Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Правозахисники вбачають у зверненні Вінницької міськради «гомофобію» та порушення прав людини

Правозахисники вбачають у зверненні Вінницької міськради «гомофобію» та порушення прав людини

2 травня 2018 Вінницька міськрада направила підписане заступником міського голови Сергієм Тимощуком звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Ради національної безпеки та оборони щодо захисту інституції сім’ї в Україні.  Про це журналістам Агенції повідомила начальник відділу звернень міської ради та її виконкому Ірина Єлізарова у відповіді на інформаційний запит.

 

Сім проти від міськради

У зверненні зазначено сім вимог до вищезазначених адресатів, серед яких “заборона так званих «маршів рівностей», «прайдів», «гей-парадів», «фестивалів квір-культури» тощо», ухвалення Закону України «Про заборону пропаганди гомосексуалізму», не допущення ухвалення Закону України «Про цивільне партнерство», що передбачено у «Плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період 2020 року», створення Міністерства у справах сім’ї, або запровадження інституту Урядового уповноваженого з питань сім’ї, Також міська рада просить вилучити та не допустити включення у нові нормативно-правові акти словосполучення «сексуальна орієнтація» і «гендерна ідентичність» з Кодексу законів про працю України та з інших законів, законопроектів і урядових документів”. У зверненні також вказано, що «у листопаді 2015 року уряд затвердив «План дій з реалізації національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року». Цей документ є дорожньою картою для адаптування до українського законодавства до деяких негативних стандартів Європейського союзу. Зокрема, план передбачає легалізацію так званого цивільного партнерства для одностатевих пар, проведення так званих «маршів рівності» та інших видів пропаганди гомосексуалізму за державної підтримки».

Звернення було озвучене під час засідання чергової сесії Вінницької міської ради представником партії «Вінницька європейська стратегія» Олександром Парвадовим у «Різному». Майже одноголосно це звернення підтримали усі депутати та міський голова Сергій Моргунов.

 – Депутати ВМР потрапили в жахливу оману, розпочавши боротьбу з “гендерною ідентичністю”. По перше, це поняття ще 1996 року існує в законодавстві України і присутнє майже у 500 законах, постановах Кабміну та Наказах міністерств. По друге “цивільні партнерства” це звична практика в країнах ЄС, якою користуються в тому числі гетеросексуальні пари, що поки не готові чи не хочуть заключати шлюб. Це питання виключно з сфери цивільних відносин: керування спільним майном, доступ до спільних рахунків в банку чи право ухвалювати рішення при недієздатності одного з партнерів. По третє, зміни до Конституції це тривалий і складний процес, який передбачає голосування парламенту в складі 300 депутатів. Тому за даних умов це неможливо. – каже громадський діяч Олександр Равчев.

 

Звернення протирічить правам людини

Правозахисники впевнені, що це звернення суперечить правам людини.

 – З юридичної точки зору, це декларація, тому що вона немає ніякої юридичної сили. Мені дуже незрозуміло, що міська рада приймає такі дивні звернення. Це викликає подив, тому що, Вінницька міська рада, одна із перших в Україні підписала Європейську хартію рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, тому це якийсь різкий уклін від одного до іншого. Те, що прийнята Стратегія у сфері прав людини – так, вона прийнята, тому що світ рухається вперед, однозначно! І без цього ніяк. В стратегії прописано, що жінки мають отримувати ту саму гідну заробітню плату як чоловіки на тих самих посадах. В Україні на сьогодні заробітна плата жінки в середньому на 27 відсотків менше, а ніж у чоловіка.  Тому ця стратегія – це в першу чергу забезпечення прав жінок доступу до професії, до робочих місць, забезпечення охорони здоров’я і жінок і чоловіків. Тому, не прочитавши документ заявляти про якісь такі дивні речі…  Не європейська країна, а країна гомофобів. І це дуже соромно  – каже народний депутат України, співголова в МФО “Рівні можливості” Світлана Войцеховська.

 

Почнуть менше народжувати

Свою думку висловив депутат вінницької міськради, який зачитував це звернення, Олександр Парвадов:

 – Сім’я повинна базуватись на «добровільному союзі чоловіка та жінки». Ми проти деяких негативних стандартів Європейського Союзу. І проти змін до Конституції та вилучення слів «чоловік та жінка» і внесення замість них «кожен має право на шлюб». Бо це суперечить духовно-моральним та християнським цінностям. Якщо ми вводимо поняття «кожен має право на шлюб», це руйнує ці цінності. Одностатеві шлюби впливають на дітонародження та мають загрозу для суспільства, – каже він. – Це призведе до зменшення дітонародження, бо вони лише одного всиновлять, а де тоді багатодітні сім’ї?

У відповідь на запитання, яким чином ці рішення вплине на підвищення народжуваності дітей та кількості багатодітних сімей, Олександр Онисимович так і не пояснив. Не сказав також, яке право держава має втручатись у сім’ю та у людські стосунки.

Протилежну думку з цього приводу висловила депутатка міської ради Ганна Давиденко:

 – Я не розумію, як Вінницька міська рада, яка пишається, що вона європейська, що Вінниця – європейське місто, що ми перші в Україні прийняли Хартію по гендеру, що в нас є міжфракційне об’єднання «За рівні можливості», приймає таке рішення. І раптом у “різному” виступає депутат, колишній комуніст, з якимось зверненням, не розданим іншим депутатам. Вносить якусь пропозицію, яку погано чути. Я навіть не почула змісту. До того ж, за регламентом, коли виступають у «різному», не можна ставити питання. А коли я прочитала це звернення, мені стало зрозуміло, що це – крок назад. З 21-го сторіччя ми зробили крок у 19-те. Це питання про права людини. Цей документ зробив наше місто не європейським, а практично радянським. Формулювання за «збереження сім’ї» – це маніпуляція. Це питання прав людини і для мне ґендер – це права людини. Фактично міська рада проголосувала проти національної стратегії щодо захисту прав людини до 2020-го року.

Політика «Руського міру»

У Верховній Раді України в період VI скликання вносилося декілька законопроектів про заборону пропаганди гомосексуалізму в Україні. Майже всі вони були зняті з розгляду.

Абсолютна більшість цих законопроектів так чи інакше є калькою з російських аналогів, а їхні автори — пособниками РФ в Україні. Партія Регіонів та КПУ, які найбільш активно пропагували ці відверто гомофобні та ксенофобні законопроекти, не тільки позбавляли прав ЛГБТ України (і офіційно могли дозволити дискримінацію за сексуальною та статевою ознакою), але і могли використовуватися для перешкоджання діяльності вільних ЗМІ та громадських організацій, що активно борються за права людини в Україні.

 – В цій ситуації є ще інша складова. Тому що всі ці рухи, які пов’язані з сексуальною орієнтацією, гомофобією і так далі – це абсолютна політика «російського міру». Це їхня ідеологія. Є війна пряма, де воюють на передовій – там зрозумілий ворог, а є війна «за мізки» І от це дуже страшно, тому що такими речами вони просто розколюють наше суспільство. – каже нардеп Світлана Войцеховська

Нагадаємо, електронну петицію з вимогою припинити пропаганду гомосексуалізму було знято з сайту Президента на вимогу представника Уповноваженого з питань дотримання прав дитини недискримінації та гендерної рівності. Як повідомили у прес-службі Омбудсмана, оприлюднення петицій, що посягають на права і свободи людини, є порушенням законодавства. Її було знято як таку, що посягає на права і свободи людей ЛГБТІ, та містить ознаки підбурювання до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds