Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницькі депутати проголосували за старий зарплатний борг, нове комунальне підприємство та модифікований міст…

Вінницькі депутати проголосували за старий зарплатний борг, нове комунальне підприємство та модифікований міст…

 

«Концепція розвитку міста», нове комунальне підприємство, погашення зарплатного боргу працівників дитячого санаторію та програма гендерної рівності – 22 лютого відбулась чергова 38 сесія Вінницької міської рaди 7-го скликaння.  За дві години 49 присутніх депутатів розглянули 78 питань порядку денного та різне.

 

Місто, в якому хочеться залишитись

Третім питанням порядку денного міські обранці затвердили “Концепцію інтегрованого розвитку міста на найближче десятиліття “Вінниця-2030”. Концепцію представив депутатам міський голова Сергій Моргунов у п’ятдесяти хвилинній презентації. Документ визначає просторові та змістові пріоритети. Концепція також стане рамковим документом для розробки нового Генерального плану розвитку міста.

Підготовка до роботи над Концепцією розпочалась ще у 2016 році. Тоді, у квітні, був підписаний Протокол про співробітництво в рамках реалізації проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» між німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» та виконавчим комітетом Вінницької міської ради, однією зі складових якого була  розробка Концепції інтегрованого розвитку міста Вінниці.

Головна ідея Концепції полягає у тому, що Вінниця має стати містом, в якому хочеться залишитись. Документ містить п’ять основних пріоритетних візійних частин (візія – ідея, логічна конструкція образу бажаного майбутнього).

  • Візія перша: «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто»
  • Візія друга: «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи» («Made by Vinnytsia» в трикутнику між економічними центрами України)
  • Візія третя: «Екологічне і зелене місто над річкою Південний Буг, місто сталої міської мобільності»
  • Візія четверта: «Місто збалансованого просторового розвитку»
  • Візія п’ята: «Місто сильної громади»

фото: Вінницька міська рада

Серед планів згідно Концепції – реконструкція Центрального парку та поєднання його з Європейською площею пішохідною зоною по вулиці Грушевського;

Реалізація проекту «Вінницька миля» (проспект Коцюбинського);

Культурно-мистецький центр на базі колишнього кінотеатру «Росія»,

Будівництво велосипедно-пішохідного мосту через річку Південний Буг (в районі вулиці Р. Скалецького).

До речі, за діючим Генеральним планом Вінниці, у цьому місці мав бути збудований один трьох запланованих мостів через річку. В листопаді минулого року була зареєстрована петиція, у якій нагадували владі про потребу у будівництві цього мосту. Автор вказував, що  в місті більше транспорту ніж пропускна здатність вінницьких вулиць.  Міст вкрай необхідний для розвантаження основних доріг та зменшення заторів. Будівництво мосту з вул. Р. Скалецького на Старе місто розвантажить центральний, староміський міст, та мікрорайон Поділля. Петицію підписали 447 осіб з 350 необхідних. Однак, у відповіді міська влада зазначила: Можливість будівництва мостів, може бути розглянута за результатом надходження коштів до місцевого бюджету. У зв’язку з обмеженням фінансування, спрогнозувати час і строки будівництва мосту, неможливо.

 

Громада за рівність

Ще одним питанням депутати затвердили Програму «Громада за рівність» для забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Документ розрахований до 2023 року. Він враховує європейські стандарти у розвитку міста, з огляду на потреби, безпеку та захист в рівній мірі для людей обох статей. У Програмі йдеться про протидію різним формам дискримінації, викорінення стереотипів.

Значна увага в документі приділена протидії домашньому насиллю – передбачено створення місцевої телефонної «гарячої лінії», каналів комунікації через Viber, Facebook. Також формування єдиної бази даних організацій, які надають послуги із захисту жертв домашнього насильства тощо.

У 2017 році Вінницька міська рада ухвалила рішення «Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад». Тоді, вперше в Україні органи місцевого самоврядування долучилися до підписання даного документу. Метою нової Програми є реалізація зобов’язань, які взяла на себе  Вінницька міська рада в процесі приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, і які ґрунтуються на принципах дійсної рівності жінок і чоловіків Вінницької міської об’єднаної територіальної громади.

 

Санаторій, банкрутство та зарплатний борг

Одне із важливих питань, яке схвалили депутати, стосувалось визнання дитячого санаторія ім.Коцюбинського суспільно-цінним для міста. Нагадаємо,  що підприємство знаходиться в стані банкрутства через борг перед фіскалами – близько двох мільйонів гривень.

Арбітражний керуючий справою про банкрутство санаторію Денис Оверчук неодноразово звертався з листами до міського голови Сергія Моргунова, щоб домовитись про санування підприємства Вінницькою міською радою (санування — система заходів, які здійснюються для запобігання банкрутства (з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації).

Простими словами, він мав просив, щоб місто, яке забрало у санаторію землю та нерухоме майно у комунальну власність, його врятувало. До таких заходів  арбітражного керуючого на зобов’язала суддя Тетяна Лабунська. Також до міської влади звертались за вирішенням цього питання  працівники підприємства, яким заборгували кошти та громадські активісти.

– Ми вели з мову з міськрадою, щодо погашення боргів заробітньої плати, це перше. Друге – залучення інвестора і третє або списання боргів перед податковою, або закриття їх взагалі. – говорить Денис Оверчук.

За словами арбітражного керуючого, він піднімав питання про закриття міською радою всіх трьох черг кредиторів, лише в такому разі, згідно законодавства, може бути закрита справа про банкрутство.

Арбітражний керуючий Денис Оверчук

У справі про банкрутство санаторію кредиторами першої черги є фіскали, працівники, яким заборгували заробітню плату та арбітражний керуючий, якому мають виплатити винагороду за роботу.  До другої черги віднесли сплату підприємством податку ЄСВ (єдиного соціального внеску), а до шостої черги – пеню та штрафи.

 – Закриття боргу по заробітній платі не врятує підприємство від основного боргу перед податковою. Навіть якщо буде погашена заробітня плата, процедура банкрутства не закриється. – розповідає арбітражний керуючий.

Отже підсумуємо: дане рішення міської ради не врятує санаторій від банкрутства, але заспокоїть працівників підприємства та громадських активістів на деякий час.

 

Вінницькі урбаністи або нове комунальне підприємство

Відтепер Вінниця матиме ще одне комунальне підприємство. На сесії депутати проголосували за створення нового КП «Агенція просторового розвитку», яке виконуватиме завдання з міського планування та інтегрованого міського розвитку.

В цьому році працівники «Агенції просторового розвитку» розроблятимуть концепцію розвитку прибережних територій зі створенням двох парків. Також працюватимуть над створенням моделі розвитку району Замостя, займатимуться організацією та проведенням національного архітектурного конкурсу «Публічний простір між Будинком офіцерів та будинком побуту Ювілейний» тощо.

Фото: ФБ сторінка “Агенції просторового розвитку”

Агенція розпочала свою діяльність з 1 лютого 2017 року в структурі комунального підприємства «Інститут розвитку міст». А рішенням сесії цей підрозділ став окремим комунальним підприємством.

У 2019 році КП «Агенція просторового розвитку» планує займатись розробкою стандартних рішень для об’єктів дизайну міського середовища Вінниці. Також – розроблятимуть концепцію розвитку прибережних території (алея 12,7 км) зі створенням двох прибережних лінійних парків (лівий берег Бугу від водоканалу до Сабарова).

На 2020 рік планується розробити проект реконструкції проспекту Коцюбинського, моделі розвитку мікрорайону Тяжилів, концепцію розвитку пішохідних зон історичного центру міста, просторову концепцію парку «Дружби народів» тощо.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds