Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Як директори департаментів Вінницької міської ради стали мільйонерами

Як директори департаментів Вінницької міської ради стали мільйонерами

Кожен раз, коли бачите будівництво чергового ЖК чи ТЦ у Вінниці, – знайте, десь добре на цьому ймовірно збагатився якийсь чиновник, а може й не один, як, наприклад, Яків Маховський та Денис Сорока. Статки їх родин оцінюються в десятки мільйонів гривень, якщо порахувати ринкову вартість рухомого та нерухомого майна, яке їм належить. Ви спитаєте: “А хто це взагалі такі?”. Яків Маховський – директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради. Денис Сорока – директор департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради. 

Кримінальне провадження за фактом зловживання владою службовими особами департамента архітектури та містобудування та департамента архітектурно-будівельного контролю, які погодили дозвільні документи на будівництво ряду об’єктів у Вінниці за відсутності правових підстав, було відкрито у грудні 2021 року. Через девʼять місяців – у серпні 2022 року ДБР провела обшуки у відповідних департаментах. 

Вже більше півтора року як триває слідство. Досі ніхто не притягнутий до відповідальності, ба більше, все керівництво займає свої посади. Тим часом будівництва, які розслідують слідчі, а їх більше 20-ти, вже здані в експлуатацію або активно будуються.

Почнемо з детального аналізу майна родин цих директорів департаментів. 

Яків Маховський – директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради

З 2017 року працював у департаменті архітектури та містобудування Вінницької міськради на посаді заступника директора департаменту, начальника служби містобудівного кадастру. На початку 2019-го року виконував обов’язки директора департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради. У травні 2019 року призначений директором департаменту архітектури та містобудування Вінницької міськради.

В рамках кримінального провадження слідчим ДБР вдалося виявити факти можливого незаконного збагачення Якова Маховського, тому що він та члени його родини володіють рухомим та нерухомим майном, сумарна вартість котрих в тисяча разів перевищує доходи родини директора департамента.  

Яків Маховський одноосібно володіє квартирою площею 87,8 м² у житловому комплексі «Avalon 5». Згідно з матеріалами кримінального провадження ДБР, офіційно цю квартиру йому подарувала його мати Наталія Маховська в серпні 2021 року.

Вона є власницею кількох коштовних об`єктів нерухомості:

– Елітний таунхаус площею 117,6 м² в ЖК “Sunny Village” на вулиці Синьоводська, 9-Г та земельної ділянки за вказаною адресою площею у три сотки, які були придбані у серпні 2021 року.

 

(фото Sergey Dzvonko)

  • Два приміщення (машиномісце) площею по 12,5 м² у ЖК “Авалон 5”.
  • Земельної ділянки площею у 10 соток в елітному садовому кооперативі “Над Бугом”, яку купила у лютому 2020 року

 

  • Квартира площею 63,8 м² в будинку на Заболотного, 6, яку придбала в липні 2019 року 

 

Слідчі ДБР встановили, що Наталія Маховська придбала квартиру в ЖК «Файна Таун» у Києві на вулиці Салютна, 2-Б. На даний час будівництво знаходиться на завершальному етапі.

 

(фото “ЛУН”)

Крім вищеперерахованого, працівники ДБР з’ясували наступне:

  • Наталія Маховська у період з 07 грудня 2018 року по 29 липня 2022 року (за три з половиною роки) набула права власності на майнові активи об’єкти нерухомості на загальну суму понад 13 мільйонів гривень. Її офіційний дохід за період з 01 січня 2005 року по 31 червня 2022 року становить 1 650 660 гривень. 
  • Яків Маховський проживає разом з дружиною Катериною, яка є власницею гаража площею 25,4 м² у мікрорайоні ВПЗ та земельною ділянкою площею 0,3 сотки під цим гаражем.

 

  • Офіційний дохід батька директора Олександра Маховського, за період з 01 січня 2009 року по 31 червня 2022 року, становив 64 236 гривень.
  • Брат директора департамента є власником квартири площею 62,5 м² в ЖК “Перлина Поділля – 2”, яку купив у січні 2019 року. Також він являється власником автомобіля Infiniti Q30 2016 року випуску, яким користується Яків Маховський. Офіційний дохід брата, за період з 01 січня 2006 року по 31 червня 2022 року, становив 212 578 гривень.

Яків Маховський дійсно їздить на Infiniti Q30. Цю автівку можна побачити біля його роботи на задньому подвір’ї будівлі на Скоропадського, 38.

 

Загальна вартість активів (за результатами перевірок ДБР), які набув Яків Маховський у власність, в тому числі у власність своїх близьких родичів матері, брата, дружини, складає понад 15 мільйонів гривень.

Журналісти Агенції 5 липня 2023 року направили електронного листа до департамента архітектури та містобудування Вінницької міськради, щоб дізнатись думку Якова Маховського щодо кримінального провадження в рамках котрого слідчі ДБР перевіряють законність дій чиновників Вінницької міської ради, але ніякої відповіді ми не отримали.

Денис Сорока – директор департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

Вельми загадкова особистість. Якщо у інших директорів департаментів на сайті Вінницької міської ради виставлена їх біографія, то за Дениса Сороки нічого не відомо: чим раніше займався, як потрапив на роботу до департамента та й взагалі хто він такий. 

Із документів, які є на сайті Вінницької міської ради, нам вдалося дізнатись, що у 2010 році Денис Сорока працював на посаді інженера 1-ої категорії архітектурно-планувального відділу МКП “ВМЦіА”. У 2011 році його призначили на посаду головного спеціаліста, архітектора Лівобережжя відділу містобудування і архітектури. У 2014 році Дениса Сороку звільнили з цієї посади через переведення на роботу в ДАБІ у Вінницькій області. У 2019 році він вже займає посаду начальника відділу контролю за будівництвом департаменту архітектурно-будівельного контролю міської ради, а вже 20 січня 2021 року його призначають на посаду в.о. директора департамента архітектурно-будівельного контролю і згодом стає вже директором без “в.о.”.

Слідчі ДБР перевіряють Дениса Сороку на факт незаконного збагачення, як й Якова Маховського.

У лютому 2020 року Денис Сорока придбав земельну ділянку площею 10 соток в елітному садовому товаристві “Над Бугом”. У листопаді 2022 року він переоформив цю ділянку на свою матір – Тамару Сороку. Цікаве “співпадіння” в тому, що сусідня ділянка праворуч належить матері директора департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Якова Маховського, про що ми писали вище. 

 

Зараз тут будується житловий будинок. За попередньою оцінкою ДБР, орієнтовна вартість вказаної земельної ділянки та незавершеного будівництва житлового будинку з допоміжними будівлями може становити від 5 мільйонів гривень. 

ДБР в ході слідства встановила наступне:

  • Мати директора департамента, Тамара Сорока, являється власником автомобіля Kia Sorento 2020 року випуску, вартістю понад 1 мільйон гривень, яким користується Денис Сорока.
  • Офіційний дохід Тамари Сороки, за період з 01 січня 2005 року по 31 червня 2022 року, становив 1 478 270 гривень, з яких 824 258 гривень у період 2019 – 2020 років, як дохід від реалізації нерухомого (рухомого) майна.
  • Денис Сорока у грудні 2021 року оформив на свою дружину автомобіль, який був привезений з США, марки LINCOLN AVIATOR, загальною вартістю, відповідно до інвойсу – 32 091 доларів США (без урахування вартості доставки на територію України та розмитнення). У тому ж місяці дружина директора департамента придбала різні об’єкти нерухомості в ЖК “Central Park” на загальну суму більше 3 мільйонів гривень.

 

  • Загальна вартість активів, які набув Денис Сорока у власність, в тому числі у власність своїх близьких родичів матері, дружини, брата складає близько 10 мільйонів гривень.

Журналісти Агенції 5 липня 2023 року направили електронного листа до департамента архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради, щоб дізнатись думку Дениса Сороки щодо вказаного кримінального провадження слідства в його сторону, але ніякої відповіді ми не отримали. 

Тепер пройдемось по основним будівництвам, які за версією слідства могли отримати незаконний дозвіл на забудову території.

 

І.

ЖК “Manhattan“

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

У мікрорайоні Пирогова, на 4-провулку Комарова, будуються 3-поверхові будинки. Планується всього 9 секцій. За словами забудовника ТОВ “ВКФ “Норд Пак-Плюс” – це єдиний у Вінниці житловий комплекс із власним басейном. Але проти цього будівництва одразу виступила Релігійна громада стрітення господнього Української православної церкви, тому що біля будівництва знаходиться їх ливарня, а там де будується житловий комплекс – то санітарна зона підприємства. Якщо подивитись план зонування, то це так і є. Житлова зона тут не передбачена. 

 

Тому спочатку цільове призначення ділянки було «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості». Але виконком Вінницької міської ради своїм рішенням дав дозвіл на зміну цільового призначення ділянки на «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку». А вже через три тижні, 9 вересня, міськрада надала дозвіл ТОВ “ВКФ “Норд Пак-Плюс” на забудову території житловим комплексом. 

Не погоджуючись з цим, Релігійна громада стрітення господнього Української православної церкви подала позов до суду, щоб зупинити дію рішень виконавчого комітету Вінницької міської ради. Наприкінці січня 2022 року суд задовольнив заяву про забезпечення позову.  У лютому 2022 року (за тиждень до повномасштабного вторгнення) суд згадав за забудовника і вже став на його сторону. Але Релігійна громада Стрітення Господнього Української православної церкви вирішила йти до кінця і подала апеляційну скаргу, але врешті решт суд  не задовольнив цю заяву, тому що на думку суду права релігійної громади не були порушені. 

Кінцеві бенефіціарні власники ТОВ “Норд Пак – Плюс”: Дана Олефір та Володимир Красніцький. Почнемо з останнього. З 2006 по 2013 рік Володимир Красніцький був керівником ТОВ “Марвін”. Це підприємство належить родині Гіренко, які є забудовниками двох мікрорайонів у Вінниці: “Поділля” та “Академічний”. ТОВ “Марвін” належить майже 40 гектарів поля на околицях Вінниці, яке планується поступово забудувати. 

 

Біля цього поля будується ЖК “Кельце” яке будує ТОВ “ЖК “Кельце”, одним з бенефіціарів котрого є Володимир Красніцький. Ще один бенефіціар ТОВ “ЖК “Кельце” – ТОВ “121 Девелопмент”. Засновником цієї фірми виступає венчурний фонд “Паскаль”. Керівник фонду Роман Бочевар, який у свій час очолював департамент правової політика та якості Вінницької міської ради.  

Інша бенефіціарка ТОВ “Норд Пак – Плюс” – Дана Олефір, пов’язана з різними будівництвами у Вінниці, серед котрих є й ЖК “Староміський”. 

ІІ.

ЖК “Dream Like”

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

“Фішкою” цього житлового комплексу є те, що виконком Вінницької міської ради спочатку дозволив тут будівництво, а потім відмінив своє це рішення. Суд став на сторону забудовника. Але виконком подав касаційну заяву. Судові тяжби тривають досі. 

ЖК “Dream Like” пов’язаний з бізнес-партнером Володимира Гройсмана – з Дмитром Немерським.

 

ІІІ.

ЖК “Слов’янський”

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

Житловий комплекс отримав таку назву, скоріше за все, через мікрорайон, де він знаходиться. Чимало забудовників тут купують приватні житлові будинки, щоб знести їх і на всій тій ділянці побудувати багатоквартирний будинок. 

Першопрохідцями в даному випадку були службові особи ТОВ “Осанна”, які планували розпочати будівництво  ЖК “Слов’янський” ще у 2008 році, коли Вінницька міська рада своїм рішенням від 4 липня 2008 року №2016 затвердила місце розташування майбутнього будинку. Але лише у 2020 році забудовник вирішив отримати новий дозвіл на будівництво  і розпочати у 2021 році будівельні роботи. 

Одна з керманичок ТОВ “Осанна” Наталія Бойко є ще серед бенефіціарок ОК “ЖБК “Новобуд Озерний”, що будує житловий комплекс на околицях Вінниці.  

Бенефіціарка ТОВ “Осанна” – Сусанна Смотрич. Вона є керівницею ТОВ “АВМ Девелопмент”, яке й будує ЖК “Слов’янський”. Підприємство ТОВ “АВМ Девелопмент” один з найкрупніших забудовників Вінниці. Він будує: ЖК “Hills”, ЖК “Bogun City”, ЖК “Central Park”, ЖК “Pirogovsky” тощо. 

 

IV.

Торгово-офісна будівля

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

На вулиці Пирогова, 36, впритул до нещодавно побудованого офіса (зараз тут клініка “Оксфорд Медікал”) ТОВ “АВМ Девелопмент” будує комерційну нерухомість. Замовник будівництва – ТОВ “МВ8”. Раніше на цьому місці знаходився непримітний сірий дореволюційний будинок. 

 

Забудовник ТОВ “МВ8”. Кінцеві бенефіціарні власники цієї фірми забудовника – Володимир Кожухівський та Марія Кожухівська (скоріше за все його донька). Володимир Кожухівський володіє десятками компаній, яким належить такі торгові центри у Вінниці, як ТЦ “Бастилія”, ТЦ “Віват та інші комерційні приміщення у центрі міста. Одна з цікавих компаній є ТОВ “Поділля Приват”. Одним з бенефіціарів фірми є Володимир Кожухівський. Серед засновників підприємства – відомий бізнесмен у Вінниці Сергій Капуста. На ТОВ “Поділля Приват” оформлено багато нерухомості у центрі міста, яку у майбутньому планується знести задля будівнитцва комерційної нерухомості. Деталі у нашому окремому розслідуванні ТОВ “Поділля Приват” є фігурантом кримінального провадження.   

 

V.

ЖК “Перлина Поділля”

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

Зараз це вже цілий “мікрорайон у мікрорайоні”. Розпочалось будівництво у 2017 році. Тоді поверховість забудови протирічило плану зонування, але через півроку місцева влада вирішила це питання на користь забудовника, яких зараз двоє і які є фігурантами судових справ: ЖБК “Гарантжилбуд” та ТОВ “Гірка над Бугом”

VI.

ЖК “Forest Home”

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

Забудовник ТОВ “Артбуд-Інвест” знизив клас наслідків (відповідальності) будівництва, тобто, формально він будує невеликі житлові будинки.  

Забудовник ТОВ “Артбуд-Інвест” з Хмельницького. Підрядник будівництва – ТОВ “БМУ-6”. 

 

VII.

ЖК “Лісопарковий”

(дата зйомки: 31 травня 2023 року)

Житловий комплекс частково будується в санітарно-захисній зоні, де будівельні роботи заборонені. Тому надавати дозвіл на будівництво ЖК “Лісопарковий” було неправомірно зі сторони чиновників Вінницької міської ради.

 

VIIІ.

ЖК “Західний”

(фото “ЛУН”)

Забудовник ТОВ “Моноліт Інвестбуд”. Одна з ділянок, де будується житловий комплекс має цільове призначення “01.03 Для ведення особистого селянського господарства”. Тобто, на цій ділянці будівництво заборонено, але частини двох будинків знаходяться на цій землі. 

 

 

ІX.

Готельно-ресторанний комплекс у Південного Бугу

Вже більше десяти років у центрі міста на березі Південного Бугу знаходиться недобудована будівля, яку кілька років тому була придбана службовими особами ТОВ “Солодкий світ ЛТД”, які вирішили облаштувати тут готельно-ресторанний комплекс. Але добудовуваши ще кілька поверхів, будівлю знов закинули. 

Представники правоохоронних органів проводили слідчі дії з метою встановлення законності забудови, адже вона знаходиться в прибрежній зоні.  

 

X.

ЖК “Bogun City”

У 2019 році департамент комунального майна Вінницької міської ради через аукціон продав ТОВ “Агро Дельта Плюс” майновий комплекс готелю “Південний Буг” за стартову ціну у 34 130 245 гривень. Відповідно до договору купівлі-продажу, вартість земельної ділянки під комплексом становить 8 508 200 гривень. В той же час, відповідно до нормативно-грошової оцінки ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області вартість вказаної земельної ділянки складає 37 511 296,17 грн. Вказане свідчить про можливе заниження вартості земельної ділянки в ході проведення оцінки, чим нанесено збитків місцевій громаді в особливо великих розмірах.

Згідно з договору купівлі-продажу, новий власник готельного комплексу повинен був провести реконструкцію, а не зруйнувати повністю “Південний Буг” задля будівництва мультифункціонального комплексу “Bogun”, якому несудилося поки бути реалізованим через повномасштабне вторгнення. Через порушення договору Вінницька міська рада судиться з ТОВ “Агро Дельта Плюс”, але поки безуспішно. 

Для зручності сприйняття інформації, ми всі ці об’єкти відмітили на мапі. 

Журналісти Агенції звертались за коментарем до кожного забудовника всіх цих перелічених об’єктів, але ніякої відповіді ніхто нам не надав. 

 

ДБР

Щоб дізнатись деталі слідства, ми направили запит до територіального управління ДБР, яке розташоване у Хмельницькому. Саме під юрисдикцію цього управління підпадає Вінницька область. 

Зазвичай на подібні запити відповідають, що це є таємницею слідства або поки тривають процесуальні дії, то ми вам нічого не скажемо. На цей раз нам відповіли, що запитувана нами інформація: “.. не становлять державної таємниці, але її оприлюднення може завдати шкоди інтересам ДБР. Слід також зазначити, що витік зазначеної інформації може надати змогу заінтересованим організаціям, групам або особам використовувати отриману інформацію на користь організованої злочинної діяльності та підвищити її вплив на діяльність Державного бюро розслідувань. Відповідно розголошення такої інформації може завдати істотної шкоди, а шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні…”

Тому нічого нового ми не дізналися…

 

 

Експерти/ки 

Всім ми задали одне питання: “Чому ДБР вже майже два роки розслідує це кримінальне провадження і немає ніякого результату?”

Георгій Могильний – експет у сфері будівництва 

 

Якщо за руку не схопили в момент передачі хабара, то довести вину неможливо – законодавство так написано із дискреційними повноваженнями та правовими невизначеностями. На думку слідства, доказом є те, що на родину чиновника оформлено чимало нерухомості, яке незрозуміло на які кошти придбано. Ось на це й спираються, як на хабарі.

Так ось, щоб знайшли багато майна незрозумілого походження і за це одразу притягнули до відповідальності – так працює лише у журналістів в розслідуваннях. Якщо чиновник це навіть задекларував і виникає можливість конфіскації, і якщо він легальне походження коштів не доведе – то це за визначенням навіть не корупційне правопорушення, а правопорушення, пов’язане із корупцію, що відповідно до ЗУ “Про запобігання корупції” різні речі.

Я лише один раз пересікався з працівниками ДБР перед самим повномасштабним вторгненням. Мене визивали на допит до них, але повістка від них чомусь не прийшла мені. А на допит мене викликали, як свідка, щоб я їм “на пальцях” пояснив, де шукати порушення у забудовах.

 

Наталя Гнатуш – адвокатське бюро “Наталії Гнатуш”

 

 

Це кримінальне провадження можуть використовувати як тиск на окремих осіб. В будівництві завжди закладаються «представницькі витрати». Вони можуть даватися, а можуть не даватися. Заявником може бути, наприклад, будівельник, з якого вимагали більше, ніж з інших. Це схема: правоохоронні органи/чиновники/бізнес. Якщо справа не рухається – значить комусь не треба, щоб вона рухалась. Не потрібно ідеалізувати правоохоронні органи України. 

 

Євгеній Воробйов – юрист ГО ”Платформа прав людини”

 

 

Слідчі ДБР є самостійними в прийнятті відповідних процесуальних рішень. Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє у разі оголошення підозри особі застосовувати заходи забезпечення кримінального провадження, наприклад, відсторонення від займаної посади. Якщо ці дії не відбуваються слідчими ДБР, тобто, не оголошується підозра особі, не обирається заходи забезпечення, то може недостатньо зібрано доказів або може бути якась корупційна складова. Маю на увазі, що могли щось “занести”, щоб неактивно розслідували або взагалі закрили справу.

 

Денис Терещенко – адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання ALERTES

 

Потрібно зауважити, що достатньо швидко (декілька місяців) зазвичай розслідуються кримінальні провадження про одержання неправомірної вигоди службовою особою, якщо фігуранта, наприклад, затримано під час безпосередньої передачі коштів за результатами проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій. В такому випадку завершення досудового розслідування, після так званої «реалізації», відбувається за практично типовим алгоритмом.

Натомість кримінальні провадження про корупційні злочини, у яких об’єктивна сторона не є очевидною для слідства, які містять великий об’єм інформації, що потребує перевірки слідчим шляхом, в тому числі обов’язково з проведенням довготриваючих експертиз (будівельно-технічних, економічних, судово-бухгалтерських та інших),дійсно розслідуються не один рік і це нормальна практика. 

Поспішне та неякісне досудове розслідування може призвести до того, що в суді таке кримінальне провадження просто «розвалиться» і винні особи уникнуть кримінальної відповідальності внаслідок процесуальних помилок та порушень слідчих.

Звичайно, суб’єктивний фактор затягування розслідування в окремих випадках також не виключається, в тому числі внаслідок можливої особистої зацікавленості представників сторони обвинувачення.  

 

Борис Ткачук – керівник спілки викривачів корупції 

 

ДБР є однією з найбільш корумпованих компаній. Це відбувається тому, що відсутній будь-який контроль з боку громадськості за діяльністю ДБР, а відповідальності за затягування слідства немає. Більш того, в керівництві ДБР є доволі “цікаві” особистості. 

 

P.S.

Офіційна позиція Вінницької міської ради наступна: 

 

 

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds