Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Мені постійно казали, що дівчат кінологів у Вінниці немає, це все дуже тяжко. Але я вірила у свої сили і не зважала на балачки»,- поліцейська інспекторка-кінолог Анна Грачова

«Мені постійно казали, що дівчат кінологів у Вінниці немає, це все дуже тяжко. Але я вірила у свої сили і не зважала на балачки»,- поліцейська інспекторка-кінолог Анна Грачова

Молодша інспекторка – кінолог КЦ ГУНП у Вінницькій області Анна Грачова каже, що ніколи не відчувала гендерної дискримінації на своїй роботі. Вона працює з службовими собаками у відділку на Київській,3.

– «Мені завжди казали, що я знала куди йду, що там одні хлопці працюють. Я з хлопцями все життя. В мене старший брат, з яким я була усюди. Вид спорту у мене «чоловічий» був – боротьба. Де б я не працювала, усюди переважно колеги чоловічої статі були. У мене, мабуть, характер такий, що з хлопцями мені простіше, ніж з дівчатами. Не було у мене якихось утисків, через те що я дівчина. Якщо були б претензії, то я б відповіла, не промовчала.  Але у мене чудові зі всіма відносини»,- розповідає Анна.

Що вплинуло на вибір вашої професії?

– Я зростала з собаками, починаючи з трьох років. Все життя хотіла бути лікарем, але коли я переходила з 10 у 11 клас, у мене трапилась жахлива ситуація. Вона змінила це бажання – отруїли мою вівчарку і вона померла. З цього моменту я вирішила стати ветеринаром, щоб рятувати тварин.  Пішла у бібліотеку, виписала всі які є навчальні заклади по даному профілю, кинула у пакет, помішала і витягнула Львів. Поїхала туди вчитися. Отримавши спеціальність ветеринарного лікаря, працювала по профілю на державній службі. Після неї пішла на ферму, а потім в декрет, і почалась війна. Дуже хотіла піти воювати, але розуміла що мене не пустять, тому що в мене мала дитина. Родина у мене вся бойова. Вирішила, що єдине що я можу зробити – це піти у поліцію, хоч якось допомогти захистити населення. Спочатку думала піти у патрульну поліцію, тому що вважала, що без  профільної освіти мене більше нікуди не візьмуть. Згодом зрозуміла, що можна йти у поліцію зі звичайною вищою освітою.

Як ви почали працювати кінологом?

– Мій знайомий з патрульної поліції сказав, що є вакансія по моєму профілю – кінолог. Я не повірила одразу, але він сказав, що треба заповнити анкету і пройти спеціальне навчання. Нікому нічого не сказав, перебуваючи у декреті, подала онлайн заяву на реєстрацію і почала проходити конкурс. Це був 2016 рік. Почала вчити законодавство, щоб здати тести. Здати ФІЗО для мене не було проблемою. Я майстер спорту по боротьбі: у мене дзюдо, вільна боротьба та самбо. Було важкувато спочатку, тому що мені постійно казали, що дівчат кінологів у Вінниці немає, це все дуже тяжко та й корупція. Але я вірила у свої сили і не зважала на балачки. Перший виїзд у мене був на розбій уночі. Там я зрозуміла що таке поліція. То була резонансна справа. Родину побили, зв’язали їх, вкрали багато чого. Собака тоді добре попрацювала. Вона знайшла знаряддя, яким погрожували, й знайшла протектор шин злодіїв. Окрім цього, знайшла мобільні телефони господарів за 700 метрів від місця злочину. Я тоді сама була шокована, наскільки собака може допомогти у розкритті злочину. Так я й залишилась працювати, тим більше від ветеринарії далеко не пішла. У нас є свій ветеринар, я його підстраховую. Мені подобається моя робота, не хочу її міняти.

Як часто залучають кінологів у слідчих діях?

– Викликають завжди, як потрібно залучити собаку. Наприклад, є квартирна крадіжка. Ми приїжджаємо, і у квартирі собака шукає сліди чи предмет, за які бралися крадії. Навіть якщо вони були у рукавичках, запах все-рівно залишається. Злочинець думає, що ніяких слідів не залишає, але це не так. Запах залишається. Взявся за ручку, став на підлогу – є запах. Собаки розрізняють десь 400 000 запахів. Собака може показати напрямок, куди тікали злочинці. У Вінниці багато камер на вулицях, завдяки яким можна їх знайти. Також у пошуках людей собаки дуже ефективні. По лісу собака може пройти цілу добу. Собаки діляться на чотири напрямки: розшукова, по наркотикам, по зброї та по трупам. У нас немає штурмових собак, які використовуються тільки для затримання. Такі собаки є у КОРДа.

Де знаходиться ваша служба?

– Місце мої роботи у райвідділу, що на вулиці Київська, 3. Ми заступаємо на все місто, на чотири райвідділи. А інший кінолог, що по області, заступає на службу у кінологічному центрі, що знаходиться на мікрорайоні «Корея».

Скільки всього собак у кінологічному центрі?

– Близько 30 собак.

У яких умовах утримуються собаки, як за ними доглядають?

– У вольєрах. Розміром 2 на 4 метри. Є зимовій відділ, який повністю закритий. Постійно прибираємо, тому завжди чисто у вольєрах. Щоденно їх вигулюємо. Годуємо їх добре. У нас немає худих собак. Всі вони енергійні, немає хворих. Літом собакам кропиву даємо, щоб отримували вітамін «С». Проводимо профілактику від глистів. Щорічно вакцинуємо. Вони утримуються у чудових умовах

Де ви берете собак?

– Самі ми не розводимо. Є в Ірпені розплідник, де розводять службових собак по всій Україні. Нам у тому році звідти надали два цуценя. Їх розподілили по кінологом, які з ними займаються.

Собакам взагалі подобається «працювати» у поліції?

– А ми все робимо у вигляді гри. На емоційному рівні собака розуміє, якщо вона зараз зробить свою роботу, то її погладять, дадуть щось смачненьке або якусь іграшку і вона отримує задоволення. Ось собаки, які по наркотикам, небіжчикам, вибухівкам, то вони коли шукають –  всі виляють хвостом, тому що дуже хочуть знайти. Для себе вони шукають м’яч.

Як взагалі дресирують собак?

 – Наприклад, як привчити собаку шукати наркотики. Спочатку беремо улюблену  її іграшку. Ховаємо у різних місцях, щоб вона навчилась шукати. Поступово цей м’ячик ми ховаємо усюди, у різних місцях, на різних висотах, щоб собака навчилася шукати усюди – ловити загальний фон, запах. Потім ділимо цей м’ячик: навпіл, по четвертинкам й біля нього ставити баночку, у якій є дірки, де вата або ганчірка з запахом. У нас все замінники, немає натуральних наркотиків. Так ось, ця вата пахне більше, ніж м’ячик. Собака розуміє, що біля цього запаху є її іграшка. Отримує «апорт», забираємо іграшку і залишається тільки запах. Собака знає точно, що біля цього запаху є її м’ячик, знаходить його і задоволена. Так само навчають собак шукати небіжчиків та вибухівку. По трупам собаку привчають на звичайне м’ясо яловичини, яке стоїть на температурі 10 градусів десь 10-15 діб. Запах стає такий самий як від небіжчика.

Якщо собак прибрали б зі служби у правоохоронних органах, на вашу думку, розкриття злочинів зменшилось?

– Звичайно. Собака розрізняє дуже багато запахів. Наприклад, людина може почути запах шашлика. Собака почує сіль, усі приправи. Коли шукаємо людину у лісі, то даємо собаці понюхати речі цієї людини, вона підіймає голову, втягує запах, почула його і пішла. З наркотиками був цікавий випадок, коли були на виїзді у одного наркоторгівця. Все обшукали і нічого не знайшли. Взяли собаку, і вона знайшла в дивані, де не було ніякого шву. Хоча до цього цей диван весь передивилися. Собака носом вткнула, сіла та сидить. Розрізали ножом і там знайшли наркотики. Ще плюс у собаці, що вона пройде там, де не пролізе людина. На прикордонних службах зараз собаки гроші шукають, вони запах фарби чують. При обшуках в автобусах, коли собаку пускають туди, вона швидше знайде, ніж обшукувати кожну сумку. Ось у нашому місті багато квартирних крадіжок. У злодіїв є 4-5 методів відходу. Слідчому потрібно всі ці варіанти обробити. Але якщо собака показала чітко куди злочинці втекли, то вже зрозуміло у якому напрямку працювати, що економить час. Взагалі, якщо ви зрозуміли, що вашу квартиру обікрали, то не заходьте туди, щоб свій запах не перемішати з запахом злочинців

Які породи собак використовують на службі?

– Вівчарка універсальна собака, тому переважно використовують саме цю породу. Є така бельгійська вівчарка – малінуа. У нас поки таких немає, але в інших областях вони вже є. Ця порода більш витривала. Є чотири типи окрасу вівчарок: це чепрачний окрас (як у фільмі «Рекс»), чорний колір з підпалом (чорний окрас з рудими лапами), зонарний колір як у вовка (сіра з білим кольором), повністю чорні. В мене чорна собака по наркотикам, то вона шалена. Зонарні собаки дуже витривалі. У США перейшли на зонарних вівчарок та малінуа. Це універсальні собаки. Вони не мерзнуть узимку.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds