Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницька влада показала свою неспроможність зупинити незаконну забудову перед «Особняком лікаря Вілінського»

Вінницька влада показала свою неспроможність зупинити незаконну забудову перед «Особняком лікаря Вілінського»

На початку літа 2018 року у самому серці Вінниці, на Європейській площі, високим парканом оточили дореволюційний будинок.  Це пам’ятник  архітектури місцевого значення «Особняк лікаря Вілінського» на вулиці Грушевського, 30. Вінничанам відомий цей будинок тим, що тут у травні 1919 року розмістилась перша експозиція краєзнавчого музею. Паспорта об’єкту будівництва немає, на паркані лише вказано, що тут незабаром буде ресторан «Rich».  Місцева влада офіційно заявляє, що будівництво незаконне, але нічого не робить, щоб зупинити будівельні роботи. Хто саме будує ресторан – досі невідомо. Відомо, що половина особняка лікаря Вілінського належить депутату Вінницької міської ради Олександру Дану.

 

Міська влада підтвердила незаконність

З моменту початку будівництва, вінничани постійно обурюються у соцмережах цим фактом, але на цьому все й закінчується. Ніхто не намагався якось перешкодити будівельним роботам або вийти на мітинг.

Відсутність стенду паспорту об’єкту вказує на порушення норм проведення будівельних робіт.

– Відсутність паспорту об’єкту є порушенням, але за це ніхто не покарає. У профільному законі є вимога по інформаційному стенду та у кабмінівському порядку проведення будівельних робіт є така вимога, де деталізований зміст інформаційного стенду, – каже київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний

Опублікована 16 серпня електрона петиція про заборону на зміну вигляду фасадів історичних будівель, набрала 368 голосів з 350 необхідних.  Це забов’язує місцеву владу дати на неї відповідь. Її опублікували 4 вересня. Виконком Вінницької міськради підтвердив припущення людей та вказав, що будівництво незаконне. Департамент архітектури та містобудування міської ради 7 серпня направив листа замовнику будівництва з наступними вимогами:

  • Припинити будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки
  • Розробити з урахуванням проектної пропозиції впорядкування літніх майданчиків по вул. Грушевського (її можна отримати в департаменті архітектури та містобудування) та погодити належним чином проектну документацію на критий літній майданчик по вул. Грушевського, біля буд. № 30;
  • Отримати письмовий дозвіл управління культури і мистецтв Вінницької ОДА.

 

Теж саме журналісти Агенції отримали у відповідь на запит до міської ради.

Це перший зафіксований нами факт, коли вінницька влада відкрито та офіційно каже, що будівництво незаконне.

 – Тут немає нічого дивного. Вони то написали, що незаконно, але насправді нічого не роблять. З їх відповіді виходить, що вони узаконюють будівництво, де вказують, що звернулись до замовника будівництва з вимогою оформити документи. Така схема, майже, чесна. Міська влада дізнались про незаконне будівництво та видала вимогу ліквідувати порушення, – говорить київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

Це чимось схоже на ситуацію у Києві. Міський голова Віталій Кличко неодноразово казав, що якщо забудовник встиг збудувати три поверха, то ми будемо з ним домовлятись. Тому столичні забудовники намагаються як найшвидше збудувати три поверха, щоб не було у них проблем.

 – Почалося це десь з літа 2015 року. Віталій Кличко постійно повторював цю фразу, а його заступники офіційно підтверджували. Вказувалось це також на сайті Київської міської державної адміністрації, – додав Георгій Могильний

 

Нинішні власники особняка

За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, будинок на вулиці Грушевського, 30 має двох співвласників: депутат Вінницької міської ради Олександр Дан та Тетяна Немировська. Тетяна Немировська за інформацією аналітичної системи YouControl разом зі своїм чоловіком є кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Акцент-Інвест». Основний вид діяльності компанії: надання в оренду й експлуатацію  власного чи орендованого нерухомого майна. Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, підприємству належать нежитлові приміщення за адресами: вулиця 600-річчя 17Г та 17Ж – 4614,9 та 678,3 квадратних метрів. Це сусідні будівлі з ТРЦ «Мегамолл», власник якого депутат Вінницької міської ради Андрій Андреєв.

Керівник ТОВ «Акцент-Інвест»  Анатолій Заболотний. Зв’язків з народним депутатом Григорієм Заболотним журналісти не знайшли. До нього керівником компанії з 2011-2016 роки був Вадим Пестовський, який має кілька підприємств, серед котрих ТОВ «Малинівський гранітний кар’єр». До нього чотири місяця керував Віталій Маланіч, який також має підприємства, пов’язаних з видобуванням корисних копалин: ТОВ «Кальникгранбуд» , ТОВ «Дашівгранбуд» тощо.

ТОВ «Акцент-Інвест» має статутний капітал 5 747 150 гривень. У підприємства в 2016 році, серед кінцевих бенефіціарних власників було ПАТ «Закритий не диверсифікований венчурний корпоративний  інвестиційний фонд «Кепітал інвестментс», який перебуває у стані припинення. Це офшорне підприємство, засновники якого  зареєстровані на Кіпрі. ТОВ «Акцент-Інвест» є фігурантом кримінальної справи, де вказується, що підприємство ТОВ «Акцент-Інвест» починаючи з 2015 року є в переліку тих фірм, що здійснюють  систематичне оформлення товарів в режимах експорту та імпорту, всупереч вимогам ст.ст. 53-55, ч. 2 ст. 280 Митного кодексу України, що призвело до ненадходження до державного бюджету митних платежів у особливо великих розмірах.

Що стосується депутата Вінницької міської ради Олександра Дана, то він володіє чималою кількістю нерухомого майна та має значну кількість грошових активів, що зазначено в його декларації.  Розглянемо його підприємницьку діяльність. Почнемо з фірми ТОВ «Украгровест». Кінцеві бенефіціарні власники фірми Олександр Дан та його дружина Віра Дан. Підприємство орендує земельну ділянку під будівлею колишнього «Дитячого світу», що на проспекті Коцюбинського, 78, але невідомо, кому належить сама будівля. У  Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно знаходяться застарілі дані за 2008 рік, де лише вказується що 1/10 частина споруди є комунальною власністю. Ймовірно, у реєстр не внесені більш сучасні дані. Юридична адреса підприємства Тетяни Немировської ТОВ «Акцент-Інвест» раніше також знаходилась у будівлі «Дитячого світу».

У декларації депутата Вінницької міської ради вказано, що йому та його дружині належить ТОВ «Фірма-Акцент» (не плутати з ТОВ «Акцент-Інвест»). Але за інформацією аналітичної системи YouControl, це підприємство вже належить зовсім іншій людині починаючи з 25 травня 2018 року.

 – В декларацію не треба вносити те, що перестав бути бенефіціаром якогось підприємства. Зміни в декларацію вносяться, коли отримуєш дохід та коли купуєш майно, – каже юрист, виконавчий директор ГО «Антикорупційний щтаб», Сергій Миткалик

Ця фірма має у власності готель Південний Буг .

Михайло Дорохін, який разом з Тетяною Немировською є власниками ТОВ «Акцент-Інвест», разом з депутатом Олександром Даном є кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Бестенерго». Це «молоде» підприємство, яке зареєстровано 13 липня 2017 року. Основний вид діяльності фірми: виробництво електроенергії. За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, це підприємство 25 липня 2018 року стала володіти трьома земельними ділянками у селі Сосонка, Вінницького району, загальна площа котрих 11,106 гектар

 

Хто будує ресторан-«фантом»?

Міська влада  не повідомляє, хто саме будує ресторан, лише вказує, що все це незаконно. Паспорта об’єкту на самому будівництві також немає, тому замовник ресторану RICH для всіх вінничан залишається загадкою

 – Щоб знайти замовника будівництва, можна глянути на сайті ДАБІ https://dabi.gov.ua/, де є перелік об’єктів, на які є дозвіл на будівельні роботи. Також можна переглянути на сайті Вінницької міської ради, кому вони надавали містобудівні умови та обмеження, – каже київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

Журналісти переглянули дані реєстри, де взагалі немає інформації про будівництво ресторану «Rich». Це вкотре вказує на те, що будівництво проходить без жодних документів, тобто, формально – це ресторан-«фантом». Ми вирішили запитати,  хто будує ресторан у співвласника будівлі депутата Вінницької міської ради Олександра Дана.

 – Я співвласник будівлі. Надав в оренду і мене більше нічого не цікавить. Там нічого не будується, а встановлюється літній майданчик. Це розбірна конструкція, яку сьогодні встановили, а завтра розібрали. Це приватна власність – священне слово. Яке вам діло до цього всього, – каже Олександр Дан.

Депутат кілька десятків разів наголосив, що це приватна власність, а журналістам потрібно писати про злочини, а не лізти у приватну власність людей.

 – Раніше цією будівлею володів я з батьком Тетяни Немировської. Згодом він вирішив подарувати цю нерухомість своїй дочці. Хтозна, можливо я теж подарую свою частину дочці, – додав Олександр Дан.

З контактних даних Тетяни Немировської ми знайшли лише її сторінку у соцмережі, де вона з літа не з’являлись. Тому відповіді від неї не отримали.

На сьогоднішній день немає офіційної інформації про замовника будівництва ресторану Rich. Міська рада лише зазначила, що ніякої відповіді від замовника ресторану вони не отримували.

 – Щоб узаконити будівництво цього ресторану, повинен бути дозвіл на такий від робіт: «реставрація з пристосуванням під сучасні потреби» – і це для внутрішніх робіт. Літній майданчик взагалі повинен бути заборонений, тому що це зміна зовнішнього вигляду пам’ятника, – каже київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

 

Над матеріалом працювали Влад Боднар, Марія Смик, Тетяна Березна та Оксана Кашталян

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds