Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Журналісти з’ясували, хто має посадити у Вінниці нові зелені насадження замість зрізаних через будівництво майже двох десятків дерев

Журналісти з’ясували, хто має посадити у Вінниці нові зелені насадження замість зрізаних через будівництво майже двох десятків дерев

                                                                                                                                                                                         Авторка: Дар’я Берт

Наприкінці травня цього року мешканці села Зарванці обурились, що біля їх будинків почали вирізати дерева задля якогось будівництва – чи то АЗС чи то СТО, що представлятиме загрозу для їх проживання. Журналісти Агенції з’ясували, що саме тут будується, хто висадить нові дерева замість зрізаних та до чого тут взагалі Почесний консул Латвії Ігор Скоромний. 

Як так сталося, що дозвіл зрізати дерева – вінницький, а будівництво – на території Зарванців 

 

Дозвіл на видалення 18 дерев надав департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради

(ордер на зрізання дерев)

Якщо подивитись на мапу Google, то ці землі розташовані на території Вінниці, тому логічно, що відповідний дозвіл на зрізання дерев надав орган міської влади. 

(скан карти Google)

Але на кадастровій мапі ці ділянки позначені як землі Якушинецької громади, ба більше, є документ 2009 року про зміну цільового призначення однієї з цих ділянок і відповідний дозвіл надавала та сама громада.

Якщо дозвіл на зрізання дерев давав департамент міської ради, то відповідно всі наші питання по цій темі у запиті журналісти Агенції направили до міськради. У відповідь нам зазначили, що ці ділянки розташовані за межами Вінницької міської територіальної громади, і ці питання не до них. 

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

Тому ми надіслали до міськради ще один запит, щоб пояснили, як тоді департамент міг надавати дозвіл на зрізання дерев на тих ділянках, які розташовані на території іншої громади. Відповідь – ніякі дозволи департамент не надавав.

 

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

З цих відповідей виходить, що вінницька влада само собі протирічить. На наше питання про те, як серед членів комісії, яка надавала дозвіл на зрізання дерев, був власник цих ділянок Ігор Скоромний (кінцевий бенефіціарний власник фірми “ЯСКО”)? На це міськрада відповіла, що це не є конфлікт інтересів і все законно. Тобто, цим самим підтвердивши існування відповідного документу на зрізання дерев.

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

Тут дійсно немає конфлікту інтересів, тому що Ігор Скоромний одноосібно не міг впливати на рішення комісії, – каже юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов

 

Керманичі Якушинецької ОТГ (де відбувається будівництво) взагалі зайняли нейтральну позицію, на кшталт: “це приватна територія і ми нічого не знаємо, хай там роблять що хочуть”.

 

(відповідь Якушинецької ОТГ на наш запит)

Дерева розміщувались все ж таки на території Вінниці

Розібратись в ситуації допоміг заступник директора фірми “Яско” Володимир Шуляк, яка є замовником будівельних робіт.

Наші ділянки дійсно розташовані на території Якушинецької ОТГ (куди входить село Зарванці), а ось дерева були – на території Вінниці. Вони розташовувались на під’їзді до наших земель. Тому дозвіл на зрізання дав саме орган міста, – каже пан Володимир

 

Слова заступника директора фірми “Яско” підтверджує комплексний план просторового розвитку Вінницької міської територіальної громади.

(скан карти Google)

Та план зонування Вінниці

(план зонування Вінниці)

Зрізанням дерев займався “Вінницязеленбуд”. Ми заплатили відновлювальну вартість за ці дерева – 80 606,17 гривень. Вони повинні десь посадити дерева, тому що тут вони їх зрізали. Якісь деталі не знаємо, тому що це вже не наша компетенція, – говорить заступник директора фірми “Яско” Володимир Шуляк

 

Ми направили запит до Вінницької міської ради, щоб вони нам зазначили де будуть садити ці дерева, в якій кількості та яких порід. Але з відповіді виходить, що дерева садити повинні саме працівники підприємства “Яско”.  

(відповідь Вінницької міської ради на наш запит)

І дійсно, в  ордері, який дозволив зрізати 18 дерев задля будівництва фірмою “ЯСКО” комерційного об’єкта, вказано, що вони повинні посадити нові зелені насадження. 

(ордер на зрізання дерев)

Ми передзвонили заступнику директора фірми “Яско” Володимиру Шуляку та пояснили цю ситуацію.  Він пообіцяв розібратися  і надати інформацію наступного дня. 

Я узгодив інформацію з МКП “Вінницязеленбуд” і з департаментом комунального господарства та благоустрою, що у нас є термін до 25 грудня 2025 року посадити 18 дерев. МКП “Вінницязеленбуд” зараз шукає територію, де можна висадити ці зелені насадження, – зауважив Володимир Шуляк

 

Журналісти Агенції після цієї дати перевірять чи будуть висаджені дерева.

Взагалі проблема посадки нових дерев замість зрізаних – це дуже важливе питання для кожного міста. Постійно хтось купує чи орендує земельну ділянку, щоб на ній щось побудувати. Зазвичай на всіх цих ділянках є зелені насадження, які перед будівництвом повністю зрізаються. В багатьох таких випадках забудовник зобов’язується посадити зелені насадження в іншому місті, але чи роблять вони це – невідомо. Тому з відповідним питанням ми звернулись з запитом  до Вінницької міської ради, щоб нам пояснили який взагалі є механізм контролю за дотриманням зобов’язання посадити десь дерева та яка відповідальність за те, якщо це не було виконано. Відповідь ми отримаємо приблизно через місяць, оскільки запит буде розглядатись як звернення громадян.

“ЯСКО” будує гараж

З деревами розібрались, тому з’ясуємо що саме будується на околицях Вінниці та чи несе це якусь небезпеку місцевим мешканцям.

Ходили чутки, що ми тут будуємо навіть свиноферму. Ні, це буде звичайний гараж з двома заїздами та з двома оглядовими ямами з підсобними приміщеннями. Це не СТО, тому ніякого негативного впливу на екологію не буде, – зазначив заступник директора фірми “Яско” Володимир Шуляк

 





(фотографії будівництва гаража)

Думки місцевих різняться щодо цього будівництва. Є негативні, як від чоловіка, який не захотів представлятися:

Це неправильно. Такі промислові об’єкти будуються не в житлових масивах. Воно ж може взірватися, тому що там, на мою думку, буде паливо.

 

Так і позитивні: 

Все правильно воно робиться. Тут постійно було сміття, незрозумілі особи бродили в цих корчах. Зараз йде оздоблення цієї території, наводиться порядок.Можливо в майбутньому тут буде магазин. Я за це будівництво, – каже Сергій Журавель

Його приятель теж такої думки. 

 

Коли є розвиток, то це ж непогано. Років 15 тут були хащі, що не було добре. Бігали бездомні собаки, – говорить Володимир Олійник

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds