Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Всі канали олігархічні. Кожен на себе одіяло тягне» – директор підприємства «Вінницька цукерка» про ситуацію із медіа

«Всі канали олігархічні. Кожен на себе одіяло тягне» – директор підприємства «Вінницька цукерка» про ситуацію із медіа

Спрощення дозвільної системи на законодавчому рівні зменшить корупційні ризики в українській владі. В цьому переконана директор товариства з обмеженою відповідальністю “Вінницька цукерка” Наталія Дідошик.

На її думку, хабарництво та використання бюджетних коштів — основні теми, яким варто присвячувати журналістські розслідування незалежним медіа.

Із керівником підприємства, продукцію якого у перервах між сесійними засіданнями охоче купували і депутати Верховної Ради України у своєму буфеті, Агенція спілкувалась про соціально відповідальний бізнес та незалежну журналістику.

Чи вірите Ви в незалежну журналістику у Вінниці?

Ні. Не вірю. Може, якісь прояви і є, якісь проривні статті. Але якщо вона буде дійсно незалежна, то довго не проіснує. Одразу десь щось знайдуть, щоб її “прикрити”. Така ситуація по всій Україні. Скрізь є влада, якій не до вподоби такі публікації. Бо де недоліки всі? У владі.

Чи відчуваєте Ви тиск на свій бізнес з боку влади чи політичних партій?

Ні. В мене невеличкий бізнес, я стараюсь нічого не порушувати. На мене, мій бізнес ніколи ніякого тиску не було.

Чи писали на Вас чи Ваш бізнес замовні матеріали?

Ні. Ніколи.

Звідки дізнаєтесь про події в місті?

Переважно з Інтернету. З Укрнету і соціальних мереж. Бо газети часто повторюють Інтернет. Новини в них неактуальні. Телевізор дивлюсь, але все таке однотипне, що вже набридає.

Чи є улюблений журналіст-сайт-телеканал-друковане видання-You Tube-канал, блог, сторінки в соцмережах?

Каналу, якому б я довіряла, немає. Всі канали олігархічні. Кожен на себе тягне одіяло. Який канал не візьми, я знаю, в напрямку кого вони будуть пропагувати. Я дивлюсь всі канали, але обираю по своєму розуму. Я вже знаю, де брехня, а де якась родзинка трохи є.

Якій тематиці надаєте перевагу?

Дуже люблю, коли пишуть про розвиток нашого міста, його перспективи, що планується побудувати чи реконструювати. Це можу читати і читати. Щоб тільки більше робилося. Насамперед, для мене це цікаво, як для звичайної вінничанки, а не як представника бізнесу. Звісно ж, переважно читаю політичні новини.

Якої інформації про місто Вам не вистачає?

Більше все ж таки хотілося б, щоб міська влада інформувала про те, що планується робити у місті. От зараз планують проводити роботи на Привокзальній площі. Є плани, проекти і особисто я радію, що у нашому місті буде ще одна гарна площа. Це мені подобається.

Чи можуть журналісти вплинути на вирішення важливих для життя міста питань? Яким чином?

Можуть. Лише потрібно бити в точку. Одна стаття, друга, третя, десята. Може, тільки тоді доб’єтесь цієї точки. Спочатку на ваші публікації, можливо, і не будуть звертати увагу. А якщо десять раз в цю точку вдарити, то обов’язково звернуть увагу.

Чи звертались ви до журналістів з проханням поширити чи написати матеріали?

Переважно журналісти звертались до мене самі. Особливо, коли готуються передноворічні програми і дійсно гарно, якщо показати, як ці цукерки виготовляються. Настрій справді підіймається.

На вашу думку, чи потрібно проводити журналістські розслідування у Вінниці? Якщо так, то за якими темами?

Звісно, потрібно. Особливо за такими темами, як використання бюджетних коштів. Зараз стільки податків збирається, що я вважаю, там є що рахувати. І, звісно, журналістські розслідування, що стосуються хабарництва. Багато друзів, бізнесменів скаржаться, що без “валізи” ніяке питання не вирішиш. Особливо будівельні, земельні питання. Є гарні проекти, є представники бізнесу, які мають гроші і готові вкладати інвестиції в наше місто. Але вирішення питання, як правило, гальмується на етапі дозвільних процедур.

Це мене бісить. Я думаю, як же так? Скільки треба цим людям? То ж радійте, що люди прийшли з грошима, тільки просять виділити цю ділянку землі. Та навпаки, проведіть всі комунікації за рахунок бюджету.

Візьмемо до прикладу Арабські Емірати. За 40 років що вони там відбудували в пустелі? Кажуть, що вони на нафті розбагатіли. А в нас земля і хліб. Лише на цьому вже можна розбагатіти.

Можливо, на рівні законодавчому потрібно забрати всі ці дозволи, всі ці підписи, максимально спростити дозвільну процедуру. Не заподіює шкоди екології, здоров’ю людей, все – нехай будує. Коли в Грузії спростили всі ці процедури, то Батумі як Сингапур став.

Чи готові ви підтримувати (фінансово, експертно, у якості партнера чи якимось іншим чином) діяльність незалежних журналістів?

Так. Я готова надавати експертну допомогу, але якщо в мене є зайва копійка, то я краще її своїм людям віддам, вкладу кошти у виробництво. В мене невеличке підприємство. Багато тягнуть енергоресурси. Кажуть: бізнесмен платить високі податки. Це не бізнесмен платить. Це люди платять, які купують продукцію. Вся ця калькуляція закладена у вартість товару, і я не можу зробити інакше. Систему оподаткування треба змінювати.

Чи вважаєте Ви роботу незалежних журналістів суспільно важливою?

Звісно, вважаю. В них просвітницька місія. Тільки щоб вони були дійсно незалежні і не виконували нічиї замовлення. Але ж не всі журналісти незалежні. Є журналісти, які обслуговують своїх панів. А як вони незалежні і в саме ядро зріють, їх статті правдиві, об’єктивні, незалежні, професійні, то і читати їх хочеться.

Ваші думки, коментарі

Щодо соціально відповідального бізнесу, я розумію, що більше грошей потрібно вкладати в благодійність, хворих дітей, але все ж таки, на мою думку, більше коштів потрібно вкладати у розвиток міста.

Також не вистачає інформації, що стосується реалізації медичної реформи на місцях. А саме просвітницьких матеріалів, які б роз’яснювали, за яким алгоритмом мають діяти пацієнти та медики, які права та обов’язки вони мають відповідно до цієї реформи. На часі і тематика, що стосується будівництва і ремонту доріг.

Інтерв’ю проводили у рамках проекту «Впливаймо на владу разом» за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Програми Партнерства в галузі мас-медіа в Україні (UMPP).

 

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds