Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

За «туалетною схемою» у вінницької громади відібрали двадцять соток вільної землі

За «туалетною схемою» у вінницької громади відібрали двадцять соток вільної землі

Доки  вінничанин судиться за  земельну ділянку, міська рада передала її іншій людині

Вінничанин Андрій Колєсніков  хотів скористатись своїм правом отримати сотку  землі для побудови гаражу. Знайшов вільну ділянку у Вінниці, необхідний пакет документів  передав  на розгляд сесії Вінницької міської ради.  Вінничанину відмовили листом, пославшись на те, що земля має інше призначення. Доки за фахом юрист, Андрій Колєсніков відстоює своє право в судах, міська рада за «туалетною схемою» віддала 20 соток за цією адресою  студентці  Аліні Краєвській. Їй дозволили побудувати автостоянку та використовувати землю під комерційні потреби без належного оформлення права користування землею, порушивши норми чинного земельного та цивільного законодавства.

Знайти у Вінниці  вільну земельну ділянку

У кінці 2015 року вінничанин  Андрій Колєсніков разом з трьома друзями, що мають автомобілі вирішили скористатись своїм правом та отримати безкоштовно сотку землі для побудови гаражів. Для цього знайшли неподалік свого дому на вулиці Келецькій вільну земельну ділянку без номеру у кадастровій карті. Щоб переконатись, що  цільове призначення землі відповідає їхній меті, замовили викопіювання та витяг з плану зонування території. З них  видно, що ця земля дійсно вільна та має призначення для садибно-житлової забудови.

Ми переконались, що земля вільна та сформували необхідний пакет документів і направили його на розгляд сесії. На сесії наші заяви не розглядали. Нам відмовив листом заступник директора, начальник відділу землеустрою департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради. Він повідомив, що  зазначена  земельна  ділянка  розташована в  зоні транспортної  інфраструктури і не може бути переданою нам у власність, –  каже Андрій Колєсніков

Андрій каже, що його, юриста за фахом, який займається земельними питаннями така відповідь дуже розізлила. Він звернувся з позовом до Вінницького міського суду, щоб зобов’язати розглянути питання виділення землі на сесії.

Вони збрехали про призначення земельної ділянки, що чітко видно з витягу плану зонування території, – каже Андрій. – І рішення суду було на мою користь.

У червні 2016 року він направив  лист до Вінницької міської ради з вимогою виконати рішення суду. Через місяць отримав відповідь, що рішення суду виконане: заяву розглянули на сесії  та прийняли  рішення № 336 від 24.06.2016 року. Йому відмовили, «оскільки зазначена земельна ділянка розміщена в зоні транспортної інфраструктури, в якій не передбачено відведення земельних ділянок для будівництва індивідуальних гаражів»

«Дам, але не вам…»

Доки Андрій ходив по судам, на земельну ділянку за вказаною адресою, загальним розміром майже в 20 соток, уже хтось накинув око.

У листопаді і 2016 року, проїжджаючи біля вищевказаної земельної ділянки по вулиці Келецькій я помітив, що встановлюється бетонний паркан та будівельний вагон, саме на земельній ділянці, яку я мав намір отримати безоплатно у власність, скориставшись своїм конституційним правом. На земельній ділянці, саме в тій її частині, де Вінницька міська рада вказала про заборону будівництва та відмовила мені у наданні, зараз збудовано капітальну  споруду, – говорить Андрій.

Як стало відомо з відповіді на інформаційний запит журналісту, за   рішенням  міської  ради  від   26.02.2016 року №165  земельну  ділянку  на  вул. Келецька, б/н (10 мікрорайон)  площею  0,1903 га.  передано  в  сервітутне  користування   для  розміщення  автомобільної  стоянки громадянці Аліні Василівні Краєвській. За інформацією держреєстру речових прав на нерухоме майно ця земельна ділянка не була офіційно зареєстрована за цією пані.

Земельна ділянка  не  оформлена  належним  чином . Відповідно до ст. 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» державна реєстрація   земельної   ділянки   –   внесення   до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про  формування  земельної  ділянки  та присвоєння їй кадастрового номера. Землевпорядна організація має зареєструвати частину земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту у Державному земельному кадастрі через державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки, – каже юрист Сергій Корнійчук. – Тобто, міськрада цим рішенням порушила Закон. Договір земельного сервітуту набирає чинності лише після проведення державної реєстрації відповідного права.

Будуємо вагончик, отримуємо землю

Рішенням  виконкому  Вінницької  міської  ради від 27.10.2016 року №2529 Аліні Краєвській надали  вихідні  дані – містобудівні  умови та обмеження  на  проектування  будівлі  охорони на автомобільній стоянці по вул. Келецькій, б/н, незважаючи на те, що право на користування землею не зареєстроване у речових правах, відповідно до вимог ст. 126 Земельного кодексу України.

Департамент   архітектурно-будівельної інспекції Вінницької області 25 січня також надав декларацію  про  готовність  об’єкта до  експлуатації  №  ВН 143170250032 і не взяв до уваги те, що відсутнє набуття права на користування землею. А уже 22 лютого, за інформацією держреєстру речових  прав на нерухоме майно, Аліна Краєвська стала власницею будівлі охорони на автостоянці загальною площею аж цілих дев’ять квадратних метрів за адресою Келецька, 125.

24 березня 2017 року  рішенням міської ради  № 683  громадянці  Краєвській Аліні Василівні надають дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, що розташована за адресою: м. Вінниця, вул. Келецька, 125, орієнтовною площею 0,1903 га, на якій розташовані належні заявнику об’єкти нерухомого майна, для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, за рахунок земель комунальної власності.

У подальшому вона розробить проект та отримає земельну ділянку в оренду або шляхом її викупу на неконкурентних засадах. Чиновники в чергове провернули так-звану «туалетну схему». Це коли будують туалет чи щось схоже і реєструють його як нерухомість, щоб обійти закон і не проводити аукціон на землю. Я не збираюсь опускати руки і буду продовжувати судитись, щоб відмінити усі прийняті міськрадою та виконкомом рішення, звільнити земельну ділянку від використання. Вона є землями територіальної громади Вінниці, – говорить Андрій Колєсніков.

Кто така пані Краєвська?

Журналісти спробували знайти Аліну Василівну Краєвську, щоб з’ясувати, як ця пані знайшла вільну земельну ділянку та чому вирішила збудувати на ній автостоянку. Які у неї для цього фінансові можливості ?

У Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань людину з таким ім’ям знайти не вдалося. Не знайшли журналісти цю пані й у інших відкритих джерелах . У соціальних мережах ВКонтакті та Фейсбуці  єдиною вінничанкою  Аліною Краєвською виявилася студентка Донецького національного університету імені Василя  Стуса.

Щоб взяти коментар у цієї дівчини, журналіст попросилась долучитись до неї в друзі та написала питання. У друзі її долучили на кілька хвилин, а після отриманих запитань видалили. Ті ж самі запитання задали і у Фейсбуці. Жодної відповіді не надійшло.

Журналісти знайшли однофамільця дівчини серед чиновників Вінницької міської ради – голову комітету по фізичній культурі і спорту Сергія Краєвського. Жодних родинних зв’язків між цими людьми журналісти встановити не змогли. Але пан Сергій, за інформацією пошукової системи nomer-org.org має прописку у будинку, що знаходиться неподалік від спірної земельної ділянки по вулиці Келецькій.

На офіційну пошту чиновника надіслали лист з питанням про те чи має він, якийсь зв’язок з Аліною Краєвською.

Ніяких родинних чи інших зв’язків з Краєвською Аліною не маю, – відповів Сергій Краєвський.

 

 

Час розгляду справи затягують?

23 травня 2017 року  на 10 годину у  Вінницькому міському суді призначено чергове слухання справи. Суддя Венгрин О.О.

Суддя всіляко затягує час розгляду справи, клопотання, які я подаю для забезпечення позову, суддя відхиляє, тим самим намагаючись надати час та можливість зацікавленим особам, встигнути затвердити проект землеустрою на сесії Вінницької міської ради, – каже Андрій Колєсніков. – Вінницька міська рада такими способами лишає можливості отримання землі у власність на законних підставах тисячі вінничан, надавши їм формальну відписку. І тому я маю намір створити громадську організацію для захисту порушених прав та інтересів громадян в сфері земельних відносин. Будемо відстоювати свої права разом!

 

Над матеріалом працювали: Інга Фляжнікова, Анастасія Демянчук, Олександр Асадчих

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds