Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«ДІЙ!-Вінниця» судиться з фіскалами за інформацію про дитячий санаторій імені Коцюбинського

«ДІЙ!-Вінниця» судиться з фіскалами за інформацію про дитячий санаторій імені Коцюбинського

Судова історія по банкрутству дитячого санаторію у Вінниці триває – суд переніс розгляд справи на 10 жовтня 2018 року. Вчора, 4 вересня, у судовому засіданні суддя зачитала клопотання від арбітражного керуючого Дениса Оверчука про перенесення слухання,  в зв’язку з тим, що пан Оверчук не зможе бути присутнім на засіданні.

 

Санацію продовжили до січня

Також суддя повідомила, що судом було продовжено строк процедури санації дитячого санаторію до 12 січня 2019 року та затверджено звіт процедури санації, який був схвалений комітетом кредиторів боржника.  (Санування — система заходів, які здійснюються для запобігання банкрутства з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації).

Нагадаємо, підприємство знаходиться в стані банкрутства через борг перед податковою інспекцією, а це близько двох мільйонів гривень. Якщо за цей час знайдеться інвестор, який захоче врятувати підприємство, заплативши борги, підприємство не ліквідують. Але, є багато але… Усе нерухоме майно підприємства влітку 2017 року перейшло у комунальну власність міста. Близько чотирьох гектарів землі, на яких знаходиться санаторій – міська рада забрала у комунальну власність ще раніше.

Винних немає

У історії з тим, як землі санаторію, що знаходились у держвласності стали комунальними, журналістам «ДІЙ! – Вінниця» поки що розібратись достеменно не вдалось.  У 2011 році журналісти писали, що майже 1 га рекреаційної землі у Вінниці, які раніше знаходились у розпорядженні санаторію та були передані у 2003-2004 роках під дачне будівництво хоче повернути державі Прокуратура Вінницької області.

 – Перевіркою встановлено, що посадові особи управління земельних ресурсів Вінницької міської ради, в порушення вимог Земельного кодексу України без погодження органів контролю та проведення обов’язкової землевпорядної експертизи, підготували проекти рішень виконкому та сесії міської ради, що надало можливість передати у власність громадянам майже один гектар землі для дачного будівництва, яка використовувалась дитячим оздоровчим санаторієм ім. М.Коцюбинського, – повідомляла прокуратура в серпні 2011 року.

Тоді дії посадових осіб міської ради кваліфіковано як зловживання службовим становищем. За даним фактом було порушено кримінальну справу за ч.2. ст.364 КК України.

 

«Пропала грамота»

У відповіді на запит від Фонду держмайна нам написали, що копії документів, які містять інформацію про передачу земельних ділянок з державної у комунальну власність міста у Фонді відсутні.

Раніше ми запитували у муніципалітету копії документів, на підставі яких державна земля під санаторієм перейшла у комунальну власність, але у відповідь отримали лише витяг з рішення вінницької міськради №2877 від 24.06.2010, яким місто передало цю землю в оренду санаторію на 25 років та копію договорів оренди.

Наразі відправили звернення до Фонду з проханням роз’яснити як таке можливо, що державна земля стала комунальною, а жодних документів про це немає.

Сезон працюємо – рік платимо

В серпні 2010 року муніципалітет на підставі рішення міськради від 24 червня 2010 № 2877 передав в оренду ДП «Дитячому санаторію ім.Коцюбинського» земельну ділянку загальною площею 4,6016 га на 25 років. Ділянку розбили на 5 зон, яким згодом були присвоєні окремі кадастрові номери.  Санаторій мав сплачувати орендну плату у розмірі трьох відсотків від грошової оцінки землі, а це сукупно становило майже 151 з половиною тисяч гривень в рік. І це не враховуючи пені, у розмірі 0,3 відсотка несплаченої суми за кожен день прострочення. Хоча санаторій працював лише у літній сезон. Договір був підписаний між тодішнім секретарем міськради Сергієм Моргуновим та директором санаторію Миколою Бойчуком.

В рішенні про передачу оренди відносили земельні ділянки до категорії рекреаційного призначення, однак у договорі вони вже значаться як «землі житлової та громадської забудови».

Саме це рішення міськради, ймовірно, стало для санаторію фатальним.  Як стало відомо з відповіді міської ради, саме фіскальна служба є розпорядником інформації про кошти сплачені санаторієм за цим договором.  Отже, ймовірніше за все, найбільша частина  боргу перед фіскалами, а це близько двох мільйонів гривень, виникла саме за зобов’язаннями за цим договором.

Лише в інтересах нацбезпеки…

ЦГК «Дій-Вінниця» надіслав запит до вінницької міськради, де просив вказати, яка сума коштів надійшла до міського бюджету від дитячого санаторію за оренду землі згідно договору, оскільки у ньому отримувачем коштів значиться «місцевий бюджет». Муніципалітет відповів, що він не є розпорядником цієї інформації та перенаправив запит до головного управління ДФС у Вінницькій області.

Фіскальна служба у відповіді на запит повідомила, що інформація про суму коштів за оренду землі, які мали бути сплачені в бюджет міста є конфіденційною. При цьому зазначила, що таку інформацію розпорядники можуть поширювати лише за згодою осіб, які обмежили до неї доступ, а за відсутності згоди – лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Судовий «лікнеп» для фіскалів

Фіскальна служба на початку відповіді зазначила, що розглядає запит, як інформаційний, згідно ЗУ «Про доступу до публічної інформації», проте чомусь в кінці відповіді фіскали уже розглядали запит, як звернення громадян.  Не зважаючи на те, що звернення та інформаційні запити керуються різними Законами. Вони наголосили, що начебто звернення оформлено неналежним чином, бо немає підпису журналіста.

Команда центру громадського контролю «Дій-Вінниця» подала  позов до суду на Головне управління ДФС у Вінницькій області за порушення Закону «Про доступ до публічної інформації». Ми вимагаємо відповідь, в якій має бути зазначена сума  коштів за оренду землі, які були сплачені в бюджет міста за оренду землі ДП «Дитячий санаторій ім.Коцюбинського». Ця інформація не може бути конфіденційною. Також сподіваємось, що представникам фіскальної служби у судовому процесі зможуть допомогти зрозуміти різницю між запитом щодо доступу до публічної інформації та зверненням громадян.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds