Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінниця: Як дерибанять землі Нацакадемії аграрних наук

Вінниця: Як дерибанять землі Нацакадемії аграрних наук

Фото: vn.20minut.ua

Джерело: vn.hromady.com.ua 

 

Вінницька міськрада забрала частину сільськогосподарських державних земель у Нацакадемії аргарних наук. Тут влада планує зробити кладовище. Громада чинить спротив вже понад місяць. Люди бояться трупного трунку, який може потрапити до Південного Бугу. Ті землі, які міськрада не забрала в комунальну власність, працівники Нацакадемії розділили між собою. Ділянки дісталися і керівникові державного підприємства  дослідного  господарства “Бохонецьке” – Бортновському.

 

Міська рада: земля під кладовище, на ралі і…на бурячки

Кладовище під вікнами на сільськогосподарській землі. Супроти цього виступають мешканці мікрорайону Сабарів.

Нещодавно господарювало тут державне підприємство Аграрної академії наук для “дослідних цілей”. Тепер державна земля стала комунальною і розпоряджається нею Вінницька міськрада.

Згідно акту інвентаризації земель та державного акту на землю від 2008 року  , який є у Державного підприємства “Дослідного господарства “Бохоницького” науково-виробничого центру “СОЯ”, земельна ділянка розміром майже 165 га біля очисних споруд була зареєстрована саме за цим підприємством.Також в реєстрі “Кадастрова карта України”  є в архіві  стара земельна ділянка

Та  своїм рішенням № 422 від 30 вересня 2016 року   Вінницька міська рада передає дві земельних ділянки , відрізаючи їх по шматку Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради  відповідно 36,4731га  та Комунальному підприємству «Центральний міський стадіон» 30,8180га.

“Директор Бухноницького дежпідприємства не заперечував проти виділення землі, бо вважає що це біологічна необхідністьСаме таку відповідь я отримала на свій депутатський запит. Хоча згідно чинного законодавства колектив Бухоницького підприємства не вповноважений роздавати землі сільськогопосдарського призначення. На це має бути окреме рішення Верховної ради. Так як це особливо цінні землі”, – розповідає депутатка Вінницької міської ради Ганна Давиденко

Що буде з іншою ділянкою землі, а це майже 70 га, досі не зрозуміло.

Бухоницьке підприємство наділило держземлі і своїм

Голова ГО “Автомайдан Вінниччина” Таїса Гайда розповідає, що має на руках акт інвентаризації земель ДП “Бохоницьке” від 2007 року і минулорічну відповідь Держгеокадастру про кількість про кількість земель, якими користувалось державне підприємство “Бохоницьке”:

“Якщо у 2007 державне підприємство “Бохоницьке” провело інвентаризацію і помітило, що кількість їх земель зменшилась на 200 га, то зараз вони тихенько мовчать, що у них після збільшення меж міста Вінниці взагалі відрізали ще приблизно 300 га. За нашими підрахунками площ земельних ділянок цього підприємства, згідно відповіді Держгеокадастру, сільськогосподарської землі залишилось не більше 800 га.  І, цікаво, що для АТОвців у місті так і кажуть що землі немає. – каже Таїса Гайда.

Ось результати інвентаризації 2007 року.

У липні 2016 року, згідно офіційної відповіді Автомайдану, Головного управління геокадастру у Вінницькій області, де на трьох сторінках розписана кількість земельних ділянок, у розпорядженні підприємства залишалось ще близько 800 га.

У відповіді Держгеокадастру є і земельна ділянка, яку між собою подерибанили працівники бухоницького підприємства, розповідає  активістка вінницького Автомайдану  Юлія Піскунова:

Одним із свіжих прикладів дерибану землі, осіб пов’язаних з керівництвом державного підприємства є дерибан земельної ділянки, яка була у користуванні Державного підприємства “Бухоницьке”. Розмір ділянки 73,112 га. Ще влітку 2016 року ця земля була одним шматком і рахувалась за “Бухоницьким” держпідприємством”.

А ось у листопаді шматок тієї землі  раптом перейшов у руки, осіб, пов’язаних з підприємством, а  данні цілісної земельної ділянки відправили в архів. – розповідає Юлія Піскунова.

Але вже восени і взимку 2016 18 га потрапило в руки 8 осіб у вигляді земельних ділянок для сільського господарства. Одна з земельних ділянок зареєстрована за Віталієм Бортновським.

В.о. директора дослідного підприємства Бохоницьке Олександр Бортновський  так прокоментував “Громаді Вінниччини” щодо видачі  його брату цієї земельної ділянки:

“Так це не однофамілець, це мій рідний брат, який працює в зовсім іншій установі – в інституті кормів. Він неодноразово звертався за землею до цієї установи  і саме вона видала йому землю. Там немає нічого подозрітельного”.

Ще одна земельна ділянка належить Володимиру Антощуку, який згідно даних аналітичної системи YouControl є керівником профспілкової організації Інституту кормів аграрної академії наук. Але Антощук з “Громадою Вінниччини”спілкуватись по телефону відмовився:

 – “Тут проблеми немає. для того щоб пояснити ситуацію, потрібно зустрітись. Я б хотів при зустрічі пояснити. Тому що ви мене зрозумієте. я не знаю з ким спілкуюсь по телефону. Я готов при зустрічі надати усі відповіді…Але сьогодні я не можу і завтра у мене справи…Також дуже зайнятий…Я можливо буду…може буде час , коли буду у центрі міста  і ми тоді зустрінемось” – сказав Володимир Антощук.

Василь  Кузьомський також отримав там 2 га. Згідно декларації за 2016 рік  його матері ВалентиниКузьомський також працює на держпідприємстві “Бохоницьке”. Але чомусь ту земельну ділянку, набуту в 2016 році, депутатка Кузьомська не вказала. Виправдовується, що син їй не повідомив , що отримав сільськогосподарську землю у Бохониках:

“Я не знала , що у сина є земля. А в декларації його вказала, бо він у нас прописаний але з нами не живе”.

Також земельні ділялнки отримали Ольга Савченко, Анатолій Табун,Інна Токан, Віктор Гуршал, Надія Торлюк

.Як живеться директору держпідприємства?

Протягом останніх  трьох останніх років держпідприємство Дослідне господарство “Бохоницьке” науково-виробничого центру “СОЯ” національної академії аграрних наук України було збитковим. Але справи у директора Бортновського, як свідчить його декларація за 2016 рік були досить успішними.

У 2016 році чиновник придбав житловий будинок у с. Бохоники, земельну ділянку та трактор “Беларусь”. Крім того, директор державного підприємства віддає задарма комусь дві земельних ділянки.

Як розповідає Олександр Бортновський, землю він подарував а ось будинок , ще одну земельну ділянку і трактор за півмільйона йому вдалось купити, продавши стару техніку. Хоча факт продажу в його декларації не вказаний у декларації.

“Так правильно немає доходів, бо землю я подарував. Я продав старий трактор, доклав і купив новий …А щодо будинку у мене щось трохи  були заощадження,” – пояснює Бортновський.”

Дружина Бортновського не є приватним підприємцем, ніяких власних фірм у нього немає, а згідно сайту ЦВК у 2010 році Олександр Бортновський працював зоотехніком того ж державного підприємства Бохоницьке”

“Громада Вінниччини” написала запит до головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області щодо виділення земель Академії аграрних наук  у приватну власність.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds