Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Заступники мера Вінниці декларують акції підприємств, елітну нерухомість та мільйони готівкою

Заступники мера Вінниці декларують акції підприємств, елітну нерухомість та мільйони готівкою

Сина-прокурора Сергія Тимощука, дружин-бізнеследі Миколи Форманюка та Сергія Матусяка, мільйони гривень Владислава Скальського та скромні статки Галини Якубович виявили журналісти в деклараціях других осіб міста

 

Колишній головний «транспортник» Вінниці

Перший заступник міського голови Вінниці Микола Форманюк, за інформацією офіційного сайту Вінницької міської ради, «уповноважений представляти інтереси виконавчого комітету міської ради, відповідає перед міським головою за здійснення відповідними виконавчими органами ради та її виконавчим комітетом повноважень, забезпечує координацію роботи виконавчого комітету міської ради». На цю посаду його було призначено у жовтні  2016 року. До цього Микола Форманюк очолював міське комунальне підприємство «Вінницька транспортна компанія», або, як його називали раніше, Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління.

За  його декларацією  усе нерухоме майно родини Форманюків зареєстровано на дружину пана Миколи Альону Форманюк. Так, їй належить житловий будинок площею 366,6 квадратних метрів на Вінницьких хуторах.

 

Також Альона Форманюк має квартиру площею 73,8 квадратних метри у Вінниці.

Пані Альона зареєстрована як приватний підприємець, що займається бізнесом у сфері нерухомості, торгівлі, харчування, готельної справи.

З рухомого майна Микола Форманюк задекларував Mitsubishi L200 2011 року випуску, яку він безоплатно орендує у пані Марини Андріюк. Але за інформацією держреєстру МВС, на цю жінку не зареєстрована жодна автівка.

Під час одного з візитів журналістів до будинку Миколи Форманюка, біля його воріт була припаркована автівка Volkswagen з  німецькими номерами. Кому належить авто, журналістам наразі не відомо.

Миколі Форманюку належить майже півмільйона акцій ПАТ «Автобусний парк» номінальною вартістю 114 750 гривень. Це підприємство з 4 липня 2016 року зареєстроване у Вінниці по вулиці Енергетичній, 7. До цього ПАТ «Автобусний парк» розміщувався неподалік  від Центрального автовокзалу по вулиці Стеценка, 85. Влітку 2016 року ця ділянка була передана забудовнику «Династія» під будівництво ЖК «Імперія», але роботи досі не розпочалося. Серед засновників ПАТ «Автобусний парк» був Віктор Качур, який сьогодні є  Немирівським міським головою.

Є у Миколи Форманюка і 80 акцій по ціні 208 гривень ПАТ «Вінницький універмаг», де він працював у 2000-2006 роках на посадах заступника президента, президента, голови правління. Вінницький універмаг, відповідно до бізнес-пошукової системи YouControl, належить Світлані Продівус, дружині бізнесмена та політика Володимира Продівуса, власника корпорації «Прем’єр-Фінанс». У цю корпорацію входить ПрАТ “Мурованокуриловецький завод мінеральної води “Реґіна“, ПАТ «Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій 10599»  якому належать всі автовокзали Вінниці та області, ТОВ «Київцивілбуд» та інші підприємства.

Також заступник міського голови – один із співзасновників ТОВ «Центр Інвест Груп», основним видом діяльності якого є виробництво виноградних вин. Кінцевий бенефіціарний власник підприємства – Сергій Татусяк, який був головою Вінницької обласної ради з 11 листопада 2010 по 21 листопада 2014 року.

Микола Форманюк був також співзасновником ліквідованих підприємств ТОВ «Футбольний клуб ФК Нива» та газети «Вінницькі відомості». А разом із Володимиром Продивусом заступник мера входив до складу керівництва ТОВ «Автолінії Поділля» та ТОВ «Автолінії Вінниччини», які займаються або займалися пасажирськими перевезеннями.

На посаді керівника КП «Вінницька транспортна компанія», яку він обіймав до 21 жовтня 2016 року, за минулий рік Микола Форманюк отримав заробітну плату в сумі 488 664 гривень. Готівкою за минулий рік заступник мера задекларував 250 000 гривень.

У 2010-2012 роки Микола Форманюк був депутатом Вінницької обласної ради від Партії Регіонів і очолював комісію з питань комунальної власності і приватизації.

 

Заступниця прийшла не з бізнесу

Єдина жінка серед заступників вінницького міського голови – Галина Якубович. Вона відповідає за соціальну сферу міста, забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. На посаду призначена у березні 2015 року.

Галина Якубович починала кар’єру держслужбовцем у Жмеринці, потім працювала на різних посадах у Вінницькій міськраді.

У декларації  за 2014 рік вона зазначила, що у її користуванні знаходиться квартира площею 63 квадратних метри. Ця ж квартира фігурує в деклараціях за 2015  та 2016 роки. При цьому в Держреєстрі прав на нерухоме майно (надалі Держреєстр) не міститься інформації про нерухомість, яка належить Галині Якубович або її сину Назару Греблюку на правах власності.

Згідно з декларацією за минулий рік, Галина Якубович отримала зарплату в сумі 197 055 гривень. Сума задекларованих за цей же рік готівкових коштів – 90 000 гривень.

 

Син  заступника – вінницький прокурор

Сергій Тимощук призначений на посаду заступника міського голови Вінниці з 2015 року. Він відповідає за юридичні аспекти діяльності міськради, законність проведення мітингів та інших громадських заходів, координує роботу з запобігання корупційних проявів.

Згідно з Держреєстром, Сергій Тимощук разом із дружиною та двома синами співволодіє квартирою площею 70,4 квадратних метри у Вінниці по вулиці Максима Рильського.

Окрім частки квартири, заступнику мера належить гараж, який знаходиться неподалік  від дому. Його дружині Надії Тимощук належить будинок площею 149,6 квадратних метри, розташований неподалік від автобусної зупинки «Вінницькі Хутори». Саме тут, відповідно до  декларації, мешкає заступник міського голови Сергій Тимощук з дружиною.

Будинок знаходиться недалеко від садиби першого заступника міського голови Миколи Форманюка.

Син Сергія Тимощука, Валентин Тимощук, працює прокурором у прокуратурі Вінницької області. Місце свого проживання у декларації  вказав Вінницю, де є йому належить частка квартири по Максима Рильського.

Дружина прокурора, Аліна Тимощук, володіє  разом з батьками квартирою площею 41,4 квадратних метри у селищі Тиврів. У Держреєстрі відомості про цю нерухомість відсутні.  На матір пані Аліни зареєстрована земельна ділянка площею 2,55 гектар біля села Уяринці Тиврівського району

Юридичним консультантом у комунальному підприємстві «Вінницьке міське бюро технічної інвентарізації» працює інший син заступника мера – Євгеній Тимощук. В декларації місцем свого проживання він вказав Вінницькі хутори.

Євгеній Тимощук володіє земельною ділянкою у 10 соток у Вінниці на «Качатнику».

Із рухомого майна Сергій Тимощук задекларував автівку Toyota Camry 2002 року випуску.  Окрім автівки, Сергій Тимощук має мотоцикл Днепр 1986 року випуску. Його дружина володіє автівкою  ВАЗ 2017 1996 року випуску. Раніше у неї був Volkswagen Passat 1993 року випуску, яку Надія Тимощук продала у липні 2016 року. У декларації вказано, що авто було продано за 48 000 гривень. Євген Тимощук має Skoda Fabia 2006 року випуску.

Готівкою за 2016 рік заступник мера Сергій Тимощук задекларував 150 000 гривень. За 2015 рік ним було задекларовано 100 000 гривень.

 

Старожил серед заступників

Вже 12 років обіймає посаду заступника міського голови Вінниці Сергій Матусяк. Він відповідає за дотримання вимог чинного законодавства у сфері управління комунальною власністю територіальної громади міста, містобудування і архітектури, охорони та збереження пам’яток історії та культури, у сфері регулювання земельних відносин, окремих повноважень у галузі будівництва. Координує роботу: департаменту архітектури та містобудування міської ради, департаменту комунального майна міської ради, департаменту земельних ресурсів міської ради. На період відсутності секретаря міської ради підписує  цивільно-правові договори від імені Вінницької міської ради. На посаду призначений у 2005 році.

Із 2013 року Сергію Матусяку належить земельна ділянка площею 2,14 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Разом із підприємцем Володимиром Бровко заступник мера володіє нежитловою будівлею площею 589,9 квадратних метри по вулиці Магістратській (Першотравнева), 20. Тут знаходяться стоматологічна клініка та сауна.

Із 2016 року родина Сергія Матусяка мешкає у приватному будинку площею 176,1 квадратних метри, який зареєстрований на його дружину Ольгу Матусяк. Знаходиться будинок за великим парканом, через який видно лише дах, у затишному куточку неподалік  від П’ятничанського парку .

Раніше родині заступника міського голови належала квартирою площею 128,6 квадратних метри по вулиці Пушкіна. У цьому будинку мають нерухомість багато інших вінницьких можновладців та депутатів.

Цю квартиру Матусяки продали у квітні 2016 року за 4 561 200 гривень, і зараз від неї у їхній власності залишилася комора площею 3 кв.м.

У цьому ж будинку знаходиться квартира площею 86 кв.м., яка належить дружині заступника мера Ользі Матусяк.

Із рухомого майна Сергій Матусяк має автівку Volkswagen Tiguan 2017 року випуску, яку він придбав  11 травня за 1 241 145 гривень.

До цього він їздив на автівці такої ж моделі, але 2011 року випуску. Дружина заступника мера має Mercedes-Benz C-180 1997 року випуску.

Сергій Матусяк разом з Юрієм Бобриком є кінцевим бенефіціарним власником готелю «Добродій», який розташований по вулиці Миколи Амосова. Приблизна його площа – 2 109 квадратних метра.

Фото 41

 – Там, де зараз готельний комплекс, раніше була наша котельня. У 1990-х роках була постанова, щоб передати всі університетські котельні на баланс міста. Так було по всій Україні. А потім вже керівництво міста передало цю котельню готельному комплексу. Це було давно, і тоді керівником університету я ще не був, – каже ректор Вінницького національного медичного університету Василь Мороз.

Дружині заступника мера Ользі Матусяк та брату Олександру Матусяку належить підприємство «Подільські млинці».

Цьому підприємству, відповідно до Держреєстру, належить приміщення 53,7; 53,8 квадратних метри  та земельна ділянка у 2,7 сотки, на котрій розташовано одне з цих приміщень. Ця нерухомість знаходиться на території муніципального ринку.

Не зважаючи на це, родина заступника мера взагалі не задекларувала дохід від підприємницької діяльності

Готівкою Сергій Матусяк та його дружина задекларували: 60 000 євро, 200 000 гривень та 255 000 доларів. На банківських рахунках: 1644, 7119 та 9913 гривні. Донька заступника Олександра Матусяка має на рахунку банку 743 гривні.

 

Найзаможніший заступник – екс-працівник «Метро»

Владислав Скальський координує роботу департаменту економіки і інвестицій міської ради, департаменту фінансів міської ради. У випадку відсутності чи неможливості виконання своїх функцій міським головою виконує повноваження, зазначені в частині 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» за виключенням питань, що стосуються діяльності міської ради. Призначений на посаду заступника міського голови Вінницької міської ради у червні  2016 року .

З нерухомого майна Владислав Скальський задекларував  квартиру площею 34,1 квадратних метри. Йому належить частина цієї квартири, яка знаходиться у багатоповерховому будинку на  вулиці  Стельмаха. На цій же вулиці розташований гараж площею 20,4 квадратних метри.

Родина Владислава Скальського живе у будинку площею 178,2 квадратних метри, який розташований на західній околиці Вінниці по вулиці Квіткова, яка географічно розташована у селі Зарванці. Зареєстрований будинок  на Тетяну Вальчук. Дівоче прізвище його дружини Олени – Вальчук.

Окрім цього, Тетяні Вальчук належить половина нежитлового приміщення розміром 351,9 квадратних метри на проспекті Юності 14; нежитлове приміщення на Соборній 101 площею 59,1 квадратних метри та квартира площею 66,4 квадратних метри на вулиці Келецька.

Владислав Скальський має авто Nissan X-Trail 2013 року випуску, який він придбав за 368 000 гривень у 2014 році. У цьому ж році його дружина, Олена Скальська, придбала Toyota Camry 2011 року випуску за 312 000 гривень. Але, відповідно до реєстру МВС, людина з таким же ПІБ, як і дружина заступника мера, придбала 16 травня 2017 року Lexus LS 460 2010 року випуску. Таке авто на вторинному ринку коштує приблизно 32 000 доларів

За 2016 рік Владислав Скальський задекларував невеликий дохід – 91 613 гривень заробітної плати у КП ВМР «Інститут розвитку міст». Виконком міськради Владиславу нарахував йому  60 317 гривень заробітної плати.

Грошових активів Владислав Скальський задекларував найбільший серед заступників вінницького міського голови. На банківських рахунках він розміщує 30 121 гривень та 15 826 доларів. Готівкою задекларував 330 000 гривень, 150 000 євро та 335 000 доларів. Разом це приблизно 13 850 511 гривень.

Владислав Скальський у минулому працював у мережі «МЕТРО КЕШ енд КЕРРІ». У 2007 року був директором торговельного центру у Вінниці, працював у Республіці Казахстан, де відповідав за розвиток мережі торгівельних центрів ТОВ «МЕТРО КЕШ анд КЕРРІ Казахстан».

 

Без коментарів…

Коментарі про статки та їхнє походження  від заступників міського голови журналісти намагалися отримати, подзвонивши на робочі номери телефонів, що розміщені на сайті Вінницької міської ради.

За номером приймальні Галини Якубович попросили залишити номер телефону, щоб вона могла перетелефонувати. Дзвінка у відповідь від заступниці мера не надійшло.

Працівники приймалень Сергія Тимощука та Владислава Скальського порадили звертатися за коментарями до департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю. До приймалень Сергія Матусяка та Миколи Форманюка додзвонитися не вдалося.

Керівник департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Аліса Мисловська, до якої звернулись через сторінку у соцмережі Фейсбук, порадила написати офіційний запит, щоб отримати коментарі.

–   У цьому випадку журналісти хотіли отримати коментар від посадових осіб, скориставшись свої правом, що гарантує Стаття 25 Закону України « Про інформацію», а саме правом безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів  владних  повноважень та  бути  особисто  прийнятим  у  розумні  строки їх посадовими  і  службовими  особами, – каже адвокат Сергій Корнійчук. –  Запит на доступ до публічної інформації регламентується іншим Законом “Про доступ до публічної інформації”.  Він не дає жодних переваг журналістам в отриманні інформації перед іншими громадянами та чітко визначає поняття публічної інформації. Коментарі та запитання на різні теми, до такого переліку не входять. Запит з питаннями, що не передбачає надання публічної інформації буде кваліфіковано, як звернення громадян. За ЗУ «Про звернення громадян» Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу встановлюють необхідний термін для його розгляду. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів. Зважаючи на це, є ймовірність для журналістів отримати необхідні коментарі лише тоді, коли вони стануть неактуальними.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds