Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У вінницькому Ветеран Хабі безоплатно надають консультації психолога, юриста, консультанта з пошуку роботи, проводять групи підтримки

У вінницькому Ветеран Хабі безоплатно надають консультації психолога, юриста, консультанта з пошуку роботи, проводять групи підтримки

«VETERAN HUB» – це простір, де ветерани та ветеранки, захисники та захисниці, їх рідні та кохані можуть знайти для себе місце, яке можуть відчувати своїм. Тут завжди можна отримати консультацію психолога, юриста, консультанта з пошуку роботи, взяти участь у групах підтримки, відвідати події, почитати книги, попрацювати або просто попити чаю зі смаколиками. Єдина лінія підтримки працює за номером 067-348-28-68.  «VETERAN HUB» знаходиться за адресою м. Вінниця вул. Славетна 29 (8-го Березня)

Журналісти Агенції поспілкувались з керівницею вінницької філії  Анастасією Бунич.

Як давно працюєте Ветеран Хаб у Вінниці ?

Відкрився у вересні 2020 року. Була перерва кілька місяців після початку великої війни. Після повномасштабного вторгнення простір був закритий, але у червні 2022 ми вже відновили роботу. Взагалі благодійна організація була заснована у 2018 році. Перший простір був відкритий у Києві у листопаді 2018 року.

Яка була ідея для заснування організації, які послуги вона надає?

Ідея була в тому, щоб створити простір, де зможуть ветерани, захисники, громадські організації, які надають послуги для ветеранів мати безпечний простір. Тобто це простір, що має бути комфортним, який ветерани та захисники відчувають своїм. Перелік послуг, що був вибраний згідно з аналізом потреб ветеранів після звільнення зі служби – це юридичне консультування, психологічна підтримка і консультації з пошуку роботи. Цей набір послуг був від початку роботи та залишається зараз. Наразі функціонують простори у Вінниці та Києві. Також є Мобільні Офіси, які надають ті ж самі послуги у Київській, Вінницькій і Дніпропетровській областях.

У Вінницькій області по яким районам працює мобільний офіс?

По всій області. Це окрема команда, яка має свій автомобіль. У її складі юрист, психолог, консультант з пошуку роботи, водій і координатор. Вони, власне, надають всі ті самі напрямки послуг, які і в основному Хабі просто вдома або в тому місці, де зручно.

Яким чином вони виїжджають? Чи у них є якийсь графік?

Консультація індивідуальна по особистому запиту. Тобто алгоритм такий: у нас є єдиний номер телефону Лінії підтримки, на який можна зателефонувати і залишити будь-який запит. Якщо цей запит з Вінницької області, він автоматично передається на команду Мобільного Офісу. Консультант спілкується з клієнтом, домовляється про дату виїзду. Також  можливий формат роботи, коли проводиться “прийомний день” у ветеранській спілці, міській раді чи іншій організації, яка надає приміщення. Тоді є оголошення про те, коли точно команда Ветеран Хабу буде надавати консультування для ветеранів, захисників та їхніх родин, і люди можуть приходити в порядку живої черги. Дуже важливо розуміти, що це консультування індивідуальне для того, щоб зберігати конфіденційність та розібратись з кожним окремим питанням. Також можливе, проведення лекцій на теми, які дуже широко затребувані. До прикладу, проходження ВЛК і МСЕК або отримання пільг. Тоді консультанти можуть підготувати презентацію, підготувати та провести лекцію. Але якщо залишаються запитання, можна поставити їх у форматі індивідуальної консультації.

Як залишити запит на проведення лекції?

 Та людина чи організація, що може планує надати  приміщення і запросити людей може звернутись до команди та обговорити це. Раніше до повномасштабного вторгнення ми великою мірою в рамках роботи Мобільного Офісу співпрацювали із спілками ветеранів, практично у кожному районі області.  Але зараз більшість ветеранів стали знову військовослужбовцями і повернулись на війну й спілок ветеранів таких активно діючих залишилось дуже мало.Тому зараз переважно – це співпраця з міською владою з громадськими організаціями, які вже зараз організовувалися або раніше вже були засновані. Ті, хто працює з родинами захисників.

Ті, хто створили громадські організації для підтримки дружин або родин загиблих.  Частіше саме вони звертаються до нас самі.

 Крім основних трьох напрямків, є ще якісь проекти?

У нас є дуже багато цікавих проєктів-досліджень. Крім того, я не сказала про простори Плюс Плюс, які зараз є уже в дев’яти містах України. Це партнерські простори, які є, по суті представництвами Ветеран Хаб у містах містечках, де немає свого великого хабу. Це невеликі простори, в яких є координатор. Там можуть проводитися зібрання, події, групи підтримки, консультації онлайн від консультантів хабів. 

Це  так само дуже важливий напрямок у нашій роботі. Також працює лінія підтримки по всій Україні з дев’ятої ранку до дев’ятої вечора, де також є психологи юристи, консультанти з пошуку роботи.

Звертатись потрібно так само за  єдиним номером телефону 067-348-28-68.  Поряд з напрямком послуг простори діють як місце, куди можна прийти просто побути, попити кави, попрацювати, поспілкуватися зі своїми, з консультантами, почитати книжку, відвідати події, групи підтримки, які ми часто проводимо. 

Групи підтримки у Вінниці функціонують наживо –  це для дівчат, які чекають, для дружин, партнерок захисників. І так само група підтримки для родин загиблих. Такі самі групи є онлайн. Зареєструватись можна у соціальних мережах.

У вас є також безкоштовні посібники для ветеранів?

Посібники – це результати досліджень, окремих проєктів.  Зараз з тих, що вийшли, це Resex – проєкт про повернення до сексуального життя воїнів, які отримали поранення, проєкт про усвідомлене батьківство під час війни. Дослідження можна переглянути на сайті та отримати й друковані посібники. Нам дуже важливо, щоб вони потрапили саме до тих людей, яким вони потрібні. 

 Нашою командою також проведені дуже цікаві та важливі дослідження  – Шлях  ветерана та Шлях коханої воїна. Друкованих посібників по них немає, але є розлогі дослідження на сайті. Для Шляху ветерана було  проведено ряд інтерв’ю з ветеранами на різних етапах їхнього проживання досвіду реінтеграції. Мета – дослідити потреби ветеранів, створити мапу, на яку можна орієнтуватися. Тому що, ветеран протягом свого життя проходить багато етапів і важливо їх розуміти та визначити. Звісно, це не точний опис того, як буде чи було у кожного, а лише зріз досвідів та розповідь проте, як буває. Адже кожен окремий досвід унікальний.

Під час проведення дослідження Шлях коханої воїна, так само проводились інтерв’ю з респондентками з відповідної цільової аудиторії та на основі яких сформована базова мапа потреб коханих воїнів та рекомендації, які допоможуть краще побудувати систему їх підтримки.

Запрошую вас познайомитись з цими та іншими напрацюваннями безпосередньо на сайті veteran hub.

Яка ваша цільова аудиторія, чи змінилась вона під час повномасштабного вторгнення?

Аудиторія дещо розширилась.  Ми і раніше підтримували родини ветеранів, але зараз все змінилось пропорційно. Велику кількість звернень зараз отримуємо від близьких захисників, трохи менше від самих захисників та ветеранів.

Зараз насправді велика кількість населення відноситься до нашої цільової аудиторії. Дуже багато захисників, ще більше їх родин їхніх близьких. Тут іноді буває прикро, що люди, які  можуть користуватись нашими послугами самі так про це не знають. Наприклад, партнерка захисника, з якою він не є в офіційному шлюбі.  Але для нас неважливо – це офіційний шлюб, цивільний, чи просто стосунки. 

Багато людей про нас досі не знають, хоча ми стараємося,  комунікувати про себе всіма можливими способами. Дякуємо нашим клієнтам, їх знайомим, які радять своїм друзям, колегам, тим, кому ми можемо бути потрібні.

Який у вас графік роботи?

Ми трохи змінили графік для того, продовжити час для відвідування простору. Зараз Хаб працює з 11.00 до 21.00 у будні, з 12.00 до 18.00 у вихідні.  Консультанти не працюють лише у будні з 11 до 19. У суботу й неділю можна ж приїхати на подію, попити кави, бо вона завжди є свіжа і смачна, попрацювати в коворкінгу за ноутбуком або просто почитати книжку та провести тут час.

Чи є увас партнерські організації?

З партнерських організацій, наприклад – ГО Вільний Вибір. Це психотерапевти, які, власне, беруть у довготривалий супровід наших клієнтів. Дуже гарна співпраця саме у Вінниці створилася з проєктом ВінОк. Це також благодійний проєкт, який проводить події для дітей захисників у нас просторі вони користуються великим попитом, і ми їм неймовірно вдячні за таку активність.

Можливо, щось хочеться додати?

Мені дуже важливо, щоб наші клієнти і ті, хто ще не став нашими клієнтами, розуміли, що ми працюємо для них та їх чекаємо. Дуже важлива річ, якою ми керуємося в нашій роботі – це те, що, незважаючи на те, що наші послуги є безплатними для клієнта, нам важливо зберігати якість. Дуже важливим аспектом є конфіденційність клієнта, індивідуальний підхід та підтримка кожного.

Якісні послуги коштують дорого. За рахунок чого існує Хаб?

Ми функціонуємо за рахунок грантів. У нас є окрема команда, яка займається фінансуванням.

“Матеріал написаний за підтримки ГО “Інститут масової інформації, що реалізує проєкт “Підтримка активних громадян під тиском в Україні” за фінансової підтримки Європейського Союзу”

 

 

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds