Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Хто купив Україну (Центр): минулорічний розпродаж комунальної нерухомості

Хто купив Україну (Центр): минулорічний розпродаж комунальної нерухомості

Останній перелік майна територіальної громади Вінниці був затверджений у 2007 році. З тих пір оновлені списки не оприлюднювались.  За десять років розпродажу комунального майна від деяких об’єктів зі списку навіть згадки не залишилось. Яскравим прикладом цього є міст, що вів на острів «Фестивальний». Його розібрали ще під час будівництва фонтану «Рошен» у 2011 році. Лише за 2016 рік від відчуження комунального майна бюджет міста отримав 2,4 мільйони гривень.

 

Громади обласних центрів втратили понад  350 приміщень

Майно територіальної громади, або комунальну нерухомість можна отримати на аукціоні, за конкурсом або взяти її в оренду на кілька місяців,щоб потім викупити. Останній спосіб дозволяє орендарю уникнути конкуренції за найкращі приміщення у своєму населеному пункті.

Наш колега Олександр Волошин провів власне розслідування у розрізі українських міст, дослідивши, хто купував комунальну нерухомість у 2016 році. Агенція журналістських розслідувань публікує одну з чотирьох частин цього розслідування, яка стосується «розпродажу» майна у центральному регіоні України. Інформація про східний регіон вийде на сайті БюроUA, про західний – у інтернет-виданні «Четверта влада». Південний регіон взяв на себе Одеський центр публічних розслідувань.

В минулому році центральні територіальні громади областей втратили більше 350 приміщень. Майже у третині випадків зацікавлені у цьому були політики та олігархи, і це не враховуючи місцевих чиновників. Практично про кожен комунальний об`єкт, викуплений у 2016 році, та його нового власника чи окремі зв`язки можна прочитати натиснувши на нього на КАРТІ. Можна прочитати й узагальнену інформацію по місту (загальна площа викупленої нерухомості, середня ціна 1 кв.м. та загальна сума отриманих від продажу коштів), натиснувши на назву населеного пункту, який знаходиться над цими об`єктами. Різні ж кольори означають різний ступінь суспільної користі від продажу майна: від червоного до зеленого, тобто від найдешевших до найдорожчих. До того ж, ми з`єднали деякі об`єкти лініями, натиснувши на які, зокрема, можна прочитати про їхню об`єднуючу ознаку чи розширену інформацію.

 

Найбільші покупці «комуналки» Центральних областей

 

Фото: panoramatour.com.ua

Покупець, пов’язаний з Гройсманом

Вінниця входить у п`ятірку міст за середньою ціною нерухомості (5847 грн/кв.м.). Найбільший об`єкт (179,5 кв.м.) викупила у квітні 2016 року Марина Кеніс, хоча підприємниця отримала його в оренду лишень у вересні 2015 року.у багатоквартирному будинку на проспекті Космонавтів, 36а “для розміщення торговельного об`єкта з продажу продовольчих товарів (крім товарів підакцизної групи)”. А вже у квітні 2016 року жінка викупила це приміщення за ціною 6425 грн./кв.м. До літа 2015 року тут були залізничні каси попереднього продажу квитків.

Марина Кеніс орендує до 2023 року з правом продовження оренди земельну ділянку, на якій компанія “Династія” будує житловий комплекс “Оскар”. Також жінка з 2014 року ліцензовано займається терапевтичною стоматологією та володіє стоматфірмою “Дент-Еліт” по вулиці Соборній, 26 (інші власники – Панкевич В.М. та Ковалик Л.М.). Вона ж разом із Оленою Фортель-Мазур – засновниці фірми “Марлен” (директор – Кема Фортель). Марина Кеніс та Олена Фортель-Мазур втрьох із Тетяною Мироненко – засновниці фірми “Волна”.

В соціальній мережі “Однокласники” вінничанка Марина Фортель-Кеніс товаришує з  Ігорем Кеніс. На сайті електронної книги скарг України є допис про те, що Кеніс І.М. та Мироненко О.В. “вивели” 38 мільйонів гривень з ТОВ “Альпари”. Чоловіки мають вплив на різні підприємства, зокрема Олег Мироненко та Ігор Кеніс – директор та член Наглядової ради ПАТ “Вінницяплодоовочпостач” відповідно.

Ігор Кеніс також відомий у Вінниці як помічник-консультант депутата Вінницької міської ради Бориса Гройсмана – батька нинішнього прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

Приміщення для пельменів, вареників

У ідентичний спосіб отримала 103,5 кв.м. Валентина Берещук: у жовтні 2015 року вона отримала в оренду приміщення на проспекті Космонавтів, 27 “для розміщення торговельного об`єкта з продажу продовольчих товарів (крім товарів підакцизної групи)”, а вже у грудні 2016 року викупила його за ціною 6914 грн./кв.м. Підприємець займається виготовленням напівфабрикатів (пельмені, вареники), а до 2015 року мала ліцензію Державної архітектурно-будівельної інспекції.

 

«Зелені світи» Поділля

Обласна екологічна асоціація “Зелений світ Поділля” викупила 40,7 кв.м. у будинку по вулиці Магістратській (Першотравневій), 70 за ціною 3636 грн./кв.м. Керує організацією Олена Яворська, а її засновниками, окрім Яворської, є Василь Романчук та Григорій Шведюк.

На початку 1990-х пані Яворська була депутатом ІІ скликання Вінницької обласної ради та завідувала сектором природи у Вінницькому краєзнавчому музеї. А з 1995 року по 2008 рік очолювала Державне управління екології та природних ресурсів у Вінницькій області. До слова, її близький родич Микола Яворський має право виготовляти паспорти водних об’єктів.

Василь Романчук за керівництва Яворської в Держекоуправлінні був її заступником. У 2010 році він був довіреною особою на виборах президента України очільника Української Національної Партії, представника блоку “НУ-НС” Юрія Костенка, а у 2015 році безуспішно балотувався від ВО “Свобода” у депутати Вінницької районної ради.

Григорій Шведюк у 2004 році був офіційним спостерігачем від кандидата на пост президента України Віктора Януковича в окремому закордонному виборчому окрузі. А вже потім він очолював Спеціалізовану психіатричну медико-соціальну експертну комісію.

 

Марки, замість книжок

З 2015 року Наталія Яремчук винаймала під офіс приміщення площею 18,3 кв.м. у будинку, де розташована Вінницька обласна бібліотека для дітей ім. Івана Франка по вулиці Соборній, 26. А в листопаді 2016 року підприємниця викупила цю нерухомість за 7962 грн/кв.м. Діяльність пані Яремчук досить різноманітна: це і роздрібна торгівля, і постачання готових страв, і навіть страхування та бронювання. Продаж  частини бібліотеки подали громаді  під соусом  гучного відкриття Музею марки, який відкрили у цьому приміщені  16 вересня минулого року.  Нині під розширення музею планують продати іншу частину бібліотеки, не продовживши з нею договір оренди.

Підприємство “Вінницязовніштранс” викупило 4,1 кв.м. у будинку на Хмельницькому шосе, 4 за ціною 4804 грн/кв.м. Фірмою, що ремонтує та обслуговує тахографи, керує Іван Іскусних. Він як підприємець займався митною брокерською та туристичною діяльністю.

Один із небагатьох випадків – викуп приміщення співвласником. У такий спосіб Вознюк О.В. отримав 41,3 кв.м. в будинку по провулку Олега Антонова (Карла Маркса), 16а за найменшою ціною для Вінниці у 2016 році – 2000,4 грн./кв.м.

 

Майно для чернігівської «Пантери»

Фото: Вікіпедія

Чернігів – друге з кінця місто за площею проданої нерухомості (55,7 кв.м.). Чернігівська місцева влада у 2016 році продала всього два комунальних приміщення, загальною площею майже 56 кв.м. і заробила менше 230 тисяч гривень (4111 грн/кв.м.).

Охоронна компанія “Пантера” викупила 18,2 кв.м. нерухомості по вулиці Генерала Бєлова, 8 за ціною 6703 грн/кв.м за ціною 6703 грн/кв.м., мабуть, тому що її директор у 2011 році став Кращим підприємцем року.

А от компанія “Енергополіс-Інвест” отримала нерухомість за 2853 грн/кв.м, ймовірно, тому що вона входить до сфери впливу міського голови Чернігова Владислава Атрошенка. Навпаки ж, задешево (2853 грн/кв.м.) викупила приміщення на проспекті Миру, 32 фірма “Енергополіс-Інвест”. Її засновниками є Тамара Атрошенко, Тимофій Бичков та Руслан Варавва, а керує фірмою Руслан Дубинка.

Фірмі “Енергополіс-Інвест” належать ще кілька приміщень, зокрема піцерія “Марконі”, а також на проспекті Миру 32 фітнес-клуб “Кислород” та торговий центр “Метрополіс”. Компанія та деякі пов`язані з нею  підприємства прямо або опосередковано підконтрольні міському голові Чернігова Владиславу Атрошенко, що можна побачити на прикладі засновників чернігівського телерадіоагентства “Терра”.

 

Землі біля дендропарку

Фото: Андрій Ткач

Ціна Кропивницького – 3256 грн/кв.м. Одночасно найбільше (196,9 кв.м.) та найдешевше (2277 грн/кв.м.) комунальне приміщення Кропивницького викупила Євдокія Коваленко. Воно знаходиться поблизу міського дендропарку, неподалік якого у 2009 році вона ж отримала на 10 років у оренду 78 кв.м. землі для розміщення адміністративно-торговельного комплексу, та в 2016 році поки що невдало хотіла викупити цю земельну ділянку. При цьому, Кіровоградська міська рада вже виділяла пані Коваленко безоплатно 935 кв.м. землі у 2011 році.

Мільйонер із нетрів.

Підприємець Олександр Великород у 2011 році продавав 1,67 гектар землі біля Миколаївського пляжу в Кропивницькому за 100 тисяч доларів США. У 2015 році “Наші гроші” писали, що компанія “Еталон – спеціалізована будівельна компанія”, яке належить пану Великороду, перемогла на тендері щодо будівництва котельні за майже 3 млн грн. У листопаді 2016 року “Еталон – СБК” отримала ще один підряд – на реконструкцію насосної станції в місті Бобринець Кіровоградської області за майже 1,24 мільйона гривень. При цьому, з 2007 року і щонайменше до лютого 2016 року він потребував поліпшення житлових умов, оскільки проживав у гуртожитку. Великород також є власником фірми “Арт-сервіс М”, яка належала колишньому начальнику відділу головного управління сільського господарства і продовольства Кіровоградської обласної державної адміністрації Анатолію Мальто.

Черкаські скандальні МАФи матері містобудівника.

Фото: http://provce.ck.ua/

Підприємниця Лариса Крапивіна викупила 16,6 кв.м. будинку по вулиці Нижній Горовій, 11 за ціною 7657 грн./кв.м. Пані Крапивіна була засновником фірми “Оптимус Прайм” та є співзасновницею компанії “Наір і Ко”, якою керує Наталія Дяденко.

У 2013 році Ларисі Крапивіній було анульовано т.з. дозвіл на будівництво торгового павільйону поблизу будинку на бульварі Шевченка, 132. Тоді підприємниця, за словами мешканців-протестувальників, збільшила площу торгового об`єкту і почала зводити капітальну споруду замість тимчасової. А у квітні 2016 року начальник управління інспектування Черкаської міської ради Олександр Давиденко вказував, що пані Крапивіна замість одного кіоску на зупинці по вулиці Пушкіна збудувала аж три. Жінка, як писав чиновник, заробляє викупаючи у міста землю, щоб потім побудувати на ній МАФ та здати його в оренду.

Бульвар Шевченка, 132

Чому ж, не дивлячись на те, що жінку щонайменше двічі помічали у скандальних історіях з “комуналкою”, у жовтні 2016 року Черкаська міськрада все ж продала їй комунальну нерухомість? Можливо тому, що Лариса Крапивіна – мати заступника начальника управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації Євгена Стрижака, який є членом ВО “Черкащани” і був помічником народного депутата України від Соціалістичної партії України Олексія Малиновського.

 

Актив на мільйон.

У 2014 році місцева прокуратура повернула гуртожиток заводу телеграфної апаратури до комунальної власності Черкаської міської ради. А вже у 2016 році громадська організація “Актив громади Черкас” викупила 262,6 кв.м. цієї будівлі за 3962 грн./кв.м.

. Очолює організацію меценат і волонтер, кандидат у народні депутати України Олександр Шокал, якому в 2016 році Черкасиміськрада дала дозвіл на безоплатне відведення 875 кв.м. землі під будівництво. Одним із співзасновників організації є Дмитро Чорнопищук, який в 2010 році балотувався до Черкаської міськради від політичної партії “УДАР” та очолює Федерацію велосипедистів Черкаської області. Цікаво, звідки у громадської організації більше 1 млн грн на купівлю нерухомості?

 

Податкова сім`я мільйонерів Таранів.

Підконтрольна першому заступнику начальника Державної податкової інспекції у м. Черкасах ДФС України Дмитру Тарану та його сім`ї фірма “А-Сервіс”, а також його брат Олег Таран викупили 305,3 кв.м. черкаської нерухомості за середньою ціною 2669 грн/кв.м. Податківець Таран у своїй декларації про доходи за 2015 рік зазначив, що він є власником 33,16% фірми “А-сервіс”, а його дружина працює у цій фірмі. Насправді ж, він разом із матір`ю Тетяною Таран та братом-вершником Олегом Тараном володіють 99,75% компанії, що еквівалентно майже 0,5 мільйона гривень. Також трійці Таранів належить 94,5% акцій фірмі “Завод Ремпобуттехніка” (вартість корпоративних прав сягяє 1,72 млн грн), а також 82% компанії “Ін-Зеко” (410 тисяч гривень) належить Тетяні Таран та дружині податківця Вікторії Прокопенко.

 

Найдорожча – столиця.

Фото: kyivmusiclabs.com

Місто Київ перше у рейтингу за ціною нерухомості (15980 грн/кв.м.), друге – за сумою, отриманою від її продажу (більше 72,5 млн грн), а також п`яте місце у рейтингу за площею викупленої нерухомості (4539,4 кв.м.).

Найдорожче – Омельченку.

Більше 37 тисяч гривень коштувала Ірині Перехрист 51,7 кв.м. нерухомості по вулиці Пушкінській, 32. Раніше підприємниця Перехрист купувала 56 кв.м. на Пушкінській, 32а. До слова, Ірина Перехрист – екс-помічниця народного депутата України, колишнього мера Києва Олександра Омельченка.

 

Майстри ProZorro та корупційна антикорупція.

Одразу два приміщення загальною площею 187,3 кв.м. у будинку на Голосіївському проспекті (40-річчя Жовтня), 84 викупила за 14328 грн./кв.м. фірма “Еко Дент”. Статутний капітал фірми “Еко Дент” у 3,8 млн грн засновники фірми Сергій Ісламов та В’ячеслав Гайдай сформували ще у 2009 році. Сергій Ісламов також є співзасновником разом із представником ВО “Свобода” Віктором Кудовбенко ірпінської фірми “Вімперг”, яка отримала майже 12 тисяч грн від Управління культспадщини Шевченківської райдержадміністрації в місті Києві на встановлення дверей. Лише одних дверей. Це ж відомство виділило їм 199 тисяч грн для установлення 22 вікон у двох бібліотеках Шевченківського району. Тобто лише встановлення одного вікна, а не саме вікно, коштувало більше 9 тисяч гривень.

Молодий очільник органу самореалізації населення “Комітет мікрорайону “Дніпровець” В’ячеслав Гайдай навчає інші ОСНи проводити закупівлі через ProZorro. Мабуть, його навчив співзасновник фірми “Еко Дент” Сергій Ісламов, який вигідно встановлює вікна та двері. Але його організація проводила закупки в ProZorro вісім разів, з яких лише тричі успішно, які за відсутності конкуренції дали мінімальну економію. При цьому, невідомо звідки у молодого чоловіка більше 7 років тому було майже 2 млн грн. Чи може фірма насправді йому не належить?

Очолює “Еко Дент” Анатолій Кулєшов – помічник народного депутата України, екс-“регіонала” Олександра Супруненко та очільник організації інвалідів “Добробут та безпека”, яка функціонує як громадська приймальня колишнього “регіонала” і чинного депутата Київської міської ради від фракції “Єдність” Павла Тесленка, а колишній директор “Еко Дент” зараз очолює фірму батька Павла Тесленка. Анатолій Кулєшов також був співзасновником ГО “Комітет з питань протидії корупції та організованій злочинності”, яка опосередковано підозрювалася у пособництві керівництву оборонних заводів у фіктивних закупках та привласненні 50 млн грн.

 

Поплічник “співучого ректора” та друзі дітей Литвина.

Організація “Київського центру розвитку молодого покоління” витратила більше 11 млн грн на купівлю 641 кв.м. нерухомості, якою насправді користувалася туристична фірма. Звідки ж такі гроші у ГО? Наприклад, одним із засновників Центру є Володимир Наконечний – заступник завкафедри Міжнародних відносин Інституту журналістики та міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв, очільник Львівської філії КНУКіМу та Ужгородської філії Київського університету культури. Пан Наконечний пов`язаний із благодійним фондом народного депутата Володимира Литвина “Майбутнє Полісся”, а також його вважають другом сина народного обранця. До того ж, керує КЦРМП Інна Фурман – представниця ВО “Свобода” на виборах 2014 року, яка очолює благодійний фонд “Крок назустріч людям” і є його співзасновницею разом із Михайлом Коржем та Зоєю Світюк. Остання разом із донькою нардепа Оленою Литвин – співзасновниці благодійного фонду / будинку розкоші “Вілла Гросс”.

 

Козаки-розбійники.

Всеукраїнська громадська організація “Українське реєстрове козацтво” викупила офіс поблизу Майдана Незалежності у будинку на Малій Житомирській, 11. Саме ця адреса є контактною для Інституту проблем штучного інтелекту професора Анатолій Шевченко. І це не дарма, бо пан Шевченко – гетьман УРК, співзасновник ВГО “УРК”, член Ради Українського козацтва при Президентовi Українита і голова Всеукраїнської партiї духовностi i патрiотизму. Іншим засновником УРК, як зазначено в ЄДРПОУ, є донеччанин Олександр Сергіївна (так, саме Сергіївна). Фомічев – кандидат у народні депутати України від блоку “Влада народу”, директор Донецької обласної організації Товариства сприяння обороні України та в.о. голови Всеукраїнської партії духовності і патріотизму. Ще одним засновников ВГО “Українське реєстрове козацтво”, яке викупило в центрі столиці України нерухомість, був Юрій Тельнов – колишній член політради Всеукраїнської партiї духовностi i патрiотизму. Зараз пан Тельнов завідує (!) філіалом навчально-методичного центру громадянської оборони та надзвичайних ситуацій МНС ДНР, а також є директором Донецьких міських курсів цивільної оборони.

 

Історія для ДУСі.

У березні 2016 року викупили будинок на майже 1050 кв.м. по вулиці Круглоуніверситетській, 10. Історія будинку сягає 1892 року. До слова, це найдорожчий викуплений столичний комунальний об`єкт у 2016 році, оскільки один із найбільших.

З кінця минулого тисячоліття у будинку знаходилося представництво ЄС в Україні. А вже за президентства Віктора Януковича почався приватизаційний процес цієї частини історії. Компанія “Хенсфорд Імпекс ЛЛП” викупила пам`ятку за 35,43 млн грн. Офіційно компанією керує Марина Ткаченко, але Українська правда.Київ пов`язувала “Хенсфорд Імпекс ЛЛП” із керівником Державного управління справами часів Януковича Андрієм Кравцем та його дружиною Мариною Пелих.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds