Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Про будівництво «Європейського квартилу» на старому місті громаду не повідомили

Про будівництво «Європейського квартилу» на старому місті громаду не повідомили

261c7e756693c00078e3b5bd5b70bd21_XL

По вулиці Покришкіна на землі, що колись належала «Вінницькій автомобільній школі товариства сприяння обороні України» ведеться масштабне будівництво. Згідно рекламної продукції тут будується «Європейський квартал», але мешканці Старого міста кажуть, що насправді не знають, що відбувається. Не було громадських слухань та немає великого стенду з планом будівництва.

Журналісти з’ясували, що міська рада знову дала карт-бланш на забудову ділянки торговій марці «Набережний квартал». Цього разу землю в оренду на десять років надали фірмі «Рендінвест», а забудовниками виступають цілих три Житлово-будівельних кооперативи. Громадські слухання обіцяють провести постфактум, що є явним порушенням Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. А тим часом, будівництво ведеться швидкими темпами

Усе почалося з озера, якого немає

– У нас тут на Покришкіна, 8 «Набережний квартал» озеро засипає. Приїдьте самі подивіться, – поскаржився телефоном мешканець Покришкіна Олександр Бізер. – Це озеро там було з 1957 року. Цегельний завод добував у кар’єрі глину, а потім пішла вода. Була хороша глибина, стояло дві водокачки, люди відпочивали на березі. Там де зараз працюють самоскиди росли дерева, люди ходили відпочивати. Не одне покоління тут виросло. Коли будували перший будинок «Європейського кварталу» звідти йшла вода і підтоплювала будівництво, адже саме там знаходяться джерела. Будівництво розпочалося ще восени, і дуже швидко тут усе забудовують.

sh11
Журналісти виїхали на місце події, попередньо зідзвонившись з представником «Набережного кварталу» та домовившись про зустріч.

– До журналістів звернулись тому, що немає великого стенду з проектом того, що тут будується, ніхто не зібрав людей на громадські слухання, – каже мешканець будинку, який знаходиться по вулиці Покришкіна неподалік будівництва Василь. – Для нас всіх був великий сюрприз. Адже за цю землю багато років йшли суди. Це була територія Вінницької автомобільної школи . Там знаходилась їх контора та бордюрчики тренувальні по всій території. Вони все це продали. Тобто вони виявились у чиїсь власності, хто хотів забрати безкоштовно собі землю під ними у майже 5 гектарів. У нас стосовно цієї водойми є питання, на яке ніхто нам не може відповісти – його віддали в оренду чи ні. У пункті продажу квартир менеджери цього пояснити не можуть. Вони плутаються навіть в деталях чи буде тут котедж чи п’ятиповерхівка.

«Квартал»: тут буде паркова зона та стадіон


У центрі продажу «Європейського кварталу» журналістів та мешканців прийняла Наталія Крістенчук, яка відповідає за персонал центрів продажу «Набережного кварталу» у Вінниці. Вона пояснила, що насправді озера тут немає і ніколи не було, а ділянка й досі перебуває у комунальній власності.

– На сьогоднішній день ґрунтові води, які наповнювали цю штучну водойму, пішли. Тут був глиняний кар’єр. Це штучно створене озеро, яке наповнювалось ґрунтовими водами, там не було проточної води. На даному етапі є проектна організація, яку обрала міська рада, котра буде займатись питаннями відводу ґрунтових та ливневих вод в цій частині земельної ділянки. Умовою будівництва тут є: побудова дитячого садочку та благоустрій водойми, яка знаходиться поруч з «Гардинією». На тому місці, де було озеро повинна бути паркова зона та стадіон, наскільки мені повідомили в проектні організації. У будь-якому випадку це буде продиктовано містобудівними умовами . На скільки я знаю, що плануються громадські слухання і ініціативна група мешканців мікрорайону буде на них запрошена. На даний момент ця земля належить місту.

А яку територію вам місто віддало в оренду під забудову?

– Тут є дві ділянки, одна з них межує з колишнім кар’єром. Там немає адреси тому що на ділянці не було побудов. Зведеться об’єкт будівництва, буде введення в експлуатацію, буде й адреса надана рішенням виконкому. Іншій ділянці присвоєна адреса тому, що тут була побудова. Ця адреса Покришкіна, 8 В.

sh3
У басейновому управлінні водних ресурсів Південного Бугу, підтвердили, що кар’єр ніколи не вважався водоймою та перевірили адресу по базі.

– Згідно ст.5 Водного кодексу України затоплені кар’єри не входять до водних об’єктів, – повідомив заступник начальника відділу водних об’єктів Сергій Рибак.

Інформацію про розпорядження міською землею не дали

Як відомо журналістам з публікацій про попередні будівництва «Набережного кварталу» у Вінниці та інших містах України, з ними не все так гладко. Під торговою маркою «Набережний квартал» проекти реалізують різні юридичні особи, але фактично вони пов’язані між собою через одних і тих же фізичних осіб – засновників і керівників (Юрія Смалюк, Руслана Полякова, Анатолія Попова), юридичних осіб (у тому числі ТОВ «Приват-Інбуд», ТОВ «Фірма «Тонус», ТОВ «Рендінвест»). Всі дороги ведуть до так званої «Development Creative Group (DCG)». Схема продажу квартир у таких новобудовах приблизно однакова: створюються житлово-будівельні кооперативи, у які без права голосу вступають покупці квартир, вкладаючи свої кошти. Раніше проти забудови «Набережного кварталу» у Вінниці на вулиці Свердлова виступали мешканці будинку Льва Толстого, 21. Але, не зважаючи навіть на заборону суду, будівництво там продовжується.

sh8

Журналісти надіслали інформаційний запит у Вінницьку міську раду, щоб дізнатися яку ділянку та на яких умовах надали цього разу надали «Набережному кварталу». Крім того у запиті ми просили пояснити яким чином спірну ділянку на вулиці Покришкіна, 8 за яку судилось з Вінницькою міською радою ТОВ «Український житлово-фінансовий фонд «Допомога» (авт. – покупець бордюрчиків у «Вінницької автомобільній школи товариства сприяння обороні України» у користуванні якої була ця земля), вдалось зберегти у комунальній власності. Журналістам відомо, що Постановою Ленінського районного суду м. Вінниці від 25.09.2006 року було визнано протиправним рішення 2 ‘сесії 5 скликання Вінницької міської ради від 25.05.2006 року №64 «Про відмову в затвердженні місця розташування складських споруд та про відмову ТОВ «Український житлово-фінансовий фонд «Допомога» в погодженні на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Покришкіна, б/н». Апеляційний суд та Колегія суддів Вищого адміністративного суду України залишили це рішення у силі. Отже, цю землю мали надати «Допомозі».

Але у відповідь на запит ми отримали відмову у наданні інформації. Вінницька міська рада та виконком, судячи з відповіді, вважають інформацію про розпорядження міською землею конфіденційною, чим порушують Закон України «Про доступ до публічної інформації» . Журналісти оскаржили відмову у наданні інформації згідно чинного законодавства.

Віддали в оренду на десять років

Скориставшись відкритою інформацією на сайті міської ради, ми з’ясували, що рішенням Вінницької міської ради від 29.08.2014 № 1809 вирішили вважати таким, що втратив чинність, державний акт ІІ-ВН №001565 на право постійного користування земельною ділянкою за адресою: вул. Покришкіна, 8, площею 4,0644 га, виданий «Вінницькій автомобільній школі товариства сприяння обороні України». Передати Товариству з обмеженою відповідальністю «Рендінвест» (код ЄДРПОУ – 39011109) в оренду земельну ділянку площею 4,0644 га, кадастровий номер 0510100000:03:023:0133, для обслуговування належних заявнику об’єктів нерухомого майна, за адресою: вул. Покришкіна, 8, В, терміном на 10 років за рахунок земель комунальної власності. Віднести земельні ділянки до категорії земель: землі житлової та громадської забудови . 24 вересня був підписаний договір оренди . 26 вересня міська рада вирішила розробити містобудівну документацію – детального плану території обмеженої вулицями Д. Нечая, Щорса, Покришкіна за рахунок коштів ТОВ «БМУ-2 ЛТД» та ТОВ «Рендінвест». 28 листопада рішенням міської ради ТОВ «Рендінвест» надали дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі зі зміною виду використання земельної ділянки. Категорії земель поміняли з «для будівництва та обслуговування закладів освіти» на «для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку» .

23 січня на офіційному сайті міської ради з’явилося оголошення про громадські обговорення . Вони тривали місяць, у цей час будівництво йшло повним ходом.

29 січня рішенням міськвиконкому № 165 надають житлово-будівельному кооперативу «Новобудова-2» вихідні дані – містобудівні умови та обмеження на проектування багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями (секція № 2) по вул. Покришкіна, 8В, враховуючи договір суборенди земельної ділянки від 05.01.2015р., письмові згоди ЖБК «Новобудова», ЖБК «Новобудова-3.

Наступного дня дали дозвіл на будівництво


Щоб не стати жертвами шахраїв, голова Державної архітектурно-будівельна інспекції України Максим Мартинюк (авт.- колишній головний архітектор Вінниці), як повідомило УНІАН, рекомендував попередньо звертатися до Держархбудінспекції й перевіряти у забудовника дозвіл на будівництво Це можна перевірити самостійно через відкритий Реєстр дозвільних документів або звернувшись до Держархбудінспекції за консультацією Відправивши запит ні інформацію у Держархбудінспекцію, ми отримали відповідь, що забудовники уже мають декларації про початок будівництва. І зареєстровані вони через день після надання вихідних даних на проектування .

Декларацію про початок будівельних робіт за цією адресою зареєстрували ЖБК «Новобудова» (секція № 1), ЖБК «Новобудова-2» (секція № 2), ЖБК «Новобудова-3» (секція №3 )
Нагадаємо, що за свідченнями очевидців будівництво розпочалось ще восени.

Громадські слухання будуть, але ніхто не знає коли

Представник «Набережного кварталу» Наталія Крістенчук говорила журналістам про те, що незабаром плануються «Громадські слухання», але коли саме вони відбудуться, вона не знала.

На офіційному сайті міської ради ми також не знайшли цієї інформації (станом на 12.03.15), тож звернулись до Департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Керівник департаменту Аліса Мисловська за інформацією департаменту правової політики, підтвердила, що слухання будуть.

– Коли буде призначено дату і місце проведення, то традиційно розмістять відповідне оголошення в тому числі на сайті, – повідомила вона.

Чи законно проводити громадські слухання після, а не до початку будівництва ми попросили прокоментувати головного архітектора області.

– Я рекомендую звернутись до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” та міського архітектора за роз’ясненнями, – говорить Сергій Царенко. – Від себе можу сказати, що Закон складний до виконання, але це Закон і його потрібно виконувати. А місто через об’єктивні чи суб’єктивні причини цього не робить.

Підтвердив незаконність проведення громадських слухань постфактум і міський архітектор Олександр Рекута. Також він вважає, що отримати містобудівні умови та обмеження на проектування багатоквартирного житлового будинку одного дня, а наступного зареєструвати декларацію про початок будівельних робіт не можливо. За його словами, такий проект не був узгоджений.

– Не можуть громадські слухання відбуватися пізніше початку будівництва. Чому так відбувається сказати не можу. Це питання до архітектурно-будівельної інспекції, яка контролює виконання будівельних робіт. Я погодженого проекту ще не бачив, – каже він.

Для довідки замість висновків

Громадським слуханням згідно ст. 21 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” обов’язково підлягають розроблені в установленому порядку проекти містобудівної документації на місцевому рівні: генеральні плани населених пунктів, плани
зонування територій, детальні плани територій. Оскільки для будівництва «Європейського кварталу» розроблявся детальний план території обмеженої вулицями Д. Нечая, Щорса, Покришкіна у Вінниці – громадські слухання були обов’язковими. Отже, Вінницький виконком порушив Закон та зневажив думкою громадян, котрим й належить міська земля.


Посилання на джерело

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds