Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Головний фіскал області розповів журналістам про «замовників», кримінальне провадження, горіхову схему, Lexus та Ніццу

Головний фіскал області розповів журналістам про «замовників», кримінальне провадження, горіхову схему, Lexus та Ніццу

Приводом для розмови з керівником Головного управління ДФС у Вінницькій області, головою ліквідаційної комісії ГУ ДФС Русланом Осмоловським став матеріал, який  9 вересня «зливний інформаційний бачок» The Vinnytsia опублікував  під виглядом журналістського розслідування. Джерелом вказали нашу Агенцію. Хоча наступного дня з сайту прибрали посилання на наших журналістів  розслідувачів, тема для обговорення цього інциденту та інформації, що була оприлюднена, залишилась. Головний фіскал області  наголосив, що вперше коментує кримінальне провадження, яке розслідується проти нього Генпрокуратурою.

На вашу думку, кому ви найбільше перейшли дорогу  і чому вас «замовили»?

– В першу чергу дякую, що ви ініціювали цю зустріч та відреагували на цей фейк. Я вважаю що це абсолютний фейк – переписувати інформацію, яка вже була, робити з неї інтерпретації та переходити на особистості. Ці люди, які це роблять виходять за рамки нормальних людських стосунків, використовуючи образи, «клікухи». Це вже не перша така «стаття», яка лише по-новому інтерпретується, з передруковування інформації, яка раніше була опублікована. Я пов’язую це з операцією «Будівельник», яку проводить податкова міліція в Вінницькій області. Ми системно працюємо з підприємствами, які не сплачують податки, і це не лише будівельна галузь. Наша принципова позиція одна – всі мають платити податки. Ми її зайняли, і на сьогодні маємо те, що маємо. Маємо тиск на мій колектив та особисто на мене. Це проблема не одного дня і виникла вона не сьогодні. Ситуацію розхитують, щоб показати її в іншому світлі, відволікаючи від того, що відбувається насправді.

Тобто, якщо я вас вірно зрозуміла, «замовники» пов’язані з вінницькими забудовниками?

– Для того, щоб когось конкретно звинувачувати, потрібно мати докази. Але це моя думка. Це системно проглядається тому, що відбувається не вперше.

У чому взагалі полягає операція «Будівельник»?

– В 2017 році була відмінена норма про будівельні кооперативи. Деякі компанії продовжували і, як з’ясувалось в ході наших розслідувань, і сьогодні ймовірно продовжують використовувати будівельні кооперативи, як інструмент оптимізації податків. Але для того, щоб називати конкретні факти мають бути рішення судів. Ми ж працюємо виключно в правому полі. Сьогодні деякі справи вінницьких забудовників розслідує і Генпрокуратура, деякі – управління податкової міліції ДФС разом з прокуратурою Вінницької області, деякі справи уже направлені в суд.

Хоча б про який порядок цифр йдеться?

– Одній з компаній донараховано близько 16 мільйонів гривень, іншій – 10 мільйонів… Сьогодні продовжуються документальні перевірки, за якими будуть прийматись рішення. Процес триває.

Повертаючись до суті опублікованого «замовного» матеріалу. Деякі факти наведені там всім відомі . А саме, цитую офіційну інформацію від ГПУ:  16 липня 2018  року начальнику Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212 (організація ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) Кримінального кодексу України.
Потім були обшуки, гучні затримання і т.д.  На якій стадії зараз знаходиться слідство у вказаному кримінальному проваджені?

– Я вперше з 2017 року коментую цю ситуацію. Так, ще в 2017 році почались обшуки абсолютно в іншій справі. Справа на даний момент розслідується. Відповідно дати інформацію конкретно у цій справі я не можу. Оскільки існує таємниця досудового розслідування. Потрібно, щоб воно завершилось, щоб щось розповідати. Але я не розумію, чому депутат обласної ради (в опублікованому матеріалі є коментар Григорія Зозулі-авт.) не може звернутись до мене сам, я завжди оперативно реагую на звернення…По суті справи говорити я поки що нічого не можу, але прокоментувати те, що написано, я можу. Кілька концептуальних речей – у 2008 році , пропрацювавши у службі 5 років, я написав заяву про звільнення. Тому що ті принципи, які тоді були та керівники, мене абсолютно не влаштовували. Я пішов та займався бізнесом. Ніколи ні я, ні згадані у тексті компанії, цим не займались. Ми тоді самі іноді судились з податковою. Тому там написана повна нісенітниця. Я до 2014 року не працював в службі, і ніякими горіхами взагалі не займався. У 2014 році  на території Вінницької області було не менше 11 різних конвертацій них центрів, близько семи компаній, які займались реалізацією сільгосппродукції. На сьогодні у нас немає ніяких конвертацій них площадок. Нам за цей час вдалося провести певну роботу з детінізації економіки, у тому числі відпрацювання компаній, які займались експортом сільгосппродукції. Деякі з цих компаній, у тому числі, експортували волоські горіхи, по них ми проводили контрольно-перевірочні заходи. У тому числі по компанії, яка фігурує в кримінальному проваджені та статті. Їй донараховано більше 10 мільйонів гривень. На сьогодні ця компанія поступово погашає борги.

Але ж ви дійсно подали заяву про її банкрутство, це підтверджують судові рішення.

– Коли компанія має податкову заборгованість ДФС проводить певні заходи щодо її погашення: відправляє вимоги, блокує рахунки і т.д Коли це не допомагає, є процедура відновлення платоспроможності або визнання банкрутом. Відповідно, коли ми передали до суду заяву, компанія почала сплачувати заборгованість. Буде корегування податкових зобов’язань, і процедура банкрутства або закриється або через арбітражного керуючого буде стягуватись дебіторська заборгованість. Цей процес в окремих випадках може тривати багато років. У нас є одна компанія, процедура банкротства якої, триває 15 років.

Ви особисто знайомі з Сергієм Чубатюком, керівником цієї компанії та кількох інших, які проходять у проваджені?

– Ні.  Я ж не можу знати 10 тисяч платників податків. Ніколи не був знайомим.

А з депутатом обласної ради Григорієм Зозулею знайомі?

– Не знайомий з ним особисто. Але є розуміння, чому все так відбувається. Зараз не можу розповісти більше, всьому свій час.

 

Як ви відноситись до чуток, що вас називають людиною Володимира Гройсмана, і що він для вас та, наприклад, для пана Кістіона проти якого також порушено кримінальне провадження , уже все повирішував?

– Я взагалі до чуток ніяк не відношусь. Чутки, вони і є чутки. Я хочу, щоб мене позиціонували лише з моєю діяльністю на посаді керівника фіскальної служби. Я готовий говорити про те, що мною було зроблено, про показники ефективності, про максимально створені комфортні умови для бізнесу. Я вам хочу сказати, що ви задали гарне питання. Ось про що говорять результати всеукраїнського опитування, яке проводили міжнародні організації у 2018 році за 2017 рік по діяльності податкових органів. Там було таке питання: чи давали ви хабар в цих інстанціях протягом останніх двох років для вирішення своєї проблеми. Вінниця займає передостанню позицію за позитивною відповіддю, тобто податкову службу нашого регіону позитивно оцінюють самі платники. Ще інформація про рівень ділової активності та довіри до влади, це інше опитування міжнародних організацій, тут Вінниця займає найвищі сходинки. Оце показники ефективності  діяльності ДФС. Порівняльні дані для розуміння, у нас існує інформаційний сервіс «Пульс», куди надходять звернення громадян. В 2016 році їх було 37, з них про корупційні діяння три. В 2017 році – вісім звернень, одне з них на корупційне діяння по роботі Центру обслуговування. У 2018 році 39 звернень, найбільше питання по адмініструванню ЄСВ (єдиний соціальний внесок), нуль звернень про корупційні діяння. Оце результат діяльності. Не було за цей період «маски шоу» (спецоперації працівників податкової міліції, які проводились у темних масках на обличчях-авт.), ми працювали відкрито та прозоро. Я за це готовий звітувати щоденно.

У 2017 році ви потрапили в топ 5 чиновників Вінниччини, які задекларували найбільші суми доходу. За 2016 рік ви задекларували понад мільйон гривень, усю цю суму отримала ваша дружина – це був дохід від відчуження рухомого майна. Наша журналістка не знайшла у декларації  за 2015 рік інформацію про рухоме майно відповідної вартості. У 2017 році ви задекларували автомобіль BMW X5 2016 року випуску, який придбала ваша дружина за 1 745 070 гривень. Звідки взяли гроші на нього?

– У моїй декларації було задекларовано автомобіль Lexus, якого чомусь не побачила там ваша колега. Ми його продали. Дружина у мене 20 років працює у банківській сфері і мала заощадження. В деклараціях все це вказано. Я не зрозумів чому, ваша журналістка, вирахувала мені різницю у доході та зробила висновок, що 148 тисяч на BMW X5 не вистачало.

( Дійсно,  інформація про Lexus RX-350 V-3.5 2011 року випуску є у декларації за 2015 рік.  Ми приносимо вибачення Руслану Осмоловському за помилку.-авт.)

Розкажіть нам про відео з Ніцци. Воно справжнє чи монтаж?

– А що вас вразило у ньому? Я знаю, хто та навіщо його зробив. Всьому свій час, щоб про це говорити. Щоб ви розуміли, що те, що написане у статті про це відео – фейк. Ми нічого взагалі не орендували, ніяких дорогих автомобілів, я відповідально вам про це заявляю. Це була зустріч з друзями та відпустка. Дійсно у мене був день народження, це була просто зустріч з друзями і просто вечеря. Це мої друзі, яких я знаю багато років. Це нормальні людські дружні стосунки це друзі не по посаді, ніхто не може мені заборонити мати друзів. Вони приїхали до мене за своєю ініціативою. Взагалі не бачу в цьому жодної проблеми. Сума, яку називають у рахунку, якщо ви бували в Європі, то знаєте, що за неї можна було б замовити і закрити  на вечір весь ресторан. Спочатку казали про 19 тисяч євро, у цій статті уже 15 тисяч. Це повний фейк.  Ми проживали в звичайному готелі десь на другій лінії, відпочивали на звичайному пляжі. Нічого особливого там не було. Я знаю точно, хто зробив це відео, але ще не час про це говорити. Повірте, що це не з оточення Вінницької області, потрібно брати ширше.

І наостанок, розкажіть як сьогодні  відбувається реформування ДФС

– Сьогодні проходить процес реформування, працює Державна податкова служба, в яку поступово з фіскальної служби переводять працівників. Сьогодні переведено близько 50 відсотків штату. Процедура продовжується. Уже призначена в.о керівника Державної податкової служби, відповідно уже відкриті рахунки в банку, в Казначействі. На сьогодні уже запущена робота Державної податкової служби. Ми робимо все можливе, щоб платники не відчули дискомфорт у адмініструванні податків в процесі реформування. Поки що скарг не надходило. Зараз діє дві структури – юридично є структура ДФС, яка ліквідується, і працює Державна податкова служба, яка наразі адмініструє податки. Тому до моєї посади керівника ДФС додалось: голова ліквідаційної комісії ДФС. Ця процедура зараз діє по всій Україні.

Цей матеріал підготовлено у рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки  міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки .

 

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds