Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У центрі Вінниці дореволюційний маєток влада перетворила на закинутий склад

У центрі Вінниці дореволюційний маєток влада перетворила на закинутий склад

Після розслідування про продаж  єврейського будинку XIX століття, який мають знести для забудови в центрі Вінниці нової багатоповерхівки , журналісти знайшли ще одну  старовинну закинуту будівлю на вулиці  Монастирська, 1 (колишня Володарського). Ця будівля стоїть закинутою з 2016 року, відтоді як перестав функціонувати ЖЕК-16, який в ній знаходився.

 

Історія та сьогодення будинку

Про історію  будинку на Монастирській, 1  інформації у відкритих джерелах знайти не вдалося. Відомо, що він побудований у стилі модерн, що є типовим архітектурним стилем для Вінниці початку ХХ століття

 – Ця будівля зводилась у кілька етапів. До 1917 року було прибудовано до будинку дві частини, – каже архітектор Євгеній Совінський

Щоб впевнитись у словах архітектора, достатньо подивитись на лицьову  частину маєтку, де бачимо,що праве крило будівлі значно бідніше у зовнішньому декорі і саме ця частина була згодом прибудована.

 

 – Я бував у цій будівлі ще до того, як її закрили. Ремонту там не було і загальний стан будинку був незадовільний. Є тріщина на тій стіні, яка виходить у подвір’я. Я чув, що ще наприкінці 2000-х років планувалось замість цього будинку збудувати житлову новобудову. Але до цього поки що,як бачимо, не дійшло, – каже вінничанин Денис Колесник.

Через вікна видно, що з приміщень у цьому будинку зробили склад, де хаотично накиданий  різноманітний офісний інвентар.  Над входом у будівлю є  табличка, де вказано, що ведеться відеоспостереження. Хоча  це не відповідає дійсності –  камер зовнішнього спостереження тут немає.

Раніше у будівлі розміщувалося міське комунальне підприємство (МКП) «ЖЕК-16». У 2013 році міськвиконком  почав  поступово передати повноваження ЖЕКу новоствореному  приватному підприємству  ТОВ «ЖЕО». Відповідно до рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради  від 25.04.2013 року № 940  МКП «ЖЕК-16» повинен безоплатно передати, а департамент житлового господарства Вінницької міської ради безоплатно прийняти нежитлове приміщення за адресою Володарського, 1 (сьогоднішня Монастирська) площею 362,5 квадратних метри. У цьому ж рішенні виконком передає цей будинок в господарське відання  ТОВ «ЖЕО». Нагадаємо, що влітку 2014 року прокуратурі (у цей час вона мала повноваження загального нагляду за дотриманням Законів, які скасували восени 2014 року – авт.) через подання до виконкому міськради вдалося частково скасувати подібне рішення від 10 січня 2013 року №25, яким 763 (з 1700 існуючих в місті) вінницьких будинків разом з прибудинковими територіями передали  у господарське відання та обслуговування “ЖЕО”. Зокрема, пункт перший рішення №25 від 2013 року (яким ТОВ ЖЕО передаються у господарське відання будинки та їх прибудинкові території) визнали таким, що втратив чинність. Водночас  ТОВ “ЖЕО” залишився  виконавцем послуг з утримання будинків. А департаменту житлового господарства міськради до першого липня дається час на укладання договору з “ЖЕО” на утримання житлових будинків і прибудинкових територій.

Передання у господарське відання комунального майна могло бути частиною схеми по його приватизації : управляюча компанія, маючи перелік об’єктів у господарському віданні, що дає право розпоряджатися майном, нарощує певну суму боргу. В результаті це майно, яке було у віданні, забирають за борги

Не лише  будівлю по Монастирській,1  рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради  від 25.04.2013 року № 940 було передано з балансу МКП «ЖЕК-16» в господарське відання  ТОВ «ЖЕО». Також у відання ТОВ «ЖЕО» перейшли ще шість будівель:

1) Господарська будівля по вулиці Миколи Оводова (Козицького), 105 площею 209,8 квадратних метри, який зведений в кінці XIX століття для річкової служби з метою контролю за відпочиваючими на воді.

Нині тут розміщується Вінницький регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

2) Будівля по вулиці Пирогова, 34а, яка була передана ТОВ «ЖЕО», наразі  відповідно до кадастрової карти, належить приватним особам

3) Нежитлове приміщення по вулиці Миколи Амосова (Медвєдєва), 26

4) Єврейська хата кінця XIX століття розташована по вулиці Полини Осипенко (Мури), 7, яку планують знести задля житлової забудови.

 – Це єврейська богадільня у якій існувала молитовна школа з 1896 року, – каже дослідниця та архітекторка Людмила Денисова

5) Дві будівлі по Скалецького, де сьогодні розташоване  КП «Муніципальна поліція».

 

МКП «ЖЕК-16» –  підприємство-фантом

Інформацією, яка б  підтверджувала скасування рішення виконкому від 25.04.2013 року № 940 журналісти не володіють,  але  рішенням виконкому від 15.01.2015 року № 39  було вирішено продовжити оренду строком на 2 роки 11 місяців МКП «Житлово-експлуатаційна контора №16»  оренду будинку на Монастирській,1,  до 3 листопада 2017 року.  Щомісячна орендна  плата – менше однієї гривні. Вартість будівлі, відповідно до договору оренди, визначено у 2 194 729 гривень.

Тобто, фактично МКП «ЖЕК-16 не знаходиться у цій будівлі більше року, але термін дії оренди  скінчився лише цієї осені.

Взагалі ситуація з  МКП «ЖЕК-16» не зрозуміла – «де-юре» підприємство існує, а «де-факто» – його немає. Журналісти подзвонили за телефонними номери підприємства, що вказані на офіційному сайті Вінницької міської ради. У відповідь почули, що це ТОВ «ЖЕО». Профспілка МКП «ЖЕК-16» зареєстрована за адресою вулиця Стрілецька, 31а, місцеві мешканці кажуть, що цього ЖЕКу тут вже немає .  Всі послуги вони отримують від ТОВ «ЖЕО».

Але за інформацією Вінницької міської ради, МКП «ЖЕК-16» не ліквідоване і зареєстроване за адресою вулиця Монастирська, 1. Але за цією адресою стоїть порожня будівля.

 

«Непотрібна» комунальна власність

Відповідно до державного реєстру речових прав на нерухоме майно,  будинок на Монастирській,1  знаходиться у комунальній власності, тобто належить громаді Вінниці.

Журналісти намагались знайти підприємство, на балансі якого знаходиться будинок. У  ТОВ «ЖЕО» відповіли,  що не мають стосунку до цієї споруди. Вінницька міськрада повідомила, що будинок перебуває на балансі департаменту житлового господарства і ніяких рішень щодо цієї будівлі не приймалось.

Відповідно до «Концепції регулювання відносин, пов’язаних з орендою майна територіальної громади м. Вінниці»  комунальні підприємства, установи та організації, в повному господарському віданні або в оперативному управлінні яких знаходиться комунальне майно, що не використовується ними, зобов’язані надати інформацію про це до департаменту комунального майна міської ради  для віднесення такого комунального майна до реєстру об’єктів комунальної власності, які можуть бути надані в оренду.

Тим часом вінницька громада втрачає кошти на своїй нерухомості яка, фактично руйнується і не приносить жодного прибутку.

Ймовірно будівля, як багато інших об’єктів комунальної власності, пізніше буде продана черговому інвестору.

Нагадаємо, що останній перелік комунального майна був затверджений ще десять років тому. За цей час багато об’єктів було продано, а нового переліку досі не існує. Тобто вінницька  громада не має змоги навіть  подивитись чим вона володіє сьогодні.

 

Соціальний експеремент

ВОГО «Агенція журналістських розслідувань», яка функціонує як неприбуткова громадська організація, вирішила провести соціальний експеримент. Ми написали звернення до Відділу звернень Вінницької міської ради та її виконкому  з проханням надати нам  в оренду будинок на Монастирській, 1 для використання  приміщень під редакцію нашої інформаційної агенції Пізніше повідомимо про результати розгляду цього звернення.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds