Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У фактах дискримінації в Україні поліція не знаходить складу злочину

У фактах дискримінації в Україні поліція не знаходить складу злочину

Часто публічні  заходи, які хоч якось пов’язані з темою ЛГБТ, в Україні завершуються  нападами радикальних організацій. Не всі ці випадки фіксуються працівниками поліції, а навіть якщо заяви від потерпілих приймають, то часто провадження  не вносять у єдиний реєстр досудових розслідувань і розглядають, як звернення громадян або закривають за відсутністю складу злочину.

Журналісти дізнались скільки подібних  правопорушень було зафіксовано поліцією по Україні за 2012-2020 роки,  та яка подальша доля відкритих кримінальних проваджень. Інформацію отримали з відповідей на інформаційні запити до головних управлінь національної поліції по областям України.

Більшість обласних управлінь поліції (Вінницька, Волинська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська,  Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська областей)  повідомили, не фіксували правопорушення щодо представників ЛГБТ-спільноти.

Житомирська область

У Житомирі, 23 серпня 2019 року, в період часу з 17.00 до 17.50  по вулиці Михайлівській відбувся флеш-моб з метою привернення уваги до захисту прав дітей та спільноти ЛГБТ. Відповідно до інформаційного порталу Національної поліції України 23 серпня 2019 року до Житомирського відділу поліції надійшло три повідомлення пов’язаних з проведенням вищевказаного заходу, які зареєстровано до Єдиного обліку за № 42418, 42467, 42473.

За результатами розгляду вищевказаних повідомлень працівниками Житомирського відділу поліції прийнято рішення відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та відносно однієї особи складено адміністративний протокол за ознаками адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, який направлено на розгляд до Корольовського районного суду міста Житомира. Відповідно до обліків Національної поліції України працівниками поліції відомості щодо вчинення правопорушень відносно представників спільноти ЛГБТ до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились.

Донецька область

Відповідно до статистичних даних, наданих УІАП ГУНП в Донецькій області до структурних підрозділів, підпорядкованих ГУНП в Донецькій області, надійшло 8 повідомлень вказаної категорії, з них – 3 повідомлення інформаційного характеру та 3 повідомлення щодо подій за участю ЛГБТ-спільноти. Заяви розглянуто відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян». Відомості за вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань структурними підрозділами ГУНП в області не вносилися.

Закарпатська область

Упродовж 2012-2020 років слідчими підрозділами Управління Міністерства внутрішніх справ України у Закарпатській області та ГУНП у Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у одному кримінальному проваджені за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення відносно представників ЛГБТ-спільноти, а саме неможливістю особи працевлаштування через свою сексуальну орієнтацію, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України. Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні здійснювалося у 2013 році слідчим відділенням Виноградівського районного відділу. За результатами проведеного розслідування кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України 

Львівська область

Слідчим відділом Галицького ВП ГУНП у Львівській області 20 березня 2016 року розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 294 КК України (масові порушення) за фактом пікетування учасників акції «ЛГБТІ-Форуму», що проводився 19 березня 2016 року у готелі «Дністер». 18 лютого 2019 року у даному кримінальному проваджені прийнято рішення про закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст.284 КПК України.

Чернівецька область

Слідчими слідчих підрозділів ГУНП у Чернівецькій області з 2013 року по даний час було розпочато вісім кримінальних проваджень за фактами порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань. З даних кримінальних проваджень, одне кримінальне провадження було зареєстровано за заявою громадської організації «Інсайт» за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 161 КК України, за результатами проведеного досудового розслідування по даному провадженні слідчим було прийнято рішення про закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Дніпропетровська область

Упродовж 2019 року слідчими підрозділами області відкрито одне кримінальне провадження за ст.161 КК України, яке закрито на підставі п. 2 ч.1 ст. 284 КПК України (відсутність в діянні складу кримінального правопорушення). Також упродовж 2019 року зафіксовано 1 подію за участю представників ЛГБТ-спільноти та відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28, ч.2 ст.302, ч.2 ст.301, ч.3 ст. 301 КК України, яке згідно ст. 291 КПК України з обвинувальним актом направлено до суду.

Одне кримінальне провадження відкрито за фактом вчинення хуліганських дій відносно представників ЛГБТ-спільноти, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 296 КК України, яке станом на 16 березня 2020 року перебуває у провадженні слідчого підрозділу області. Організація досудового розслідування кримінальних проваджень даної категорії знаходиться на контролі керівництва СУ ГУНП.

Слідчі як правило практикують всі злочини на ґрунті ненависті, як хуліганські дії – вони розуміють, як це довести в суді. А їхня головна мета – покарати. Якщо коротко, то ні поліція, ні прокуратура, ні суди не хочуть займатися 161 статтею і трактують все як хуліганські дії. Можливо це також пов’язано з відсутністю політичної волі на те, щоб виносити рішення по 161 і поповнювати статистику, – каже виконавчий директор «Точка опори ЮА» Тимур Левчук

Нагадаємо, що 1 лютого 2020 року представники громадської організації «Едельвейс»  зірвали тренінг для журналістів щодо ЛГБТ-тематики: облили олією, засипали пір’ям учасників. Поліція проводить досудове розслідування за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності) та ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство).

Фото: detector.media/

Публікація створена у рамках Програми партнерства з організацією GenderZ

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds