Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Якщо місто вчасно не погасить “транспортний” кредит – Вінниця залишиться без двох ЦНАПів

Якщо місто вчасно не погасить “транспортний” кредит – Вінниця залишиться без двох ЦНАПів

Нові трамвайні маршрути, оновлення рухомого складу громадського транспорту Вінниці – все це за кредитні кошти

Щоб реалізовувати амбіційні проекти, влада міст іноді вдається до взяття кредитних коштів, тому що в місцевому бюджеті або не вистачає коштів на реалізацію  або кошти не передбачені на подібні цілі. Вінниця не є виключенням, тому періодично укладаються договори позики під заставу комунального майна. Всю інформацію ми отримали з відповідей на запити.

Транспортне кредитування 

Закільцювати трамвайний маршрут навколо мікрорайону Вишенька – було ще в планах при радянській владі. Реалізувати цей задум судилося Володимиру Гройсману. Цей проект реалізовувся з 2008 по 2014 рік, що можна відслідкувати на мапах Google.

2011 рік:

2012 рік:

2013 рік:

2014 рік:

Для реалізації проекту залучались кредитні кошти Міністерства фінансів України, які “не перевищують” 36 400 000 гривень. Відповідний договір був підписаний у 2013 році. Термін погашення – 10 років за рахунок коштів Державного бюджету України (50 відсотків) та місцевого бюджету (50 відсотків). Кошти ці давались під заставу двох нежитлових будівель, які розташовані за такими адресами:  Замостянська, 7 та Брацлавська, 85. Це колишні райкоми, а зараз – ЦНАП.

У 2015 році у того ж Міністерства фінансів України був взятий ще один кредит на реалізацію проекту “По оновленню рухомого складу автобусного і тролейбусного парків” на суму, яка “не перевищує” 113 500 000 гривень. 

Станом на 7 грудня 2022 року прострочена заборгованість по зазначених кредитах відсутня. 

Окремо під свої потреби КП “Вінницька транспортна компанія” у 2021 році в АБ “Укргазбанк” взяла кредит на суму – яка “не перевищує” 35 000 000 гривень. Під заставу був закладений рухомий склад підприємства: 6 тролейбусів, 8 автобусів та 5 трамвайних вагонів. Ці кошти пішли на виробництва 5 одиниць тролейбусів VinLine.

За інформацією, яку нам надали службові особи КП “Вінницька транспортна компанія”, 1 липня 2022 року підприємством проведено дострокове погашення кредиту в повному обсязі  в сумі 29 998 914,13 гривень. 

На початку 2022 року ми вивчали ситуацію в інших містах України, щоб дізнатись чи беруть кредити під заставу комунального майна. Оприлюднюємо це дослідження. 

Запоріжжя

Щоб збудувати новий пасажирський термінал та обслуговуючі споруди КП “Міжнародний аеропорт Запоріжжя”, у 2018 році було взято кредит в АБ “Укргазбанк” під заставу міського стадіону “Славутич Арена” 

22 лютого 2022 року росія закрила повітряний простір вздовж кордону з Україною. В ніч з 23 на 24 лютого тимчасово були закриті аеропорти у Запоріжжі, Дніпрі та Харкові, а вже зранку був нанесений ракетний удар по аеродрому у Запоріжжі.  Повторний напад був 27 лютого  Але не дивлячись на все, місцева влада у 2023 році на функціонування та ремонтні роботи в запорізькому аеропорту планує витратити майже 87,8 мільйона гривень.  

 

Краматорськ 

Комунальне підприємство “Міст” у 2012 році взяла кредитні кошти у “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” для реалізації проекту “Реконструкція систем теплопостачання з улаштуванням блочних теплових пунктів у місті Краматорськ. Під заставу заклали турбоустановку ПТ-60-90 ст 4 з генератором. 

(приблизний вигляд турбоустановки)

Повне погашення кредитної лінії було визначено на 26 листопада 2022 року. Чи погашені кредитні зобов’язання на даний час – не відомо. 

 

Кременчук 

У 2018 році КП “Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління” взяло кредит у ТОВ “ФК “ПФБ Кредит” на суму у 12 мільйонів гривень на поточний ремонт та утримання вулично-шляхової мережі міста та внутрішньоквартальних проходів та проїздів міста Кременчука. У 2019 році під заставу цього кредита було заставлено 18 нежитлових приміщень комунальної власності.У 2020 році ці 18 приміщень виведені з-під обтяження у зв’язку з виконанням фінансових зобов’язань перед  ТОВ “ФК “ПФБ Кредит”. У 2021 році КП “Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління” бере новий кредит (скоріше за все знову у ТОВ “ФК “ПФБ Кредит”) на суму 30 мільйонів гривень на поточний ремонт та утримання вулично-шляхової мережі міста та внутрішньоквартальних проходів та проїздів міста Кременчука. Під заставу пішло п’ять нежитлових будівель. 

КП “Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління” засвітилось в кримінальній справі по звинуваченню у привласнені бюджетних коштів  та в тендерних схемах  ТОВ “ФК “ПФБ Кредит”, у якого комунальне підприємство бере в кредит кошти, належить до групи компаній Володимира Матицина – екс-керівник ПАТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ).

 

Одеса

У 2008 році комунальне підприємство “Міські дороги” уклало іпотечний договір з кіпріотською компанією “Панкрас Лімітед”. На яку суму був укладений договір та на які потреби повинні були піти ці кошти – не відомо. За інформацією КП “Міські дороги” заборгованість у підприємства відсутня по цьому іпотечному договору, але всі документи, які пов’язані з погашенням боргу – знищенні. 

 

КП “Міські дороги” доволі специфічне підприємство.  

 

В останній судовій справі КП “Міські дороги” підозрюють у фінансових схемах з метою привласнення бюджетних коштів.  “Панкрас Лімітед”, судячи з судових справ. багато кому надавала позики.  За інформаціє одного з реєстрів, ця кіпріотська компанія перестала існувати нещодавно – 18 листопада 2022 року.  Засновники “Панкрас Лімітед” фігурують в багатьох інших компаніях. 

Харків 

Частина комунального майна, котре перебуває в господарському віданні КП “Харківські теплові мережі” перебуває в заставі банківських установ. Яке саме майно та по яким іпотечним договорам – цю інформацію нам не надали. Лише зауважили, що виплати проводяться вчасно. 

КП “Харківські теплові мережі” засвітились в кількох корупційних скандалах. 

 

 

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds