Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Війна змінила автомобільний ринок України: майбутнє за електромобілями

Війна змінила автомобільний ринок України: майбутнє за електромобілями

З початку війни продажі електромобілів в одному з регіонів України зросли у 13 разів. І це не виняток, а скоріше правило. За 30 гривень за нічним тарифом електромобіль можна зарядити на сто кілометровий пробіг. Нині це ціна майже півлітра пального. Якщо порівнювати з “бензиновими” автівками, електромобіль економніший приблизно вдесятеро. А це вже привід замислитися. 

Люди кажуть…

 

 

У лютому 2022 року я вирішив придбати собі інше авто й мені запропонував друг купити у нього електромобіль за 9 500 доларів. На руках у мене було 5 000 доларів, то домовились, що за кілька місяців я частинами віддам усю суму. Це було за тиждень до повномасштабного вторгнення. Й ось як розпочалася війна, палива ніякого не було, то моя “електричка” була просто як “божий дар”. Я почав волонтерити, то мені довелось багато тон вантажу перевезти на цьому авто. Став собі десь на півгодини, підзарядився та й поїхав далі. Ніяких проблем з пересуванням у мене немає: що возити гуманітарку на села, що по місту – все одно. Зараз то є паливо, але ж ціни які великі. А тут виходить по нічному тарифу 20 гривень на 100 кілометрів, – каже Олексій Романенко

 

Автолюбителі кажуть, що пересуватися на електромобілях у рази дешевше, ніж на автівках з двигуном внутрішнього згоряння. 

 

За електрокарами майбутнє. Я вже майже два роки на електричному авто їжджу й ось нещодавно його продав у липні, щоб замовити з Китаю теж електромобіль Volkswagen ID.4 Crozz, де запас ходу до 500 кілометрів. Доведеться мені чекати це авто мінімум два місяці. Маю ще авто, бензиновий гібрид – половину часу проводжу на сервісах. То він гріється, то ремені і ролики міняти треба, то ще щось. Це вже не кажучи про традиційний ТО з заміною масла, фільтрів тощо. З нинішніми цінами на паливо й казати нема про що. Проста калькуляція: на гібриді навіть за дуже економної витрати 95 бензину в 5-6 л виходить, що щоб проїхати 100 км при вартості бензину 52 грн/л коштує –  260…-300 грн. На електроавто витрата в спокійному режимі – 5.5-6-6.5 км/кВт або щоб проїхати 100 км, потрібно 16-18 кВт/год електроенергії. Маючи можливість заряджатись вдома від побутової мережі за ціною 1.68 грн/кВт, виходить 27-30 грн. Різниця в 10 разів, і це не враховуючи втирати на масло, фільтри та інші технічні рідини. Якщо заряджатися на публічних зарядних станціях з ціною 6-7 грн/кВт, різниця буде меншою (100-120 грн на 100 км), але все ж дешевше. Так, є проблема з широкою мережею публічних зарядних станцій на дорогах. Для того, щоб поїздки на електричному авто стали такими ж зручними і буденними, як на традиційних авто з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ), потрібна розбудова мереж станцій з великою кількістю місць (конвекторів для зарядки), оскільки наявність однієї станції з одним конвектором в радіусі 200-300 км не дає можливості планувати поїздку, – каже Олександр Новак

 

Автосалони

 

До 24 лютого більший попит був на автомобілі з дизельними та бензиновими двигунами. Нові електромобілі із салону були менш цікавими для покупця, по великому рахунку, через свою досить високу вартість. На мою думку, бум на електрокари стався завдяки кільком факторам: проблемі з пальним на заправках і зниженню ціни на автомобілі. Весь наявний склад в Україні продався дуже швидко, і попит на них не спадає, – каже працівник рівненського автосалону “Автоград” Віталій Тимошенко

 

Інші автосалони підтверджують, що попит на електромобілі помітно виріс. 

 

До війни продавались усі авто. В місяць у середньому автівок десь 20-25. Зараз автомобілі з великими об’ємами взагалі не продаються. Продаються лише гібридні, електро та авто з невеликим об’ємом. Дійсно, продажі електромобілів виросли суттєво. Якщо порівнювати наші продажі до та після війни, то показники впали вдвічі як мінімум, – каже співробітник автосалону “Platinum Auto” в місті Одеса Юрій Гладько

 

Nissan та Renault

 

Наймасовіший електромобіль в Україні – Nissan Leaf. За інформацією менеджера з комунікацій “Ніссан Мотор Україна” Володимира Іванова, з 2014 року офіційно було зареєстровано нових автівок Nissan Leaf в нашій державі – 892. На другому місті – електромобілі бренду “Tesla”: їх 784. Чому Nissan Leaf такий популярний? Ми запитали у менеджера з комунікацій “Ніссан Мотор Україна” Володимира Іванова про те, як війна вплинула на популярність їхніх авто. 

У березні 2022 року авторинок в Україні був майже мертвим. Які у вас були тоді продажі?

У березні впали продажі на 93,5%. Це абсолютний максимум. Загальна кількість зареєстрованих нових автівок була 590 штук. Для порівняння: у березні 2021 року цей показник становив більше 9 000 автомобілів. З квітня 2022 року автомобільний ринок потроху почав оговтуватися. Уже було 1 200 автомобілів продано, у травні майже 2 700,  у червні 3 100. Але все це дуже мало. Торік ринок нових автомобілів перетнув позначку у 100 000. Це було вперше за сім років. Якщо порівнювати перші півроку минулого року та теперішнього, падіння складає 61,5%. У 2021 році – 48 600 проданих нових автомобілів, 2022 році – 18 700.

Як зараз продаються найпопулярніші електромобілі? 

Через драматичну ситуацію з паливними матеріалами, а саме їх відсутність та значне підвищення цін, стрімко зросла популярність електричних автомобілів. Це єдиний сегмент в Україні, який демонструє високі темпи зростання. Якщо говорити про загальну кількість зареєстрованих нових електромобілів, то за п’ять місяців минулого року їх було 353, а за цей період цього року – 1 050 штук, це зростання на 197,5%. Якщо брати автомобілі з бензиновим двигуном, то продажі впали на 64%, дизель – теж на 64%, газ – майже 81%. 

А ось нові автівки Renault зараз купують ті ж самі, що й до 24 лютого

 

Скільки автівок та яких моделей було продано по Україні за останні місяці перед початком війни?  

За період жовтень 2021 р. – лютий 2022 р. було продано 5 624 автомобілі Renault. Для порівняння з довоєнним часом краще брати середній показник продажів Renault у 2021 році – 1 343 автівки на місяць. Серед них топ-3 продажів посіли Duster, Logan, Sandero (влючно із Sandero Stepway).

Як змінились продажі після 24 лютого? Наскільки впали показники продаж?  

Автомобільний ринок нових авто в березні впав більш ніж на 90% порівняно з середнім ринком нових авто 2021 року, але зараз дуже поступово відновлюється. Наші продажі в перший місяць впали на 86% і теж повільно нарощуються.На фоні браку пального та його здорожчання люди також більше почали цікавитися електромобілями.

“ЕлектроДрайв”

 

Це єдиний автосалон у Вінниці, який продає тільки електромобілі. Ми поспілкувалися з власницею автосалону Іриною Селезньовою, яка підтвердила, що підвищений попит на електромобілі – це вже очевидний тренд. 

На вашу думку, чому зараз такий великий попит на електромобілі? 

Воно все до цього йшло. Пандемія COVID-19 пригальмувала цю тенденцію, зараз знову попит на електромобілі пішов угору. Сьогодні зарядити дане авто не є проблемою. Зараз більшість людей їздить лише по місту й запаса ходу електромобіля цілком достатньо. У нинішній ситуації в країні головне – це економія, а електромобіль її дає. Якщо у вас ще нічний тариф, то вночі поставив авто біля дому на зарядку й за 20-30 гривен ви повністю зарядите батарею. Якщо, наприклад, їздити з дому на роботу й все, то цього заряду вистачить на тиждень. Зараз навіть літр пального за ці кошти не купиш. 

Чому раніше люди не так активно купляли електромобілі?

Раніше які були питання? Наприклад, що поки не буде запас ходу під 1000 кілометрів на одному заряді, то я електромобіль точно не куплю. Коли питаєш, а куди тобі треба ці 1000 кілометрів на одному заряді, то відповіді немає. Ще казали, що заряджати їх незручно, спробуй ту розетку десь знайти, а так собі заправився на АЗС бензином та поїхав. Люди скептично ставилися до цього. Згодом з’ясувалося, що ті люди, які таке казали, крім міста, більше нікуди не їздять. Ось перші хто до нас в квітні прийшли, це ось ці скептики, які стали казати, що дайте що-небудь, аби 100 кілометрів їхало. Ми питаємо: а як ваші 1000 кілометрів? А вони: та нащо нам ті 1000 кілометрів, я 99% по місту їжджу. Відсотків 30-40 наших клієнтів – це переселенці. Ще у 2014 році зрозуміли, що коли треба економити, то електромобіль для цього найкраще підходить.

Чого чекати в майбутньому? Чи витіснять електромобілі автівки з двигуном внутрішнього згоряння? 

Я так вважала ще в 2015 році, коли стала власницею першого свого електромобіля. Це світова тенденція. Щоб переконатися, достатньо поїздити автобанами Європи. Якщо ще рік/два тому їдеш й там десь побачиш “електричку” і дивуєшся, то зараз усе навпаки. Вже видивляєшся, де ті бензинові автомобілі їздять. У країнах Скандинавії взагалі дивуєшся, що десь бензинова автівка поїхала. У центрі Осло тиша, тому що тільки електрокари там їздять. 

Експертна думка

 

Голова інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький

 

Який був авторинок до початку вторгнення 24 лютого? 

Очевидно, що ринок був динамічний, він активно розвивався. Якщо порівнювати, наприклад, попередні 15 років, то 2021 рік був найуспішніший, мабуть, за всю історію України. На внутрішньому ринку було продано близько мільйона вживаних автомобілів – це внутрішні перепродажі. 533 000 вживаних автомобілів привезли – за кордону. Понад 100 000 нових автомобілів було продано. За нашими прогнозами, якби не війна, 2022 року авторинок в Україні лише б зростав. Ринок автомобілізації населення у нас один з найнижчих в Європі. На тисячу осіб населення припадає 230-250 автомобілів, а в Європі – близько 600 авто. Тому найближчим часом українці та українки потребуватимуть  ще автомобілі і це є запорукою, що український ринок розвиватиметься попри все. Хоча війна, звісно, вносить свої корективи. Ми маємо 70% активності на вторинному ринку, якщо порівнювати з періодом до 24 лютого. Продажі нових автомобілів зараз на мінімальному рівні. У червні продали десь 2 500. Цей показник учетверо менший, якщо порівнювати з середньомісячними продажами минулого року. 

Скільки було ввезено автомобілів під час дії нульового розмитнення?

Після 24 лютого імпорт майже зупинився. З початку дії нульового розмитнення, це орієнтовно з середини квітня, імпорт почав зростати. У квітні-травні-червні, поки діяло нульове розмитнення, в Україну було ввезено  236 000 вживаних легковиків. Це дозволило активізувати ринок. 

Які саме авто ввезли в цей період?

Якщо говорити про ціну транспортних засобів, то це 2 – 3 тисячі доларів. Ввозили дешеві авто. За роками випуску – від 2005 по 2008.  За моделями, то це звичайні авто на кожен день: Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Renault Megane тощо. Елітних автівок було дуже мало: десь 300, які дорожче 100 000 доларів. Електромобілів ввезли дуже мало. 

Це був бум на ввезення автівок з-за кордону? 

І так, і ні. Якщо порівнювати з березнем, то це багато. Якщо порівнювати з 2021 роком, то тоді щомісяця ввозили від 30 до 60 тисяч автомобілів, і це без нульового розмитнення. 


Чи стали люди купляти більше електромобілів? 

Сказати так не можна. Електромобілі завжди становили і становлять незначну частку ринку, незалежно від того, що там відбувається на заправках. В Україні зареєстровано трохи більше 37 000 електромобілів, а це менше одного відсотка від усіх автівок, що є в Україні. Що дійсно спровокувало зростання цікавості до електромобілів, то це зростання цін на паливо. Але цікавість не дорівнює покупці. Люди повинні мати кошти, щоб придбати авто. 70% людей купують автівки в діапазоні до 8 тисяч доларів.  Навіть найдешевший електромобіль коштує більше. Щоб продати свій класичний автомобіль та придбати електрокар, треба, щоб на ринку була достатня пропозиція цих електромобілів.

Як надалі розвиватиметься автомобільний ринок в Україні? 

Усе залежить від обстановки на фронті, від економіки. Після перемоги, коли всі сили скерують на відновлення країни, тоді автомобільний ринок зростатиме. Але поки війна, якісь прогнози давати немає сенсу – ситуація змінюється щодня. 

 

Статистика
 

Щоб перевірити, чи справді в України зріс попит на електромобілі, ми направили запити до регіональних центрів МВС. Нас цікавили три аспекти: 

  1. Скільки всього в області зареєстровано електромобілів.
  2. Скільки було зареєстровано електромобілів в період з 1 січня 2021 року по 24 лютого 2022 року.
  3. Скільки було зареєстровано електромобілів в період з 25 лютого 2022 року по 7 липня 2022 року. 

 

Отримавши ці дані з різних областей, ми змогли зрозуміти, наскільки зріс або зменшився попит на електромобілі в тому чи іншому регіоні. 

Виявилось, що зменшився попит на електромобілі лише в тих регіонах, де йдуть або донедавна тривали бойові дії. Це Харківська та Чернігівська області – у 1,6 раза.

У решті неокупованих регіонів тенденція до зростання попиту на електрокари очевидна. Найбільше попит на електромобілі зріс у Рівненській області – в 13 разів. Друге місце посідає Львівська область – у 5 разів. В інших областях – в середньому удвічі. Всі ці дані ми нанесли на мапу 

фото:https://itc.ua/ua/ , “Автоград”, “Platinum Auto”, https://motorcar.com.ua/ 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds