Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Нетрудові доходи, або Хто з керівників держслужб на Вінниччині задекларував найбільше додаткових джерел існування

Нетрудові доходи, або Хто з керівників держслужб на Вінниччині задекларував найбільше додаткових джерел існування

Не депутатами та громадськими активістами єдиними сайт Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) повниться. Є на ньому і місце для декларації керівників державних служб. А в тих деклараціях, зробила припущення Агенція журналістських розслідувань, може бути багато чого цікавого

Тож вирішила дослідити, що саме задекларували посадовці, які очолюють десять державних служб у Вінницькій області: аудиторську, фіскальну, казначейську, міграційну, лікарських засобів та контролю за наркотиками, з питань праці, надзвичайних ситуацій, а також Держгеокадастр, Держпродспоживслужби та обласне управління статистики.

За результатами досліджень було складено п`ять ТОП-5: власники найбільшої житлової площі, найбільшої площі земельної, найбільшої кількості транспортних засобів, найбільшої суми грошових заощаджень та – отримувачі найбільших сум доходів, окрім зарплат та пенсій.

Оскільки робота над розслідуванням почалася, коли більшість посадовців ще не заповнили декларації за 2017 рік, за основу були взяті декларації за 2016.

Втім, на рейтинги задекларованого цей факт майже не вплинув. Більш того – у деяких ТОП-5 фігурують практично ті ж самі особи, а дехто навіть потрапив до усіх топових п`ятірок. І цей факт наводить на думки про особливу прибутковість обійманих ними посад.

Що ж показало дослідження доходів, які задекларували керівники держслужб у Вінницькій області – окрім сум, що мають пряме відношення до трудової діяльності, тобто зарплат, пенсій, доходів від підприємницької діяльності своїх родичів і т.п.?

Перше: якщо фраза «щоб ти жив на одну зарплату» дійсно є прокльоном, то більшості посадовців його дія аж ніяк не торкнулася. Бо крім зарплат-пенсій-ФОПівських доходів їхні родинні скарбнички поповнюють і банківські відсотки, і доходи від продажу або оренди майна, і навіть дороговартісні подарунки.

Друге: жінки стоять не лише за великими чоловіками, а й за великими сумами у їхніх деклараціях. Тож шукаєте гроші – шерше ля фам.

Отже, «золото рейтингу» – у керівника Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Руслана Осмоловського, який за 2016 рік задекларував понад мільйон гривень нетрудових, тобто не пов`язаних із трудовою діяльністю, доходів.

Усю цю суму отримала його дружина, Осмоловська Лариса Олександрівна, яка працює в АБ “УКРГАЗБАНК”. Від цієї установи пані Осмоловська отримала 8000 гривень так званого додаткового блага та 18844 гривень процентів від розміщеної на банківських рахунках суми.

Але левова частка додаткового доходу – 995 000 гривень – це дохід від відчуження рухомого майна. Якого саме – залишилося незрозумілим. Адже у декларації Руслана Осмоловського за 2015 рік, яку він подав 03.11.2016, відсутня інформація про рухоме майно відповідної вартості, яке б належало його дружині.

Теоретично стільки міг би коштувати автомобіль LEXUS RX350 2011 року випуску, який пан Осмоловський придбав у 2013 році (принаймні в інтернет-мережі фігурують приблизно такі суми і який відсутній у його декларації за 2016 рік. Але в такому разі дохід від продажу автівки мав би декларувати сам Руслан Осмоловський, а не його дружина. Втім, машини у деклараціях – тема іншої публікації циклу.

Що стосується додаткових доходів, закдекларованих Русланом Осмоловським за 2017 рік, то їхня загальна сума значно скромніша – близько 30 000 гривень, і майже всю її отримала дружина декларанта.

Другий у списку Юрій Козак, який очолює Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. У його декларації зазначено 45 000 гривень, які його дружина, Козак Олена Никифорівна отримала від відчуження рухомого майна.

Можливо, йдеться про автомобіль КІА Sportage 2008 року, яка була внесена в декларацію пана Козака за 2015 рік і відсутня у декларації за 2016. Але вартість такого авто – уп`ятеро вища.

До речі, дохід від відчуження рухомого майна Олена Козак отримала і в 2017 році – 64 000 гривень. Зважаючи, що в декларації за той рік відсутня інформація про авто Volkswagen Tiguan 2012 року, який пані Козак придбала у серпні 2016 за 25 000 гривень, можна припустити, що продано було саме його. Щоправда, за даними інтернет-мережі, вартість такої автівки оцінюється не п`яти-, а шестизначним числом.

При цьому зарплата самої Олени Никифорівни Козак, яка працює головним спеціалістом відділу організаційно-кадрової роботи з персоналом департаменту охорони здоров`я Вінницької облдержадміністрації, у 2016 році склала 46 332 гривні, а у 2017 – 66 842.

Також пані Козак у 2016 році отримала подарунок у грошовій формі на 400 000 гривень. Дарувальниця – Нежевенко Таміла Михайлівна. Її будинок площею 47,4 кв.м. у задекларовано як житло, де мешкає родина Козаків.

Третє місце посів Сергій Ігнатов, начальник Головного управління статистики у Вінницькій області. У 2016 році він отримав 800 гривень благодійної допомоги від первинної профспілкової організації очолюваного ним управління та 350 000 гривень безповоротної фінансової допомоги від громадянки Шевченко Надії Сергіївни.

Також Сергій Ігнатов задекларував 10 267 гривень банківських відсотків від ПАТ КБ Приватбанк та 56 гривень бонусів, отриманих від цієї ж установи. Ще 190 бонусних гривень отримала від цієї ж установи дружина Ігнатова, Світлана Анатоліївна, яка працювала начальником відділу Державної податкової інспекції м. Вінниці, а нині перебуває на пенсії. А ще – 17 408 гривень відсотків від  ПАТ Промінвестбанк.

У 2017 році пані Ігнатова отримала подарунок у негрошовій формі вартістю 24 750 гривень, який зробила Трошан Антоніна Олексіївна. Декларація за 2017 рік особи з аналогічними прізвищем, іменем та по-батькові міститься на сайті НАЗК. Згідно з відомостями, що в ній містяться, пані Трошан обіймає посаду заступника начальника відділу з розвитку персоналу департаменту кадрової політики Вінницької міської ради. У 2016 році її зарплата склала 86 950 гривень, у 2017 – 148 776.

Що стосується самого Сергія Ігнатова, то у 2017 році він отримав 49 800 доходу від відчуження нерухомого майна. Цим майном може бути земельна ділянка 1200 кв.м. в с. Агрономічному Вінницького району, яка фігурує в декларації пана Ігнатова за 2016 рік, але відсутня у декларації за 2017.

На четвертому місці – Григорій Сидорук, який очолює Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

У 2016 році він отримав 148 997 гривень доходу від відчуження нерухомого майна та 5 661 гривню від надання майна в лізінг приватному акціонерному товариству. “Продовольча компанія “Поділля”, кінцевим бенефіціаром якої є Порошенко Петро Олексійович.

Мова йде про земельну ділянку 23 946 кв.м. у Яланецькій сільради Томашпільського району. Цій же компанії, згідно з даними Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, здає в оренду землю Ігнатова Світлана Анатоліївна – особа, чиї прізвища, ім`я та по батькові збігаються з ПІБ дружини начальника Головного управління статистики у Вінницькій області Сергія Ігнатова.

Серед менш вагомих додаткових доходів – два призи по 230 гривень. Їх Григорій Сидорук та його дружина, Наталія Кузьмівна Сидорук, яка працює у Вінницькій міській державній лікарні ветеринарної медицини та зареєстрована приватним підприємцем, отримали від первинної профспілкової організації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. А ще – 466 гривень додаткового блага, тобто добровільне медичне страхування, яке пан Сидорук отримав від ПрАТ “Продовольча компанія “Поділля”.

А ось за 2017 рік він задекларував, окрім лізингу та призів, 480 000 гривень подарунку у грошовій формі, який його дружина отримала від Ткачук Любові Афанасіївни. Також пані Сидорук у 2017 році отримала 3000 гривень від надання майна в оренду ТОВ “БІР.НЕТ.УА”. За даними Youcontrol, основний від його діяльності – діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

Орендованим майном може бути належне Наталії Сидорук вбудоване нежиле приміщення площею 118,5 кв.м. та/або нежиле приміщення 102,4 кв.м. Обидва знаходяться у Вінниці і право власності на них пані Сидорук оформила на підставі договору дарування 05.01.2015 року. Вартість об`єктів становить відповідно 504 949 та 436 345 гривень. Ці суми співпадають із вартістю задекларованих подарунків у негрошовій формі, які Наталія Сидорук отримала у 2015 році від тієї ж Ткачук Любові Афанасіївни.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, приватним підприємцем із КВЕД «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» пані Сидорук зареєструвалась 08.12.2014. До цього основним видом її діяльності у якості ФОПа була роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах без переваги продовольчого асортименту.

Останнє, п`яте місце у ТОП-5 посів Руслан Шевчук, начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області. У щорічній декларації за 2016 рік він зазначив 2 000 гривень благодійної допомоги від благодійної організації «Лікарняна каса рятувальників Вінницької області» та 49 000 гривень доходу від відчуження рухомого майна.

Теоретично, цим майном може бути автомобіль Audi-Q7 2009 року випуску, який внесений до декларації за 2015 рік, але відсутній у наступних. Але вартість такої автівки стартує від понад 500 000 гривень.

А ось у 2017 році розмір доходу від відчуження рухомого майна, який задекларував Руслан Шевчук, сягнув 600 000 гривень. Цим майном також може бути автомобіль – LAND ROVER FREELANDER 2014 року випуску. На момент набуття паном Шевчуком права власності на авто, тобто на 10.09.2016, його вартість становила 428 940 гривень (при цьому за весь 2016 рік Руслан Шевчук та його дружина разом заробили трохи більше 270 000 гривень плюс 49 000 доходу від відчуження рухомого майна). Але у декларації за 2017 рік LAND ROVER вже не фігурує.

№6 у рейтингу – Олена Вахновська, начальник Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області. За 2016 рік вона задекларувала 6 460 гривень доходу від надання в оренду майна. Орендар – сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “КРЯЖ і К”, серед кінцевих бенефіціарів якого – співвласники мережі будівельних супермаркетів «Епіцентр» Галина та Олександр Гереги.

Від цього ж ТОВ пані Вахновська отримала 1 000 гривень допомоги на поховання. Ще 5 292 – від управління Пенсійного фонду в Крижопільському районі.

У 2017 році розмір орендної плати, отриманої Оленою Вахновською від СТОВ “КРЯЖ і К”, становив 7 578 гривень.

№7 – начальник Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Борис Наливайко, який за 2016 рік задекларував 300 гривень подарунку в грошовій формі від об`єднаної профспілкової організації Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та подарунок вартістю 150 гривень – від неї ж.

Не пов`язані із трудовою діяльністю доходи №8 нашої десятки, начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Вінницькій області Сергія Бакути, задекларовані за 2016 рік, становлять 150 гривень. Це матеріальна допомога від професійної спілки працівників ГУДКСУ у Вінницькій області.

Що стосується №9 рейтингу – начальника Управління Державної служби з питань праці у Вінницькій області Володимира Марунька, – то у 2016 році додаткових доходів він не отримував. Натомість у 2017 продав нерухоме майно вартістю 45 000 гривень. Йтися може про земельну ділянку площею 18 967 кв.м., яка внесена до декларації за 2016 рік, але відсутня у декларації за 2017.

І останній у переліку – начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Вінницькій області Ігор Котлінський. У його деклараціях за 2016 та 2017 роки позатрудові доходи не зазначені.

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds