Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Попри кримінальні провадження у Вінниці будують притулок для тварин та паркан навколо парку

Попри кримінальні провадження у Вінниці будують притулок для тварин та паркан навколо парку

Підприємство, яке виграє десятки мільйонів гривень на тендерах з бюджету Вінниці має свої скелети у шафі. Чому підприємство, маючи скромний статутний капітал та кримінальні справи за плечима продовжує вести успішну тендерну діяльність та отримувати прибутки за рахунок платників податків міста?

Один з фаворитів Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради – ТОВ “Підприємство”Агропродсоюз” за інформацією PROZZORO, за 2016-2017 роки виграло більше десяти відсотків з усіх оголошених департаментом тендерів.  З 2016 року підприємство, яке має статутний капітал лише 29 тисяч гривень, юридичною адресою якого була квартира у багатоповерхівці у Вінниці на вулиці Хлібній, яка має невелику кількість обладнання, малу матеріально-технічну базу  та небагато офіційних працівників , виграє мільйонні тендери на надання послуг у сфері будівництва та ремонтів за гроші бюджету Вінниці.  Крім цього з 2016 року підприємство займається виключно виконанням тендерних завдань і не проводить іншої підприємницької діяльності. Такий успіх викликав підозри про махінації у тендерних закупівлях  не лише у журналістів, але й в правоохоронців та фіскалів. Але ні ті, ні інші нічого не довели…

Підприємство, стосовно якого було порушене кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, пов’язаного з неодноразовим привласненням, розтратою майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, продовжує отримувати замовлення за тендерами від департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

Кримінальне провадження закрили

5 лютого 2016  року у Єдиний реєстр досудових розслідувань було внесено кримінальне провадження за №42016020110000009 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.  За інформацією з судового рішення  у ході досудового розслідування було з’ясовано, що службові особи ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз» здійснили заволодіння бюджетними коштами, що надійшли від Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради  в сумі  більш ніж 372 тисячі гривень  шляхом перерахування їх на адресу ТОВ «Дімалс ЛТД».  Суддя дозволив для проведення розслідування тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні Вінницької міської ради – фінансово господарських взаємовідносин між ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз» та департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

За інформацією слідчого управління Нацполіції у Вінницькій області станом на  кінець березня 2017 року, кримінальне провадження закрите у зв’язку з відсутністю складу злочину.

 

«Вінкомпромсервіс» очолює директор «Агропродсоюзу»

4 квітня 2013 року було розпочате досудове розслідування у справі № 12013010010000314, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України. Як стало відомо з судового рішення, доосудовим розслідуванням на той момент було  встановлено, що в ході проведення ревізії фінансово господарської діяльності Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради за період 2010-2013 років  було виявлено порушень на загальну суму 308 900 гривень. Слідчі встановили, що втрати до бюджету міста були спричинені службовими особами Департаменту. Вони, порушивши норми ЗУ “Про здійснення державних закупівель ” без належного підтверджуючого обґрунтування в документацію з тендерних торгів внесли недостовірні дані. Через це були укладені  договори на виконання робіт з утримання шляхів за завищеними обсягами та, відповідно, завищеною вартістю виконаних та прийнятих до оплати робіт.  Фігурантами провадження були ТОВ  «Вінкомпромсервіс» та ТОВ «Шляхбуд» між якими були укладені договори субпідряду на виконання робіт, які замовляв Департамент.

Директор ТОВ  «Вінкомпромсервіс» – Юрій Студент. Він також є директором підприємства «Агропродсоюз».

З тендерної документації, яка подавалась  на останні торги, бачимо, що підприємство «Агропродсоюз» досі орендує основну частину техніки у «Шляхбуду».

ТОВ «Шляхбуд» є основним переможцем тендерів комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

Саме після проведення ревізії фінансово – господарської діяльності Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, 17 січня  2013 року фірма «Агропродсоюз» змінила види своєї діяльності та засновників.

Як стало відомо з копії протоколу загальних зборів учасників товариства, саме тоді до складу співзасновників увійшла Людмила Віталіївна, матір Юрія Студента. «Агропродсоюз», який займався оптовою торгівлею зерна, змінив вид діяльності на будівництво. Зі складу засновників вийшла Жанна Маринич, яка продала свою частку.

За інформацією слідчого управління Нацполіції у Вінницькій області станом на  кінець березня 2017 року, кримінальне провадження закрите у зв’язку з відсутністю складу злочину.

До речі, донька директора  та зять директора ТОВ «Шляхбуд» Анатолія Шеремети працюють слідчими у Головному управлінні Нацполіції Вінницької області. На сайті declarations.com.ua є електронні декларації Ганни та Андрія Господарців, які підтверджують це.

 

Суд охороняє банківську таємницю

У кінці  2015 року Головне управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області  просило суд дозволити розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз». Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Король О.П. залишив заяву без руху, знайшовши в ній недоліки . Для чого фіскалам знадобилася інформація, що містить банківську таємницю невідомо.  Але за інформацією бізнес-аналітичної системи Youcontrol у підприємства час-від-час з’являється податковий борг, але його постійно погашають.

 

Фаворит департаменту комунального господарства

За інформацією системи ProZorro,  у підприємства «Агропродсоюз» майже 95 відсотків виграних тендерів  від замовника «Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради».

За інформацією системи YouControl  у минулому році державні закупівлі були єдиним джерелом прибутку підприємства. Така висока залежність від тендерів вказує на залежність від ходу їх проведення, політичної ситуації та інших потенційно корупційних складових.

Підприємство за 2016-2017 роки  уклало 23 контракти на загальну суму більшу 24 мільйонів гривень. Основний замовник робіт та послуг – департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

 

Найбільші замовлення підприємства

Найсвіжіший з виграних тендерів – тендер на будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь (Інші види поточних ремонтних робіт). Аукціон переможцем, в якому став «Агропродсоюз», завершився 15 березня 2017 року.  Вінничани заплатять за ці ремонти більше двох мільйонів гривень.

Будівництво притулку для безпритульних тварин по вул. Гонти в м. Вінниці. Сума контракту склала майже шість мільйонів гривень.

За будівництво огорожі навколо Центрального парку культури і відпочинку імені Горького «Агропродсоюзу» мають заплатити майже чотири з половиною мільйони бюджетних гривень.

Капітальний ремонт тротуару по вул. Соборній департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради «роздробив» на чотири різних тендери, контракти за якими підписали з фірмою «Агропродсоюз». Ці контракти з однаковими  сумами по 81 тисячі 591 гривні були укладені за інформацією Прозоро, 16 грудня рівно в нуль годин.

Отримала минулого року фірма й мільйонний контракт на капітальний ремонт приміщень шашково-шахматного клубу на території ЦПКіВ ім.Горького в м.Вінниці

Один мільйон  300 тисяч гривень на капітальний ремонт тротуару по вул. Соборній (вул. Хлібна – вул. Театральна)

Один мільйон 374  тисячі гривень на капітальний ремонт тротуару площі біля входу в ЦПКіВ ім. Горького в м. Вінниці

Також фірма стала переможцем по тендерах на один мільйон  436 тисяч гривень на капітальний ремонт підпірної стінки по проїзду до просп. Юності (від просп. Юності до вул.Миколи Ващука (вул. Квятека) з паркувальними місцями) в м. Вінниці; один мільйон 449 тисяч гривень  Капітальний ремонт тротуару просп. Юності (від вул. Андрія Первозванного (вул. Стахурського) до вул. Пирогова) з вело доріжками та один мільйон  658 тисяч гривень за послуги щодо благоустрою територій.

 

Помінялись засновники підприємства

З ким може бути пов’язаний Юрій Студент та підприємство  «Агропродсоюз» журналісти намагались встановити через зв’язки у YouControl, але це ні до чого не привело. Відомо, що нещодавно в «Агропродсоюзу» змінився склад засновників та юридична адреса. Із засновників підприємства вийшов Анатолій Гаценко. Тепер 100 відсотками підприємства володіє мати Юрія Студента – Людмила Віталіївна Студент.

Юридичною адресою замість вулиці Хлібної,11 (багатоквартирний будинок)  стала вулиця Айвазовського, 2 (промислова база)

На запитання журналістів про те, чому стались такі зміни,Юрій Студент відповів, що Анатолій Гаценко пішов тому, що більше не займається діяльністю підприємства/

Коли підприємство займалось продажем зерна, він цим займався. Зараз підприємство змінило свою діяльність, – сказав Юрій Студент.

Адресу, за його словами, змінили тому, що раніше підприємство було зареєстровано на квартиру бухгалтера, яка більше не працює на фірмі.  На Айвазовського, 2 підприємство купило ангар. Його слова підтверджує й виписка з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, у якій йдеться  про купівлю «Агропродсоюзом»  58, 5 метрів квадратних будівлі прохідної та майже 540 метрів виробничої будівлі.  Іншого майна за фірмою не значиться.

Журналісти знайшли інформацію в інтернеті про те, що колишній співзасновник «Агропродсозу» Анатолій Гаценко є комендантом гуртожитку Інституту післядипломної освіти вчителів та запитали  у нього самого, чому він вирішив залишити таку успішну фірму.

Пан Анатолій пояснив, що до цього підприємства не має жодного стосунку уже років десять, і що займаються ним зовсім чужі йому люди. Причин такого успіху фірми у бюджетних закупівлях Анатолій Гаценко також, за його словами,  не знає.

 – Я жодного стосунку до їхніх мільйонів не маю. Чи ви думаєте, що людина, яка проживає у гуртожитку володіє мільйонами?, – сказав він.

Тесть Студента торгує зерном

Журналісти вирушили за місцем проживання Юрія Студента у селище Десна, щоб поспілкуватися з сусідами директора «Агропродсоюзу».  Сподівались, що хоч там знайдемо бодай якісь підказки такого швидкого успіху маленької фірми.

Мешканці Десни, не бажаючи представлятись, відгукнулись про сусіду та його родину лише позитивно. Казали, що мешкають вони тут давно, мають дві квартири, у одній з них проживає мати Людмила Студент,  в іншій – пан Юрій з дружиною та двома дітьми.

Студенти мають невеликий продуктовий магазин та почали будувати поруч з ним маленький торговий комплекс.

Сусіди кажуть, що своїм успіхом у бізнесі Юрій Студент завдячує своєму свекру Миколі Пташці, який займається зерном.

Нагадаємо, що біля Десни  знаходиться великий елеватор (зерносховище), яке належить Президентові України Петру Порошенку.

Пташка та його родина

Микола Пташка є також вигодонабувачем фірми «Вінкомпромсервіс», якою керує його зять. Основний вид діяльності – виробництво меблів для офісів і підприємств торгівлі. Статутний капітал – 36 тисяч гривень. Серед видів діяльності також оптова торгівля, роботи з завершення будівництва, організування відпочинку та розваг.

Спеціалізованого КВЕДу на оптову торгівлю зерном «Вінкомпромсервіс» не має. Фірма не виграла жодного тендеру. «Вінкомпромсервіс»  орендує дві невеликих земельних  ділянки в селищі Десна. Одна з них шість соток – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Ймовірно, саме на ній знаходиться недобудований магазин Студентів. Поруч з ним – діючий магазин на орендованій в селищній раді одній сотці землі.

Родини Студентів та  Пташок за інформацією Держреєстру речових прав на нерухоме майно особливими статками не володіють.

Студент запрошує працювати

Журналісти запитали самого Юрія  Студента про закриті  кримінальні провадження та успіхи фірми в тендерних закупівлях.  Питали й напряму про те чи є у нього високопоставлені друзі, що допомагають у ведені бізнесу.

Ж: – Чому проти фірми розслідувалось кримінальне провадження?

Ю. С: – У мене зараз багато контрагентів.  І справа тоді стосувалась безпосередньо не мене, а контрагентів. Я податки сплачував. Ви можете подивитись по справі – я податки сплачував. Фірма, яка була у мене в субпідряді  не доплачувала податки.

Ж: Як взагалі ви обираєте субпідрядників?

Ю. С: – Вже стараюсь передивлятись усі документи, бачити їхні роботи хоча б, але буває, що навіть не встигаєш їх перевіряти.

Ж:  – А були у вас факти, коли не виконувались у вас роботи?

Ю. С: – Так, були. Переробляли самі. Кошти ми їм не платили. В минулому році були такі випадки, але там були невеликі суми.

Ж: – За останні два роки ви займаєтесь лише тендерною діяльністю?

Ю. С: – Я займався будівництвом у Польщі, з 2003 року у мене спочатку було СПД, потім «Вінкопромсервіс», а зараз «Агропродсоюз».

Ж: – «Вінкопромсервіс» ще працює?

Ю. С: – Ні, поки не працює. Ми перейшли на іншу ставку оподаткування, і нам стало не вигідно працювати. Тобто, фірма існує, але поки що не працює. Ми тільки платимо податок.

Ж: – Кажуть, з продажем зерна як раз пов’язано те, що ви виграєте тендери.  В Десні знаходяться елеватори Петра Порошенка.  Через те вам так везе?

Ю. С: – З Порошенком я ні разу не зустрічався. Якщо з Гройсманом два  чи три рази за руку здоровався, то з Порошенком ні.

Ж:  – Тобто ви кажете, що у вас немає ніяких високопоставлених друзів, які б вас підтримували?

Ю. С: – Я вам чесно скажу, ми в минулому році не встигали. Мене просили шукати фірми, які будуть працювати. Зараз з’явилась якась нова фірма. У цьому році її вже задіюють її на роботи. Вони ж взятися – візьмуться, а не прораховують. Є такі об’єкти, які дуже не вигідні, але їх треба зробити. Буває,  зробив кошторис, подав його,  а потім дивишся, що не вигідно. Десь на якомусь об’єкті плюс, десь на якомусь мінус.

Ж: – Які у вас відносини з секретарем міської Ради Павлом Яблонським та мером Сергієм Моргуновим?

Ю. С: – З Моргуновим я зустрічаюсь на об’єктах, стосунки з ним в мене лише робочі. Пана Яблонського особисто не знаю.

Ж: – То ви хочете сказати, що жодних проблем виграти тендер у місті немає?

Ю. С:  – Я вам так скажу, якщо у вас є якісь знайомі толкові люди, які хотять працювати в цій сфері, питань немає. Нехай звертаються, у місті робити для них вистачає.

Фото: Анастасія Дем’янчук

Над матеріалом працювали: Анастасія Дем’янчук, Інга Фляжнікова, Олександр Асадчих

 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds