомість” за інформацією ЄДРПОУ уже ліквідовані. Ймовірно, що «Вінницяінвестбуд», яка уже виконала свою місію у схемі, також незабаром буде ліквідована.


Посилання на джерело

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds