Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Тролейбуси VinLine обійшлися бюджету міста майже у 300 мільйонів гривень. Чи справді їх виробляють у Вінниці?

Тролейбуси VinLine обійшлися бюджету міста майже у 300 мільйонів гривень. Чи справді їх виробляють у Вінниці?

“Тролейбус власного виробництва” – майже кожен раз у ЗМІ говорять цю фразу, коли мова йде про тролейбуси VinLine. Насправді – це не зовсім відповідає дійсності. В цехах тролейбусного депо проводиться лише крупновузлове складання.  VinLine у Вінниці збирають, як конструктор “Лего” і випускають на лінію. Станом на травень 2024 року  маємо 31 тролейбус VinLine, які обійшлися бюджету міста у 296,2 мільйона гривень . 

Перший VinLine № 041

У 2018 році виникла гостра необхідність в оновлені рухомого складу. Купувати нові тролейбуси занадто дорого, а купувати вживаний транспорт – багато витрачати  на його постійний ремонт. Тому місцева влада Вінниці вирішила збирати власними потужностями тролейбуси. Кузов майбутнього VinLine придбали у ТОВ “Політехносервіс” за 2,87 мільйонів гривень і у грудні 2018 року привезли у вінницьке тролейбусне депо. 

 Це кузов першої комплектації, коли крім самого корпуса є ще салон. Слід розуміти, що на ТОВ “Політехносервіс”, де придбали цей кузов, теж збирають кузова тролейбусів з різних елементів, які закуповують в різних країнах. 

Після закупівлі всіх необхідних компонентів, вони доставляються в цех ТОВ “Політехносервіс” у Броварах, де кваліфіковані працівники збирають кузов тролейбуса:

  • Монтаж кузова: кузов встановлюється на шасі та з’єднується з усіма необхідними системами
  • Встановлення електрообладнання: монтується тяговий електродвигун, редуктор, система керування та інші електрокомпоненти
  • Встановлення інших компонентів: монтуються сидіння, підвіска, двері, освітлення та інші деталі
  • Тестування та налагодження: після складання тролейбус проходить ретельне тестування та налагодження, щоб гарантувати його відповідність усім стандартам та вимогам.

Цей кузов привезли до Вінниці у грудні 2018 року, а вже тут укомплектували його до повної готовності.

В травні 2019 року перший VinLine, якому дали номер 041, вийшов на лінію. Як зазначали журналісти “20 хвилин”, збірка тролейбуса була неідеальна

Обійшовся тролейбус бюджету міста 5,2 мільйона гривень.

Як дозбирують тролейбуси VinLine в тролейбусному депо

Зі слів т.в.о. гендиректора КП “Вінницька транспортна компанія” Олександра Нечаєва, з ТОВ “Політехносервіс” до Вінниці приходить кузов тролейбусу з:

  • Системою керування тяговими двигунами
  • Системою автономного ходу
  • Системою струмознімання 

Все інше дозбирується вже у Вінниці. Що саме? Ось в цьому документі вказується, чого саме немає в придбаних кузовах тролейбусів у ТОВ “Політехносервіс”:

В цеху вінницького тролейбусного депо на кузов майбутнього VinLine встановлюють:

  • Батареї для автономного ходу
  • Система оплати проїзду
  • Електронне табло в салоні тролейбуса вінницької фірми “Біакс”  
  • Система управління транспортом
  • Електрокабеля (довжиною під кілометр)
  • Задні та передні мости
  • Компресора
  • USB-зарядка в салоні тролейбуса
  • Система опалення
  • Система вентиляції
  • Рама, на яку кріпиться струмоприймачі та система керування тролейбусом
  • Датчик для водія, щоб бачив з якої саме двері поступає сигнал про відкриття

 

Та ще багато чого іншого…

(фото телеканалу “ВІТА)

Чому кузови тролейбусів купують саме у ТОВ “Політехносервіс”?

(Цех компанії “Політехносервіс” зі зборки тролейбусів на базі кузова турецького виробника AKIA)

Це питання ми надіслали у своєму запиті до КП “Вінницька транспортна компанія” і ось що отримали у відповідь: 

“…Це підприємство постачає системи управління електричним приводом та системи автономного ходу, а також має сертифіковані лабораторії із проведення випробувань, у тому числі необхідних для введення в експлуатацію нових транспортних засобів.

Тролейбуси серії VinLine збираються на потужностях КП “Вінницька транспортна компанія” із залученням працівників підприємства та підрядних організацій, найбільшим яких є ТОВ “Політехносервіс”. Поряд з цим, слід відмітити, що для складання одного тролейбуса залучається понад 30-ть різноманітних постачальників товарів і послуг.

З 2019 року до будівництва тролейбусів серії VinLine, за результатами тендерних процедур, залучалось понад 80 різноманітних постачальників…”

Може простіше купити новий тролейбус?

Візьмемо за приклад електротранспорт польської фірми Solaris. Саме цієї марки вживані тролейбуси 2013 року випуску придбала Вінницька міська рада наприкінці 2022 року. 

 Корпуси цих тролейбусів роблять з нержавіючої сталі. Цей транспорт від виробника Solaris, грубо кажучи, як Mercedes-Benz S-Class в легковому автопромі. Зараз цей виробник тролейбусів призупинив роботу в Україні, тому що у нас війна, а у них є багато замовлень з різних країн Західної Європи та з Америки. Зараз Solaris приймає замовлення на виробництво тролейбусів на березень 2025 року. Якщо казати по цінах, то їх тролейбус обійдеться замовнику починаючи від 390 000 євро. Це з автономним ходом, з кондиціонером в кабіні водія та в салоні. Електроніка в них йде від Skoda. Тролейбуси Solaris в кожне місто постачаються унікальні, відповідно до договору, тролейбуси. Спочатку спеціалісти виробника електротранспорту вивчають маршрути міста, щоб зрозуміти який саме пробіг потрібен для батареї, також погоджується комплектація до таких дрібниць, як вишивка на сидіннях. Таким чином формується ціна на кінцевий продукт. Те що у Вінниці збирають тролейбуси, а не купують нові – то це суттєва економія. В Україні ще ніхто не замовляв нові тролейбуси Solaris, тому що це дорого для бюджетів наших міст. Чому ці тролейбусі багато коштують – через якість виробництва. В них немає ніяких китайських деталей. Всі комплектуючі європейського виробництва. Ось труба, з якої роблять каркас, вона фінська. Подібну продукцію в Україні виробляли лише в Маріуполі. Поляки розглядали наш метал для своїх тролейбусів, але згодом забракували і виробляють свої корпуса лише з фінської сталі, – каже представник дилерської мережі Solaris в Україні фірми Автек пан Олександр

(Solaris Trollino 12 в місті Кастельон де ла Плана (Валенсія, Іспанія)

Журналісти & КП “Вінницька транспортна компанія”

Найголовніше було у нашому розслідуванні – це дізнатись ціну кожного з 31 тролейбусів VinLine. Отримати цю інформацію було справжнім квестом. Знаючи, що керівництво КП “Вінницька транспортна компанія” часто порушує ЗУ “Про доступ до публічної інформації” і не надає відповіді на запити, ми надіслали запит ще й  до Вінницької міської ради. Запит все рівно перенаправили розпоряднику –  КП “Вінницька транспортна компанія”. Згідно з нормами  чинного законодавства, відповідь повинна бути надана протягом п’яти робочих днів. Почекавши 10 робочих днів, ми зателефонували до комунального підприємства, у відповідь почули, що “просто захворів наш юрист, а він один надає відповіді на запити, тому чекайте”.

Журналісти направили повторний запит, на який знову не отримали жодної відповіді. Тоді журналісти Агенції попросили колег з різних міст  України направити подібний запит до КП “Вінницька транспортна компанія”. І це спрацювало…Крім цього, паралельно ми готували скаргу до Уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубенця. За п’ять хвилин до того, як відправити цю скаргу, ми, нарешті, отримали відповідь на наш запит від КП “Вінницька транспортна компанія”.

Скільки  обійшовся місту кожен тролейбус VinLine

Слід зазначити, що на виробництво тролейбусів за номерами: 051, 052, 053, 054, 055 КП “Вінницька транспортна компанія” у 2021 році брала кредит в “Укргазбанк” у 35 мільйонів гривень. Під заставу кредиту були надані 19 одиниць транспортних засобів:

Станом на 1 січня 2023 року кредит був повністю погашений. 

До VinLine №055 кузов тролейбуса був білоруського виробництва МАЗ. Зараз ці тролейбуси збираються у вінницькому депо на базі турецького кузова AKIA, який виглядає сучасніше. Ба більше, турецькі кузови кращі за якістю в порівнянні з білоруськими. Вони виготовляються у відповідності до європейських вимог. 

Отже, надаємо дані по кожному тролейбусу VinLine:

Vinline № 041

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 2 870 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 330 000 гривень

Вартість тролейбуса – 5 200 000 гривень

 

Vinline № 042

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 2 870 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 727 238,66 гривень

Вартість тролейбуса – 5 597 239,06 гривень

 

Vinline № 043

(автор tavalex2007)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 2 870 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 625 768,84 гривень

Вартість тролейбуса – 5 495 769,24 гривень

 

Vinline № 044

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 2 870 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 603 080,01 гривень

Вартість тролейбуса – 5 473 080,41 гривень

 

Vinline № 045

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 193 008 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 120 792,73 гривень

Вартість тролейбуса – 7 271 034,06 гривень

 

Vinline № 046

(автор MAX500MAX)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 193 008 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 3 753 219,38 гривень

Вартість тролейбуса – 6 946 227,38 гривень

 

Vinline № 047

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 4 098 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 583 748,45 гривень

Вартість тролейбуса – 8 681 748,45 гривень

 

Vinline № 048


Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 4 098 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 489 996,35 гривень

Вартість тролейбуса – 8 587 996,35 гривень

 

Vinline № 049

(автор MAX500MAX)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 4 098 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 537 074,88 гривень

Вартість тролейбуса – 8 635 074,88

 

Vinline № 050

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 4 098 000 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 560 121,56 гривень

Вартість тролейбуса – 8 658 121,56 гривень

 

Vinline № 051

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 941 866,20 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 491 425,93 гривень

Вартість тролейбуса – 8 433 292,13 гривень

 

Vinline № 052

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 955 373 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 409 252,64 гривень

Вартість тролейбуса – 8 364 625,64 гривень

 

Vinline № 053

(автор MAX500MAX)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 919 327,20 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 234 172,08 гривень

Вартість тролейбуса – 8 153 499,28 гривень

 

Vinline № 054

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 3 802 944 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 261 607,48 гривень

Вартість тролейбуса – 8 064 551,48 гривень

 

Vinline № 055

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 5 825 636,58 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 794 306,18 гривень

Вартість тролейбуса – 10 619 942,76

 

Vinline № 056

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 5 855 056,42 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 754 482,72 гривень

Вартість тролейбуса – 10 609 539,20 гривень

 

Vinline № 057

(фото Pasha Вінниця)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 5 966 839,02 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 966 609,87 гривень

Вартість тролейбуса – 10 963 448,89 гривень

 

Vinline № 058

(фото Артем Мороз)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 6 189 591,44 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 5 057 214,51 гривень

Вартість тролейбуса – 11 264 805,95 гривень

 

Vinline № 059

(фото Міша з Києва)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 6 189 591,44 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 803 502,91 гривень

Вартість тролейбуса – 10 993 094,55 гривень

 

Vinline № 060

(фото Вінницька міська рада)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 6 189 001,78 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 988 844,73 гривень

Вартість тролейбуса – 11 177 846,51 гривень

 

Vinline № 061

(фото M_4ik)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 6 206 484,74 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 546 219,26 гривень

Вартість тролейбуса – 10 752 704 гривень

 

Vinline № 062

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 5 374 503,99 гривень

Вартість тролейбуса – 12 864 903,99 гривень

 

Vinline № 063

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 5 310 327,38 гривень

Вартість тролейбуса – 12 800 727,38 гривень

 

Vinline № 064

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 5 253 429 гривень

Вартість тролейбуса – 12 743 829 гривень

 

Vinline № 065

(фото не знайдено)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 5 470 031,01 гривень

Вартість тролейбуса – 12 960 431,01 гривень

 

Vinline № 066

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 4 987 327,26 гривень

Вартість тролейбуса – 12 477 727,26 гривень

 

Vinline № 067

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 3 142 166,16 гривень

Вартість тролейбуса – 10 632 566,16 гривень

 

Vinline № 068

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 3 074 154,98 гривень

Вартість тролейбуса – 10 564 554,98 гривень

 

Vinline № 069

(фото Train_UZ_avr)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 920 399,23 гривень

Вартість тролейбуса – 10 410 799,23 гривень

 

Vinline № 070

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 2 798 577,99 гривень

Вартість тролейбуса – 10 288 977,99 гривень

 

Vinline № 071

(фото не знайдено)

Вартість придбаного кузова у ТОВ “Політехносервіс” – 7 490 400 гривень

Вартість запчастин + зарплатня працівників – 3 049 659,22 гривень

Вартість тролейбуса – 10 540 059,22 гривень

 

Загальна сума за всю 31 одиницю: 296 228 217,8 гривень

 

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds