Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Намолене місце» , «можливість побути серед своїх», психологічна, юридична підтримка, фізична реабілітація – все це про Ветеранський простір Вінниці

«Намолене місце» , «можливість побути серед своїх», психологічна, юридична підтримка, фізична реабілітація – все це про Ветеранський простір Вінниці

У Ветеранському просторі надають консультації дитячого та дорослого психологів, консультації та супровід юристів послуги фізичної реабілітації, проводять групи підтримки, організовують творче дозвілля, надають гуманітарну допомогу. Простір знаходиться у Вінниці на вулиці Єрусалимка, 8. Телефон – 380679594065.

Журналісти Агенції поспілкувались з виконавчою директоркою Вінницького аналітично-просвітницького центру «Ветеранський простір» Марією Довжик.

У публічній площині ми комунікуємо скорочену назву «Ветеранський простір Вінниця». Наш простір – це спільний проект однойменної громадської спілки та виконавчого комітету Вінницької міської ради. Вінницька міська рада здійснює підтримку роботи простору в тому, що надає фінансування на адмінвитрати. Безпосередньо ми знаходимося в приміщенні комунальної власності. Ми працюємо з липня 2020 року. За цей час нами було, на мою думку, здійснено чимало корисних заходів. Простір знаходиться у Вінниці на вулиці Єрусалимка, 8. Телефон – 380679594065

Який у вас графік роботи?

В робочі дні, з понеділка по п’ятницю, ми працюємо з дев’ятої до 18. Однак, у нас є ряд заходів, які ми проводимо по суботах. Іноді ми проводимо деякі заходи і по неділях.

Яка у вас цільова аудиторія? На кого розраховані ваші послуги?

Простір від початку створення, націлений на підтримку ветеранів, членів їх родин та членів родин загиблих, померлих захисників України. Але наші реалії такі, що потенційними ветеранами може бути набагато більше людей, хоча вони ще можуть не мати статусу учасника бойових дій. Але вони його отримають. Тут лише питання часу. Тому наша цільова аудиторія збільшилась. Ми надаємо послуги також членам родин військовослужбовців, які стоять на захисті Батьківщини,  безпосередньо таким військовослужбовцям, в тому числі з числа поранених. Тобто ті, хто проходять лікування у Вінниці, або з тих чи інших причин знаходиться у Вінниці і потребує допомоги.

Окрім цього, варто зазначити, що завдяки тому, що ми залучаємо фінансування ззовні, ми не стоїмо на місці і просто здійснюємо мінімальну діяльність. Ми постійно розширюємося, і це дає нам можливість надавати послуги не лише вінничанам, але й мешканцям області. Крім того, якщо людина до нас прийшла, але вона не з нашої області, ми ніколи не відмовимо.

Окремо хочу виокремити членів родин військовослужбовців, в тому числі членів родин безвісти зниклих.

Який саме перелік послуг на сьогодні ви надаєте?

Якщо ми говоримо про послуги нашим відвідувачам, то це юридичні консультації різного характеру.  До прикладу, є правові консультації для військових безпосередньо ( стосуються безпосередньо  проходження служби, звільнення , довідки про обставини поранення та ін.) так і є правові консультації з цивільного чи майнового права. У нас ці послуги розділені, тобто працюють різні фахівці. Також надаються консультації психолога. У нас є дитячий психолог та три психолога, що працюють з дорослими. Окремо діють у нас групи підтримки для тих, хто чекає рідних з війни, групи підтримки для тих, хто втратив рідних. Це групи для дружин полеглих захисників, групи підтримки для батьків і матерів, наших загиблих героїв. Ми проводимо різні активності для діток наших учасників бойових дій. Іноді це настільні ігри чи екскурсійні виходи різні, будь що, що допомагає відволіктись від тривожного стану. На базі ветеранського простору працює кабінет фізичної реабілітації. Зокрема, можна прийти і отримати комплекс різних заходів фізичної реабілітації. Серед них є різні види лікувальних масажів, ЛФК, дихальні вправи. Все це як для поранених, так і для членів родин,  так і просто для військовослужбовців, які, наприклад, у відпустці.

Послуги надаються безкоштовно?

Безкоштовні абсолютно всі послуги, які надаються в межах ветеранського простору. Вони безкоштовні для наших отримувачів від слова зовсім.

Окрім цього, до нас звертаються з різних питань соціального характеру. Я їх називаю соціально-правові питання. Тобто іноді варто просто роз’яснити людині на що вона має право, як це працює, куди йти, до кого звертатися. Тобто надати алгоритми дій і дорожні карти в тому чи іншому випадку.

Тому у нас працює соціальний менеджер, який може допомогти в такому випадку.  Ще у нас працюють творчі майстерні, відволікаючі групи для психологічного розвантаження . Окрім цього, на базі простору діє в представництво Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин . Родини безвісти зниклих можуть прийти і отримати тут консультацію.

Окрім цього, завдяки можливостям, які нам надають міжнародні фонди, так, зокрема, міжнародний фонд Відродження допомагає в реалізації проекту, де ми виїжджаємо в лікувальні заклади, де проходять лікування військовослужбовці.

Ми проводимо групові юридичні консультації в лікувальних закладах.

Ми діємо поки що в межах міста Вінниці.  Окрім того, готуємо дорожні карти з різних питань. Ми вже розробили посібник для мобілізованих з  найбільш актуальними питаннями, які ми вже пропрацювали. Тобто ми опрацювали звернення, які були до нас і зрозуміли, що з цих  питань є найбільш актуальними.  Ми виклали в посібник відповіді на них і розповсюдили серед військовослужбовців. В електронному вигляді вони є на нашому сайті безпосередньо . Ще ми проводимо інформаційні зустрічі просвітницького плану . На базі у нас діє  ветеранський клуб «Ветеранська справа».  Він для ветеранів-підприємців та тих, хто хоче стати підприємцем.

В них є запит на певну інформацію, і ми організовуємо захід для них. Запрошуємо експертів, експерти виступають і є можливість задавати питання, вести дискусії. Наприклад нещодавно у нас збиралися ветерани з питанням, а як працювати в харчовій промисловості. Крім цього, ми комунікуємо постійно з департаменту соціальної молодіжної політики області з департаментом соціальної політики міста. Запрошуємо їх з інформаційними меседжами для кожної окремої категорії . Тобто ми займаємося просвітницькою діяльністю в цьому напрямку. Ми намагаємось максимально наблизити інформацію до споживача. Також у нас постійно проводяться психоедукаційні заходи. Їх проводить наша психологиня Вікторія.

Як яким чином можна отримати послуги, які зацікавили людину?

У нас є сторіночка у Фейсбуці, є телефон. Ми завжди знаходимось тут, тобто не може бути, що хтось прийде, а тут нікого немає. Ми працюємо згідно з графіком, тому, якщо зручно можна прийти і одразу отримати консультацію, якщо є на той момент ця можливість. Якщо ні – записатись на найближчу зручну дату. Можна нам написати на сайт, можна нам написати на сторіночку, можна зателефонувати.

Чи можуть люди самі пропонувати провести якісь заходи?

Звичайно. У нас люди самі генерують ідеї – давайте зробимо це, а давайте інше. Ми відкриті. Мене запитували, в чому ваша фішка? В тому, що ми відкриті до нового. Ми не закриті в клітці рамок роботи, ми готові розширюватися. Зараз такий час, що ми маємо бути гнучкими. Ми не можемо працювати з 9 до 18 , якщо у людей є запит затриматись. Сьогодні в нас вишивальна майстерня на на 17, то ми розуміємо, що вона буде тривати дві години. Так і ми залишимось, бо це потреба нашої цільової аудиторії. Так само ми часто працюємо в суботу чи неділю.

Як я розумію, якщо, наприклад, у якихось інших громадських організацій є можливість надати якусь послугу ви можете організувати аудиторію і надати простір?.

Так, звичайно. Ми співпрацюємо з різними громадськими організаціями. Ветеранський простір – це знаєте, як майданчик для комунікаційний, в тому числі і між організаціями дотичними до нашої цільової аудиторії.Ми запрошуємо до себе, ми обмінюємося досвідом, це дуже важливо не закриватися, а працювати відкрито .

Можливо, щось хочеться додати, про що я не запитала ?

Хотілось би, щоб люди знали, що тут класне місце, тут завжди їм раді.  Окрім того всього, що я сказала, також у Ветеранський простір можна просто прийти попрацювати зі своїм ноутбуком, використати як коворкінг, можна прийти  просто попити каву і побути серед своїх. Тут часто ветерани так збираються. По двоє по троє там, як вийде, так збираються для обговорення своїх якихось питань. Ми знаходимось в центрі міста. Ласкаво просимо! Коли були проблеми зі світлом в місті, у ветеранському просторі завжди були раді всіх розмістити. Ми навіть запустили проект – привітний простір. В цьому кабінеті ми розмістили більше стільців, щоб дати людям можливість просто прийти попрацювати. У нас було все добре з електроенергією,  був інтернет. Мені така  неофіційна назва – привітний простір дуже подобається, тому що це про нашу відкритість до наших людей . Батьки загиблих часто збираються тут іноді просто попити чайку, поговорити про своє, поплести сітки маскувальні, зробити ляльки-мотанки, щоб передати їх на передову нашим військовим. Вони говорять, що їм неймовірно подобається приходити сюди, бо тут нібито вже «намолене місце», де їм завжди раді. Розповідайте своїм рідним знайомим, що є така можливість!

 

Фото з сторінки у Фейсбук Ветеранський простір

“Матеріал написаний за підтримки ГО “Інститут масової інформації, що реалізує проєкт “Підтримка активних громадян під тиском в Україні” за фінансової підтримки Європейського Союзу”

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds