Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Від пивзаводу до ЖК “Комфорт” – чому завод занепав, а ЖК ніяк не здадуть в експлуатацію

Від пивзаводу до ЖК “Комфорт” – чому завод занепав, а ЖК ніяк не здадуть в експлуатацію

Найдовготриваліший довгобуд Вінниці – ЖК “Комфорт”, який знаходиться на вулиці Стрілецька, 1. Раніше на цьому місці з 1893 по 2006 рік розташовувався пивзавод. ЖК “Комфорт” будується тут вже друге десятиліття і невідомо скільки ще буде тривати це будівництво. Журналісти Агенції дослідили історію самого заводу, як і чому він був знищений та з’ясували подальшу долю ЖК “Комфорт”.

Історія пивзаводу до часів Незалежності

Слов’янський пивоварений завод був заснований трьома братами чехами у 1893 році. 

(Фоучек)

На початку 1910-х років завод складався з двох 3-поверхових будівель та інших підсобних приміщень. 

Було:

Стало:У 1918 році завод було націоналізовано і він використовувався як склад. З 1923 року  “совєтська” влада почала відроджувати пивоваріння. У 1944 році в одну з 3-поверхових будівель потрапив снаряд і споруда частково була зруйнована.

У післявоєнні часи пивзавод потрохи нарощував свої потужності. Якщо за 1971 рік завод міг зварити 7,5 мільйонів літрів пива, то за 1983 рік пивзавод зварив вже 10,5 мільйонів літрів пива.

Від 1990-х до повного знищення

Після розпаду СРСР пивзавод повинен був пристосовуватись до нових реалій, щоб вижити. У 1992 році проводились збори колективу, щоб орендувати пивзавод у держави для подальшої приватизації майнового комплексу. 

Сам процес приватизації тривав з 1995 по 1998 рік. 

У нове тисячоліття  пивзавод входив з непоганими перспективами. За 2002 рiк було  вироблено 2 226 000 літрів пива, що порівняно з 2001 роком, випуск збiльшився на 106.9%. В зв’язку з введенням на пiдприємствi нових, бiльш прогресивних виробничих фондів, у 2002 році було збільшено випуск продукцiї, розширено ринок збуту, який був регіонального направлення – Вінниця та область. 

Але велика конкуренція та брак оборотних коштів поступово приводило підприємство до банкрутства. На думку керівництва пивзаводу, їх основними конкурентами були такі бренди: “Бердичівське”, “Чернігівське”, “Оболонь”, “Янтар”.

Кредити на діяльність підприємства надавались під великі відсотки. Основними кредиторами пивзаводу були “Енергобанк” (ліквідований у 2015 році), “Імексбанк” (ліквідований у 2015 році) та інші.

Але всі спроби врятувати підприємство не давало потрібних результатів, тому у 2006 році ВАТ “Вінницький пивзавод” було ліквідовано. 

Алекс Сєдов – пивний сомельє, співвласник закладу Red Door Pub та пивного магазину BeerFreak (м. Харків)

 

  • Головною проблемою українського пивоваріння було те, що під час радянської окупації воно було повністю конвертоване в радянське і щоб там не казав чийсь тато, чи дядько, пиво у радянські часи робили так саме погано, як і більшість інших побутових продуктів, а обладнання на заводах було відверто паршиве. Після того, як “совок” розвалився, старі заводи потребували потужної модернізації. Деякі з них (Рогань, Чернігівське, Львівське та ряд інших) були викуплені та модернізовані міжнародними пивними корпораціями, які таким чином відгризли собі більшість нашого ринку пива. Решта ж пивоварень або закрилась, або перетворилась на так званих “регіональних” виробників, типа Микулинецького та Уманського пивзаводів, або Хмельпива. У випадку з Вінницьким пивзаводом, як мені здається, нова компанія-власник купила броварню, поки та ще хоч якось дихала і хотіла зробити з неї регіонального гравця. Але це були нульові і було вже трохи запізно, тому після того, як вони “погрались” в пиво і зрозуміли цифри необхідні на модернізацію (зазвичай від 500,000 до декількох мільйонів доларів), то вирішили, що вигідніше буде повернути інвестиції продажем землі. Плюс, вже згадане Уманьпиво, Микулинецьке, Хмельпиво та Рівненський пивзавод – це доволі потужні регіональні гравці і вінницьке пиво затиснене між ними так і не змогло розкрити крила свого потенціалу.


ЖК “Комфорт”

У цьому ж 2006 році пивзавод купив  ПП ВТФ “Агропромселбуд”. У наступному 2007 році Вінницька міська рада дала дозвіл на забудову території. Що було далі – висвітлювалось багато разів у ЗМІ. Якщо дуже коротко, то забудовник набрав кредити за для будівництва житлового комплексу. Борги по кредитам не сплачувались і зрештою ПП ВТФ “Агропромселбуд” збанкрутувало. Все майно, яке належало фірмі та було під заставою – виявилось, що їм не належить. Тому гроші собі не змогли повернути ні кредитори, ні податкова, перед якою у ПП ВТФ “Агропромселбуд” були мільйонні борги. 

Щоб продовжити будівництво житлового комплексу, була створена фірма ТОВ “Градо Строй” (власником котрої виступає син забудовника Гліб Юшков) і вже це підприємство стало офіційним забудовником ЖК “Комфорт”, який повинен був зданий в експлуатацію ще у 2016 році. Але на дворі вже майже середина 2023 року, але будинок все ще будується. Більше деталей тут. 

Новий забудовник – старі борги

Здавалось, що ЖК буде добудовуватись “вічно” забудовником ТОВ “Градо Строй”, попри позови у суд від власників квартир та постійні звертання їх у всі можливі інстанції, але ні. Рішенням виконкому Вінницької міської ради від 13 квітня 2023 року №879 було вирішено перевести борг ТОВ “Градо Строй” на інше підприємство – ТОВ “Білдкам”. Це пайова участь ( 4 940 126 гривень) та інші зобов’язання перед Вінницької міською радою. Таке рішення пов’язано з тим, що службові особи ТОВ “Білдкам” придбали об’єкт незавершеного будівництва у ТОВ “Градо Строй” разом з усіма боргами. 

Дану інформацію нам підтвердила Вінницька міська рада у відповідь на наш запит.

Тобто, у ЖК “Комфорт” змінився забудовник – тепер це ТОВ “Білдкам”. 

ТОВ “Білдкам”

Відповідно до інформації аналітичної системи YouControl, на підприємство зареєстрований недобудований ЖК “Комфорт”. 

Підприємство було створено 20 травня 2022 року. Спочатку підприємством володіла Олена Гуменюк. Вона є бенефіціаром підприємства ТОВ “Кінове”, директором котрого є брат власника ТОВ “Градо Строй”. 

З 22 лютого 2023 року ТОВ “Білдкам” перереєстровано на Сергія Паращенка, який ніде не фігурує як забудовник, тому можна припустити, що він є “підставною” особою.

Щоб розібратись, чому був змінений забудовник, ми звернулись до експертів та юристів.

Георгій Могильний – експерт у сфері будівництва. 

Мене в цій ситуації дивує те, що новий власник недобудованого житлового комплексу взяв на себе обов’язки по сплаті пайового внеску – їх вже давно відмінили. Ці пайові кошти неможливо було б стягнути з колишнього забудовника навіть через суд, тому новому власнику ЖК брати цей борг на себе – це безглуздо.

Євгеній Воробйов – юрист ГО ”Платформа прав людини”

Ця переуступка боргу стає одним з найефективніших способів вирішення ситуації з довгобудом. Процедура передбачає заміну боржника, то це переведення боргу. При цьому не змінюється ні сума боргу, ні кредитор, тільки боржник. Робити це можна на підставі договору переведення боргу, який складається в письмовій формі.

 

Зміст цієї процедури полягає в тому, що юридичні особи укладають договір, згідно якого у старого боржника припиняються його зобов’язання перед кредитором, а у нового — виникають на таку ж суму. Це може стосуватися боргу як у грошовій, так і у товарній формах. Наприклад, у нас підприємство, яке вже не може виконувати зобов’язання перед інвесторами та Радою. Тому все виглядає логічним, що вона переводить борг на інше підприємство. 

 

До укладення договору переведення боргу пред’являються певні вимоги:

  • Його форма та зміст регулюються нормами ЦКУ (ст. 520-524);

  • Переведення боргу можливе лише з відома кредитора (у нашому випадку Вінницька міська рада), тому що для нього важливо, яка компанія буде сплачувати борг — треба проаналізувати її платоспроможність, виробничі можливості та інші характеристики;

  • Згода від кредитора може бути отримана і в усній формі (за законом), але краще, щоб вона була письмовою.

  • Договір укладається тристоронній, тобто кредитор, новий та старий боржники будуть ознайомлені з усіма своїми правами та обов’язками. Тому що до нового боржника переходить і відповідальність за невиконання обов’язків за цим договором.

 

Наталя Гнатуш – адвокатське бюро “Наталії Гнатуш”

 

Рішенням виконкому Віницької міської ради і рішенням Господарського суду Вінницької області – легалізують видимість для “народу” передачі зобов’язань іншому підприємству, що на думку міської влади та забудовника повинно “знизити градус напруги”. Але це по суті абсолютно не гарантує добросовісного відношення та результату у вигляді добудованого та введеного в експлуатацію будинку. Процедура “окозамилювання”,можливо, на думку службових осіб ТОВ “Градо Строй” хочуть перекинули всі зобов’язання на інших бенефіціарів та й кінці у воду. У даній ситуації є фактори, які грають на руку міській владі і забудовникам – тягнути час і продукувати зустрічі, папірці тощо

Власники квартир

Цікаво було поспілкуватись з самими власниками квартир у ЖК “Комфорт”, щоб дізнатись чи зміна забудовника якось прискорила будівництво та чи взагалі вони знають, що їх будинок формально вже не будує ТОВ “Градо Строй”.

Олександр

Нічого не змінилось. Забудовник не робить комунікації. Їм “Вінницяобленерго” сказали тягнути кабель до підстанції, яка знаходиться біля заводу “Рошен”. Це їм обійдеться десь у п’ять мільйонів доларів, тому вони кинули звичайний кабель до підстанції, яка знаходиться за магазином “АТБ”, але її потужності не вистачає для нашого житлового комплексу у 450 квартир та плюс ще комерційні приміщення. Майже ніяких будівельних робіт не виконується. Я підрахував, то забудовник з цього житлового комплексу вкрав десь 12 мільйонів доларів. В недобудованому будинку живуть люди та працює комерція, що заборонено законом. Власники квартир подавали неодноразово позови до суду. Ми звертались до Арсена Авакова у свій час. Його заступник Антон Геращенко з нами в режимі онлайн через “зум” спілкувався. Але там був один мотив – що обрали те й маєте. Зверталися до Сергія Борзова та до Ірини Борзової, але були лише обіцянки допомогти й на тому все. За те, що у нас змінився забудовник – я нічого не чув.

Сергій

Перший раз чую про нового забудовника. З останніх новин, що я чув, то це те, що у серпні буде вирішуватись питання чи продовжувати оренду землі (де будується ЖК “Комфорт”) забудовнику ще на 10 років, чи ні. Те що вже з’явився новий забудовник – то цікаво. Як я пам’ятаю, то спочатку будинок будував батько і потім вже фірма його сина, на яку перейшли всі борги. Зараз виходить схожа ситуація. Забудовник казав, що робить всі зусилля для того, щоб здати першу чергу. Через людей я чув, що він вирішив питання з боргом. Тепер я зрозумів як він вирішив – переоформив будівництво на іншу юридичну особу. Взагалі не дивлячись на загальну ситуацію з війною та з самим ЖК є ті люди, які купили тут квартири вже після повномасштабного вторгнення. Вони роблять ремонти, живуть в будинку і сплачують за електрику по промисловому тарифу. Але крадіжки на будівництві продовжуються, тому що робітникам не платять заробітну плату.  

Земельне питання

Забудовник взяв в оренду на 10 років земельну ділянку ( де будується ЖК “Комфорт”) 24 вересня 2013 року. Орендна плата складала 3% від нормативної грошової оцінки землі 8 013 679,95 гривень =  240 410,40 гривень в рік.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області в ході розслідування було встановлено, що службові особи ТОВ “Градо Строй” в період за 2013 – 2016 роки умисно ухилялись від сплати орендної плати за дану земельну ділянку на загальну суму у 1 027 198 гривень. 

4 травня 2022 року був укладений новий договір між Вінницькою міською радою та забудовником. Відтепер нормативно грошова оцінка земельної ділянки становила 17 170 466,94 гривень і тепер службові особи ТОВ “Градо Строй” повинні сплачувати орендної плати за рік не 240 410,40, а 515 114,04 гривень. 

 

Новий забудовник нічого не вирішує…

Пан Сергій після нашого звернення поспілкувався з іншими власниками квартир, щоб з’ясувати чи вони в курсі того, що вже інший забудовник будує їх будинок. Ось що нам в редакцію надіслав Сергій 24 травня:

  • Мені повідомили, що сьогодні (24 травня 2023 року) була зустріч мешканці будинку з Глібом Юшковим (директор ТОВ “Градо Строй”) і обговорили цей договір. Ситуація наступна: у зв’язку з тим, що на компанії ТОВ “Градо Строй” числяться великі борги та судові справи, то така компанія не може здавати будинок в експлуатацію і Вінницька міська рада не дасть на це добро. Тому будинок перереєстрували на нову “чисту” фірму, яка буде мати право здавати будинок в експлуатацію. Сергій Паращенко просто підставна людина Гліба Юшкова, тому що він й надалі за все відповідає. 

P.S.

Журналісти Агенції звонили на офіційний номер телефону ТОВ “Білдкам”, де дівчина відповіла, що таке підприємство більше не працює, тому –  до побачення. Цей номер телефону по відкритим реєстрам належить колишній власниці ТОВ “Білдкам” Олені Гуменюк.

 

Головне фото – ГО “Автомайдан “Вінниччина” 

При пошуку інформації по історії пивзаводу використовувались матеріали Олександра Савельєва та експерта з історії промислового розвитку Вінниці Дениса Колесника. 

 

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

 

 

 

 

Автори: Влад Боднар та Ілля Фляжніков

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds