Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницькі автовокзали не сплачують місту за оренду землі

Вінницькі автовокзали не сплачують місту за оренду землі

avtovokzali

Майже всі автовокзали Вінниччини належать підприємству, пов’язаному з одіозним бізнесменом та екс-нардепом регіоналом Володимиром Продивусом.

Монополіст на ринку перевезень

Власником усіх автостанцій Вінницької області, за інформацією сайту Державної служби України з безпеки на транспорті, окрім двох – в  Козятині та Жмеринці – є підприємство ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599».

avtovokzali-9

Те, що вінницькими автовокзалами «Центральний», «Західний» та «Східний» володіє  ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» також підтверджують квитки.

За інформацією бізнес-пошукової системи Youcontrol,  підприємство створене у 1997 році у формі відкритого акціонерного товариства. У 2010 назву змінено на публічне акціонерне товариство «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599». Директор підприємства – Сергій Роман. Кінцевий бенефіціар підприємства – Бондар Інна Володимирівна.  Ця пані є також співзасновницею ПАТ «Мурованокурилоіцький завод мінеральної води «Регіна»», бенефіціаром ПАТ «Автобусний парк», співзасновником та бенефіціаром в ТОВ «Бізнес-Про», співзасновником та бенефіціаром в ТОВ «Фірма-Акцент», бенефіціаром в ТОВ «Фірма-Простір», бенефіціаром ПАТ «Вінницький універмаг», співзасновником ПП «Еліт-Агро-Плюс».

Чотири з перерахованих підприємств входять до корпорації «Прем’єр-Фінанс», Голова Ради директорів корпорації «Прем’єр-Фінанс» – Володимир Продивус. Крім того,  у більшості цих підприємствах серед засновників та бенефіціарів є члени родини Продивусів. Це доводить зв’язки бенефіціара Інни Бондар «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» з цією родиною.

skrin-svyazi-vokzaly

Так за інформацією бізнес-пошукової системи Youcontrol виглядає повна картина зв’язків власника автовокзалів Вінниччини

Під автостанціями землі немає?

У Вінниці, за інформацією сайту Державної служби України з безпеки на транспорті, є п’ять автостанцій: АС-3 «Східна», АС-2 «Західна», АС-1 «Центральна», АС «Грош» та АС «Електромережа».

sdltpwhxbv8

avtovokzali-13

По вулиці Ватутіна,18, де знаходиться автостанція «Східна», у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно значиться земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:01:050:0004. Її власник – ПП «Терен-Бліц» . Але за кадастровою картою ділянка з вказаним кадастровим номером знаходиться далеко від автостанції. Він розміщується на ділянці, яка взагалі не має кадастрового номеру.

avtovokzali-14

avtovokzali-11-jpg

Юридична адреса  ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» співпадає з адресою автовокзалу «Центральний»: вулиця Київська, 8. Автовокзал спорудили до 50-річчя Жовтневої революції 1917 року. У Держреєстрі речових прав на нерухоме майно за цією адресою знаходиться лише  аптечний кіоск «Слов’янка», який належить  ТОВ «Панацея». Майно знаходиться під арештом.

avtovokzali

avtovokzali-12

За адресою автостанції «Західна» на Хмельницькому шосе, 107 У Держреєстрі речових прав на нерухоме майно нічого не значиться.

avtovokzali-8

АС “Грош”

avtovokzali-7

АС “Електромережа”

Оскільки номери вулиць за адресами автостанцій  «Грош» та «Електромережа» не вказані в переліку атестованих автостанцій, визначити, кому належить майно чи земля за реєстром – неможливо. На кадастровій  карті візуально знайшли номер ділянки, на якій знаходиться автостанція «Електромережа».  Кадастровий номер земельної ділянки під автостанцією  «Грош» на мапі  відсутній.

За землю Вінниці не платять

Із 1 січня 2015 року плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків. Вони встановлюються органами місцевого самоврядування. Оскільки саме Вінницька міська рада приймає рішення про встановлення місцевих податків та зборів, ми поцікавились інформаційному запиті, скільки місто отримує від оренди земель під автовокзалами. Попросили надати відповідні договори оренди земельних ділянок.

Отримали відповідь, що договори оренди земельних ділянок, де знаходяться автовокзали, не укладалися. Повідомили також, що «запитувана інформація про кошти, які отримує міський бюджет від оренди земельних ділянок, на яких знаходяться автовокзали у м. Вінниці, відсутня».

avtovokzali-17

У відповіді завірили, що переслали додатково запит про кошти за оренду до Вінницької об’єднаної державної податкової інспекції Головного Управління ДФС у Вінницькій області. На момент публікації матеріалу відповідь від податківців не надходила.

Вінницька міськрада надала лише одну копію договору оренди земельної ділянки, яка розташована біля кінцевої трамвайної зупинки «Електромережа» по вулиці Пирогова. Саме її кадастровий номер ми знайшли на мапі.  ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» платить за оренду земельної ділянки площею 0,5 сотки у бюджет міста 5876,57 гривень у рік. Це  12 відсотків від нормативної грошової оцінки  у сумі 48971,43 гривень.

  • Це є службовим недбальством, що вже стільки років міський бюджет недоотримує певну суму коштів, які можна було витрати, наприклад, на соціальні проекти. Податок на землю не може сплачуватися до бюджету міста, якщо міська рада стверджує, що не існує відповідних договорів.  Потрібно звертатися у правоохоронні органи. Стаття 60 Кримінально-процесуального кодексу це чітко регламентує. Правоохоронці у процесі слідства визначать, чому саме склалася така ситуація, – каже юрист Сергій Корнійчук.

Ми також попросили в інформаційному запиті до ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» пояснити ситуацію, що склалася з орендою землі під автовокзалами.  Відповідь на момент публікації не надійшла.

У районах землю під автостанціями орендують

ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» також є власником автостанцій у всіх районних центрах Вінниччини, окрім Жмеринської та однієї з Козятинських автостанцій. Ми розіслали запити до місцевих рад Вінницької області з проханням надати договори оренди земельних ділянок під їхніми автовокзалами. Отримали відповіді з Немирова. Земельна ділянка, яка знаходиться під автовокзалом, має площу у пів-гектара. Орендна плата в рік – більше  61 тисячі гривень.

У місті Бар ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599» орендує земельну ділянку під автовокзалом площею 30 соток за 32 тисячі гривень на рік.

У місті Ямпіль договір оренди рішенням Ямпільської міської ради 7 вересня 2016 року продовжили на 49 років. За ділянку розміром 26 соток орендар сплачує 22 тисячі на рік.

Власники в Жмеринці та Козятині інші

Дві автостанції у Козятині та у Жмеринці належать підприємцю Павлу Дарморосу. Інших зареєстрованих на нього підприємств у Youcontrol ми не знайшли. На Ольгу Дарморос зареєстровані три підприємства. Основна діяльність – пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення. Автостанції, якими володіє Павло Дарморос, являють собою звичайну зупинку, з якої відправляються автобуси. За оренду земельної ділянки вони також нічого не сплачують. В інформаційному запиті до Жмеринської міської ради ми просили надати копію оренди земельної ділянки, де знаходиться автостанція. Але нам надавали договір оренди іншої земельної ділянки за цією ж адресою, де знаходиться  магазин.

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds