Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

“Я зрозуміла, що потрібно виїжджати тоді коли відбувались не просто мітинги, а вже коли затримували людей” – історія Марини, вимушеної переселенки з Херсону

“Я зрозуміла, що потрібно виїжджати тоді коли відбувались не просто мітинги, а вже коли затримували людей” – історія Марини, вимушеної переселенки з Херсону

«…Перед очима досі стоїть картинка, як ми у вікно виглядали, де Антонівський міст,  і видно було всі цю темну навалу, яка рухалась у нашому напрямку.  Там були і С-300, і радіолокаційні системи, БТРи, танки… Але мене що здивувало – вони заходили на Антонівський міст і повз Херсон рухались у напрямку Миколаєва. Але в Миколаєві отримали сповна, тоді показували ці спалені танки. Там був генерал Марченко і самі миколаївці, які дали потужну відсіч окупантам і тільки тоді вони прийшли в Херсон…»

Журналістка з Херсону Марина Савченко розповідає про життя в окупації, дзвінки та повідомлення від невідомих осіб та як тричі намагалась виїхати з окупованого Херсону. А ще, що її найбільше вразило на блок-постах, та чим здивувала Вінниця.

 

Ви пам’ятаєте 24 лютого?

Так, десь о 5 ранку мені зателефонувала знайома і сказала, щоб я прокидалась, бо почалося. А що почалося? А почалась війна. Я не те що не вірила у цю війну, просто остання моя зйомка для 24 каналу з Херсонщини – масштабні навчання. Це було, здається, 12 лютого в Каланчаку, де зібрались 60 іноземних журналістів, і там перші особи держави розповідали, що ми готові до війни, хоча її і не буде… Ці навчання були спрямовані на поліцію, як силовики реагуватимуть, якщо на нас нападуть.

І от знайома мені говорить: вже прорвались через Чонгар, завдали ракетних ударів по військовій частині в Генічеському районі і вже б’ють по Чорнобаївці, де аеропорт. Каже, вони вже, мабуть, скоро будуть у Херсоні, прокидайся. Я спочатку не повірила, але одразу зайшла на сайти новин. Там все було «червоне» від головної новини, писали, що почалось повномасштабне вторгнення. А вже згодом ми почали чути вибухи, авіацію. Я жила в тому районі, де з вікна видно Антонівський міст. Ми чули і почали бачили, як бомбили селище Антонівка, це передмістя Херсона.

Перші дні три ми просто просиділи в підвалі. Я ще включалась у прямий ефір 24 каналу і розповідала, що ми чуємо і що взагалі відбувається, наскільки тоді це було зрозуміло. З кожним днем гатили все сильніше, тоді був випадок коли в Антонівці одна з місцевих мешканок фільмувала у вікні і по цій оселі ворог завдав удару – людина загинула. Ми усвідомлювали, що перебувати в будинку небезпечно, тому і знаходились у підвалі.

Ми нікуди не виходили, ні на вулицю, ні в магазин: було страшно. Тоді наші військові максимально стримували агресора і намагались не пустити в місто. І неправда, коли говорять, що Херсон здали без бою. На Шиловій Балці, це кілометрів за 70 від Херсона, йшли дуже інтенсивні бої, там стояли наші хлопці і відчайдушно намагалися відбити навалу. Орки влаштували там котел і дуже багато полягло наших мужніх воїнів. Ще на Антонівському мосту були потужні бої. Теж багато загинуло українських захисників там…

Перед очима досі стоїть картинка, як ми у вікно виглядали, де Антонівський міст,  і видно було всі цю темну навалу, яка рухалась у нашому напрямку.  Там були і С300, і радіолокаційні системи, БТРи, танки… Але мене що здивувало, що вони заходили на Антонівський міст і повз Херсон рухались у напрямку Миколаєва. Але в Миколаєві отримали сповна, тоді показували ці спалені танки. Там був генерал Марченко і самі миколаївці, які дали потужну відсіч окупантам і тільки тоді вони прийшли в Херсон.

Війна почалась 24 лютого, а в Херсон російські війська зайшли 1 березня, і я добре пам’ятаю цей день. Ми тоді вже сиділи без світла, це було світломаскування – спочатку, щоб не привертати увагу авіації, а потім намагалися бути непомітними для «zeток». Ми чули, як окупанти заходили в місто, була гучна стрілянина. Коли йшли з Антонівського мосту – на вулицю Перекопську, просто розстрілювали цивільні автівки, які траплялися на їхньому шляху, і навіть багатоквартирні будинки. Чула крики і мінометні черги, був і автомат,  і розуміла – це розстріли людей.

З часом ми таки наважилися вийти на вулицю, до магазину, бо продукти майже скінчилися – вибору не було. Недалеко від нашого будинку знаходився «АТБ». Але в ньому виявилися порожні полиці: трішки шоколадних батончиків і пиво, яке кудись згрібали працівники магазину. Я запитала: а ви що, зачиняєтеся, а як же ми, де купувати продукти? Відповідь була: не знаю.  Чесно, вибухи нас не так шокували, як порожні полиці магазинів.

Але у нас були знайомі власники невеликого магазинчика на районі, ми їм зателефонували і вони нам сказали, що крамниця вже зачинена, але її для нас відкриють. І там, до речі, вже майже нічого не було. Щаслива, купила останню пачку вершкового масла, трохи круп, цукор і пару бананів. А потім зідзвонились із ще одним знайомим, який тримав м’ясні точки, в нього теж трохи розжилися продуктами.

У місті була з самого початку повномасштабного вторгнення виникла паніка. На ринку люди стояли в чергах за продуктами по вісім годин,  навіть точно не знаючи, за чим – що було, те й хапали.

У нас знімали кімнату дівчата-студентки, наступного разу вони пішли в магазин – по хліб, який біля вже зачиненого «АТБ» роздавали якісь волонтери. І от коли його принесли, я була в такому захваті, що у нас є хліб, ну просто це не передати словами. Хоча буханці були десь п’ятиденні і вже прямо як цегла, але ж це хліб. Залишила на згадку собі фото тих двох хлібинок.

Потім окупанти виставили свою техніку біля обласної адміністрації, а пізніше почалися мирні мітинги, але я не виходила бо розуміла, що для мене це може бути останній вихід. Ще якийсь час з’являлась на 24 каналі з інформацією з регіону, та після того, як Олега (журналіст Олег Батурін) взяли в полон, вже просто пересилала відео про те, що тут відбувається. Інформацію видавали в ефір без мого імені, бо було вже дуже небезпечно.

 

Де ви брали ці відео?

Люди скидали, друзі в Фейсбуці, багато хто ходив на мітинги і я ці відео пересилала на канал.

Як було у вас зі зв’язком?

Був і зв’язок, і інтернет.

Коли у вас зник зв’язок? Ви це ще застали?

Зв’язок у нас був: Пам’ятаю один випадок: одна моя знайома ходила на мітинги і раптово зникла. І от пише мені наша спільна з нею знайома, що ця дівчина хоче терміново зі мною зв’язатись і просить мій номер телефону. Звичайно, заборонила їй його давати, аргументуючи це тим, що я нібито закордоном. А через деякий час мені на месенджер приходить повідомлення з акаунту знайомої, яка зникла. Стилістика дивна, явно не власниці акаунту, ну от відчуття таке, ніби з тобою в переписці  – «товаріщ майор». І от мині пишуть – «Марина, привет, дело такого рода, помоги, коли можешь: да – да, нет – нет». Типу зі мною хочуть зв’язатися якісь ізраїльські журналісти і взяти інтерв’ю про ситуацію Херсоні. Увімкнувши інстинкт самозбереження, відповіла, що могла б з радістю допомогти, але мене немає не просто в місті, а й в Україні. Тоді мені почали писати: ухти, а як же тобі вдалося виїхати? Відповіла, що допомогли добрі люди і на цьому сеанс переписки завершився.

Якось мені зателефонувала колишня шефиня, запитувала, як мої справи. Нічого не підозрюючи, сказала, що знаходжусь в Херсоні, вдома, нікуди не виходжу, бо от така ситуація. А вона все розпитувала, а яка ситуація? А що відбувається? А хто напав? Коли я почала говорити, що в полон захопили колегу, то вона дуже скептично відреагувала, типу «Ну, что ты начинаешь, может он просто где то вышел погулять». Мене це просто шокувало: як це, «вышел погулять» і зник?… Потім вона знову мені телефонувала і пропонувала роботу на своєму телеканалі. Я кинула слухавку.

Мені багато телефонували з невідомих номерів, я не відповідала і попросила знайомих, щоб вони через програму «пробили»,  хто за цим номером. Два номери були зареєстровані на осіб з ДНР. Мені довго намагались зламувати сторінку в Фейсбуці. Її не втратила завдяки допомозі знайомих.

Мій номер телефону багато хто знав, бо до повномасштабного вторгнення мені телефонували за будь якої проблеми, чи то світло зникло чи трубу прорвало – ти ж журналіст. Мій номер, як прапор, переходив з рук у руки, і в один момент зрозуміла, що цей номер потрібно вимкнути, інакше буде біла. Я просто витягла сім-карту цього з телефону і користувалась другим своїм номером, іншого оператора, який мало хто знав.

А що відомо про ту жінку, від її імені якої вам писали?

Так, її затримували, але через деякий час випустили і вона з сином виїхала в іншу область. Я на неї не ображаюсь, бо я розумію, що це була не вона. Просто у них був доступ до її телефону.

Як ви наважились виїжджати?

Я зрозуміла, що потрібно виїжджати, тоді коли вже відбувались не просто мітинги, а почали затримувати людей, були обстріли, мирні протести розганяли шумовими гранатами, перша пролита кров на майдані… Але можливості виїзду вже не було.

Вперше я спробувала виїхати десь наприкінці квітня, тоді окупанти дозволили автобусний рейс Херсон-Одеса, одна моя знайома так виїхала. І от я наважилась, зібралась та й поїхала. Ми доїхали до Снігурівки, нас на всіх блок-постах пропускали, а на останньому – розвернули. Я так і не зрозуміла чому, певно, десь на тому напрямку йшли бої або ворог перегруповувався.

Вдруге я намагалась виїхати всередині травня. Це вже була інша система, з людьми, які переганяли дорогі автівки. Щоб їх вивезти, в салон садили жінок, дітей, людей похилого віку. І от мені таке запропонували безкоштовно. Обіцяли, що доїдемо до Кривого Рогу. А, може, й далі.

Їхали ми на Давидів Брід, через Бериславську трасу. Дорогою я нарахувала 45 блок-постів. Окупантів було дуже багато, місцями стояли через 200 метрів. Все перерили, купа окопів. Але в мене склалося таке враження, що от їх багато, все перекопано, стоять блок-пости, але воно все якесь несправжнє, бутафорське, як з картону. І як показали події, лінія оборони дійсно була слабкою.

Ми їхали в дорогезному білому БМВ, у водія були багато блоків з цигарками та коньяки, якими він розраховувався на блок-постах, так нас пропускали далі. Ми проїхали Шилову Балку, вже йшла дорога на Берислав, а далі вже не пропускали. Росіяни пояснювали це тим, що в них є наказ і не відомо коли дозволять пропускати колону. Тож довелося розвертатися, назад на Херсон.

Дорогою назад нас спиняли на кожному блок-посту, а роздавати вже не було чого. І кожен окупант до нас чіплявся: надто дорога «тачка». Я тоді сто разів пожалкувала що поїхала: боялась, що нас просто розстріляють за цю машину.

А ще спиняють нас на блок-посту,  молодик-качок, весь в тату із черепами. Починає перевіряти машину і відкриває «бардачок», а там лежать нові безпровідні навушники. Він питає, а де телефон під такі навушники, а водій показує кнопковий телефон, бо тоді всі виїжджали з такими, щоб смартфон не забрали і там чогось не знайшли. І він бере ці навушники і говорить6 «Спасибо!». А я ще так тоді подумала, – ну забирай, в труні білі навушники тобі будуть дуже личити. Зрозуміла,  що окупант був із ОРДЛО, бо коли водій почав говорити з ним російською, відповідь була: не парься, я все розумію тому, що з Донецька. Мене це аж порвало – пішов захоплювати своїх.

На постах ще були буряти, якісь зашорені, неграмотні. Ти з ним говориш ніби зі стіною, бо він нічого не розуміє і просто лупає цими очима. Ми їх боялись, бо від них не зрозуміло, що можна було очікувати.

Втретє я виїхала на початку червня, через перевізника, який вивозив за немалі кошти, але гарантовано. І от ми вирушили 9 червня і тільки 13-го я потрапила до Вінниці. Наша подорож була через Василівку, Запоріжжя, Кривий Ріг, а кінцевим пунктом була Одеса, звідки я потягом приїхала у Вінницю.

Чому Вінниця?

В мене тут знайомі і мені Вінниця дуже подобається. Приїздила сюди в прес-тури.

Тобто ви коли виїжджали, то вже точно знали, що кінцевою точкою буде Вінниця?

Так, я їхала у Вінницю.

А цей перевізник, що вас вивозив, хто він? 

Я не знаю. В нього запитала, чи насправді мене вивезе, бо я журналіст і мене можуть просто з блок-посту забрати. Він відповідав, щоб я не хвилювалась і що все буде в порядку. Ми їхали мікроавтобусом «Віваро» і нас дійсно особливо не перевіряли, просто дивились паспорти. При собі я залишила кнопковий телефон, а свій смартфон заховала під обшивку валізи. Мій багаж і речі інших пасажирів були закріплені на даху страховими мотузками, оскільки багажний відсік був забитий передачами, також за великі гроші.

До Одеси водій брав вісім тисяч, а до Запоріжжя, здається, п’ять. Так сталося, що дорогою перед Василівкою моя сумка, у якій був ноутбук, злетіла з даху й покотилася у кювет. Комп’ютер розбився. Перевізник пропонував відшкодувати мені за ноутбук, але зважаючи на те що він мене вивіз, я відмовилась. По приїзду я писала у Фейсбуці про свою дорогу і пригоди в ній. Зі мною потім зв’язались з ІМІ (Інститут масової інформації) і сказали, що у них є хороші ноутбуки. Комп’ютер, абсолютно новий, незабаром мені надійшов поштою.

Я ще півтора місяці після приїзду до Вінниці виходила в ефір 24 каналу і розповідала про події в Херсоні. Мала знайомих, які пересилали мені інформацію і розповідали про ситуацію в тимчасово окупованому Херсоні.

Ви жили в гуртожитку?

Ні, не жила в гуртожитку, я просто максималістка, людина,  в якої все має бути по максимуму. Знайомі забезпечили мене житлом і якийсь час жила в них.

Я боялась вмикати світло і знайомі дивувалися, кажу, що світломаскування. Мене заспокоювали, говорили, все нормально, ти у Вінниці, тут тихо. А ще  добивало відношення до переселенців, ну типу, «а, переселенка, а, у вас там війна»… Ну чому у мене війна, у нас в країні війна!

Вразило те, що у Вінниці дуже багато російської мови. Ну от я приїхала з Херсона, де часто спілкувалися російською, але після окупації  люди, зненавидівши росію і все з нею пов’язане,  почали говорити українською. Я не розуміла, чому у Вінниці не так, чому люди не відчувають, що в Україні війна.

Я жила на Замості в той період, коли був ракетний удар по Будинку Офіцерів.  Мала вийти в ефір з 24 каналом по ситуації в окупованому Херсоні, але почула вибухи і побігла на звуки. Побачила паніку людей, ТрОшників. Здається, після цього жахливого теракту, з великою кількістю жертв, вінничани почали зовсім по іншому реагувати на війну і розуміти те, що відбувається.

Розкажіть як вам вінницька журналістика? Чи стикаєтесь ви тут з якимись перепонами?

З приємних моментів, це те що мої знайомі журналісти з Вінниці дуже мені допомагали, і не тільки знайомі. З перепонів – були моменти з міською радою з причини мого бажання написати про ситуацію з видачею гуманітарних наборів. Бо виходило, що спочатку ці набори були, а в один момент їх раз і не стало. Я почала копати цю тему. Знайшла постанову Кабінету Міністрів, що ці набори мають видавати всім переселенцям на постійній основі, а не десь, колись. Хотіла взяти коментар у міських чиновників, але це, на мій подив,  виявилося неможливим.

Потім я телефонувала до обласної військової адміністрацію, там зустріли більш привітно, але довго не могли зрозуміти, чого я від них хочу. В мене навіть запитували про акредитацію з Генштабу, хоча я не розуміла до чого вона, якщо йдеться про «гуманітарку», у регіоні, де немає бойових дій. Але коментар мені таки організували. Довго говорили з директором одного департаменту, як кажуть, про все і ні про що.

Але так вийшло, що коли я працювала над цим матеріалом, у цей час окупанти підірвали Каховську ГЕС. Я переключалась на ці новини – поїхала в Херсон, робити репортажі для 24 каналу. Коли ж переключилася з Херсонщини на Вінницю, «гуманітарку» тут знову почали видавати. Не думаю, що співпадіння, тож моя робота марною не була.

Ви говорили, що їздили і опубліковували серію матеріалів про Каховську ГЕС. Я так розумію, що ви фактично поверталися додому?

Так, але я навіть не ночувала вдома, це було небезпечно.

Яким ви побачили Херсон, вперше повернувшись туди після окупації?

По-перше, побачила місто, частина якого була на піку затоплення. Після звільнення Херсона почались обстріли. Коли я виїжджала, місто було ціле, а по приїзду вже були видні наслідки окупантських обстрілів, багато розбитих будівель, людей в місті ставало дедалі менше. Моторошні відчуття. Це вже не той Херсон, до якого я звикла.

У мене дуже багато пов’язано з цим містом, сюди я приїхала в 17 років, тут закінчила виш, стала журналістом, заробила ім’я…  І коли ти бачиш, що стало з твоїм Херсоном, де знайомий кожен метр, це дуже страшно. У мене часто запитують чи повернусь я в Херсон. Лукавити не буду, але я не знаю.

Поки що на даний момент у ваших планах залишатися у Вінниці?

Поки що так, але життя змінюється. Мені здається, що кожна людина не може знати, що з нею трапиться завтра і де вона може опинитися. Поки мені тут безпечно та комфортно, а далі час покаже.

Чим вам сподобалась Вінниця?

Вінниця – це місто в якому є свій шарм, при цьому тут – трішки Одеси, Херсона, Львова, якась атмосфера Парижу. Вперше у Вінницю і приїхала в 2010 році і незабутнім на той час враженням для мене було те, що з центральних вулиць вивозили сніг. Я запам’ятала це місто от саме за цим спостереженням. Бо у нас в Херсоні ще за часи Сальдо (міський голова Херсона з 2002 до 2012 року, колаборант. ред) сніг не чистили і дороги не посипали. Ці гроші просто крали і це була бездонна діжка.

Сподобалась ситуація з міським транспортом, його багато і він зручний. Але я також бачу і проблеми міста, особливо це стосується каналізації і запахів.

Чим вас неприємно вразила Вінниця?

Відношенням чиновників, у нас в Херсоні було більш відкритіше і доступніше в плані спілкування з владою. Щоб мене десь не пустили – то це було б скільки шуму потім. Я без проблем могла потрапити всюди, де мені було потрібно. Тут для цього  необхідно докласти купу зусиль і часу. Добре, що працюю дистанційно – для Херсонщини.

 

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds