Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Донька видатного військового льотчика сама назбирала сотні тисяч гривень для ЗСУ

Донька видатного військового льотчика сама назбирала сотні тисяч гривень для ЗСУ

“Що я одна/ин можу зробити та на щось впливати?” – таке питання хоча б один раз задавав собі кожен/на з нас. Олена Маковей на власному прикладі показала, що “один в полі воїн” й змогла сама назбирати кошти, щоб придбати бійцям різні гаджети та автомобіль. 

Чим ви займались до 24 лютого 2022 року та як “зустріли” повномасштабне вторгнення?

Напередодні  повномасштабного вторгнення я працювала економістом в адміністрації “Укрзалізниці”. 24 лютого прокинулась о п’ятій ранку від телефонного дзвінка старшої доньки, яка навчається в університеті в Києві. Я злякалась, тому що ніколи так рано вона мені не дзвонила. Донька повідомила мені, що Київ бомблять. Я не відразу повірила в це й сказала: “Може тобі щось здалося і ти помиляєшся?”. Але коли вона увімкнула відеозв’язок і показала у вікні спалахи, то я зрозуміла, що відбувається щось страшне. Домовились з нею, що вона негайно виїжджає додому. 

 

Було дуже тривожно за дітей, тому вирішили тимчасово виїхати з країни разом з сестрою та її сином. Батьки залишались, тому що батько дуже хворий і не міг пересуватись. Через декілька місяців ми повернулись і тоді в мене виникло бажання якось допомагати ЗСУ. Більшість моїх знайомих майже від перших днів вторгнення пішли в тероборону. Я питала у них про те, як вони там та чи потрібна допомога. Всі казали, що поки нічого не треба. 

 

З чого почалося ваше волонтерство? 

– Один з моїх близьких друзів відбуває військову службу в 22 обсп. Спочатку я просто перерепощувала їх пости з потребами та шукала виходи на волонтерів. В кінці жовтня 2022 року мене попросили допомогти в придбанні автомобіля для виконання бойових завдань на передовій Донецького напрямку, куди їх мали відправити найближчим часом. Я не знала з чого почати, щоб зібрати необхідну суму на автомобіль. Для початку створила пост і ділилась їм в соцмережах та в багатьох групах. Шукала волонтерські фонди і різні виходи на волонтерів, але всюди були відмови в допомозі. Розуміла, що гроші потрібно зібрати у короткий термін, а це насправді було нелегко. Завдяки друзям і небайдужим людям вдалось за три дні зібрати майже 30 тисяч гривень, але ціль була – 200 тисяч гривень. Мені вже здавалось, що це недосяжна ціль. Почала дуже молитись, щоб Бог почув мене і допоміг зібрати гроші бійцям. 

 

Врешті решт, мені пощастило – через дуже хороших знайомих в той же день мені вдалось вийти на відомого блогера Ігоря Лаченкова. Завдяки підписникам його каналу “Бавовна” було у дуже короткий термін зібрано необхідну суму коштів. Мене вразило, що на рахунок Monobank кидали люди від 10 копійок до пари гривень. Було приємно бачити кожний донат, навіть маленький. Завдяки швидко зібраним коштам було вчасно придбано необхідний позашляховик для бійців. 

– Пізніше до мене звернулись з тієї ж роти з проханням допомогти в придбанні ще дуже багато чого іншого. Список був просто велетенський. Вирішила розпочати зі збору коштів. Вдалося зібрати трішки більше 140 тисяч гривень. Завдяки цьому вдалося придбати квадрокоптер Mavic 3 fly more combo та систему скидання грузів до нього, прилад нічного бачення для авто, старлінк для інтернета.

 

 

На що зараз збираєте кошти?

Зараз збираю гроші на придбання необхідних бійцям військових планшетів та приладів нічного бачення. Також дуже потрібен терміновий ремонт придбаного раніше автомобіля, який, на жаль, не витримав бойових навантажень. 


Якщо правильно зрозумів, то ви лише одній бригаді допомагаєте де ваші знайомі?

На даний момент так. До мене різні люди почали звертатися, але я їх не знаю, тому не берусь робити збори для них. Але постійно допомагаю особистими донатами тим хто робить збори.

Де ви купуєте необхідний інвентар?

В Україні. За кордоном замовляти, то це дорожче й треба ще якось цей товар доставити – мені простіше тут. В Києві є магазин “DiDi” де можна замовляти, наприклад, дрони, старлінки. Тим більше, що гроші не мої, тому я особисто їздила в Київ, щоб бути впевненою в якості товару. 

Яка логістика? 

Спочатку думала висилати Новою поштою, але чула різне, тому вирішила відвозити особисто. Шукала з ким можна було б поїхати з волонтерів, але на той час не знайшла, тому поїхала сама потягом. На передову, звісно, я не доїхала. Мене зустріли в одному з найближчих міст і я передала бійцям придбане спорядження: квадрокоптер Mavic 3 fly more combo та систему скидання грузів до нього, прилад нічного бачення для авто, старлінк для інтернета.

Чому Новою поштою не користуєтесь? 

– Якщо посилки невеликі та недорогі, то Новою поштою я користуюсь. Але в тому випадку це було дуже дорого (мені нарахували приблизну вартість доставки разом з страхуванням посилки більше ніж на 4000 гривень). Набагато дешевше було доставити особисто.

На вашу думку, чому склалася така ситуація?

– На мою думку, сьогодні потреби нашої армії більші, ніж можливості держави забезпечити її всім необхідним, тому ми вимушені допомагати всім чим можемо для наближення Перемоги. З-за кордону надходить багато допомоги для армії, але мабуть цього недостатньо. Шкода, що не все доходить до військових. Мені здається, що десь “пропадає” багато чого. Мене дуже здивувало, що все що потрібне військовим можна легко знайти у продажі на базарі, в інтернеті або в магазинах.

Чому вирішили займатися волонтерством? Що для вас є волонтерство? 

– Я виросла в сім’ї військового льотчика. Завжди поважала людей у військовій формі. Для мене вони особливі люди. Дуже пишаюся своїм батьком Олександром Харісовим – єдиним в нашій державі, який в віці 66 років підіймав в небо бойові літаки. Він дуже шкодує, що неспроможний через хворобу стати в стрій. Дуже пишається своїми учнями  та переживає за них. Багато хто з них отримали нагороди та звання Героя України.

  

Мені хотілось чимось допомогти. Спочатку були думки піти на фронт. Але потім я зрозуміла, що можна зробити свій внесок й іншим засобом – волонтерством.  Що стосується збору коштів, то мене дивують люди (а таких, на жаль, багато) які кажуть: “Ось яка від мене користь? Я пришлю 100 гривень і що, вони якось допоможуть?” – Допоможуть. Разом ми непереможна сила. Віримо в ЗСУ і в нашу Перемогу.

Будемо дуже вдячні всім небайдужим, хто зможе долучитись до термінового збору необхідних коштів на передову для бійців 2 роти спецпризначення 22 обсп.

https://send.monobank.ua/jar/8SptmRHSy4

Картка ПриватБанку-  5168 7451 2802 0101 

(Маковей О.О.)

 

Інтерв’ю проводилось у рамках проекту Програми Партнерства в галузі мас-медіа в Україні (UMPP) за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds