Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Найбільший шматок вінницького «Бюджету громадських ініціатив» «з’їв» зі скандалом мікрорайон Тяжилів

Найбільший шматок вінницького «Бюджету громадських ініціатив» «з’їв» зі скандалом мікрорайон Тяжилів

​7 листопада на  засіданні Координаційної ради конкурсу «Бюджет громадських ініціатив у Вінницькій міській раді визначили цьогорічних переможців конкурсу –  сім великих проектів та шість малих. Більшість проектів будуть реалізовані в мікрорайоні Тяжилів. Вінницькі активісти кажуть, що таким чином депутат міськради Володимир Онуфрійчук заробляв собі бали у виборців  свого округу, використовуючи адмінресурс та фальсифікації при голосуванні

Переможцями стали серед великих проектів –  проект №30 – «Центр розвитку для дітей та молоді «Мрія» в мікрорайоні Тяжилів», за нього віддали 2 964 голосів. Заклад буде розміщений по вулиці Ватутіна, 52 А. Підтримали вінничани й проект №32 «Майданчик для пляжного футболу та волейболу в Тяжилові», який набрав 2 407 голосів. Цей майданчик планують створити на південно-східному березі «Родинного озера», поблизу будинку по вулиці Москаленка,54. Також, реалізовуватимуть у 2019 році і проект №16 «Історія та легенди Вінниці» із результатом 2 253 голоси. У його рамках планується видання книги «Легенди Вінниці» та створення краєзнавчої студії в приміщенні бібліотеки-філії №1. Окрім того, буде виконано проект №37 «Благоустрій зони відпочинку для дітей на прибережному схилі озера по вулиці Волошковій» (2 216 голосів). Серед переможців, проект №39 «Благоустрій території з улаштуванням фонтану в зоні відпочинку на вулиці Волошковій» (2 138 голосів). 1 630 голосів отримав проект №68 – «Створення парку-музею Подільського каменю на території КЗ «ЗШI-IIIст. №19 ВМР». Реалізують й проект №21 – «Моя нова Можайка» (1 589 голосів) – створення місць для відпочинку.


Щодо малих проектів, то у 2019 році планують облаштувати «Шахово-шашковий клуб в Тяжилові» по вулиці Баженова,32 у бібліотеці №7 – це проект №11, що отримав підтримку в кількості 4 135 голосів). Також, створити «Клумбу-корабель – нова окраса в Тяжилові» на березі «Родинного озера»  (проект №57 – 2 818 голосів). Переміг й проект №36 «Улаштування на стадіоні огородження спортивного майданчика для пляжного волейболу та футболу на вулиці Волошковій» (2 183 голоси). Також, буде виконано проект «Упорядкування зони відпочинку біля озера на вулиці Гладкова» (38 проект – 2 151 голос). Набрав 1 610 голосів проект №1 «Активне дозвілля» – організація дозвілля для громадян поважного віку та громадян з інвалідністю. Планують реалізувати й проект №60 «Безкоштовна стерилізація безпритульних тварин (кішок) на території міста Вінниця» (1 546 голосів).

 

«Окраса»  Тяжилова

Ще в процесі голосування за проекти вінницькі активісти помітили, що багато проектів подано від мешканців мікрорайону Тяжилів. Це округ міського депутата Володимира Онуфрійчука. Проекти подавали люди, що з ним пов’язані.

 

ЦГК «ДІЙ!-Вінниця» попросив депутата Володимира Онуфрійчука пояснити, чому так сталося:

 

Адмінресурс та фальсифікації

Пізніше більше десятка громадських організацій підписали звернення до міського голови, у якому просили звернути увагу на проекти, які спровокували суспільний резонанс, а саме проекти: № 11 – Шашково-шахматний клуб в Тяжилові, № 30 – Центр розвитку для дітей та молоді «Мрія» в м-ні Тяжилів, № 32 – Майданчик для пляжного футболу та волейболу в Тяжилові , № 57 – Клумба-корабель – нова окраса Тяжилова . Активісти вказували на те, що при голосуванні за ці проекти є факти, пов’язані з використанням адмінресурсу та  масові фальсифікації. Ці факти голосування школярів та студентів під час учбового процесу за проекти мікрорайону Тяжилова викликали суспільне обурення.

 

«Ми, як представники громадських організацій м. Вінниця звертаємось до Вас з проханням перевірити всі проекти на предмет фальсифікації результатів голосування з використанням адмінресурсу та дискваліфікувати ті, в яких факти фальсифікації будуть підтверджені. Готовність вживати заходів для усунення фактів, що дискредитують ідею бюджету участі як такого, свідчитимуть готовність влади довести, що конкурс проектів Бюджет громадських ініціатив м. Вінниця має право на чесний перебіг голосування та  прозорий результат. Також пропонуємо доопрацювати Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці з метою підвищення довіри до конкурсу», – йдеться в заяві.

Не зважаючи на це, усі згадані проекти стали переможцями.

 

Понад 50 тисяч вінничан

Цьогоріч за інформацією офіційного сайту Вінницької міської ради, з 1 квітня по 15 травня 2018 року на конкурс  надійшло 76 проектів,  деякі з яких кілька були зняті з розгляду за ініціативи авторів. Два проекти були об’єднані в один. Тож в результаті, до загальноміського голосування було запропоновано  41 проект, з них 24 – великих та 17 – малих, з яких вінничани мали можливість обирати на їх думку – найкращі.

«Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці» було впроваджено у 2016 році. З  2017 року голосування за проекти в електронному вигляді здійснюється на всеукраїнській платформі «Громадський бюджет», яка розроблена фахівцями МБО «Фонд Східна Європа» в рамках реалізації проекту «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» у Вінницькій області. В даній системі ідентифікація мешканців відбувається за допомогою BankID (голосували клієнти Приватбанку, А-Банку, Ощадбанку) або Електронно-цифрового підпису. В паперовому вигляді – мешканці голосували в пунктах для голосування – це в 4-х Прозорих офісах та 14-ти міських бібліотеках.

З 1 по 15 жовтня 2018 року в рамках конкурсу мешканці міста Вінниці брали участь у загальноміському голосуванні за проекти. Активні вінничани віддали 40 685 голосів, з них 21 710 – за великі, та 18 975 – за малі. В паперовому вигляді зафіксовано 77,3 % голосів, в електронному – 22,7%.

Експертна група опрацювала всі голоси та виявила деякі порушення умов конкурсу та вимог «Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці». В результаті було прийнято рішення вважати недійсними такі бланки: які невірно оформлені  (без згоди мешканця на обробку персональних даних, без підпису працівника-реєстратора, декілька випадків однакових почерків, які заповнили номера та назви проектів; голоси, які внесені в реєстр і відповідно до яких відсутні бланки для голосування); дублі, тобто голосування у різних пунктах по два і більше разів; голоси за понад 2 великі та понад 2 малі проекти; голоси осіб, яким не виповнилося 16 років. Загалом, було відібрано 210 таких паперових бланків та не враховано 288 голосів.

Дійсними визнано 40 397 голосів вінничан: за великі проекти – 21 550, за малі – 18 847.

Загальна вартість проектів  становитиме 6 240 780 грн, тобто з запланованих 7 мільйонів буде залишок – 759 220 грн. Тому до реалізації має бути включено  ще один великий проект згідно з рейтинговою таблицею. І таким чином, у 2019 році будуть реалізовувати за кошти міського бюджету 7 великих і 6 малих проектів. Їх загальна вартість становити 7 240 780 гривень.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds