Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Кримінальний шлейф, “заморожені” комунікації і зриви заселення: як забудовують передмістя Вінниці

Кримінальний шлейф, “заморожені” комунікації і зриви заселення: як забудовують передмістя Вінниці

Вінниця стрімко розростається. Так, колишня околиця міста “Садки” тепер є житловим масивом уже в центральній частині. Нині ж активно розбудовується інше передмістя Вінниці – село Агрономічне. За останні 20 років тут звели з десяток будинків та таунхаусів. Якщо раніше помешкання у передмісті було ознакою заможності, яку собі не могли дозволити “прості смертні”, то тепер це, швидше, можливість придбати помешкання за помірковані гроші, щоб жити в місті.

Купувати квартири у новобудовах – завжди ризик. Та наскільки він високий у конкретному випадку? “Вінницька агенція журналістських розслідувань” вирішила розібратися, з якими саме проблемами можуть зіштовхнутися інвестори ЖК в Агрономічному. Щоб майбутні покупці квартир мали змогу об’єктивно оцінити ризики перед купівлею нерухомості, ми розглянули основні житлові комплекси цього передмістя. 

Наше розслідування показало, що терміни здачі будинків в експлуатацію зриваються. А отже – люди, які вклали гроші, роками не можуть заселитися у придбане житло. Це відбувається, передусім, через проблеми із підключенням комунікацій і нехтування забудовником пожежною безпекою. Деякі компанії, що зводять житлові масиви, мають сумнівне минуле і кримінальні епізоди. Вони активно впроваджують схеми із землею, ігнорують дотримання будівельних норм і думку місцевих мешканців. Що неодноразово ставало причиною скандалів у громаді.   

 

ЖК “Мічуріна” 

У центрі села Агрономічне будується чотириповерховий житловий будинок. 

 

 

За проектом житловий комплекс виглядатиме як невисока охайна забудова, оздоблена зеленими насадженнями, магазинами і місцями для паркування.

 

 Але реальність виявилася більш проблемною. Земельну ділянку, де планують ЖК, наприкінці 2019 році придбала фірма “Торгово-будівельна компанія України” і вже на початку 20-го року вона почала готувати документи про забудову на земельній ділянці за адресою Гагаріна, 1а, а саме – багатоквартирне помешкання. Утім, зводити такий будинок там заборонено, оскільки цільове призначення ділянки передбачає лише садибне будівництво. Ми побували на місці, де компанія анонсувала будівництво ЖК, і побачили, що там добудовують другий поверх будинку. 

 

 

Тим часом, зупинити зведення багатоповерхівки намагаються місцеві мешканці. Так, власник сусідньої ділянки Олег Серветник навесні цього року написав заяву до голови сільради. Вимагав – не давали дозвіл на зміну цільового призначення землі, де будується житловий будинок. 

 

 

Цільове призначення землі місцева влада все ж досі не змінила. Але це не заважає планам забудовника – фірма уже продає квартири людям. 

 

“Торгово-будівельна компанія України”, окрім будівельного профілю, має 150 видів діяльності: від торгівлі сміттям до ремонту й технічного обслуговування космічних літальних апаратів. Тобто, теоретично, Ілон Маск може сміливо звернутися до вінницької фірми, щоб та на законних підставах допомогла йому із освоєнням Марса. 

 

Але компанія все ж показала свою багатофункціональність тим, що здійснювала технічне обслуговування катера комунального підприємства “Муніципальна варта”. 

Це судно у теплий сезон патрулює Південний Буг у Вінниці.

 

 

Загалом “Торгово-будівельна компанія України” брала участь у 35 публічних закупівлях, які переважно стосувалися будівельних робіт. Вигравала з них лише шість, п’ять з котрих пов’язані з військовими частинами. Найвища сума тендеру сягала більше десяти мільйонів гривень. За бюджетні гроші підприємство провело реконструкцію будівлі диспетчерського пункту, метео-складу АТМ з надбудовою в місті Калинівка, що поруч з Вінницею. 

 

ЖК “Озерний” 

 

 

Зовсім поруч з ЖК “Мічуріна”, на вулиці Гагаріна, 9, будується житловий комплекс “Озерний”. 

 

 

За планом, це – чотириповерховий будинок на 64 квартири.

 

 

Будуватиметься ЖК на п’яти земельних ділянках, які підприємець Сергій Хован придбав у липні 2020 року. Цільове призначення ділянок таке ж, як у ЖК “Мічуріна”. Тобто багатоповерхівки нині там бути не може. Крім того, станом на весну цього року Агрономічна сільська рада не мала правовідносин з підприємцем. Він не подавав прохання про зміну призначення ділянки до місцевої влади.

 

На перший погляд може здатися, що ЖК “Мічуріна” та ЖК “Озерний” – це незалежні один від одного забудови і мають різних власників. Але це не зовсім так. Ми дослідили рід діяльності Сергія Хована. З’ясувалося, що він має фірму, яка не пов’язана з будівельним бізнесом. Вона видобуває корисні копалини з кар’єрів у Вінницькій та у Чернівецькій областях. 

 

Також його родина веде сільське господарство. 

 

 

Цікаво, що ЖК “Мічуріна” та на ЖК “Озерний” розташовані поруч, їх розділяє кілька городів. 

 

 

І, головне, у квітні 2021 року місцева влада надала тимчасовий дозвіл “Торгово-будівельній компанії України” на проїзд великовагових транспортних засобів до будівництв на вулиці Гагаріна, 1а та 9. 

 

 

Тобто до ділянок обох комплексів. Тож, схоже, що реальним забудовником “Озерного” може бути також “Торгово-будівельна компанія України”.

 

Цей тимчасовий дозвіл був наданий попри те, що люди, які проживають поруч, так само, як і мешканці поблизу ЖК “Мічуріна”, проти забудов. Близько пів сотні людей написали колективне звернення до Агрономічної сільради, де закликали вжити заходів. Вони наголосили, що забудовник порушує генеральний план села і архітектурно-будівельні норми.

 

Ми писали заяву до сільради разом з сусідами, щоб не будували ці житлові комплекси, але що толку. Вони купили ці землі, то їх приватна власність, тому роблять, що хочуть, так само як у себе на подвір’ї”, – розповіла нам про ситуацію мешканка Валентина, яка теж підписала звернення.

 

“Торгово-будівельна компанія України”, окрім вищезгаданих житлових комплексів, будувала інші багатоквартирні комплекси в селі Агрономічне. Нам вдалося знайти одного з покупців цих квартир. 

 

“Я купував квартиру від забудовника ТОВ “Торгово-будівельна компанія України” у будинку, що розташований на вулиці Мічуріна. Здача в експлуатацію житлового комплексу повинна була бути у квітні 2019 році, але люди досі не заселились. Постійно якісь відговорки. Газ до будинку ще не під’єднали. Ціни непогані на квартири, але ризикувати не треба”, – розповів Андрій Гордієнко, який інвестував у будівництво власні гроші. 

 

ЖМ “Агрономічне”

 

 

Усіх, хто в’їжджає до Агрономічного зі сторони Вінниці, зустрічають дві житлові багатоповерхівки, які дуже помітні на фоні садибної житлової забудови. Крім двох будинків, тут ще збудують одну багатоповерхівку та торгово-офісний центр. 

 

Земля під ЖК “Агрономічне” належить сім’ї Хоменків, які й є забудовниками житлового комплексу.  Кожен житловий будинок зводить окрема компанія зі схожою назвою: ЖБК “Агрономічне-1”, ЖБК “Агрономічне-2”, ЖБК “Агрономічне – 3” 

 

Перший будинок має 24 квартири. Розпочати будівництво повинні були ще в 2017 році та завершити за два роки. Але у 2019 році тут тільки почали зводити багатоповерхівку. Ситуація с другим будинком така ж, як з попереднім, тільки цей за площею трохи більший. Третій будинок планували розпочати зводити у 2020 році, але, схоже, плани змінилися. Уже 2021 рік, але його будувати ще не почали.

 

Компанії, які пов’язані з власником Володимиром Хоменком, що будують ЖК в Агрономічному, фігурують у кримінальному провадженні. Вони є серед переліку будівельних фірм, які, на думку правоохоронців, умисно ухиляються від сплати податків. 

 

Реальним виконавцем будівельних робіт всього житлового комплексу є компанія “Агрономічне – 1”, яка теж належить Хоменку. Забудовник уже мав проблеми із державною службою України з надзвичайних ситуацій, яка стежить за безпекою об’єктів, зокрема, пожежною. У лютому минулого року вона перевірила хід будівництва двох багатоповерхівок від цього забудовника і зупинила будівельні роботи через суд. Це сталося тому, що комісія виявила 27 порушень у сфері техногенної та пожежної безпеки. Зацитуємо найсерйозніші з них:

 

  • Горищне перекриття влаштовано за допомогою дерев`яних балок; 
  • Відсутнє підтвердження, що ліфтові двері, якими заповнюватимуть прорізи в ліфтових шахтах відповідають вимогам мінімального класу вогнестійкості; 
  • Відсутнє підтвердження, що об`єкт будівництва знаходиться в радіусі обслуговування пожежного депо

 

Утім, вочевидь, забудовник розширює будівництво і планує подальше зведення багатоповерхівок. Андрій Хоменко особисто володіє чотирма ділянками в Агрономічному, дві з котрих мають площу по 60 соток й інші дві – приблизно по півтора гектара. 

 

У серпні 2020 року Хоменко писав листа до голови сільради, щоб змінили цільове призначення ділянкам, щоб там можна було звести багатоквартирні ЖК. На сьогодні цільове призначення цих ділянок не змінили, тому забудовувати цю землю багатоповерхівками зараз буде незаконним.

  

 

ЖК “Софія” 

 

 

Історія цього житлового комплексу розпочалася ще в 2009 році і одразу стартувала зі схеми. Агрономічна сільська рада надала близько трьох гектарів землі в оренду майже на 18 років громадській організації “Вінницька районна федерація футболу”. 

 

 

На цій ділянці повинні були побудувати футбольне поле для районних змагань. Ішли роки, але футбольне поле ніхто будувати не збирався. І вже в 2016 році сільська рада уклала з організацією нові договори. Зокрема, документ про співпрацю. Сторони договору: Агрономічна сільська рада, ГО “Вінницька районна федерація футболу” і компанія “Укржитлобуд”. 

 

 

Офіційна мета договору містить пафосні, благі цілі. “Це — проект, який спрямовано на забезпечення соціально-економічного розвитку територій та підвищення якості життя та добробуту територіальної громади села Агрономічне”, – пишуть у документі. 

 

На практиці ж, суть договору звелася до однієї мети: збудувати житловий комплекс на місці для футбольного поля. 

 

Згідно з домовленостями, фірма “Укржитлобуд” зобов’язалася повністю звести житловий комплекс до кінця 2019 року, провести благоустрій території й, головне, побудувати спортивний стадіон за 150 тисяч гривень. Жодної з вимог вона не виконала. 

 

У 2016 році сільрада підписала із забудовником низку договорів, які фактично дали право на будівництво тут житлового комплексу. Через рік, ще не почавши будівництво, “Укржитлобуд” стає фігурантом кримінальної справи. Через те, що Агрономічна сільська рада не взяла з забудовника коштів під час зміни цільового призначення ділянки під забудову, що завдало збитків державі у сумі 200 тисяч гривень. Крім того, у серпні 2017 року забудовник без дозволу зняв родючий грунт на земельній ділянці. Цей факт зафіксував Держгеокадастр. 

 

 

Ми вирішили детальніше дослідити власників забудовника ЖК “Софія”. Цікавою є особа Юрія Рум’янцева. Він є серед засновників ТОВ “Ренесанс експерт”. Також серед засновників цієї фірми є депутат Вінницької міської ради Віктор Мацера, який має бізнес-стосунки з родиною екс-прем’єра Володимира Гройсмана та з батьком вінницького міського голови. 

 

Ще один засновник та керівник “ЖБК “Укржитлобуд” – Валентин Яцишен. Він має майже 20 будівельних компаній, які зводять житлові комплекси в інших містах України. У Вінниці Яцишен збудував ЖК “Тріумф”, який фігурував у кримінальних справах через те, що забудовник не мав дозвільної документації на будівництво цього житлового комплексу. 

 

Утім, “Укржитлобуд” – лише замовник будівництва комплексу “Софія”. Будує ж його компанія “Група Техсервіс”, власником котрого є також Валентин Яцишен. Той же фігурант кримінального епізоду через незаконне зведення ЖК “Тріумф” у Вінниці

 

Тим часом, частину житлового комплексу “Софія”, а саме – 11 секцій будинку, здали в експлуатацію. Власники перебувають на різних етапах оформлення житла. Та ми знайшли й таких, які тривалий час не можуть зайти до придбаного помешкання. 

 

Досі до квартир доступу не дають, право власності не можемо оформити і не зрозуміло, коли ми почнемо робити ремонт, забудовник на контакт не йде. Усі кошти за квартиру я проплатила ще у 2018 році і досі чекаю”, – говорить Катерина , яка вклала гроші в нерухомість. 

 

Новий притулок сільської ради

 

 

Будинок на вулиці Мічуріна, 12  вже кілька років як зданий в експлуатацію і квартири тут продаються лише на вторинному ринку. Але не згадати про нього ми не могли у контексті нашого розслідування. Адже в цьому випадку інтереси забудовника перетнулися із інтересами місцевої влади.

 

Багатоповерхівку збудували за бюджетні кошти, що вже є нетиповим. Починалося все зі скандалу. У листопаді 2016 року біля Агрономічної сільської ради почали вирізати десятки дерев. Місцеві мешканці були обурені фактом знищення зеленої зони у центрі села і почали дзвонити до поліції. Але правоохоронці не відреагували — за їхніми словами, вирубка була законною. Тодішній сільській голова Олег Шулікін запевнив громаду: на місці, де вирізають дерева, побудують житловий будинок, куди згодом переїде сільська рада. 

 

За кілька років, коли житловий будинок звели, місцева влада розмістилася у новому приміщенні. 

 

 

У відповідь на наш запит, Агрономічна сільська рада підтвердила, що після переїзду в цю забудову вони стали “жити по-новому”. 

 

 

Замовник будівництва – комунальна організація “Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву”. Цей фонд за останній час збудував чи провів реконструкцію десятків об’єктів по всій Вінниччині. 

 

Очолював фонд з моменту його створення Володимир Бабошин. Лише нещодавно, у травні 2021 року, його звільнили. 

 

Що стосується будівництва житлового будинку у селі Агрономічне, то й тут не обійшлося без схем. За версією правоохоронців, керівництво фонду у період 2015 – 2017 років на своїх побудованих об’єктах оформляла квартири на підставних осіб, щоб потім перепродати їх за значно вищими цінами. Отриманий прибуток розподілявся між учасниками незаконного механізму. У цьому ланцюжку був і житловий будинок на вулиці Мічуріна,12 в Агрономічному. Наразі вироку ще немає, слідство триває

 

Не менш цікавим є й підрядник будівництва у селі Агрономічне. Це компанія “Каскад-Будінвест”

 

 

Підприємство, вочевидь, знайоме вінницькому міському голові Сергію Моргунову. Адже фірма будувала комерційне приміщення, яке сьогодні належить дочці мера Вероніці. 

 

 

“Каскад-Будінвест” теж має кримінальний шлейф. Компанія фігурує в кількох провадженнях з ухилення від сплати податків. Кінцеві бенефіціарні власники підприємства – Анатолій Голощук та Андрій Голощук. Останній, відповідно до аналітичної системи YouControl, офіційно зареєстрований на території невизнаної так званої “Придністровської Молдовської Республіки”.

 

 

Бенефіціари цієї компанії мають житлову та комерційну нерухомість у новобудові в історичному центрі Вінниці на вулиці Мури, 4а. Цей будинок будував “Каскад-Будінвест” на замовлення компанії “Універсал 4”. Останньою володіли колишній депутат Вінницької міської ради Петро Бабій та депутат Вінницької обласної ради Олександр Масленніков. Зараз “Каскад-Будінвест” поруч з Агрономічною сільською радою доволі швидко зводить ще один житловий будинок. А також, попри кримінальні кейси, продовжує будувати за бюджетні гроші житловий комплекс “Поділля” у Вінниці. 

 

У ході нашого розслідування сільрада перешкоджала Вінницькій агенції журналістських розслідувань в отриманні детальнішої інформації щодо забудови села. Адже влада проігнорувала всі запити, які ми адресували їй напряму, чим порушила закон “Про доступ до публічної інформації”. Тож журналісти подали скаргу до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини на Агрономічну сільську раду, що дало позитивний результат. Менш ніж через місяць вона надіслала запитувані нами дані, які ми використали в розслідуванні.

 

Якщо казати про Агрономічну сільську раду в цілому, то до її діяльності виникає чимало питань. В одних забудовах місцева влада напряму “засвітилася” у сумнівних домовленостях, в інших – за мовчазною згодою дозволила відбутися незаконному зведенню багатоповерхівок. Вона не помічає будівництва на землях, які відведені для іншого призначення, ігнорує проблеми й скарги громади і не цікавиться суперечливим бекграундом забудовників.   

 

Журналісти зверталися до попереднього сільського голови Олега Шулікіна, при якому починали будувати всі житлові комплекси , про які йшла мова у нашому розслідуванні, але нас проігнорували. Побідна реакція була й від депутатів Агрономічної сільради, тому якими мотивами керуються органи місцевого самоврядування, коли дають дозвіл на подібні забудови – залишається лише здогадуватись. 

 

Над розслідувнням працювали журналісти Влад Боднар та Анастасія Дем’янчук

Фото авторів

 

 

 

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

2 Коментарі

  • Ірина

    Вельмишановні журналісти дозвольте подякувати Вам за бездоганну статтю! Ви безстрашні молодчинки. Якщо дозволите хочу ще більше додати про махінації Торгово-будівельної компанії України, оскільки від її свавілля вже потерпає не один мешканець садибного кварталу в с. Агрономічне.
    Відповідно до ситуації, по вулиці Гагаріна забудовник ТОВ «Торгово-будівельна компанія України» придбала дві земельні ділянки за адресою Гагаріна 1 та Гагаріна 9 на яких, активно розпочали будівництво багатоповерхових житлових комплексів «Мічуріна» та «Озерний». Відповідно до положень ДБН Б.2.2-12:2019, розміщення багатоквартирних (секційних) будинків у кварталах садибної забудови категорично забороняється. Багатоквартирний — житловий будинок, до складу якого входить більше ніж одна квартира.
    Згідно із поданим проектом забудови ТОВ «ТБКУ» має право будувати 4 окремі будинки садибного типу, але по факту здійснює спорудження багатоквартирної 4-х секційної забудови, на 64 квартири. Будівництво багатоквартирних будинків відбувається в зоні садибної забудови Ж-1, відповідно до Генерального плану та плану зонування території с. Агрономічне ці земельні ділянки мають призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Цільове призначення цих ділянок не було змінено.
    Будівельний паспорт забудови земельної ділянки під ЖК «Озерний» забудовником не пред’явлено. Відсутній документ про згоду власників сусідніх ділянок на будівництво даного ЖК. В містобудівних умовах чітко прописано про урахування законних інтересів інших власників сусідніх земельних ділянок, будинків і споруд. Активний безперервний рух будівельної техніки спричиняє руйнування будинків, що межують із забудовою.
    Також дана забудова може нести загрозу для життя і здоров’я власників суміжних ділянок, оскільки порушено Положення даного ДБН щодо встановлення нормативів побутових та протипожежних розривів (відстань між об’єктом будівництва та сусідніми спорудами), які мають становити не менше 15 метрів (дані розриви становлять значно менше, навіть в деяких місцях – менше 5 метрів). Забудовник також грубо порушив допустимий відсоток забудови, який прописаний в містобудівних умовах і обмеженнях №42, №45, №43 та №44 (на земельних ділянках загальною площею 0,0453 га, 0,0568 га, 0,0600 га, 0,0462 га максимально допустимий відсоток забудови становить 50 %), проте згідно із повідомленням про початок будівельних робіт та техніко-економічними показниками об’єкта будівництва – загальна площа забудови становить 320,22 м. кв. і відповідає 70% забудови.
    На теперішній час Мізин Сергій Григорович продовжує скуповувати земельні ділянки на території нашого садибного кварталу, а саме по вул. Мічуріна, для подальшого розширення будівництва аналогічних багатоповерхових забудов. Мешканці садибного кварталу виступають проти будівництва багатоповерхівок між приватними оселями.
    Забудовник активно веде продаж квартир в ЖК «Мічуріна» та «Озерний» через сайт lun.ua. Цьому є підтвердження скріншотами сторінок різних агентств нерухомості.
    Такі протиправні дії ТОВ «Торгово-будівельна компанія України» дозволяє собі не вперше. Дана компанія вела будівництво ЖК по вул. Мічуріна (с. Агрономічне, Вінницька область, Вінницький район) на земельній ділянці, яка опинилася в користуванні фіктивно створеного суб’єкта підприємницької діяльності ТОВ «Каскад-Будінвест» (код за ЄДРПОУ 38716973). Відповідно, було відкрито кримінальне провадження. Також, 25.05.2016 року до Вінницького окружного адміністративного суду звернувся позивач – Вінницька об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Вінницькій області (далі – Вінницька ОДПІ) з адміністративним позовом до відповідача -товариства з обмеженою відповідальністю “Торгово-будівельна компанія України” (далі – ТОВ “Торгово – будівельна компанія України”) про стягнення податкового боргу. Сума боргу складала 90531,34 грн. Суд зобов’язав компанію сплатити борг.
    З огляду на ситуацію із забудовою, яка дедалі ускладнюється, жителями с. Агрономічне було подано ряд заяв-звернень у різні інстанції. Однак жодної вичерпної відповіді ми не отримали. Відсутні реакція керівництва ОТГ. Думка старожилів взагалі до уваги не береться.
    Вважаємо, що проблема, піднята нами у цьому зверненні є критично важливою для жителів села Агрономічне.
    Ще раз дякую, що вислухали!

  • Іванка

    Досить цікаве і плідне розслідування.
    Шкода, що не вказали про стан комунікацій і технічні можливості для використання, зокрема водогону.
    Живу в Агрономічному 3 роки, тут безкінечні перебої із водопостачанням(можна 2 тижні бути зовсім без води, як технічної так і питної) і електропостачанням(в межах доби, але майже щодня) через зношеність мереж, і не бажання їх реконструкцій чи замін на нові.
    Кожен новий власник квартири у новобудові потрапляє у пастку за власні кошти.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds