Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінничанам розповіли, як приберуть хаос на дорогах на новій західній околиці міста

Вінничанам розповіли, як приберуть хаос на дорогах на новій західній околиці міста

Вінничанам представили містобудівну документацію нової західної околиці міста. «Детальний план території, обмеженої вулицями Барське шосе, Юзвинська, Гніванське шосе та першою лінією садибної забудови» обговорили на громадських слуханнях.

Начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури і містобудування Вінницької міської ради Юрій Самойленко зазначив, що в 2015 році Вінниця розширила свої межі і так вийшло, що значні території були приєднані. На них вже були роздані земельні ділянки. Їх роздали до 1 січня 2015 року. Тобто до вступу в силу «Прикінцевих положень» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який вказує, що при будівництві при видачі містобудівних умов чи зміні цільового призначення земельної ділянки обов“язкове виконання вимог плану зонування.

– Сільські ради або районна адміністрація, скориставшись тим, що якраз ці “Прикінцеві положення” не діяли, видавали ці земельні ділянки і, відповідно, вийшло так, що їх цільове призначення дуже різноманітне, – зауважив Самойленко.- Поряд може бути житлова, комерційна, громадська забудова, а також земельні ділянки промислового призначення.
Подібний хаос, за його словами, і на інших приєднаних територіях. Адже містобудівна документація на них ніколи не розроблялась

(Нагадаємо, 13 травня 2015 року відповідно до Постанови Верховної Ради України територія Вінниці розширилась на 4448,97 гектара тепер вже колишніх земель Вінницького району. Зокрема, за рахунок 158,20 гектара земель, що знаходились у віданні Агрономічної сільської ради — “Вінницька агенція журналістських розслідувань”)

Представник департаменту зазначив, що основною складністю містобудівної документації даного детального плану є те, що дуже багато ділянок, які роздали раніше, потрапляють під високовольтні лінії. Тоді як нині отримати дозвіл на проектування земельних ділянок під мережею із напругою, приміром, у 110 кВ, вже неможливо.

– Ця містобудівна документація вирішує низку нагальних проблем власників земельних ділянок, – зауважив Самойленко. – Але не всі, на жаль. Тому що там, де є серйозні порушення, ситуацію ми виправити не змогли.

Як виглядатимуть місцеві вулиці, дороги та проїзди, які містобудівні умови та обмеження передбачає детальний план даної території громаді розповів представник розробника Павло Чеховський.

До теми, яку підняв Юрій Самойленко, він додав, що згідно плану зонувань, на територіях, де розташовані високовольтні лінії електропередач, можуть розташовуватись лише зелені насадження спеціального призначення.

Водночас на даній території ділянок, які отримали такі обмеження, досить багато. Оскільки високовольтні лінії перетинають велику територію. Вони пролягають паралельно вулиці Юзвинській, перетинають вулиці Комарова і Новаківського, і згодом виходять на Барське шосе.

Учасникам громадських слухань продемонстрували профілі вулиць, де пролягатимуть велодоріжки, пішохідні зони, тротуари, зелені зони і лінії забудови.

Окрему увагу представник розробника звернув на вулицю Юзвинську, яка є своєрідною межею між містом та Агрономічною сільською радою. Він також роз’яснив, чому було прийнято рішення побудувати дублюючу дорогу, яка пролягатиме паралельно вулиці Олекси Новаківського та чому кількість виїздів з дублюючої дороги мінімізували до чотирьох, а всі інші виїзди прибрали.

Зокрема, діятиме виїзд по вулиці Олеся Гончара, по вулиці Комарова та два виїзди по вулиці Новаківського, яка вже частково забудована. Тут є громадська забудова, працює будівельний магазин, автошкола. Присутня і житлова забудова.

За словами розробників, на вулицю Юзвинську, де є лише одна смуга руху, власники земельних ділянок побудували багато неорганізованих в’їздів і виїздів. Така ситуація створює небезпеку для учасників дорожнього руху.

– З села Агрономічне багато проїздів. Вони ледь не через кожні 50 метрів, – зазначив представник розробника Олександр Галіброда. – Коли планувався капітальний ремонт дороги з села Агрономічне, було запроектовано дві смуги. По одній автомобілі рухаються, а по іншій — заїжджають, підіймаються на основну дорогу. Щоб унеможливити ці виїзди з ряду громадської забудови, де з однієї ділянки іноді навіть два виїзди, щоб унеможливити весь цей хаос, який має впорядкувати і село Агрономічне, було прийняте рішення створити таку дублюючу дорогу. Зі сторони Агрономічного дві смуги, а з боку Гніванського шосе на Барське — лише одна. Робити на неї ще купу виїздів, то це йде у розріз із законодавством, яке регламентує, що виїзди на магістральні і окружні дороги взагалі бажано не робити. А якщо робити, то не частіше, ніж через 300 метрів.

Відповідаючи на питання учасників громадських слухань, представники розробника, між іншим, запевнили, що проїжджа частина не буде заходити за межі земельних ділянок, які вже роздані. Крім того, у плані передбачені дублюючі в’їзди і виїзди, а також другорядні проїзди між житловими кварталами і вони не проходитимуть під вікнами будинків.

Серед нез’ясовних питань, які назвали представники МКП «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури», який займався розробкою містобудівної документації, межі санітарно-охоронної зони ЛЕМ (лінії електромереж), а також межі прибережнозахисних смуг водних об’єктів, що розташовані на даній території.

Втім учасників громадських слухань цікавило не лише, де заплановані дублюючі проїзди, в’їзди та виїзди, але й чи передбачила міська влада у перспективному плані розвитку міста тролейбусний маршрут до вулиць, де вони житимуть чи працюватимуть.

Втім, на це питання розробники містобудівної документації відповіді надати не змогли. Мовляв, не їх компетенція, а розробники детального плану займаються лише розробленням плану, а не маршруту.

Разом з тим, зазначили, що зупинки громадського транспорту вже заплановані. У детальному плані передбачено, що для них облаштовуватимуть спеціальні “кармани” на узбіччі проїжджої частини.

Погодження містобудівної документації підтримали 21 учасник громадських слухань, 3 — проголосували проти запропонованого проекту, 4 — утримались.

Переважною більшістю було прийнято рішення погодити містобудівну документацію «Детальний план території, обмеженої вулицями Барське шосе, Юзвинська, Гніванське шосе та першою лінією садибної забудови».

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds